Tüp bebek tedavisi nedir ve yöntemleri nelerdir?
Çocuk sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olma şanslarını artıran tüp bebek tedavisi, birçok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de yaygın şekilde ve yüksek başarı oranlarıyla uygulanmaktadır. Tüp bebek tedavisi, özetle, kadın vücudundan özel bir uygulama ile alınan yumurta hücrelerinin yapay ortamda ve özel iğnelerle erkek spermleri ile döllenmesi ve embriyonun tekrar kadın rahmine transfer edilmesi şeklinde anlatılabilir. Bu uygulama iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan ilki, klasik uygulama adı verilen IVF yöntemidir.
Bu uygulamada, erkek vücudundan alınan binlerde spermin yapay, labrotavuar ortamında, yumurta ile buluşturulması sağlanmaktadır.
Bu durumda, spermlerden en hızlı olanı yumurtayı döllemektedir. Bu durum aslında, kadın ve erkeğin birleşmesi sırasında döllenme ile oluşacak doğal üremenin laboratuvar ortamına yansımış şeklidir. Modern teknik adı verilen ICSI uygulamasında ise, seçilen tek bir sperm, özel yöntemlerle yumurta ile buluşturulmaktadır. ICSI genellikle, klasik uygulamaların başarısız olması durumunda tercih edilmektedir.
Aşağıdaki videoda tüp bebek tedavisi hakkında bilgi verilmektedir.
Tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak ne kadar sürer?
Tüp bebek tedavisi, erkek ve kadına ait gerekli tahlillerin yapılmasıyla başlamaktadır. Tahlillerin sonuçlarına göre, özellikle bayanlar için uygun tedavi ve ilaç uygulaması başlatılmaktadır. Tüp bebek tedavisi süreci, yumurtaların gelişimi evresi, yumurtaların toplanması aşaması, embriyo gelişimi süreci ve embriyo transferi aşamalarından oluşmaktadır. Bu süreçlerde ne erkek ne de kadının sürekli şekilde hastanede yatması gerekmemektedir. Bir başka deyişle, tüp bebek uygulamaları ayakta yapılacak işlemleri kapsamaktadır. Sadece belirli aşamalarda bayanların gerekli işlemleri ve kontrolleri yaptırmaları gerekmektedir.
Tüp bebek tedavisinde kadının yaşının önemi nedir?
Genel olarak kadınlar için ideal olan üreme yaşları, 20 ile 30 yaşları arasındaki süreçtir. Ancak, bu durum asla kesin bir kriter değildir. Özellikle, son yirmi yılda bayanların çalışma hayatına daha fazla atılması, evlilik ve doğum yaşlarının da ileriye atılmasına neden olmuştur. Tüp bebek tedavisinde, 30 yaşın üzerindeki bayanlarla da olumlu sonuçlar alındığı bilinmektedir.
Bu anlamda, 35 ve 40 yaş arası hanımlarda da sonuçlar elde edilmektedir. Ancak, doğal süreçte kadınların yumurtlama oranları 35 yaştan sonra giderek azaldığından, sonuç alma süreçleri daha riskli olabilmektedir. Bu süreçlerde akla hemen tüp bebek tedavisi sürecinde iki tüp bebek uygulaması arasındaki süre ne kadar olmalıdır sorusu gelmektedir.
Tüp bebek tedavisi sürecinde iki tüp bebek uygulaması arasındaki süre ne kadar olmalıdır?
Tüp bebek tedavilerinde, hemen ilk denemede başarılı sağlanma durumu söz konusu olmayabilir. Bu anlamda döllenmenin gerçekleşmesi ve gebelik sürecinin başlaması için birkaç deneme gerekebilir. Bu nedenle, çiftlerin tedavi sürecinde birkaç deneme yapmaları gerekmektedir. Ancak, deneme sürelerinde beklemelerin yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde anne adayı için çeşitli fizyolojik sorunlar söz konusu olabilir. Tüp bebek tedavisi sürecinde iki tüp bebek uygulaması arasındaki süre yaklaşık olarak 1,5-2 ay kadar olabilir. Çiftler, fizyolojik, psikolojik ve maddi durumları elverdiğinde tekrar deneme yapabilirler.