Over torsiyonu (yumurtalık dönemi), bir yumurta onu destekleyen dokular etrafında büküldüğünde oluşur. Bazen, fallop tüpü de bükülebilir. Bu acı veren durum bu organlara kan akışını keser. Yumurtalığın torsiyonu tıbbi bir durumdur. Hızlı tedavi edilmezse, yumurtalık kaybına neden olabilir.
Yumurtalık dönmesinin ne sıklıkta ortaya çıktığı belli değildir, ancak doktorlar bunun nadir bir tanı olduğuna katılıyorlar. Yumurtalık kistleri varsa yumurtalık torsiyonu yaşamanız daha olasıdır, bu da yumurtalık şişmesine neden olabilir. Kistlerin boyutunu azaltmaya yardımcı olması için hormonal doğum kontrolünü veya diğer ilaçları kullanarak riskinizi azaltabilirsiniz.
Hangi semptomları izleyeceğinizi, genel riskinizi nasıl belirleyeceğinizi, ne zaman doktorunuzla görüşeceğinizi ve daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Over Torsiyonu Semptomları Nelerdir?
Yumurtalık torsiyonu nedenleri aşağıdakileri içerir:
- alt karında ciddi, ani ağrı
- kasılma
- mide bulantısı
- kusma
Bu semptomlar genellikle aniden ve uyarı vermeden ortaya çıkar. Bazı durumlarda, alt karında ağrı, kramp ve hassasiyet oluşur ve birkaç hafta sürebilir. Yumurtalık doğru pozisyona döndürmeye çalışıyorsa, bu durum ortaya çıkabilir. Bu durum hiçbir zaman acı olmadan gerçekleşmez. Ağrı olmadan mide bulantısı veya kusma görüyorsanız, farklı bir temel sağlık sorununa sahipsinizdir. Her iki durumda da, teşhis için doktorunuzu görmelisiniz.
Bu Durumun Nedeni Nedir ve Kim Risk Altındadır?
Yumurtalık kararsız olduğunda burulma meydana gelebilir. Örneğin, bir kist veya yumurtalık kütlesi yumurtalıkların yana kaymasına neden olabilir, böylece dengesiz hale gelir. Ayrıca aşağıdaki durumlarda yumurtalık dönmesi olasılığı daha yüksek olabilir:
- polikistik over sendromu varsa
- yumurtalığı uterusa bağlayan fibröz sap olan uzun bir yumurtalık bağına sahip olmalısınız
- tüplerin bağlanması
- hamile
Genellikle infertilite için hormonal tedavi görüyorsanız, bu da yumurtalıkları uyarabilir. Bu her yaşta kadınlarda ve kızlarda görülebilse de, çoğunun üreme yıllarında ortaya çıkması muhtemeldir.
Over Torsiyonu Nasıl Teşhis Edilir?
Yumurtalık dönmesi belirtileri yaşıyorsanız, derhal tıbbi yardım isteyin. Durum tedavi edilmezse, komplikasyonlar yaşamanız da o kadar muhtemeldir. Belirtilerinizi değerlendirdikten ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirdikten sonra, doktorunuz ağrı ve hassaslık alanlarını bulmak için pelvik muayene yapacaktır. Ayrıca yumurtalıklarınız, fallop tüpünüz ve kan akışınızı görüntülemek için bir transvajinal ultrason da yapacaklardır. Doktorunuz ayrıca kan ve idrar testleri uygulayarak diğer olası teşhisleri ekarte eder. Bahsedilen diğer olası teşhisler şunlardır:
- idrar yolu enfeksiyonu
- yumurtalık apsesi
- ektopik (dış) hamilelik
- apandisit
Doktorunuz bu bulgulara dayanarak yumurtalık dönmesi için bir ön tanı yapabilirse de, kesin bir teşhis genellikle düzeltici cerrahi sırasında yapılır.
Hangi Tedavi Seçenekleri Mevcuttur?
Yumurtalıkların ve gerekirse fallop tüpünün sökülmesi için cerrahi yapılacaktır. Ameliyattan sonra, doktorunuz tekrarlama riskini azaltmak için ilaç reçete edebilir. Bazen, etkilenen yumurtalıkları çıkarmak gerekli olabilir.
Cerrahi işlemler
Doktorunuz over torsiyonunu çözmek için iki cerrahi prosedürden birini kullanacaktır:
Laparoskopi: Doktorunuz alt karnınızdaki küçük bir kesi içine ince, aydınlatıcı bir alet sokacaktır. Bu, doktorunuzun iç organlarınızı görüntülemesine olanak tanır. Yumurta girişine izin vermek için başka bir kesi yaparlar. Yumurtalık ulaşılabilir olduğunda, doktorunuz çözmek için künt bir sonda veya başka bir alet kullanacaktır. Bu işlem genel anestezi gerektirir. Doktorunuz hamile iseniz bu ameliyatı tavsiye edebilir.
Laparotomi: Bu işlemle, doktorunuz alt karında elle içeri girip çıkmayı sağlamak için daha büyük bir kesi yapacaktır. Bu genel anestezi altındayken yapılır ve gece de hastanede kalmanız gerekir.
Çok fazla zaman geçtiğinde ve uzun süren kan kaybı çevredeki dokunun ölmesine neden olduysa, doktorunuz o bölgeyi alacaktır:
Ooferektomi: Eğer yumurtalık dokusu artık kullanılabilir değilse, doktorunuz yumurtalıkları çıkarmak için bu laparoskopik prosedürü kullanacaktır.
Salpingooferektomi: Hem yumurtalık hem de fallop dokusu artık kullanılabilir değilse, doktorunuz bu laparoskopik prosedürü kullanarak ikisini de çıkaracaktır. Ayrıca postmenopozal kadınlarda tekrarlamayı önlemek için bu prosedür tavsiye edilir.
Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, bu işlemlerin riskleri kan pıhtılaşması, enfeksiyon ve anesteziden kaynaklanan komplikasyonları içerebilir.
İlaç
Doktorunuz iyileşme sırasında semptomları hafifletmeye yardımcı olması için reçeteli ağrı kesicilerden birini önerebilir:
- asetaminofen (Tilenol)
- ibuprofen (Advil)
- naproksen (Aleve)
Ağrınız daha şiddetli ise, doktorunuz aşağıdaki gibi opioidleri reçete edebilir:
- oksikodon (OksiContin)
- oksikodon ile asetaminofen (Percocet)
Doktorunuz, tekrarlama riskinizi azaltmak için yüksek doz doğum kontrol hapı veya hormonal doğum kontrolünün diğer formlarını reçete edebilir.
Komplikasyonlar Mümkün Mü?
Bir teşhis ve tedavi almak ne kadar uzun sürerse, ovarian doku riskiniz de o kadar uzun olur.
Torsiyon oluştuğunda, yumurtalık kanamalarınız ve muhtemelen fallop tüpünüze kan akışı azalır. Kan akışında uzun süreli bir azalma nekroza (doku ölümü) neden olabilir. Bu gerçekleşirse, doktorunuz yumurtalıkları ve diğer etkilenen dokuları alacaktır. Bu komplikasyondan kaçınmanın tek yolu; belirtileriniz için acil tıbbi yardım aramaktır. Nekroz nedeniyle bir yumurtalık kaybı yaşanırsa, gebelik hala mümkündür. Yumurtalık dönmesi herhangi bir şekilde doğurganlığı etkilemez.
Sonuç Olarak:
Over torsiyonu tıbbi bir acil durumdur ve düzeltmek için cerrahi müdahale gereklidir. Gecikmiş teşhis ve tedavi, komplikasyon riskinizi artırabilir ve ek ameliyatlara neden olabilir.
Yumurtalık açıldıktan veya alındıktan sonra, tekrarlama riskinizi azaltmak için hormonal doğum kontrolü almanız önerilir. Torsiyonun, gebelik süresi, gebe kalma veya taşıma beceriniz üzerinde bir etkisi yoktur.
ben 14 yaşındayım ve overtorsiyon ameliyatı oldum…İlerde bu ameliyat sorunlar çıkarır mı….
Merhaba hocam 8 haftalık hamileyken over torsiyonu yaşadım ama acil gaz problemi oldugunu söyledi dr bebek iyi dedi kimse over bakmadı ilk önce bebeğimi 3 gün sonra laporoskopi olarak sag overimi aldılar. Şükürler olsun tekrar 6 haftalık hamileyim , korkularım var tekrarlanabilir mi tek overim var ? Çalışan bir bayanım. \r\nTeşekkürler .
16 yaşındayım over torsiyon ameliyatı oldum. Doktor ameliyatta sol yumurtalığın hafif döndüğünü ne geri düzelttiğini söyledi. Ameliyatımdan 1 ay geçti kontrol için gittim ulturoson çekindim ama sol yumurtaliğimin görülmediği söyledi Doktor, biz senin yumurtalığına bi şans verdik ama yumurta kanama ile kaybolmuş olabilir dedi.3 ay sonra tekrar ulturoson çekinirsin olmadı emarda daha net çıkıcaktır dedi. Ben şimdi ne yapmalıyım çocuğum olurmu zormu olur beni bilgilendirmenizi istiyorum.\r\nŞimdiden teşekkürler
Oglum dün dünyaya geldi ve sol yumurtasının döndügünü ve ameliyatla alınması gerektigini söylediler.Dogdugunda yumurtalıkları kırmızı ve çok şişdi.Dünde aameliyat oldu ve dönen yumurtanın öldügünü ve onu aldıklarını söylediler. Digeri saglam mış .Sorum neden oldugu ve ilerisi için sorun olurmu
Kızım daha 3 aylık çok fazla ağladığı için doktora götürdüm ve bana over torsiyon olduğu söylendi ameliyatla düzelttiler ama sürekli takip etmemiz gerektiğini söylediler sizce bebeklerde düzelme ihtimali varmi
Merhaba hocam kızım daha üç aylık over torsiyonu dediler ameliyatla düzelticez dedi doktor ve düzeltti sonrada sürekli takip edicez dediler kızım daha küçük olduğu için düzelirmi sizce