Gebeliğin 3. Ayında Bebek
Gebeliğin 3. Ayı ile beraber ilk trimesterın sonuna gelmiş bulunuyorsunuz. Bebeğiniz gebeliğin 3. Ayında embriyonik dönemindedir. Dışarıdan hamile olduğunuz bu dönemde anlaşılmayabilir. Ancak mide yanmaları, ekşime ve hazımsızlık gibi problemler artabilir.
Gebeliğin bu ayından sonra, gebelik belirtileri için şikayetleriniz azalacak. Yani memelerde hassasiyet, duygusallaşma, sabah bulantıları gibi belirtiler bu aydan itibaren yavaş yavaş sonlanacaktır. Gebeliğin 3. Ayında diş etlerinizde şişmeler meydana gelebilir. Bebeğinizin dişlerinin yavaş yavaş geliştiği bu dönemde kalsiyum ve flor ihtiyacınızı gidermeniz oldukça önemlidir.
Bel ve sırt ağrısı şikayetleriniz için ise düzgün uyuma, oturma ve dik durma pozisyonları için çalışmalısınız. Otururken özellikle beli desteklemek oldukça önemlidir. Sırt ağrılarını hafifletmek için potasyumdan zengin besinler tüketmelisiniz.
3. Ay gebelikte bebeğiniz:
Üçüncü ay gebeliğinizde bebeğiniz 12 haftalık olmuştur. Bu haftada bebeğin boyu yaklaşık olarak 7 cm ve tahmini ağırlığı ise 15 gramdır. Bu süreçten itibaren bebeğinizin tüm hayati organları temel olarak oluşmuştur. Dış cinsel organları belirginleşmiştir. Fakat cinsiyeti öğrenmek için henüz erken. Ultrason imkanları, hamileliğin bu sürecinde bebeğin cinsiyetini öğrenmeye müsaade etmeyecektir. Bebeğiniz 3. Ayda artık sıvı yutabilir. Amnion sıvısını yutarak nefes alıp verme pratikleri yapmaya başladı bile. 12. haftada plasenta hormon üretmektedir!
Bebeğinizin elleri, bu haftadan itibaren daha çok normale dönmeye başladı. Gelişimi hızla süren bebeğinizin bağırsaklı, göbek bağından karın boşluğuna doğru harekete geçti. Böbrekleri mesanesine doğru idrar salgılamaya başladı. Göz kasları da gelişmeye devam ediyor. Bebeğinizin göz kasları gelişmiştir. Dil tomurcuğu belirginleşmiş, ses telleri oluşmuştur. 12. haftada sinir hücreleri de büyük bir hızla çoğalmaya başladı. Sinir hücreleri arasındaki bağlantı ve teması sağlayacak beyin sinapsları da hızla oluşmaya başladı.
9 Haftalık bebeğinizdeki değişimler:
Gebeliğin 9. Haftasında bebeğinizin vücudu şekil almaya devam ediyor. Ultrason görüntüsünde ise kafa kısmının vücuduna göre daha büyük olduğunu görebilirsiniz. El, ayak, ve tırnaklarını gelişimini sürdürüyor. Bununla beraber sindirim sistemi ve iç genital organları da gelişmeye başladı.
Bebeğinizin 9. Haftasında henüz dış genital organları gelişmemiştir ancak 3. Ay bitene kadar gelişimi başlayacaktır. Bebek bazı küçük hareketleri yapmaya başlasa da sizin bunu hissetmeniz için henüz erken.
10 Haftalık bebeğinizdeki değişimler:
Gebeliğinizin 10. Haftasında bebeğinizin vital organları gelişmiştir. Parmakları ayrılmaya başlamıştır ve tırnaklı büyük bir hızla gelişimini sürdürmektedir. İskelet gelişimi ile beraber dişleri de gelişimini sürdürmektedir. Bebeğinizin göz çukurları oluşmuş ancak gözleri hala kapalı vaziyettedir. Beyin gelişimi ise bu hafta daha çok hızlandır. Bebeğiniz erkek ise, testisler testosteron üretimine başladı bile.
11 Haftalık bebeğinizdeki değişimler:
Gebeliğinizin 11. Haftasında bebeğiniz son halini almaya başlar. Bu haftadan itibaren organlar vücut gelişimini tamamlayacaktır. Organ sistemlerin büyümesi çok hızlı olup 20. haftaya kadar 3 kat büyüklüğe ulaşır. Başın her iki yanında kulaklar gelişir ve dış genital organlarda penis clitoris farklılaşması olur.
12 Haftalık bebeğinizdeki değişimler:
Bu hafta ile beraber ilk trimester sonlanmış oluyor. Bebeğinizin yüzünde, çene ve burun gelişiminde değişimler yaşanmaktadır. El ve ayak tırnakları gelişimi tamamlanır ve 12. hafta sonu ile 1. trimester(ilk 3 ay) biter.