Hemorajik Kist, bir kistin içerisinde kanama olması durumunda gerçekleşen olaydır. Foliküler veya korpus luteumda kanama ortaya çıktığında oluşan ve vücudun yumurtalıklarında oluşan doku benzeri yapıların bir yığın halidir. Bu olduğunda, hemorajik yumurtalık kisti olarak adlandırılan bir durumla sonuçlanır. Bu tür kistlerin gelişimi yaygın olup, normal vakalarda zararlı semptomlara neden olmaz. Bununla birlikte, menstrüel dönemde veya cinsel ilişki sırasında olası kanserli hücrelerin oluşmasından kaçınmak için kademeli olarak çoğalan ağrılarınız varsa tıbbi yardım almak önemlidir.
Hemorajik Kist Risk Faktörleri Nelerdir?
Bu tür bir kist gelişebilme olasılığı birçok faktöre bağlı olabilir:
- Daha önce ilgili sorunlar yaşadıysanız ve tedavi edilmediyse kistlerin tekrar ortaya çıkma ihtimali yüksektir ve dolayısıyla bir kist geçmişi varsa, düzenli kontrollere gidiyor olmanız gerekir.
- Yumurtalık kistleri, adet kanamaları düzensiz kişileri etkilemektedir. Adet düzensizliği, adet döngüsünün normalden daha uzun veya daha kısa sürdüğü ve bazen bir veya iki ay atlayabileceği bir durumdur. Her iki durumda adet kanalı akışı çok ağır olabilir ve kan pıhtılaşmasıyla birlikte kist olma ihtimali vardır.
- Yumurtalık kistleri, doğurganlık sorunları olan insanlarda görülebilir ve kanser hücrelerinin gelişmesi yeterince erken teşhis edilmezse ortaya çıkabilir.
- Yumurtlama sürecinin başarısız olması nedeniyle polikistik over sendromu yaşıyorsanız, tedavi gerektiren yumurtalık kistleri gelişme riski yüksektir.
- Aşırı kilo ve obezite, yumurtalık kistlerine, yumurtalıklarda oluşabilecek ekstra dokular ve yağ nedeniyle başlıca katkıda bulunan etkenlerin bir parçasıdır.
- Menstruasyon kadınlar arasında farklılık gösterir. Çok genç yaşta adet görmeye başlayan kadınların yumurtalık kistleri geliştirme potansiyeli daha yüksektir.
- Bu kistler meme kanseri tedavilerinin bir sonucu olarak gelişebilir. Bu, kistlerin büyümesine katkıda bulunan hastalar tarafından kullanılan tamoksifen gibi ilaçların kullanılması olabilir.
- Hipertiroidi vakaları da bu kistlerin oluşumuna katkıda bulunabilir.
- Endometriozis, uterus ve yumurtalıkların yüzeyinde doku oluşumu olup, yumurtalık kistlerinin önemli bir nedenidir.
Yumurtalık Kistlerinin Türleri Nelerdir?
Yumurtalık kistleri genel olarak ikiye ayrılır:
Fonksiyonel kistler: Bunlar en sık görülen kistlerdir ve nadir durumlarda kanser sonucu oluşur.
- Follikül kisti: Olgun foliküllerin çöküşü veya ovülasyon işleminin başarısızlığından dolayı oluşur. Bununla birlikte, kopma durumunda ağrıya neden olabilirler.
- Korpus luteum kisti: Özellikle folikülün büyümesi, bazı sıvılarla dolu olan yumurtlamanın yakalanmasından sonra kapanır.
KANAMAYLA SONUÇLANAN HEMORAJİK KİST
Fonksiyonel olmayan kistler: Yumurtalıklarda birkaç önemsiz kist oluşabilir, bunlar aşağıdadır:
- Endometriyosiz: Bu daha sonra uterusa bağlanan dokular oluşturur, sonuçta endometriyoz işlemi olur.
- Kistadenom: Bu yumurtalıkların dış kısmında oluşan sıvı dolu bir kesedir. Büyüyebilir ve ağrıya neden olabilir. Kalın mukus içerenler müsinöz olarak adlandırılırken seröz kistadenoma ince sıvı içerir.
- Teratom veya dermoid kistler: Saç, doku ve yağdan oluşabilir ve yumurtalıklarda oluşur.
- Polikistler: Bu kistler yumurtlamanın gerçekleşmemesi sonucu oluşmaktadır.
Hemorajik Kist Nasıl Görünüyor?
Bu hemorajik kistin görünümünü, özellikle bir ultrason yardımıyla kontrol etmek mümkündür. Görünüşler, farklı aşamalara ve oluşum süresine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
- Özellikle fibrin materyali sarmal yapıdaysa, bir balık ağı şeklini alabilir veya ince bir retiküler desen oluşturabilirler.
- Ayrıca, kan pıhtılaşmasının homojen olmayan bir şekilde ortaya çıkması sonucunda genel pıhtı oluşumuna neden olabilirler.
- Kanama sırasında materyalin çökmesi, kistin yumurtalıkta bir sıvı enkazı gibi görünmesine neden olabilir.
- Özellikle pelvik bölge boyunca kan varsa ve bu durumda ektopik hamilelik riski varsa, kopmuş gibi görünebilirler.
- Pıhtı oluşumu aşamasında ekojenik materyalin varlığı nedeniyle katı yumurtalık neoplazmı şeklini alabilir.
Yumurtalıktaki Kistin Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kistleri ortaya çıktıklarında normal olmakla birlikte, devamında yumurtalık kanseri ve diğer üreme sağlığı sorunları için alarm yaratan çeşitli belirtiler gelebilir. Bu semptomlar şunları içerebilir:
- Alt göbek bölgesinde şişkinlik veya şişmeye eşlik eden karın ağrısı
- Adet dönemleri arasındaki kanamalar ve düzensiz kanama değişiklikleri
- Sırt ve ayrıca uyluklarda ağrılar
- Göğüslerde hassasiyet
- Mide bulantısı ya da kusma
- Ağrılı cinsel ilişki
- Bağırsak hareketinde zorluklar
- Adet döngüsünden önce ve adet sırasında keskin pelvik ağrı
Daha ciddi bir aşamaya gelmeden önce her türlü semptoma dikkat edilmelidir. Nefes alma sıklığında artış, keskin ve ani pelvik ağrı, baş dönmesi ve bayılma durumunda derhal tıbbi yardım istemek gerekir. Bu aşamada, kistlerde sağlıkla ilgili önemli sonuçlar doğurabilecek bir durum söz konusu olabilir.
Hemorajik Kistlerin Tedavisi Nasıldır?
Kanayan hemorajik kistler, genellikle ultrason görüntüleme yöntemiyle teşhis edilirler. Hemorajik kistler çoğunlukla ortalama 5cm büyüklüğünde olabilirler. Hemorajik kistler aslında kanama oluşturmadan ve tedavi verilmeden 1 ya da 2 ay içinde kendiliğinden kaybolurlar.
Kistlerin nadiren patlaması veya yırtılması nedeniyle karın içerisinde kanama ve şiddetli pelvik ağrı oluşur ve sonucunda müdahale bazen ameliyat gerektirecek kadar ilerleyebilir. Cerrahi müdahale karın içerisine çok fazla kan birikmesiyle gelişen acil durumlarda açık ameliyat şeklinde yapılabileceği gibi; genel olarak kapalı ameliyat olarak yapılır. Ameliyatla kanayan kist alınır ve kanama bölgesi temizlenerek kanama durdurulur, ancak nadiren de olsa kistin oluştuğu yumurtalığın tamamen alınması gerekir.
Kullanabileceğiniz İlaçlar Var mı?
Fonksiyonel hemorajik kist vakalarında, yumurtlama (ovülasyon) ve yeni kist oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için doktorunuz tarafından reçeteli ilaçlar verilebilir. Bu durumda doktor hormonal doğum kontrol haplarının kullanımını önerebilir. Benzer şekilde, ibuprofen gibi anti-inflamatuar ve ağrı kesiciler karın ağrılarını hafifletebilir.
Merhaba bana doktorum kistin icine kanamis dedi muayene olurken ama bunun icin onemli bisey demedi adetini olduktan sonra gel bakalim dedi .bende merak ettim ameliyat falan yazinca sitede ?
Şiddetli agrıyla dr gittim ve yumurtam catlayıp iöinr kanama yapmıs agrı kesici be antibiyotik kullanıyorum ama agrım devam ediyor kasıgımda. Dr adet olunca gel dedi.korktum kanama karın icine yayılırsa ameliyat falan yazıyor gecermi bu ilaçlarla??
Merhabalar.ben bebek istediğim icin doktora gittim ve ultrasonda 56mmx41mm kist olduğunu öğrendim.antibiyotik ve aminor diye bir ilaç yazdı ilaç reçetesi Arapça olduğu icin anlayamadım.kistin büyüklüğünün bir riski varmıştır?
38×55mm hemorolojik kist ameliyat gereklimi