Hamilelik dönemi özellikle anne adayları için çok çok özel bir süreç, her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünülüp hesap edilmesi gereken bir dönemdir. Anne adayları yedikleri, içtikleri her şeyi, sosyal yaşamlarına, uyku düzeninden, çalışma yaşamına kadar hemen her bir faktörü mümkün olan en iyi şekilde gebelik için düzenlemeye çalışırlar.
Bu bağlamda hamilelik döneminde ekstra özen gösterilmesi gereken sayısız husus vardır, pek çok faktör anne adaylarının aklını kurcalar. İşte hamilelik söz konusu olunca soru işaretleriyle dolu olan konulardan birisi de “cinsel yaşam” konusudur. “Hamilelikte cinsel ilişkiye girilir mi, cinsel ilişki konusunda perhiz mi yapılmalı, gebeliğin hangi dönemlerinde cinsellikle yasak olur, hangi durumlarda güvenle seks yapılabilir” gibi sayısız soru anne adaylarının aklını karıştırmaktadır.
Hamilelik ve cinsellik konuları düşünüldüğünde aslında genel kanı; doktor aksini söylemedikçe ve gebelik normal seyrinde devam ettiği sürece, çok tehlikeli pozisyonlara girilmediği sürece gebeliğin son ayı dışında cinsel ilişkide sakınca olmadığı şeklindedir. Ancak bu hususta pek çok faktör etkili olduğundan, kesinlikle detaylı şekilde bilgilenilmesi gerekmektedir. Zira hamilelik süreci başından sonuna kadar çok komplike ilerleyen, bilinen bilinmeyen çok sayıda faktörden etkilenen ve her kadının kendine has yaşadığı bir dönemdir.
Gebeliğin başında yaşanan hormonal dalgalanmalar, yorgunluk, mide bulantısı ve meme hassasiyeti çoğunlukla kadının cinsel arzusunu azaltabilir. Hamilelik ilerledikçe kilo alma, bel ağrısı ve diğer belirtiler cinsel istekliliği köreltebilir. Gebelik veya bebeğin eşle olan ilişkiyi nasıl değiştireceğiyle ya da bebeğin sağlık durumu ile veya bebek doğduktan sonraki süreçle ilgili endişeler anne adayında strese yol açabilir ve libido düşebilir.
Hamilelik sırasında cinsel ilişki düşüğe yol açar mı?
Çoğu çift, hamilelikte cinsel ilişkinin düşüğe yol açacağından endişe etse de şayet riskli bir gebelik yoksa düşük söz konusu olmayacaktır. Ancak riskli gebeliklerde cinsel ilişki de dahil olmak üzere pek çok faktörün düşüğe yol açabileceği unutulmamalıdır. Hamilelik ve cinsellik ilişkisi bağlamında seksin düşüğe sebep olduğu söylenemez. Zira düşükler genellikle bir fetüsün normal olarak gelişmemesinin bir sonucudur.
Ayrıca cinsellik, düşük riskli gebeliklerde erken doğum için de bir sebep değildir. Uzmanlara göre riskli bir durum yoksa kadınlar doğum yapana kadar seks yapabilirler. Ancak yeni veya birden fazla partnerle seks yapan kadınlar için durum biraz daha farklıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalık riski göz önünde bulundurularak öncelikle hamilelikte seks yaparken prezervatif kullanmak temel korunma yöntemidir. Zira cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar; başlı başına bir sorun olmakla birlikte, erken doğum, düşük ve diğer ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabilecek potansiyel pelvik inflamatuar hastalığa neden olabilir.
Hamilelik sırasında cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?
Gelişmekte olan bebek anne adayının rahmindeki amniyotik sıvı ve aynı zamanda rahmin güçlü kasları tarafından kesinlikle güvenli bir şekilde korunmaktadır. Bu bakımdan normal şartlar altında cinsel aktivitenin sağlıklı gebeliklerde bebeği etkilemesi söz konusu değildir.
Hamilelikte cinsel ilişki sırasında prezervatif gerekli mi?
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara hamilelik esnasında maruz kalınması, gebeliği ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilecek enfeksiyon riskini artırmaktadır. Bu bakımdan aslında hamilelik olsun ya da olmasın prezervatifle korunmak önerilirken, hamilelikte cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riski göz önünde bulundurularak prezervatif kullanımı çok daha önemli hale geliyor. Aynı zamanda aşağıda sıralanan riskli durumlarda ise mutlaka prezervatif kullanılması gerekiyor:
- Tek eşlilik söz konusu olmaması,
- Enfeksiyonlar açısından risk altında bulunması,
- Aktif cinsel hastalıklar bulunması.
Hamilelikte cinsellik erken doğumu tetikleyebilir mi?
Uzmanlar, hamilelik ve cinsel ilişki konusunda orgazmın yanı sıra spermdeki prostaglandinlerin de rahim kasılmalarına neden olabileceği görüşündeler. Bu konuda yapılan çoğu çalışma, gebelik sırasında cinselliğin erken doğum riski ile ilişkili olduğunu göstermemektedir. Bununla birlikte eğer riskli bir gebelik varsa ve erken doğum yapma riski bulunmaktaysa doktor cinsel ilişkiden kaçınmayı önerir.
Hamilelikte cinsel ilişkinin yasak olduğu dönemler
Çoğu kadın gebelik boyunca güvenli bir şekilde cinsel ilişkiye girse bile, aslında dikkatli olmak en doğrusudur. Doktor aşağıdaki durumlarda cinsel ilişkiden kaçınmayı önerebilir:
- Açıklanamayan vajinal kanama olduğunda,
- Amniyon sıvısında sızma olduğunda,
- Serviks erken açılmaya başladığında (servikal yetersizlik),
- Plasenta previa durumunda,
- Erken doğum öyküsü olduğunda,
- Çoğul gebelik söz konusu olduğunda.
Hamilelikte güvenli sekse dair temel bilgiler
- Rahat hissettiğiniz sürece devam edebilirsiniz!
Gebeliğin son 3 ayında seks yapan çiftlerin bebekleri ortaya çıkan sesleri duyabiliyor mu? Bu soru en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Evet, son 3 aylık dönemde bebekler pek çok sesi duyabiliyor. Ama bunun hiçbir sakıncası olamaz. Zaten bebekler ne duyduklarını anlamıyorlar ki. Bunda endişelenecek bir şey yok, rahat olmakta fayda var. Anne adayının kendini rahat hissettiği her pozisyonda seks güvenlidir.
- Hamileliğin belli dönemlerinde seks ile ilgili bir şeyleri istemiyor olabilirsiniz!
Hamilelikte kadınlar ruhsal, fiziksel ve duygusal açıdan pek çok değişim yaşarlar ve artık aslında hiçbir şey eskisi gibi değildir. Seks hayatı da bu değişen konular arasında olabilir. Değişen hormon dengesinden, alınan kilolara, duygusal çıkmazlara kadar her şey kadının seks isteğini azaltabilir ve bu da gayet doğaldır.
Bu konuda klinik bir seks terapisti ve lisanslı evlilik ve aile terapisti Holly Richmond seks için gebeliğin ikinci üç aylık döneminin altın dönem olduğunu söylüyor. Zira sabah bulantılarının çoğu bitmiş oluyor, vücut gebeliğe alışmış oluyor, gebeliğin son üç aylık döneminde olduğu gibi henüz fazla kilo almamış oluyorsun ve de hareket kabiliyetin de kısıtlanmamış oluyor. Tüm bunlar düşünülünce hamilelikte cinsel ilişkinin en rahat ve güvenli olduğu, bir de kadının libidosunun hala yüksek olduğu dönem ikinci 3 aylık dönemdir. Ancak yine de hamilelikte seks söz konusu olduğunda yapılacak her şeyin temeli: Keyifli ve uzlaşmacı olduğu sürece tüm seks pozisyonları ve tüm zamanlar iyi olabilir.
Evet, hamilelikte doktor görüşü dışında seksi yasaklayabilecek bir durum yokken, hamilelik sırasında, en erotik olandan, en basit yakınlaşmaya kadar hiçbir şekilde seks yapmak istememek de söz konusu olabiliyor. Bu tür bir durumda profesyonel bir destek almak iyi olabilir. Ancak hiçbir anne adayı hamilelikte cinsel olarak aktif olmanın mümkün olmadığı ya da zararlı olduğu gibi bir yanılgıya düşmemelidir.
- Hamilelikte seks güvenlidir!
Bir anne adayının cinsel ilişkiye girmesine engel olacak kesin ve spesifik bir nedeni olmadıkça doktor ya da ebe cinsel ilişkiyi yasaklamaz. Zira “riskli gebelik” sınıfında değerlendirilen gebeliklerin dışındakilerde cinsel ilişkinin bir zararı olduğunu düşünmek doğru olmaz. Aslında normal şartlar altında hamilelikte cinsellik anne adayı ve eşi için sakinleştirici, yatıştırıcı ve yakınlaştırıcı bir rol oynadığından, bu tür olumlu etkiler anneden dolayı bebeği de olumlu etkileyeceğinden çok faydalı olabilir. Bu konuda eşlerin bilmesi gereken en doğru veriyi gebeliği takip eden doktor verecektir.
Ancak çoğunlukla hamilelikte seks güvenli ve faydalıdır. Üroloji, kadın sağlığı ve cinsel tıpta doktor asistanı ve seks danışmanı olan Aleece Fosnight’a göre; hamilelik sırasında orgazm olan kadınlar sakinleştirici hormonlardan ve artan kardiyovasküler kan akışından olumlu anlamda yararlanır ve bu faydalar da bebeğe geçer.
- Hamilelikte seks hem güvenli ve sağlıklıdır hem de iyi hissettirir!
Hamilelikte seksin doktor aksini söylemedikçe güvenli ve sağlıklı olduğunun altını çizdikten sonra, yine çoğunlukla iyi hissettirdiğini de bilmekte fayda var. Hamilelikte artan hormonlar nedeniyle bazı kadınlar seks sırasında vajinasının daha az “sıkı” olduğunu hissedebilir. Artan yağlama ve hormonlardaki ani değişimler gibi bir dizi faktör buna neden olabilir. Bazı kadınlar ise pelvik taban kaslarını çok sıkı bulabilir. Bu durumda genital organlar daha hassas hale gelebildiğinden penetrasyon (penisin vajinaya girmesi) çok rahatsız edici olabilir. Bunun için Aleece Fosnight; penetrasyondan önce ön sevişme veya öpüşme ile vajinal salgıların artması ve ıslanmasının daha doğru olacağını öneriyor. Ayrıca bu süreçte daha dikkatli bir şekilde seks yapabilir ve penetrasyon tamamen atlanabilir.
Bu tür bir durumda kadının; pelvik rahatsızlığı devam ediyorsa mutlaka doktora gidilmeli, doktor muayene etmeli ve gerekiyorsa bir pelvik taban uzmanına başvurulmalıdır. Bu konuda Fosnight, bazı kayganlaştırıcı jellerin yardımcı olabileceği ya da sorunu en aza indirebileceğini belirtiyor. Ancak yine de altını çizmekte fayda var ki, bir şey doğru gelmiyorsa, hamilelik için normal olduğunu varsaymak, istemediği bir şey yapmak doğru olmaz. Aynı zamanda gebelik sürecinde üstesinden gelmekte zorlanılan bir sek sorunu varsa da profesyonel yardım almaktan çekinmemek en iyisi olacaktır.
- Orgazm, hamilelikte daha kolay hale gelebilir!
“Hamilelik Öncesi, Sırası ve Sonrası Danışmanlık: Cinsellik ve Samimiyet Sorunları”nın yazarı ve aynı zamanda psikolog ve sertifikalı bir seks terapisti olan Stephanie Buehler, bazı kadınların hamilelik sırasında artan kan akışı ve hormonlar nedeniyle daha kolay orgazm olduklarını, hatta bazılarının ise hayatlarında ilk kez hamilelikte orgazm olabildiklerini söylemektedir. Elbette ki, kulağa harika geliyor. Ama bu, hamilelik ve cinsellik resminin tamamı değil maalesef. Hamilelik sırasında kadının vücudu fazlasıyla değişir ve her gün, hafta ve ay daha farklı hissedilebilir. Orgazmın; bir hafta çok daha kolay, diğer hafta çok daha zor hale gelmesi de mümkündür.
- Cinsel organ çok daha hassas olabilir!
Hamilelikteki hormonal değişiklikler nedeniyle, bazı kadınlar cinsel isteklerinin daha fazla açığa çıktığını fark eder. Peki, bu ihtiyacı ne harekete geçirir? Fosnight’a göre, hamilelik sırasında meydana gelen % 50 kan akışı artışı bunun temel sebebi olabilir. Bu yüksek miktardaki kan ayrıca vulva, vajina, klitoris ve pelvisteki dokuları da canlandırır. Bu tür bir durumda kadına göre değişmekle birlikte cinsellik daha zevkli, tahriş edici veya arada bir yerde olabilir. Erkekler ise gebeliğin ilk üç aylık döneminde bile vajinada daha fazla dolgunluk hissedebilirler.
- Biraz fazla ıslaklık olabilir!
Hamilelik döneminde cinsel ilişkilerde kadın, normalden biraz daha fazla ıslaklık hissedebilir. Bu doğrudur. Çoğunlukla hamilelik hormonlarından kaynaklı salgılar ve cinsel ilişki için daha fazla yağlamaya ihtiyaç olması, bakterilerle ve bakteriyel enfeksiyonla savaşmak için vücudun ürettiği salgılar bu ıslaklığın sebepleridir. Fosnight’a göre, hamilelik dönemindeki bir kadının vajinası artık sadece kendi kendini temizleyen bir fırın gibi değil, kendini çok daha iyi temizleyen bir fırın gibidir.
- Vücudun geri kalanı da daha hassas olabilir!
Vücut, doğum sonrasında bebeği emzirmek için süt üretimine hazırlanırken, meme şekli ve beden bir veya iki fincan büyüklüğüne kadar büyüyebilir, değişebilir. Bundan dolayı da seks esnasında daha hassas olabilir.
- Penetrasyon bebeğe zarar vermez!
Bazı kadınlar penetrasyonun, yani penisin vajinanın içine girmesinin bebeğe zarar vermesinden korkabilir. Ancak kesinlikle böyle bir durum söz konusu değildir. Fosnight’a göre; hamilelikte penetrasyon sırasında rahim biraz hareket edebilir ve kadın bunu hafif hissedebilir. Bundan dolayı anne adayları bebeğe bir şeyler olduğunu zanneder. Oysaki rahim, bir tür “mobil ev” gibi hamilelik sırasında daha hareketlidir. Rahimdeki bebek ise süper korumalı ve içeri giren ya da çıkan her şey konusunda gerçekten seçici olan kendi filtre sistemine sahiptir.
Yani hamilelikte kadın kendini iyi hissettikçe ve hazır oldukça seks iyidir ve zararsızdır. Ancak eğer pelvik dinlenmeye ihtiyaç varsa, bir süreliğine seksten kaçınılması gerekir. Zira pelvik dinlenme; yetersiz serviks veya plasenta previa gibi sorunların olmasını önlerken, bu tür durumlar olduğunda doktor tarafından tavsiye edilir. Tüm bunlarla birlikte bir çalışmada erkeklerin % 80 kadarının rahimdeki “bebeği incitmek” konusunda endişeli oldukları görülmüştür. Bu bakımdan gerekirse eşler bunun için bir yardım almalılar ve cinsel ilişkide penisinin bebeğe dokunmadığına dair uzman görüşü almalılar.
- Hamilelikte cinsel ilişki sonrasında hafif kanama olabilir!
Buehler’e göre hamilelikte herhangi bir endişeyle ilgili olarak doktorla konuşmak her zaman en iyisidir ve buna cinsel ilişki sonrası kanama da dahildir. Hamilelikte yaşanan değişiklikler nedeniyle, serviks hassastır ve kolayca tahriş olabilir ve bu da kanamaya neden olabilir. Cinsel ilişkiden sonra iç çamaşırında veya tuvalet kağıdında hafif lekelenme tarzı bir kanama olabilir.
Bu da normal karşılanabilir. Ancak bunun lekelenme şeklinde değil de, gün boyu ya da birkaç gün süren kanama şeklinde olması durumunda düşük ya da plasenta previa şüphesi dolayısıyla doktora gitmek gerekir. Kanama ile birlikte keskin ağrı dalgalanmaları, rektal basınç veya tutarsız kanama gibi başka semptomlar olması durumunda ektopik bir gebelik olabilir. Zira hamilelikte cinsel ilişki bunlara sebep olmaz.
- Hamilelik döneminde cinsel ilişki zarar görebilir!
Hamilelikle birlikte memeler daha hassas hale gelmekte, özellikle de meme uçları dokununca bile acı verebilmektedir. Bu aşırı duyarlılık bazı kadınlar için çok acı verici hale gelebilir. Hamilelikte kan akışının artması ve değişen hormonlar klitorisi de çok hassas hale getirebiliyor, pelvik taban sorunları yaşanabiliyor. İşte bu tür zamanlarda en doğru yaklaşım kesinlikle cinselliğe bir süre ara vermektir. Buehler’e göre; seks bir maraton veya dayanıklılık sporu gibi hissettirmemelidir. Seks asla incitmemeli ve rahatsız edici olan her şey açıkça konuşulabilmelidir. Aynı zamanda eşlerin birbirlerine yaklaşmaları için en az seks kadar etkili başka yollar olduğu da unutulmamalıdır.
- Hamilelik döneminde gece orgazm rüyaları görmek normaldir!
Evet, birçok kadın hamile döneminde inanılmaz cinsellik içerikli rüyalar veya uyku orgazmları rüyaları görmektedir. Richmond’a göre; hamilelikte vücutta daha yüksek seyreden östrojen hormonu ve artan kan akışı nedeniyle kadınlar cinsel içerikli rüyaları sıklıkla görmektedir. Kadınların çoğu bundan biraz endişe duysalar ve alışmakta zorlansalar da, aslında bu çok normaldir ve doğum yaptıktan sonra büyük olasılıkla azalacak, hatta bitecektir. Bunun tadını çıkarmak en doğrusudur.
- Hamilelikte cinsel ilişkide farklı pozisyonlar bebeğin cinsiyetini etkilemez!
Bir hamilelik söz konusu olduğunda bebeğin cinsiyetiyle ilgili pek çok rivayet ortaya atılır ve bunların çoğu da rivayet olarak kalır, gerçekleşmez. Fosnight’a göre, bebeğin cinsiyetiyle ilgili her türlü yaygın gebelik efsanesi yanlıştır. Bununla birlikte gebe kalma pozisyonunun, hamilelik sırasındaki cinsel pozisyonların, gebe kalma tarihi veya saati de dahil olmak üzere hiçbir fikrin arkasında bilimsel bir dayanak yoktur.
- Hamilelikte zaman zaman çekici hissetmemek normaldir!
Hamilelik tüm kadınlar için eşsiz bir deneyimdir. Richmond’a göre, bu eşsiz deneyim sürecinde kadınlar sık sık iki farklı uç nokta arasında gidip gelir. Hamileler her an harika veya korkunç hissedebilir ya ışıl ışıl parlıyor ya da kusuyordur. Vücutta sürekli değişen hormonlara ve yeni bir vücut yapısına alıştıkça, arzuyu, çekiciliği zorlaştırabilecek birçok değişiklik olacaktır. Birçok kadın göre, gebeliğin ilk ve üçüncü 3 aylık dönemlerinde yaşamdan alınan zevkte ve konforda ciddi bir azalma oluyor. İlk 3 aylık döneminde bulantı ve yorgunluk gibi şikayetleri geçtiği ve de üçüncü 3 aylık döneminde kilo, ağırlık, doğum kaygısı gibi sorunları henüz gelmediği için gebeliğin en konforlu ve dolayısıyla da her açıdan en zevkli dönemi ikinci 3 aylık dönemdir.
Buehler’e göre, aslında bir şikayeti olmadığı halde cinsel ilişki istemeyen ve kendini çekici hissetmeyen bir kadının yardıma ihtiyacı olabilir. Hala bazı kadınların çok eski ve ilkel fikirleri var ve cinselliği hamilelikle ilişkilendiremiyorlar. Bu tür bir durumda baba adayının eşini bir yardım alması için teşvik etmesi önerilir.
- Hamilelikte cinsel yaşamı teşvik edebilecek pek çok yol var!
Hamilelik dönemi her kadın için çok özel ve değerli olmakla birlikte, yine her kadın için eşiyle ilişkisini sorunsuz bir şekilde yürütebilmek ve her açıdan yakınlığı koruyabilmek çok önemlidir. Her kadın için hamileliğin her üç aylık dönemi farklı özellikler gösterebilse de, değişen vücutla ilgili endişeleri giderebilecek veya azaltabilecek pek çok şey vardır. Bunun için Fosnight birkaç şey öneriyor:
- İlk olarak internette çıplak hamile resimlerine bakılabilir. Bu sayede anne adayı kendisinde görmekten hiç hoşlanmadığı görüntünün aslında, tüm hamileler için geçerli olduğunu anlayacaktır. Kendisinden başka birileri için “Bana benziyor” diyebilmek vücuduyla barışabilmek için çok faydalıdır.
- “Güzelim” veya “içimde bir insanı büyütüyorum” gibi ifadeler söyleyerek kendine olumlu bir konuşma yapmak iyi gelir.
- Karnını sık sık okşamak kesinlikle iyi hissettirir. Hamilelik nedeniyle, artan kan akışıyla birlikte sinir hassasiyetinde de bir artış vardır. Bu bakımdan cildini çıplak elle okşamak ve güçlendirilmiş hislerin tadını çıkarmak iyi gelir.
- Çok sevdiği çekici iç çamaşırlarının içine artık giremediğini görmek kırıcı olabilir. Bunun yerine kendini güzel ve seksi hissettiren ve belki de büyüyen karnı göstermeye yardımcı olan bir şeyler aramak çok daha iyi olur. Aslında hamileler için çok sayıda çekici iç çamaşırı seçeneği var.
- Hamilelikte cinsel ilişkide güvenli olmayan bir şeyler olabilir!
Hamilelikte cinsel ilişki kesinlikle tavsiye edilmekte ve güvenli bulunmaktadır. Ancak elbette ki bebeği ya da anne adayını riske atmayacak şekilde davranmak gerekiyor. Fosnight’a göre, hamilelikte cinsel ilişkinin temel prensibi anne adayının rahat ve konforlu olmasıdır. Onun kendini iyi hissettiği her pozisyon denenebilir. Ancak karına baskı uygulayacak, anne adayını nefessiz bırakacak, herhangi bir şekilde kan akışını kısıtlayabilecek, karnı sıkacak, vajinaya hava üfleyecek, sıvı püskürtecek tüm etkinliklerden uzak durulmalıdır. Bu tür riskli durumlar emboliye ve hatta ölüme bile sebep olabilir.
Hamilelikte cinsel ilişki için hangi pozisyonlar güvenlidir?
Anne adayı kendini rahat ve istekli hissettiği sürece, hamilelikte cinsel tercihlerin çoğu bebek için sorun yaratmaz. Hamilelik ilerledikçe, en iyi seks pozisyonlarının ne olduğunu bulmak için keşifler yapılması gerekir. Örneğin cinsel ilişkide sırt üstü yatmaktan ziyade eşinin yanına uzanmak ya da eşinin üstünde ya da eşinin önünde konumlamak daha doğru ve güvenli olabilir. Hamilelikte cinsel ilişkide karşılıklı zevk ve rahatlığı ön planda tutarak seks yapılabilir.
Hamilelikte seks söz konusu olduğunda, basıncı ve ağırlığı karnından uzak tutan pozisyonlara bağlı kalmak en doğrusudur. Bunlar muhtemelen baba adayı ve de anne adayı için daha rahat olacaktır. Özellikle de erkeğin arkada kaldığı pozisyonlara sadık kalmak; baş dönmesi ve diğer sorunlara yol açabilecek potansiyel kan akışı sıkıştırmasından kaçınmaya yardımcı olur.
Hamilelikte denemek için en güvenli 7 seks pozisyonu
- Arkadan seks (köpek tarzı olarak da bilinir),
- Kadının üstte olduğu pozisyon (cowgirl olarak da bilinir),
- Erkeğin yatar pozisyonda arkadan kadını kucakladığı pozisyon,
- Ters inek pozisyonu,
- Ayakta,
- Karşılıklı oturma pozisyonu,
- Yan yana seks
Hamilelikte seks esnasında ekstra rahatlık için seks yastıkları kullanmak, jel veya kremle yağlamak ve seks oyuncakları kullanmak iyi olur. Seksten maksimum zevk almak için ille de penetrasyon gerekmez. Seks oyuncakları veya parmaklarla klitorisi uyarmaya odaklanmak da iyi gelir.
Hamilelikte cinsel ilişkide kaçınılması gereken pozisyonlar hangileridir?
- Misyoner pozisyonu (altta anne ile), özellikle 20. haftadan sonra anne ve bebeğe kan akışını kısıtladığı için iyi bir fikir değildir.
- Bazıları yüzüstü pozisyonları (karnın üzerine düz uzanarak) rahatsız edici bulur.
- Neredeyse her doktorun söylediği ve her hamilelik kitabında belirtildiği gibi vajinaya hava üflenmemeli, hava üfleyen seks oyuncakları kullanılmamalıdır.
Hamileliğin kaçıncı haftasında olursa olsun, seks sırasında yaşanan ya da yaşanması muhtemel zorlukların nasıl çözüleceğini bulmak bir deneydir ve doğru pozisyonu bulmak zaman alabilir. Bu sebeple de acele etmemekte ve hislerle hareket ederek deneyimlemekte fayda var.
Hamilelik döneminin pozitif yönlerine odaklanmak en doğrusudur!
- Hem hamile hem de çekici olmak aslında çok da zor olmayabilir. Zira hamile kalmak ve seksi olmak birbirinden o kadar da uzak değildir. Ancak neredeyse hiçbir çift için hamileliğin başından sonuna kadar ateşli bir seks hayatı söz konusu değildir. Bu sebeple de bunun sadece kendisine özel olmadığını ve geçeceğini bilmek rahatlatıcıdır.
- Doğumdan hemen sonra erotik enerjinin birden geri gelemeyeceğini şimdiden kabul etmekte fayda var. Ama hemen olmasa da 5 – 6 hafta sonra her şey yoluna girecektir. Zaten bu süreçte de aylardır beklenen bebekle biraz yakından ilgilenmek iyi gelir.
- Hamilelik sürecinde doğru pozisyonu bulmak için pek çok farklı pozisyon denenir. Kim bilir belki de bu süreçte zevk alınan deneyler ve esneklik, ilişkinin gebelikten sonra da cinsel açıdan tatmin olmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Hamilelik ve cinsel ilişki konusunda unutulmamalıdır ki, “artık zevkli değilse, başka pozisyonlar için keşfe başlamak” lazımdır.
Yukarıda detaylı olarak anlatılanların yanında eğer gebelikte cinsel ilişki esnasında ya da sonrasında; ağrı, yoğun kanama, nefes darlığı ve başka diğer fiziksel sorunlar olursa acilen doktora başvurulmalıdır.
Bebek doğduktan sonra ne kadar sonra cinsel ilişkide olabilir?
İster vajinal yoldan doğum, isterse sezaryenle doğum olsun doğum yapan kadının vücudu iyileşmek için zamana ihtiyaç duyacaktır. Bu sebeple de doktor, cinselliğe izin verene kadar vücuda iyileşmesi için zaman vermek en sağlıklısı olacaktır. Her kadın için cinselliğe dönüş süresi farklı olsa da genellikle doğumdan 6 hafta sonrası önerilmektedir. Bu süre; serviksin kapanması, postpartum kanamanın durması ve herhangi bir akıntı veya atılan kesilerin iyileşmesi için ortalama olarak gereken süredir. Tamamen iyileşme söz konusu olmadan girilen cinsel ilişki sezaryen doğumlar için ameliyat yerinde sorunlara, vajinal doğum için kesilerde ya da yırtıklarda problemlere yol açabilir, enfeksiyona sebep olabilir. Bu tür durumlarda iyileşme için gereken süre çok daha uzun olabilir. Bu bakımdan en doğru olan doktorun izin vereceği zamana kadar beklemektir.