Kan Uyuşmazlığı
Annenin negatif kan grubu varsa, bebeğin kan hastalığına yakalanmamasını sağlamak için kan uyuşmazlığı iğnesine ihtiyacı olabilir. Kan uyuşmazlığı, hamile bir kadının kanındaki antikorların bebeğinin kan hücrelerini yok ettiği bir durumdur. Fetüsün ve yeni doğanın hemolitik hastalığı (HDFN) olarak da bilinir. Bu durum anneye zarar vermez, ancak bebeğin anemik hale gelmesine ve sarılık gelişmesine neden olabilir.
Kan Uyuşmazlığına Ne Neden Olur?
Kan uyuşmazlığı, annenin negatif kan faktörüne (Rh negatif) ve rahimdeki bebeğin pozitif kan faktörüne (Rh pozitif) sahip olması durumunda olur. Annenin daha önce Rh pozitif kana duyarlı olması gerekir.
Hassasiyet ise, Rh negatif kanı olan bir kadın, genellikle bir önceki gebelik sırasında Rh pozitif bir bebek taşıdığında oluşur. Kadının vücudu, yabancı kan hücrelerini tanıyan ve onları yok eden antikorlar (enfeksiyon mücadele molekülleri) üreterek Rh pozitif kanına tepki verir.
Duyarlılık oluşursa, kadın bir dahaki sefer Rh pozitif kanına sahip bebek taşıdığında, vücudu hemen antikor üretir. Eğer Rh pozitif bir bebekle hamile kalırsa, antikorlar plasentayı geçebilir ve doğmamış bebekte kan uyuşmazlığı sorunlarına neden olabilir. Antikorlar doğumdan sonra birkaç ay boyunca bebeğin alyuvarlarına saldırmaya devam edebilir.
Kan Uyuşmazlığı İğnesi ile Önlem
Kan uyuşmazlığına bağlı sağlık sorunları bugünlerde nadir görülür çünkü genellikle anti-D immünoglobülin adı verilen bir kan uyuşmazlığı iğnesi ile önlenebilir.
Tüm kadınlara kanlarının Rh negatif veya pozitif olup olmadığını belirlemek için doğum öncesi taramanın bir parçası olarak kan testleri yapılmaktadır. Annenin Rh negatif olması durumunda, bebeğin kırmızı kan hücrelerine maruz kalabileceği hamileliğin belirli noktalarında kan uyuşmazlığı iğnesi (anti-D immünoglobülin enjeksiyonu) önerilir. Bu anti-D immünoglobülin, hassasiyete (sensitizasyona) neden olmadan önce Rh fetüs kan hücrelerinin çıkarılmasına yardımcı olur.
Bir kadın daha önceki bir gebelikte anti-D antikorları geliştirdiyse (yani zaten duyarlı hale getirilmişse), o zaman bu kan uyuşmazlığı iğnesi (immünoglobulin enjeksiyonu) yardımcı olmaz. Hamilelik ve hemen doğumdan sonra bebek her zamankinden daha yakından takip edilecektir.
Kan Uyuşmazlığını Tedavi Etmek
Doğmamış bir bebek kan uyuşmazlığı yaşıyorsa, tedavi ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Daha ağır vakalarda, doğmamış bebeğe bir kan nakline ihtiyaç duyulabilir. Doğumdan sonra çocuğun yeni doğan ünitesine (yeni doğan bebeklerini bakım konusunda uzmanlaşmış bir hastane birimi) kabul edilmesi muhtemeldir.
Doğumdan sonra kan uyuşmazlığının semptomlarına karşı tedavi, kırmızı kan hücrelerinin tahrip edilmesini önlemek için fototerapi (ışık tedavisi), kan nakli ve bir antikor enjeksiyonu (intravenöz immünoglobulin) gibi hafif bir tedaviyi içerebilir.
Tedavi edilmezse, ciddi vakalar ölü doğumlara neden olabilir. Bazı durumlarda, beyin hasarına, öğrenme güçlüklerine, sağırlık ve körlüğe neden olabilir. Bununla birlikte, tedavi genellikle etkilidir ve bu sorunlar nadir görülür.
Kan Uyuşmazlığı İğnesi
Eğer kan uyuşmazlığı iğnesi kullanırsanız, sizin için ve bebeğiniz için kesinlikle güvenlidir. Negatif kan faktörülü tüm hamile kadınların bebeğinin pozitif bir kan faktörüne sahip olması durumunda, kan uyuşmazlığı iğnesi vurulması önerilir. Gebelik ve doğum sırasında bebeğinizin kanının sizinkiyle karıştığı zamanlar vardır. Bu, plasentadan küçük bir kanama sonucu olabilir. Hamilelik sırasında kan karışımı olmasa bile, kanınız ve bebeğinizin kanı doğum sırasında muhtemelen temasa geçer.
Kan uyuşmazlığı iğnesi olmadan, vücudunuz bebeğinizin kanını yabancı bir istilacı olarak tedavi edecektir. Bağışıklık sisteminiz bebeğinizdeki kan hücrelerini yok etmek için antikor üretir. Bu duyarlılığa kan uyuşmazlığı denir.
Duyarlı bir negatif kan gruplu kadının başka bir pozitif kan gruplu bebeğe tekrar gebe kalması durumunda antikor ciddi sorunlara neden olabilir. Antikorlar yapıldıktan sonra hassasiyet, pozitif kan gruplu bebeğin kan hücrelerine saldırmak için hazırlanacakları anlamına gelir.
Antikor plasentayı aşarsa ve bebeğin kan sistemine ulaşırsa, yeni doğan hemolitik hastalığı olarak bilinen ciddi bir duruma neden olabilir. Yeni doğan hemolitik hastalığı, anemi ve sarılık yaratabilir. Şiddetli durumlarda, kalıcı beyin hasarına neden olabilir veya hatta bir bebeğin ölü doğmasına neden olabilir.
Kan uyuşmazlığı iğnesi, vücudunuz antikor oluşturma şansınız olmadan önce pozitif kan gruplu bebeğinizdeki kan hücrelerini etkisiz hale getirir. Kan uyuşmazlığı iğneleri sayesinde, sarılık ve anemi yaratabilen yeni doğan hemolitik hastalığı şu anda son derece seyrektir ve 21.000 doğumda birini etkilemektedir.
Hamile kaldığınız her seferde kan uyuşmazlığı iğnesi vurulursunuz. Buna iki şekilde erişebilirsiniz: 28-30 haftada tek seferlik kan uyuşmazlığı iğnesi veya 28 ve 34 haftada iki ayrı kan uyuşmazlığı iğnesi vurulabilirsiniz. Hepsi çok kolaydır ve enjeksiyonlar sadece birkaç saniye sürüyor ayrıca anne ve bebeği için oldukça güvenlidir.
Her ikisi de eşit derecede iyi çalışıyor. Hangi şekilde iğne vurulacağınız, sağlık otoritenizin politikasına bağlıdır. Kan uyuşmazlığı iğnesi, bağışçılar tarafından verilen insan kanının plazmasından yapılır.
Çok nadiren, kan uyuşmazlığı iğnesi alerjik reaksiyona neden olabilir. Durumunuza göre, doktorunuz kan uyuşmazlığı iğnesini takiben 20 dakika boyunca klinikte kalmanızı öneriyor olabilir. Kendinizi iyi hissetmezseniz derhal söylemelisiniz.
Hocam benim kan uyuşmazlığı iğnem 4.ayda yapıldı bebeğe herhangi bi zararı olurmu bebeğim çok küçük olduğu için açıkçası korkuyorum
Kan uyuşmazlığı yaşadığım bir gebeliğin oldu ancak bebeğin kan grubu da Rh negatif olunca iğne vurulmaniza gerek yok denildi. Ikinci kez hamile kaldım fakat istenmeyen gebelik olduğu icin 2.ayda kürtaj oldum. Şuan üçüncü kez hamilelik yaşıyorum bugün öğrendim uyuşmazlık iğnesiyle ilgili bir sorun yaşamamak için ne yapmaliyim?\r\nTeşekküler
Merhaba hocam ben doğuştan hastayım hastalığım epidebolose semkbilesk hastasıyım ve benim çocuklarımda aynı hastalık çıkıyor ayaklarda ellerde ve belde yani en ufak bir kemer sıkması ve yakkabı sıkması vs hemen yara oluyor su topluyor hocam bu konuda bize yardımcı olsanız çok sevinirim
Merhaba ,
Eşimle aramızda kan uyuşmazlığı var
Şuan 30 haftalık hamileyim ve ilk gebeliğim.
Hiçbir sorunum yok ve hiç kanamam olmadı bu nedenle doktorum hamilelikte iğne vurulmaya gerek olmadığını söyledi ve henüz iğne vurulmadım.
Doğumdan sonra çocuğun kan grubuna göre iğne vurulacağımı söyledi.
Hamilelikte sorun olsada olmasada 28.haftada iğne vurulmalı mı ?
kafamda soru işareti oluştu. Yardımcı olursanız sevinirim