Hamileliğin 7. ayı; yirmi beşinci, yirmi altıncı, yirmi yedinci ve yirmi sekizinci gebelik haftasını içerir. Gelin, bu haftalarda bebeğin gelişimi nasıl olur birlikte bakalım.
Gebelikte 7. Ay: Yirmi Beşinci Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Başından topuğuna, bebeğiniz yaklaşık 35 cm uzunluğundadır. Onun ağırlığı 680 gram ama bazı bebekler uzun ve yalın görünümünü değiştirmeye başlıyor. Öyle ki kırışık cildi yumuşamaya başlayacak ve gittikçe daha fazla yeni doğan gibi görünmeye başlayacak. Ayrıca daha fazla saç geliştiriyor ve görebilseydiniz, renk ve dokusunu ayırt edebilecektiniz.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bebeğiniz daha fazla saçlı olan tek kişi değildir, saçlarınız her zamankinden daha dolgun ve parlak görünebilir. Daha fazla saçınız olduğundan değil, hormonal değişiklikler sayesinde döktüğünüz saç normalden daha çabuk sürede uzar. Dolgun saçların tadını çıkarın çünkü doğumdan sonra ekstra saç dökülür.
Ayrıca, daha önce olduğu gibi nazikçe dolaşamayacağınızı fark edebilirsiniz. Doktorunuz aksini bildirmediği sürece, egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz ancak birkaç güvenlik kuralını uygulamanız iyi olur: Aşırı derecede yorgun olduğunuzda çalışmayın ve herhangi bir ağrı, baş dönmesi veya nefes darlığı hissederseniz durun. Ayakta düz durmayın ve dengenizi kaybetmeye eğilimli olduğunuz egzersizlerin yanı sıra temas sporlarından da kaçının. Bol miktarda su içtiğinizden ve ısınmaya ve soğutma sürelerine zaman ayırdığınızdan emin olun.
Glikoz tarama testinizi 24 ila 28 hafta arasında yaptığınızda, anemi olup olmadığınızı kontrol etmek için ikinci bir kan tüpü de alınabilir. Kan tahlilleri, demir eksikliği anemisine (en yaygın anemi türü) sahip olduğunuzu gösteriyorsa, doktorunuz muhtemelen bir demir takviyesi almanızı önerir.
Gebelikte 7. Ay: Yirmi Altıncı Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bebeğinizin kulaklarındaki sinir ağı daha önce olduğundan daha gelişmiş ve daha duyarlıdır. Artık birbirinizle sohbet ederken hem sesinizi hem de eşinizi duyabiliyor olabilir. Akciğerlerinin gelişimi için gerekli olan az miktarda amniyotik sıvı teneffüs etmekte ve bu aynı zamanda doğduğu anda ilk oksijenle buluştuğu an için de iyi bir egzersizdir. Bebeğiniz kilo almaya devam ediyor. O şimdi yaklaşık 800 gram ağırlığında ve başından topuğa kadar 35 cm uzunluğundadır. Bir oğlunuz varsa, testisleri yakında skrotumuna inmeye başlamalıdır, bu yaklaşık iki ay sürecek bir gezidir.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
İyi yemeye ve bol miktarda dinlenmeye devam ettiğinizden emin olun. Bu süre boyunca, kan basıncınız biraz artabilir. (Tipik olarak, kan basıncı ilk üç aylık dönemin sonlarına doğru düşer ve yaklaşık 22 ila 24 hafta arasında düşük bir hıza ulaşma eğilimi gösterir.)
Preeklampsi (yüksek tansiyon ile karakterize ciddi bir durum) çoğunlukla 37 hafta sonra ortaya çıkar, ancak daha erken gerçekleşebilir, bu yüzden uyarı işaretlerinden haberdar olmak önemlidir. Yüzünüzde şişme veya gözlerinizdeki şişlik, hafifçe şişme, ayaklarınızın veya ayak bileğinizin aşırı veya aniden şişmesi veya hızlı bir kilo vermeniz varsa doktorunuza danışın. Daha şiddetli preeklampside diğer belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Ağır veya devam eden baş ağrısı, görme değişiklikleri (çift veya bulanık görme veya yanıp sönen ışıklar, ışığa duyarlılık veya geçici görme kaybı), üst karın bölgesinde yoğun ağrı veya hassasiyet anında doktorunuza bildirin.
Eğer alt sırtınız biraz sıkıntılı görünüyorsa, büyüyen rahminize (yerçekim merkezinizi değiştirir ve karın kaslarınızı zayıflatıp, sinir üzerine baskı uygular) hem de eklemlerinizi gevşeten hormon değişikliklerine teşekkür edebilirsiniz. Artı, taşıdığınız fazladan ağırlık, kaslarınız için daha fazla çalışma ve eklemlerinizde artan stres anlamına gelir, bu yüzden günün sonunda daha kötü hissedebilirsiniz. Yürüyüş, ayakta durma veya uzun süre oturup ayak bükme sırtınızı zorlayabilir.
Gebelikte 7. Ay: Yirmi Yedinci Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bu hafta, bebeğiniz yaklaşık 1 kilo ağırlığında ve bacakları uzatılmış haliyle yaklaşık 37 cm uzunluğundadır. Uyuyor ve belli aralıklarla uyanıyor, gözlerini açıp kapatıyor ve belki de parmaklarını emiyor. Daha fazla beyin dokusu geliştikçe, bebeğinizin beyni artık çok aktiftir. Akciğerleri hala olgunlaşmamış olsa da, şimdi doğmak üzere ise, tıbbi yardımla iş görebilirdi. Şu andan itibaren yaygın olabilecek bir bebek hıçkırığı vakası hissettiğiniz küçük ritmik hareketler oluşacak. Her bölüm genellikle yalnızca birkaç dakika sürer ve onu rahatsız etmez, bu yüzden rahatlayın ve gıdalardan zevk alın.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
İkinci üç aylık dönem sonuna yaklaşıyor ve vücudunuz son tur için hazırlandığında bazı yeni semptomları fark etmeye başlayabilirsiniz. Örneğin, gergin bir sırtın yanı sıra bacak kaslarınızda şimdi ve sonra kramp görebilirsiniz. Her şeyden önce fazladan kilo taşıyorlar ve genişleyen rahmin, bacaklardan kalbinize kan gönderisi yapan damarlara, ayrıca gövdeden bacaklara giden sinirlere baskı uyguluyor.
Maalesef kramplar hamileliğiniz ilerledikçe daha da kötüleşebilir. Bacaklardaki kramplar gece daha yaygındır, ancak gün boyunca da olabilir. Bir kramp sizi çarptığında, baldır kasının gerilmesi size biraz rahatlama sunmalıdır.
Bacağınızı düzeltin ve ardından ayak parmaklarınızı parmaklarınızın içine doğru hafifçe bükün. Birkaç dakikalığına yürümek veya baldıra masaj yapmak bazen yardımcı olur.
Şu an aklınızdan geçen en uzak şey olabilir, ancak doğum sonrası doğum kontrolünü düşünmek için çok erken değil. Bebeğiniz gelmeden önce bu konuda bazı kararlar vermek isteyeceksiniz. Bir doğum kontrol uygulaması yaptırmak istiyorsanız, doktorunuza danışın.
Gebelikte 7. Ay: Yirmi Sekizinci Hafta
\r\n\r\n
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bebeğiniz bu hafta boyunca 1 kilodan fazla oldu ve başının üstünden topuğuna kadar 38 cm uzunluğundadır.
Gözlerini kırpabilir, ki şimdiki sporu da kirpikler. Görme yeteneği geliştikçe, rahminizden sızan ışığı görebilir. Ayrıca beyinde milyarlarca nöron geliştiriyor ve dış dünyadaki yaşam için hazırlıklı olarak daha fazla vücut yağı ekliyor.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Risk faktörlerine bağlı olarak, doktorunuz HIV ve frengi için tekrarlayan kan testleri yapmanın yanı sıra, klamidya ve gonore ile ilgili kültürler yapmanın, doğumdan önce doğru olduğunu söyleyecektir. Ayrıca, glikoz tarama testi sonuçlarınız yüksekse ve takip testi yaptırmadıysanız, yakında üç saatlik glikoz toleransı testi yapılacaktır.
Ve ilk doğum öncesi ziyaretinizde yapılan kan çalışması Rh-negatif olduğunu gösteriyorsa, vücudunuzun bebeğinizin kanına zarar verebilecek antikor geliştirmesini önlemek için Rh immunglobulin enjeksiyonu alacaksınız. (Bebeğiniz Rh-pozitif ise doğumdan sonra başka bir Rh immunglobulin atışı alırsınız.)
Bu arada, bazı kadınlar bacaklarında tatsız bir sansasyon ve uykuya dalmaya çalışırken dayanılmaz bir dürtü hissetmektedir. Hareket ettiğinizde bu sansasyon en azından geçici olarak hafifletilirse de, huzursuz bacak sendromu (RLS) olarak bilinen şeye sahip olabilirsiniz.
Hiç kimse huzursuz bacak sendromunun nedenini kesin olarak bilmemesine karşın, bebek bekleyen anneler arasında nispeten yaygındır. Bacaklarınızı gerin veya masaj yapmayı deneyin ve semptomları daha da kötüleştirebilecek kafein miktarını azaltın.
\r\n
Eşimle aramızda kan uyuşmazlığı var 27 haftalık hamileyim bubun için bişey yapılması gerekiyormu acaba