Gebelikte kadınların yaşadıkları belirtilerin büyük kısmı esasında tam olarak rahat olmasalar bile normaldir. Bunlar hamile olmanın sonucudurlar. Ancak endişe etmek ve her şeyin sorunsuz olup olmadığını merak etmek de normaldir. Ciddi komplikasyonlar oldukça nadir olsalar da, neyi gözlemlemeniz gerektiğini bilmek her zaman iyidir. Doktorunuza ulaşmanızı gerektirecek bazı gebelik uyarı işaretleri için okumaya devam edin.
Gebelik Uyarı İşaretleri
Unutmayın, aşağıdaki bazı belirtiler gebeliğin normal belirtileri olacaktır, ancak daha ciddi problemlerin işareti de olabilirler ve bu nedenle yaşayacak olursanız doktorunuza ulaşın.
Devamlı Karın Ağrısı
Hamilelikte karın ağrısı normal mi sorusunun cevabının merak etmek normaldir. Büyüyen rahmin kas ve bağları çekiştirmesinden dolayı oluşan pelvik ağrı kaynaklı rahatsızlık tamamen normal olabilir ancak karın ağrısı bir şeylerin ters gittiğinin işareti olabilir. Eğer özellikle bedenin sağ tarafında devamlı, kötü bir ağrı hissederseniz ve kanama, bel ağrısı, sancı, görme bozukluğu, ağır baş ağrısı, ellerde, ayaklarda ve yüzde şişme gibi diğer belirtiler de varsa, hemen doktorunuza ulaşın.
Ağır Baş Ağrısı
Gebelikte baş ağrısı pek çok faktörden kaynaklanabilir ve bunlar arasında hormonal değişimler, stres ve yorgunluk da var ancak baş ağrısı ağırsa, bu yüksek tansiyon veya preeklampsi belirtisi olabilir. Preeklampsi sizin ve bebeğinizin sağlığının korunması için tıbbi tedavi gerektiren ciddi bir rahatsızlıktır.
Görme Bozuklukları
Görmede değişiklikler, geçici görme kaybı, bulanık görme, ışığa hassasiyet gibi şeyler gebelik tansiyon veya preeklampsi ile bağlantılı olabilirler.
Bayılma veya Sersemleme
Progesteronun damarlar üzerindeki etkisi nedeniyle ikinci trimesterde biraz baş dönmesi normaldir. Eğer beyninize yeterince kan gitmiyorsa, bu bayılmanıza sebep olabilir ve genelde hızlı ayağa kalkmak gibi şeylerden dolayı olur. Ancak bu baş dönmesi devam ederse, bayılırsanız veya sersemlikle birlikte bulanık görme, vajinal kanama, baş ağrısı, karın ağrısı gibi diğer belirtiler de ortaya çıkarlarsa tedavi ve tanı için doktorunuza ulaşın.
Sıradışı Kilo Alımı, Şişkinlik
Aniden ve fazla yemeye bağlı olmayan büyük kilo alımlarının preeklampsi ile bağlantılı olma ihtimali var. Bu kilo alımı yüzde ve ellerde ödem şişkinliği ile birlikte görülebilir. El ve ayaklarda bir miktar şişkinlik normal olabilir ancak takip edilmesi gerekir.
İdrar Yaparken Yanma veya İdrar Yapma Aciliyeti
Eğer idrar yapma ihtiyacında artış hissediyorsanız ancak yaparken yanma varsa, bu idrar yolu enfeksiyonu işareti olabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarının diğer işaretleri arasında yorgun hissetme, alt karında ağrı, kanlı idrar ve ateş bulunur. Doktorunuz belirtilerinize göre tanı koyabilir ve komplikasyonları önlemek için bakteri enfeksiyonunu tedavi edebilir. Sık idrar yapmak gebeliğin ilk trimesterinde ve sonraki dönemlerinde yaygın bir belirtidir çünkü bebek büyürken mesaneye baskı yapar.
Devamlı veya Ağır Kusma
Bulantı ile birlikte kusma ilk trimesterde tamamen normal olabilir. Genelde sabah bulantısı olarak bilinse de illa ki sabah olmak zorunda da değildir. Ancak sabah bulantısı ağırsa ve düşük tansiyon kaynaklı baş dönmesi gibi diğer belirtilerle birlikteyse tıbbi yardım gerektiren hyperemesis gravidarum rahatsızlığı da mevcut olabilir. İlk trimesterden sonra kusma yaşarsanız doktorunuzla görüşün.
Midenin Üstünde, Kaburganın Altında Ağır Ağrı
Bu ağrı, özellikle de görmede bozulma, baş ağrısı ve bulantı gibi diğer belirtiler ile birlikte olduğunda yüksek tansiyon ve ona bağlı preeklampsi belirtisi olabilir. Doktor ziyaretlerinizde tansiyonunuz takip edilecektir ancak preeklampsi belirtisi görürseniz hemen doktorunuza ulaşın.
Her Yerde Kaşıntı
Yoğun kaşıntı ve buna eşlik eden cilt tahrişleri gebelikte ortaya çıkabilen kolestaz adı verilen yaygın rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Eğer her yerde yoğun kaşıntı hissi olursa hemen doktorunuza ulaşın. Gebelikte kaşıntı normal olabilir çünkü bebek büyürken cilt esner ve esnerken kurur, özellikle göbek, memeler ve kalçalarda kaşınma yapabilir.
Vajinal Kanama ve Lekelenme
Gebeliğin başlarında yerleşme kanaması yaşamak normaldir ancak kanama aynı zamanda rahim ağzı enfeksiyonu veya plasenta previa belirtisi de olabilir. Eğer şüpheniz varsa gebelikte lekelenme gördüğünüzde hemen doktorunuza ulaşın.
Erken Rahim Kasılmaları (37. Haftadan Önce)
Braxton Hicks kasılmaları tamamen normaldirler ancak kasılmalar devamlılarsa (hareket edip pozisyon değiştirince geçmiyorlarsa), ağrı yaparlarsa ve düzenli olurlarsa bu erken doğum işareti olabilir. Bu durumda hemen doktorunuza ulaşmalısınız.
37. Haftadan Önce Vajinadan Sıvı Gelmesi
Gebelik henüz tamamlanmadan vajinadan suyun gelmesi durumunda hemen doktorunuza ulaşın. Kaç haftalık gebe olduğunuza göre doktorun önerileri değişecektir. Eğer haftanız dolduysa ve su geliyorsa, doğum başlamış demektir.
Bebeğin Daha Az Hareket Ettiğini Hissetmek
Kadınlar genelde bebeğin tekme, dönme gibi hareketlerini 16-24 hafta arasında hissetmeye başlarlar ve 32. haftaya kadar artar. Üçüncü trimesterde ilerlediğinizde bebeğin hareketlerini takip etmeye başlayabilirsiniz. Bu sırada yatın ve bebeğin hareketlerinin ne kadar sürdüğünü not edin. Eğer hareketleri yavaşladıysa veya durduysa, hareket düzeninde bir farklılık varsa, doktorunuzu arayın.
Dış Gebelik İşaretleri
Dış gebeliğin belirtilerinden bazıları erken gebelik döneminde normaldirler. Ancak karın ve pelvik ağrısı ile birlikte vajinal kanama, aşırı baş dönmesi veya omuz ağrısı görürseniz hemen doktorunuza danışın.