Hamile kalma sürecinizi hızlandırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır. Ancak hemen hamile kalmak için çalışmaya başlamadan önce hazırlık için şunları yapmanız faydalı olacaktır:
- Hamile kalmadan önce doktorunuzla bir randevu ayarlayın.
- Sağlıksız alışkanlıklarınız varsa bunlardan kurtulun (Alkol, sigara ve yasadışı maddeler gibi).
- Sağlıklı kilonuza ulaşın.
- Hamile kalmaya çalışmadan en az bir ay önceden başlayarak günlük en az 400 mcg folik asit takviyesi almaya başlayın (Folik asit, bazı doğum kusurları risklerini ciddi ölçüde azaltabilmektedir).
Vücudunuz, gebelik için hazır olduğu zaman aşağıdaki önerileri uygulayarak daha hızlı bir şekilde hamile kalma şansınızı arttırabilirsiniz:
Ne zaman yumurtladığınızı bilin
Hızlı bir şekilde hamile kalmanın en önemli yolu yumurtladığınız, yani yumurtalıklardan yumurta salınımının gerçekleştiği zamanı bilmektedir.
Bir adet döngüsü boyunca sadece bir kez yumurtlarsınız. Ne zaman yumurtladığınızı bildiğiniz zaman o döngü içerisinde hamile kalma şansınız artmaktadır.
Ne zaman yumurtladığınızı belirlemeye yönelik olarak kullanabileceğiniz farklı yöntemler bulunmaktadır. En çok tercih edilen üç yöntem şunlar olmaktadır:
- Adet döngüleriniz düzenliyse (her döngünüz aynı uzunluktaysa) internette kolayca bulabileceğiniz yumurtlama dönemi hesaplayıcılar ile her ay en doğurgan olduğunuz günleri öğrenebilirsiniz.
- Döngünüzün ortalarında ovulasyon testi kullanarak hormon seviyelerinizi test edebilir, böylece yumurtlayıp yumurtlamadığınızı öğrenebilirsiniz.
- Bazal vücut sıcaklığındaki değişiklikler ve servikal mukus gibi gebe kalabileceğinizi gösteren yumurtlama belirtilerini takip edebilirsiniz.
Düzensiz adet döngülerine sahipseniz, yumurtlamanın gerçekleştiği günü tespit etmek zor olabilmektedir. Bu nedenle doktorunuzla konuşmanız faydalı olacaktır.
Doğru zamanda cinsel ilişkiye girin
Yumurtlamanızın gerçekleşeceği zaman diliminizi biliyorsanız, en doğurgan olduğunuz günlerde cinsel ilişkiye girmeyi planlayın. Bu zaman da genelde yumurtlama gününden önceki 2-3 günlük süreç olmaktadır.
En doğurgan olduğunuz günlerin tam olarak ne zaman olduğunu bilmiyorsanız, adet döngünüzün yarısındaki iki hafta boyunca iki günde bir ilişkiye girin. Bu şekilde vücudunuz yumurta salınımını gerçekleştirdiği zaman fallop tüplerinizde sağlıklı spermler bulunmuş olacaktır.
Bir diğer ipucu: Siz ve eşiniz, yumurtlamanın gerçekleşeceği zamanda cinsel ilişkiye girmeyi deniyorsanız, sizin en doğurgan olacağınız günlerden önceki günlerde eşinizin en az bir kez boşaldığından emin olun. Bu sayesinde meninin içerisinde sağlıklı spermler bulunduğundan emin olursunuz.
Spermlerinizi sağlıklı hale getirin
Güçlü ve sağlıklı spermler, yumurtanın döllenme şansının yüksek olması için gereklidir. Erkeğin, doğurganlığını arttırmak için yapabileceği bazı şeyler bulunmaktadır:
- Tütün ürünlerinden ve yasa dışı maddelerden uzak durun.
- Günlük olarak iki kadehten daha fazla olmayacak şekilde alkol alımınızı kısıtlayın.
- Aşırı kiloluysanız sağlıklı kilonuza ulaşın.
- Çinko, folik asit ve C vitamini gibi güçlü ve çok sayıda sperm üretilmesine katkıda bulunan belli başlı besinleri yeterince aldığınızdan emin olun.
- Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olun, düzenli olarak egzersiz yapın ve stresinizi yönetin.
Erkeğin yaptığı bu değişiklikler ne kadar erken gerçekleşirse sperm kalitesi de o kadar erken etkilenecektir: Spermin olgunlaşması zaman alır, bu nedenle şu an yapılacak iyileştirmelerin etkisi yaklaşık üç ay içinde spermlerin daha iyi durumda olmasını sağlayacaktır.
Kolay hamile kalmak için uygun pozisyonlar hangileridir?
Herhangi bir seks pozisyonunun, hamile kalma konusunda daha iyi olduğuna dair bir kanıt yoktur. Erkeğin üstte olduğu misyoner gibi pozisyonların, hamilelik adına diğer pozisyonlardan daha fazla umut vadettiğini, çünkü bu şekilde spermin rahim ağzına yakın bir konumda birikeceği söylense de bunu destekleyen bilimsel araştırmalar yoktur.
Ayrıca, hamile kalmaya çalışırken iki günden daha sık cinsel ilişkiye girilmemesi gerektiği düşüncesi de doğru değildir. Eşinizin spermleri normalse her gün yenilendikleri için beklemenize gerek yoktur. Burada önemli olan yumurtlama gününüze yakın zamanlarda ilişkiye girmenizdir.
Not: Pek çok vajinal kayganlaştırıcı (marketten alınanlar ve evde yapılanlar da dahil) spermi yavaşlatabilmektedir. Kayganlaştırıcı kullanmak istiyorsanız, doğurganlığı etkilemeyen bir tanesini bulmak için doktorunuza danışabilirsiniz.
Orgazmın, hamileliğe etkisi var mıdır?
Bazı insanlar, eşi boşaldıktan sonra orgazm olan kadınların, hamile kalmaya daha yatkın olduğunu düşünse de bu iddiayı destekleyen kanıtlar bulunmamaktadır.
Hamile kalmak için orgazm olmak gerekli olmasa da orgazmdan kaynaklanan rahim kasılmalarının, spermi fallop tüplerine doğru yöneltmesi mümkün olabilir.
Hamile kalma şansını arttırmak için cinsel ilişki sonrası yatmak gerekir mi?
Cinsel ilişki sonrası uzanmanın, hamile kalma konusunda bir fark yarattığına yönelik olarak kanıtlar bulunmamaktadır. Yumurtlama dönemi yaklaştıkça vajinal akıntının (servikal mukus) yapışkan hale geldiğini fark etmiş olabilirsiniz. Mukusun böyle olması, meni dışarı akmış bile olsa spermin hapsolmasını sağlayarak çoğu spermin vücudunuzda canlı kalmasını sağlar. Her boşalmada milyonlarca sperm yer almakla birlikte bunlardan birçoğu ayağa kalksanız bile yumurtaya doğru ilerlemektedir.
Hamile kalmak için cinsel ilişkiye girmek yeterli olmaz mı?
Hamile kalma konusunda en iyi sonuçları elde edebilmek için adet döngünüzün ortasındaki iki haftalık süreç boyunca her iki günde bir ilişkiye girmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, adet döngünüz dört hafta sürüyorsa (adet döneminizin başlangıç gününden sonraki adet döneminize kadar) döngünüzün ikinci ve üçüncü haftaları boyunca sık sık ilişkiye girebilirsiniz.
Hamile kalmak ne kadar sürer?
Hiç kimse hamile kalmanızın ne kadar zaman alacağını söyleyemez. Ancak hamile kalmaya çalışan çiftlerin çoğu ilk üç ay içinde bunu başarmaktadır.
Yaşınız ne kadar büyükse hamile kalmak da o kadar uzun zaman alabilir. Ayrıca bazı hayat tarzı alışkanlıkları (sigara içmek) da doğurganlığı etkileyebilme ya da bazı sağlık sorunları doğurganlığa zarar verebilmektedir.
Hamile kalmayı deneyen çiftlerde yumurtalık döngülerine göre durum şu şekilde olmaktadır:
- Bir döngü içerisinde yüzde 30’u hamile kalmaktadır (yaklaşık bir ay içinde)
- Üç döngü içerisinde yüzde 60’ı hamile kalmaktadır (yaklaşık üç ay içinde)
- Altı döngü içerisinde yüzde 80’i hamile kalmaktadır (yaklaşık altı ay içinde)
- 12 döngü içerisinde yüzde 85’i hamile kalmaktadır (yaklaşık 1 yıl içinde)
- 48 döngü içerisinde yüzde 92’si hamile kalmaktadır (yaklaşık dört yıl içinde)
Kadının yaşı hamile kalma ihtimalini etkiler mi?
Yaşınız ilerledikçe hamile kalmanız daha uzun zaman alabilir. Bunun nedeni, yaş ile birlikte yumurta kalitesinin azalmasından kaynaklanmaktadır (Ömür boyu sahip olacağınız yumurtalarla doğarsınız). Bu ise gittikçe daha az sayıdaki yumurtanın spermle bir araya gelerek sağlıklı bir bebek oluşturabileceği anlamına gelmektedir. İlginç bir şekilde, erkeğin doğurganlığı 50 yaş civarına kadar azalmamaktadır.
20’li yaşlarınızdayken doğal yollardan hamile kalma şansınız en yüksektir; yaşlandıkça doğurganlığınız azalmaya başlar. 30 yaşında sağlıklı bir bireyin her ay hamile kalma şansı yaklaşık yüzde 20 civarında olmaktadır. Ancak 40 yaşına gelindiğinde bu ihtimal yaklaşık yüzde 5’e düşer. 45 yaşına gelindiğindeyse çok az kadın doğal yollardan gebe kalabilmektedir.
Hamile kalmak için ne zaman doktora gitmek gerekir?
35 yaşından gençseniz ve bir yıl denedikten sonra hamile kalamadıysanız o zaman bir uzmana danışmanız gerekebilir.
35 yaşından büyükseniz, altı ay denedikten sonra hamilelik gerçekleşmediyse doktora gidebilirsiniz.
Ancak tabi ki hamileliğin gerçekleşmemesi konusunda ortada bir neden varsa ya da sizin ya da eşinizin doğurganlık ile ilgili bir sorununuz varsa hamile kalmaya çalışmadan önce doktorunuzla görüşmeniz faydalı olacaktır.