Hamileliğiniz ilerledikçe; bebeğinizin boyutunu bazı meyve ve sebzelerle karşılaştırabilirsiniz. Bununla birlikte, hamileliğinizin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamak için, doktorun bebeğinizin boyutunu ölçebileceği birkaç doğru yol vardır.
Fundal Yükseklik Nedir?
Fundal yükseklik; kasık kemiğinden rahmin üst kısmına kadar olan kısmının santimetre cinsinden ölçümüdür. Bebeğinizin uzunluğu ve kilosunu tahmin etmek için kullanılır. Doktorunuz, hamileliğinizde fundal yüksekliğinizi, ortalama fundal yükseklik ile karşılaştıracaktır. Çoğu durumda, fundal yükseklik bebeğinizin iyi durumda olduğu konusunda size daha fazla rahatlık sağlar.
Fundal Yükseklik Nasıl Ölçülür?
Doktorun fetüsümün boyutunu nasıl ölçer?
Anne karnındaki bir bebeğin boyutunu ölçmenin en basit yolu, bir annenin fundal yüksekliğini ölçmektir.
Fundal yüksekliği; kasık kemiğinizden rahminizin tepesine olan mesafeyi santimetre cinsinden ölçülür. 24 haftalık gebeliğin ardından, cm cinsinden fundal yükseklik, kabaca gebelik haftasına eşittir. Bu; 29 haftalık hamileyseniz, fundal yüksekliğinizin ortalama 29 cm olacağı anlamına gelir.
37 ve 40. haftalar arasında, bebeğiniz doğum hazırlığında pelvise inmeye başlar. Böylece, fundal yükseklik azalmaya başlar. Transabdominal ultrason ve transvajinal ultrason, doktorunuzun bebeğinizin büyüklüğünü tahmin etmesinin bir başka yoludur. Ultrason çubuğu, ekranda gördüğünüz görüntüyü üretmek için, bebeğinizden gelen ses dalgaları gönderir.
Bir ultrason sırasında, bebeğinizin çeşitli ölçümleri alınacaktır. Bunlar, daha sonra bilgisayarlı bir algoritma kullanılarak bebeğinizin kilosunu tahmin etmek için de kullanılır.
Fundal Yükseklik Ne Zaman Ölçülür?
Doktorunuz, gebeliğin 20. haftasında ve bebeğiniz dünyaya gelene kadar, her doğum öncesi randevuda fundal yüksekliği ölçecektir. Ultrason muayenesi, bebeğinizin kilosunu tahmin etmeye yardımcı olmak için de kullanılabilir.
Gebeliğin ilk trimesterinde ultrason, bebeğinizin uzunluğunu ve başının üst kısmı ile alt kısmı arasındaki mesafeyi ölçerek, tahmini doğum tarihinizi doğrulamaya yardımcı olur.
Gebeliğin üçüncü trimesterinde, bebeğin vücudunun çeşitli kısımlarını ölçmek, boy ve kilosunu tahmin etmek ve her şeyin beklendiği gibi ilerlemesini sağlamak için de ultrason kullanılabilir. Hamileliğin sonuna geldiğinizde, bebeğinizin doğumda tam olarak ne kadar büyük olacağını bilmek isteyebilirsiniz. Ultrason muayeneleri genellikle doğru olsa da, bir bebeğin büyüklüğü %10-20 oranında küçülebilir.
Bebeğin Rahim İçindeki Büyüklüğü Ne Kadar Doğrudur?
Bebeğinizin rahim içindeki büyüklüğüne ilişkin herhangi bir tahmin, ortalamalara dayanarak en iyi tahmindir. Her anne içindeki her bebek, farklı bir boyut ve şekildedir. Ortalamadan daha büyük ya da daha küçük bir ölçüm, genellikle normaldir.
Doğmamış bir bebeğin tam olarak kilosu ve boyunu tahmin etmek söz konusu olduğunda, her zaman bir hata payı olduğu unutulmamalıdır. Bebeğinizin büyüklüğüne ilişkin tahminler, biraz daha fazla olabilir. Ya da, beklenen ölçümden 1-2 cm daha büyük ya da daha küçük olmak, genellikle endişe verici bir durum değildir.
Fazla kilolarınız ya da rahim fibroidi öykünüz varsa, fundal uzunluğu daha az doğru olabilir. Bebeğinizin pozisyonu ve o günkü amniyotik sıvı hacmi de dahil olmak üzere, diğer faktörler nedeniyle 1-2 hafta içinde ölçüm yapabilirsiniz. Bazen, bir bebek olduğundan küçük ya da büyük ölçülebilir; çünkü, tahmini doğum tarihiniz doğru değildir.
Büyük Ya Da Küçük Ölçülürse Doktor Ne Yapacak?
Bebeğinizin gebelik haftasına göre büyüklüğü hakkında fikir sahibi olmak; hamileliğinizin beklendiği gibi gidiyor olduğu ve bebeğinizin gelişiminin normal olmasının devam etmesini sağlar.
Temel boyunuz hamileliğiniz sırasında herhangi bir noktada, 3 haftadan fazla bir tutarsızlık gösteriyorsa, doktorunuzun bunun nedenini araştırmak isteyecektir.
Çoğu zaman, yanlış tahmin edilen bir doğum tarihi gibi zararsız bir nedenden kaynaklanmaktadır. Doktorlar; bebeğinizin ne zaman dünyaya geleceğine dair genel bir fikir edinmek için, son adet döneminizin ilk gününe göre hesaplama yaparlar. Ancak, gebelik daha erken ya da daha sonra gerçekleşmiş olabilir.
Nadiren, beklenenden daha büyük ya da daha küçük ölçümler, diğer koşullara bağlanabilir. Küçük ölçümler; çok az amniyotik sıvıyı gösterebilirken, daha büyük ölçümler kontrolsüz gebelik diyabetinin, rahim fibroidlerinin ya da çok fazla amniyotik sıvının bir göstergesi olabilir.
Doktorunuz bu nedenlerden şüphelenirse, ekstra bir ultrason muayenesi önerebilir ve hamileliğinizi daha yakından takip etmek isteyebilir. Bebeğinizi rahim içinde boyutlandırmak, onun uzunluğu hakkında kabaca bir tahmin yürütülmesini sağlar.
Bu ölçüm kusursuz değildir, ancak alacağınız bakımın yönlendirilmesine yardımcı olabilir. Tüm doktor muayenelerine katılarak, doktorunuz bebeğinizin büyümesini takip ederek, mümkün olan en sağlıklı hamileliğe ve doğuma sahip olmanızı sağlar.