Düşük sonrası gebelik, oldukça stresli ve kafa karıştırıcı olabilmektedir. Gebe kalmak için en doğru zaman hangisidir? Tekrar düşük gerçekleşmesi olasılığı nedir? Bu yazıda, düşük sonrası gebeliğe dair bilmeniz gerekenleri öğreneceksiniz.
Düşük yaşadıktan sonra tekrar gebe kalmak istiyorsanız, yaşadığınız düşüğe neyin neden olduğu ve ne zaman gebe kalabileceğiniz gibi soruları kafanızı karıştırabilir. Düşük sonrası gebeliğe dair bilmeniz gerekenleri ve sağlıklı bir gebelik için yapabileceğiniz şeyleri öğrenmeniz önemlidir.
Düşük neden olur?
Düşük, gebeliğin 20. haftasında önce gebeliğin aniden kaybedilmesini ifade eder. Düşüklerin çoğu, fetüsün normal bir şekilde gelişememesi sonucu meydana gelir. Erken dönemde yaşanan gebelik kayıplarının yaklaşık yüzde 50’sinden bebeğin kromozomları sorumludur. Kromozomlarla ilgili yaşanan sorunların çoğu ise embriyonun bölünmesi ve büyümesiyle ilgili olurken bu sorunlar, daha çok kadını yaşının ilerlemesi ile meydana gelir. Bazı durumlarda ise kontrol altına alınmamış diyabet ya da rahim anormallikleri gibi sağlık sorunları da düşüğe neden olabilmektedir. bununla birlikte genelde düşüğün nedeni bilinmemektedir.
Bilinen gebeliklerin yüzde 8 ila yüzde 20’si düşükle sonuçlanmaktadır. Bu oran, tüm gebelikler söz konusu olduğunda daha yüksek olmaktadır. Çünkü pek çok kadın, gebe kaldıklarının farkında bile olmadan düşük yaşar.
Tekrar düşük yapma ihtimali nedir?
Düşük genelde bir defa meydana gelen bir durumdur. Pek çok kadın, düşük yaşadıktan sonra diğer gebeliklerini sağlıklı bir şekilde geçirebilmektedir. Kadınların yüzde 1 kadar az bir kısmında ise tekrarlayan düşükler görülebilir.
Bir kez düşük yaşadıktan sonra gelecekteki gebeliklerde düşük görülme olasılığı yüzde 20 civarında olmaktadır. İki kez art arda düşük yaşadıktan sonra ise bu oran yüzde 28’e çıkmaktadır. Üç ya da dört kez art arda düşük yaşadıktan sonra tekrar düşük yaşama olasılığı ise yaklaşık olarak yüzde 43 olmaktadır.
Düşük sonrası gebelik ne zaman olur?
Düşük yaşamak, kayıpla ilgili yoğun duygular yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca siz ve eşiniz üzgünlük, kaygı ve suçluluk gibi duygular yaşayabilirsiniz. Bu süreci acele bir şekilde atlatmaya çalışmayın.
Düşük yaşadıktan sonra enfeksiyonu önlemek adına genelde iki hafta süreyle cinsel ilişki önerilmez. Düşük yaşadıktan sonra iki hafta gibi kısa bir zaman içinde yumurtlamanız ve gebe kalmanız mümkündür.
Kendinizi duygusal ve fiziksel olarak gebelik için hazır hissediyorsanız neler yapmanız gerektiğini doktorunuza danışmalısınız. Bir sefer düşük yaşadıktan sonra tekrar gebe kalmak için beklemenize gerek olmayabilir. Ancak iki ya da daha fazla düşük yaşadıysanız doktorunuz bazı testler yaptırmanızı önerebilir.
Tekrarlayan Düşük Sonrası Yapılan Testler
Art arda iki ya da daha fazla kez düşük yaşadıysanız, düşüğe neden olan altta yatan nedenleri belirlemek üzere test yaptırmanız istenebilir:
Kan testleri: Kanınızdan örnek alınarak hormonlarınızla ya da bağışıklık sisteminizle ilgili sorunlar tespit edilebilir.
Kromozom testleri: Kromozom testleri için her iki eşten de kan örneği alınması gerekebilir. Ayrıca mümkünse düşükten de dokular alınarak test edilebilir.
Tekrarlayan düşükler sonrası rahimle ilgili sorunlar varsa bunların tespit edilmesi adına şu prosedürler gerçekleştirilebilir:
Ultrason: Bu görüntüleme yönteminde vücudunuzun içinin görüntülenmesi için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak görüntüler üretilir. Doktorunuz ultrasonu karnınıza ya da vajinanızın içine yerleştirerek rahminizi görüntüleyebilir. Ultrason, rahim içinde bulunan miyomlar gibi rahim sorunlarının tespit edilmesini sağlayabilir.
Histereskopi: Doktorunuz, rahim ağzından rahime doğru histereskop adı verilen ince ve ucunda ışık bulunan aleti yerleştirerek rahim içindeki sorunları tespit edebilir.
Histerosalpingografi (HSG): HSG için vajina ve rahim ağzına ince bir tüp geçirilir ve rahim ile fallop tüplerine kontrast madde verilir. Bu boya, rahim içini ve fallop tüplerini takip ederek onların görünür olmasını sağlar. Bu prosedür sayesinde rahmin iç şekli ve varsa fallop tüplerindeki engeller hakkında bilgi alınır.
Sonohisterografi: Bu ultrason taramasında vajina ve rahim ağzı aracılığı ile rahmin içine salin solüsyonu verilir. Bu prosedürde rahim içi, daha dıştaki tabaka ve fallop tüplerindeki sorunlara dair bilgi elde edilir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Bu görüntüleme testinde manyetik alan ve radyo dalgaları kullanılarak rahminizin detaylı bir görüntüsü elde edilir.
Düşüğün nedeni tespit edilemezse umutsuzluğa düşmeyin. Tekrarlayan düşükler yaşayan kadınların çoğu, en sonunda sağlıklı bir gebelik geçirebilmektedir.
Düşük Sonrası Gebelik Belirtileri
Yaşanan her düşük deneyimi farklı olduğu gibi yaşanan belirtiler de değişiklik gösterebilir. Düşükte vajinal kanama ya da lekelenme yaygın olarak görülmekle birlikte karın ağrısı, kramp, sırt ağrısı, adet görememe ve vajinadan doku ya da pıhtı gelmesi gibi belirtiler de görülebilmektedir. Bkz: Gebelik belirtileri nelerdir?
Ancak bu belirtilerle birlikte bazı kadınlar, düşük yaşadıkları halde gebelik belirtileri de yaşayabilmektedir. Hatta bazı kadınlarda bu belirtiler o kadar belirgindir ki sanki düşük yaşamamışlar gibi görünür.
Bu belirtiler arasında şunlar yer alabilir:
- Karında genişleme ve sertlik
- Şişkinlik ve gaz
- Meme uçlarında büyüme ve koyulaşma
- Baş dönmesi
- Artan tükürük salgısı
- İdrar yapmada artış
- Yorgunlukta artış
- Ruh halinde değişimler
- Mide bulantıları
- Göğüslerde şişme
- Meme uçlarında hassasiyet
Bu belirtilerin neden görüldüğüne dair kesin açıklama bulunmamakla birlikte bunların gerçekleşmesinde hormonların büyük bir rol oynadığı düşünülmektedir. Düşük yaşadıktan sonra hormonlarınız hemen gebelik öncesi seviyelerine dönmedikleri için gebelik belirtileri yaşayabilirsiniz.
Düşük Sonrası Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Düşük yaşama ihtimalinizi tamamen ortadan kaldıramayacağınızı bilmeniz önemlidir. Düşüklerin yüzde 50’si, kromozom anormalliklerine bağlı olarak meydana gelmektedir.
35 yaşından büyük olan kadınlarda da yaşlanma ile birlikte yumurtalarda kromozom anormallikleri görülme ihtimali arttığı için düşük yaşama ihtimali daha fazla olabilmektedir.
Bununla birlikte sağlıklı bir gebelik yaşamak için sağlıklı yaşam adına yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır:
- Bol bol su için ve besin açısından dengeli bir beslenme düzeni uygulayın. Uzmanlar, kadınların günde 10 bardak sıvı almalarını ve ikinci trimesterden itibaren gebeliği desteklemek için günlük olarak ek 300 kalori almalarını tavsiye etmektedir.
- Gebelikte besin depolarınızı korumak için günlük olarak multivitamin ve folik asit takviyesi alın.
- Her hafta orta düzeyde en az 150 dakika egzersiz yapın. Yürüme/hafif koşu, yüzme, yoga ya da pilates iyi egzersiz seçenekleri olmaktadır. Bununla birlikte düşmenize ya da aşırı ısınmanıza neden olabilecek bazı sporlardan kaçınmanız gerekir. Ayrıca egzersiz yapmadan önce sağlık ve gebeliğinizle ilgili konuları doktorunuza danıştığınızdan emin olmalısınız.
- Alkol, nikotin ve uyuşturucu madde gibi şeylerden uzak durun. Ayrıca kafein tüketiminize de dikkat edin. Gebelikte kafein içmemizde bir sorun olmasa da günlük olarak 200 mg’ın üzerinde kafeinli içecek içmediğinizden emin olun.
- Kendi sağlığınızla ya da bebeğinizin sağlığıyla ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla iletişime geçin ve doğum öncesi doktor ziyaretlerinize düzenli olarak gitmeyi ihmal etmeyin.
- Kronik hastalıklarınız ve kullanmanız gereken ilaçlarınız varsa bunları da göz önünde bulundurun ve tedavinizi göz ardı etmeyin.
Fiziksel sağlığınıza bakmanız önemli olsa da bu süreçte duygularınız da önemli olmaktadır. Düşük sonrası gebelik yaşadıktan sonra pek çok duyguyu aynı anda hissetmeniz normaldir.
Nasıl hissetmeniz gerektiğine dair doğru ya da yanlış bir yol olmasa da anksiyete ve/veya depresyon yaşıyorsanız profesyonel yardım almayı ihmal etmeyin.