Günümüzde idrarda gebelik testleri eczaneden kolaylıkla alınıp evde uygulanabiliyor. Bu testler, hCG adı verilen hormonu idrarda tespit ederek çalıştıkları için genelde doğru sonuçlar veriyor. Bu nedenle gebelik testinin negatif çıkması genelde kadının hamile olmadığını gösterse de bazı durumlarda yalancı negatif denilen durumla karşılaşmak mümkün.
Gebelik belirtileri yaşadığınızı düşünüyor, ancak buna rağmen gebelik testinden negatif sonuç alıyorsanız, hamile olmanıza rağmen testin negatif sonuç vermesine neden olabilen 10 duruma aşağıda göz atabilirsiniz.
1. Testi çok erken yaptınız
Gebelik testlerinin talimatlarında genelde testi adetiniz geciktikten beş gün sonra yapmanız tavsiye edilir. Bunun nedeni, gebelik testinden en doğru sonuçların bu şekilde alınabilmesinden kaynaklanmaktadır.
Testi çok erken yapmanız durumunda idrarınızda yeteri kadar hCG bulunmayacağı için yapacağınız gebelik testi, hCG’yi tespit edemez ve testin sonucu negatif çıkar. Bu yüzden adetiniz geciktikten sonra beş gün bekleyin ve sonucununuz negatif geldiyse ancak hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, yaklaşık üç gün sonra tekrar test yapın.
2. Hormon seviyeleriniz gebelik testinde çıkmayacak kadar düşük
Diyelim ki adetiniz gecikti ve beş gün bekledikten sonra test yaptığınız ve yine de sonucunuz negatif geldi. Bu durumda testi günün hangi saatinde yaptığınıza dikkat edin.
Hamileliğiniz henüz yeniyse hCG hormonu seviyeleriniz hala düşük seviyelerde olabilir. Özellikle günün ilerleyen saatlerinde içtiğiniz içecekler nedeniyle idrarınız seyreldiyse idrardaki hCG’yi tespit etmek mümkün olmayabilir.
İdrarda gebelik testinden en doğru sonucu almak için sabah daha hiç idrara çıkmamışken testi tekrarlayın.
3. Çok fazla sıvı tükettiniz
İdrar ne kadar seyrelmiş olursa idrardaki hCG miktarı o kadar az olur. İdrarın seyrelmesi ise içtiğiniz içeceklerle ilgilidir.
Çok fazla su içiyorsanız, idrarınız çok seyrelmiş olabilir ve gebelik testinin idrardaki hCG’yi tespit etmesi mümkün olmayabilir. Bu nedenle gece yatmadan önce içtiğiniz su miktarını azaltın ya da gebelik testini yapmak için sabahı bekleyin.
4. Testi yanlış kullandınız
Gebelik testlerini kullanmak kolay olsa da talimatlara tamamen uymanız gerekir. Gebelik testlerinin çoğu aynı talimatlara sahip olsa da aldığınız her testin talimatlarını tamamen okuduğunuzdan emin olun.
Test çubuğunda doğru yere idrar temas etmezse ya da idrarınızı yaparken testin duruşu yalnızsa veya test sonucunu kontrol etmeden önce çok fazla oyalanırsanız, yanlış sonuç alabilirsiniz.
5. Aldığınız test hatalıydı
Satın aldığımız her ürün gibi elbette gebelik testlerinin de hatalı çıkma ihtimali bulunuyor. Bu ihtimal düşük olmasına rağmen var olduğu için hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, yeni bir test alıp tekrar test yapmanız faydalı olacaktır.
6. Nadir bir durumla karşılaşmış olabilirsiniz
Gebelikle ilgili her ihtimali akılda bulundurmak gerekir. Aşağıdaki sorunları yaşamanız halinde gebelik testinden yalancı negatif sonuç almanız mümkündür:
Dış gebelik: Döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere tutunması dış gebelik olarak bilinir ve bu durumda gebeliğin devam etmesi mümkün değildir. Dış gebelikte plasenta gerektiği gibi gelişmeyeceği için hCG seviyeleriniz yeterince yükselmese de gebelik belirtileri yaşayabilirsiniz. Dış gebelik nadir olarak görülse de tedavi edilmediği sürece ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
Gebelik inkarı: Bu durum oldukça nadir olarak görülmekle birlikte gebeliğin idrar testleri ile tespit edilememesi mümkündür. Gebelik inkarında anne adayı hamile olsa da hamile olduğunun farkında olmaz. Örneğin, dalgalana hormon seviyeleri adet benzeri kanama yaşanmasına neden olabilir ve kadın, gebeliğin son aşamalarına kadar test yapmayı düşünmeyebilir.
İlerlemiş gebelik: Eczaneden alabileceğiniz gebelik testleri genelde belli bir aralıktaki hCG seviyelerini tespit etmek üzere tasarlanmışlardır. Bu yüzden hCG seviyelerinizin bu aralığın altında ya da üzerinde olması ile yalancı negatif sonuç alabilirsiniz. HCG seviyeleriniz çok yüksek olması durumunda test işe yaramayabilir. Bu ise genelde gebeliğinizin tahmin ettiğinizden daha önce başlaması sonucu meydana gelebilir.
7. Adet belirtileri yaşıyor olabilirsiniz
Bildiğiniz gibi adet belirtileri ile gebelik belirtileri birbirine oldukça benzeyebiliyor. PMS döneminde yükselen progesteron seviyeleri, göğüslerde hassasiyet, karın ağrısı, yorgunluk, lekelenme ve hatta mide bulantısı gibi gebelik belirtilerine benzer belirtiler görülmesine yol açabilir.
Yaşadığınız belirtilerin adet döneminden mi yoksa gebelikten mi kaynaklandığını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey, birkaç gün beklemek ve adet olmamanız durumunda tekrar gebelik testi yapmak olacaktır.
8. Yumurtlama dönemindesiniz
Adet döngüsü içerisinde yumurtalıklardan birinin yumurta bırakmasını ifade eden yumurtlama dönemindeki belirtiler, gebelik belirtileriyle benzerlik gösterebilmektedir.
Adet döngünüzü takip etmiyorsanız, döngünüzün tam olarak hangi aşamasında olduğunuzu bilmeyeceğiniz için yumurtlama belirtileri ile gebelik belirtilerini karıştırabilirsiniz. Hamile olup olmadığınız ancak yumurtlama döneminden 12-15 gün sonra belli olacaktır.
9. Psikosomatik belirtiler yaşıyorsunuz
Hamile kalmayı iple çeken kadınlar bazen hamile olmasalar da belirtiler yaşayabilmektedir. Bazen ise vücutta görülen tüm değişiklikler gebelik ile ilişkilendirilebilmektedir.
Bu durumda yapacağınız en iyi şey belirtilere bağlı kalmamak ve zamanı geldiğinde gebelik testi yaparak ve gerekirse tekrarlayarak hamile olup olmadığınızı öğrenmeniz olacaktır
10. İlaçların yan etkilerini yaşıyorsunuz
Hamile kalmakta zorluk çekiyorsanız ve kısırlık tedavisi görüyorsanız, kullandığınız ilaçlar nedeniyle hormon seviyeleriniz artmış olacaktır.
Progesteron seviyelerinin yükselmesini engelleyen ya da östrojeni baskılayan ilaçlar hem PMS hem de gebelik belirtilerine benzer belirtiler yaşamanıza neden olabilir.
Yaşadığınız belirtilerin gebelikten mi yoksa kullandığınız ilaçların yan etkilerinden dolayı mı ortaya çıktığından emin değilseniz, doktorunuzla iletişime geçebilir ve hamile olup olamayacağınız hakkında bilgi alabilirsiniz.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Adetiniz birkaç hafta gecikmesine rağmen gebelik testi sonucunuz negatifse doktorunuzu ziyaret ederek kan testi isteyebilirsiniz. Adet düzensizliğiniz varsa ve hamile değilseniz, doktorunuz adetinizin gelmesi için çeşitli tedaviler uygulayabilir.
Adet döngünüz önceden düzenli olmasına rağmen son zamanlarda düzensiz hale geldiyse veya doğum kontrolünü bırakmanızın üzerinden üç ay geçmesine rağmen düzelmediyse yine doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir. Adet döngülerinin düzensiz olması, kısırlık açısından risk teşkil edebilmektedir.
Adetiniz geciktiyse ve aşağıdaki belirtileri gösteriyorsanız, dış gebelik yaşıyor olabileceğiniz için bir an önce acil servise gidin:
- Ani vajinal kanama
- Bayılma ya da çok fazla baş dönmesi
- Mide bulantısı ya da kusma
- Şiddetli karın ağrısı ya da pelvik ağrı
- Omuz ağrısı
Sonuç Olarak
Adetiniz geciktiği halde gebelik testiniz negatif çıktıysa bunun çeşitli nedenleri olabilir. Bu yüzden gebeliğinizle ilgili kesin yargılara varmadan önce doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Doktorunuz, kan testi yapılmasını isteyerek kanınızda hCG olup olmadığını ve varsa miktarını öğrenebilecektir.