Çocuk sahibi olamayan çiftlerde tek tedavi yöntemi tüp bebek midir?
Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan bir yardımcı üreme yöntemidir. Kadın ve erkekten alınan üreme hücreleri, laboratuar şartlarında birleştirilmesi ve ardından anne adayının rahmine transfer edilmesi işlemidir. Tüp bebek tedavisi herkese uygulanan bir yöntem değildir. Bu yöntemin dışında aşılama gibi yardımcı üreme yöntemleri de bulunmaktadır. Ancak yardımcı üreme yöntemleri arasında en başarılı olan tedavi, tüp bebektir.
Tüp bebek tedavisinin başarı oranı yaklaşık olarak %70’tir.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Tüp bebek tedavisi uygulanması düşünülen hastalar, bu tedaviye uygunlukları açısından ilk olarak araştırılmaktadır. Kadının yumurtalık rezervleri, yaşı, kısırlık sorunu, sperm ve yumurta hücrelerinin durumu kontrol edilir. Rahmin bebek için uygun olup olmadığı ve hangi tedavi yönteminin doğru olacağına yapılan muayeneler sonucunda karar verilmektedir.
Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?
Tüp bebek tedavisinde 2 protokol vardır. Bunlar; uzun ve kısa tedavi protokolüdür.
Uzun tedavi protokolü:
Bu yöntemde ilk olarak yumurtalıkların baskılanması için hormon ilacı uygulanmaktadır. Bu ilaçlar burun spreyi ya da cilt altı iğnesi olarak uygulanabilir. Bu aşama yaklaşık olarak 12 gün sürmektedir. Hasta adet gördükten sonra tedavinin ikinci aşamasına geçilir ve bu aşamada yumurta gelişiminin sağlanması için hormon tedavisine başlanır. Bu aşama da yaklaşık olarak 10 günde tamamlanır. Ardından yumurta toplama aşamasına geçilir.
Kısa tedavi protokolü:
Kısa tedavi protokolünde ise, yumurta gelişimi için kullanılacak ilaçlara adetin 2. Ya da 3. Günü başlanır. Yumurtalık durumunu kontrol etmek için kullanılacak ilaçlar ise bu tedaviye dahil edilir.
Anne adayının kan hormon seviyeleri, vajinal ultrasonografi ile takip edilir. Bu sayede foliküllerin istenilen boyuta ulaşıp ulaşmadığı izlenir. Ardından da yumurta çatlatma iğnesi yapılarak 36 saat sonra yumurtalar toplanır.
Bu uygulamada hasta anestezi yapılır. Bu sayede yumurta toplama aşamasında herhangi bir acı ya da ağrı duyulmaz. İşlem ortalama 15 dakikada tamamlanmaktadır. Yumurta toplama tedavisinde, erkek adaydan da sperm hücreleri alınır. Yumurta toplama aşamasından sonra 2 ya da 5 gün sonra döllenmiş olan yumurta yani embriyo, anne adayının rahmine transfer edilir.
Transfer işleminde, rahim ağzından ince bir kateter uygulanır. Ardından da embriyolar rahme bırakılır. Embriyo transferinde anne adayı hiçbir ağrı duymaz. Ardından bir süre merkezde dinlenip evine gidebilir.
Kısırlık için tek çözüm tüp bebek mi?
Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftler için detaylı bir araştırma yapılması gerekmektedir. Bu sayede de sorunun nereden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Ardından gerekli yöntem tüp bebek mi, yoksa diğer yöntemler mi buna karar verilmelidir. Kısırlık tedavisinde amaç, çiftin en kolay yöntem ile çocuk sahibi olmasını sağlamaktır. Bu sebeple de her kısır çifte tüp bebek tedavisi uygulanması gerekmez.
Diğer kısırlık tedavi yöntemleri ise:
- Tüp kaynaklı sorunların cerrahi tedavisi,
- Yumurtlama uyarısı ve takibi,
- Aşılama,
- Tüp bebek olarak sayılabilir.
Aşılama kimlere uygulanır?
- Cinsel ilişkide bulunmayı engelleyen vajinismus gibi sorunlarda,
- Boşalma sorunu olan erkeklerde,
- Sperm hareketliliğinde mevcut olan minimal sorunlarda,
- Sperm parametrelerindeki minimal patolojilerde
- Polikistik over sendromunda
- Hafif endometriozis olgularında
- Sebebi açıklanamayan infertilitede
Tüp bebek kimlere uygulanır?
- Açıklanamayan kısırlık durumunda
- Tüplerin her ikisininde tıkalı olması durumunda
- Yumurtlama bozukluklarında,
- İleri derece polikistik over sendromu durumunda
- Endometriyozis hastalığı , endometriyoma (çikolata kistleri) durumunda
- Sperm kalite bozuklukları,
- Azospermi,
- Servikal etken tespit edildiğinde,
- İmmunolojik etkenler söz konusu ise uygulanır.