Gebeyseniz ve doktorunuz, rahim ağzının zayıf olması nedeniyle bebeğinizin çok erken doğabileceğini ya da düşük yapabileceğinizi düşünüyorsa bu durum, servikal serklaj denilen işlemi gerektirebilir. Bu cerrahi işlem, aynı zamanda rahim ağzına dikiş atılması olarak da bilinmektedir. Rahim ağzı, huni şeklindedir ve doğum sırasında açılarak bebeğin rahimden hareket ederek vajinadan çıkmasını sağlar. Rahim ağzı yetmezliği ya da rahim ağzının kısa olması gibi durumlarda servikal serklaj gerekli olabilir.
Rahim ağzı yetmezliği nedir?
Rahim ağzı yetmezliği olması durumunda rahim ağzı, gebeliğin çok erken dönemlerinde açılır ve bu durumda genelde ağrı ya da sancı görülmez. Rahim ağzı yetmezliği olması durumunda erken doğum ya da düşük gerçekleşebilir. Erken doğum, gebeliğin 37. haftasından önce doğumun gerçekleşmesi sonucu meydana gelir. Düşük durumunda ise bebeğin, gebeliğin 20. haftasından önce rahmin içinde ölümü gerçekleşir.
Doktorunuz, rahim ağzı yetmezliğiniz olduğundan şüpheleniyorsa gebeliğin 16. ila 20. haftaları arasından başlayarak ultrason ile düzenli muayeneler gerçekleştirir. Rahim ağzı yetmezliğinin tespiti için transvajinal ultrason yapılması gerekir.
Rahim ağzı yetmezliği durumunda şu belirtiler görülür:
- Pelvik baskı hissi
- Yeni sırt ağrıları
- Karın bölgesinde hafif kramplar
- Vajinal akıntıda farkılıklar
- Hafif vajinal kanama
Rahim ağzının kısa olması nedir?
Rahim ağzının kısa olması durumunda ise rahim ağzı, olması gerekenden daha kısadır. Ultrason sırasında bu durum tespit edilebilir. Aşağıdaki durumların görülmesi halinde rahim ağzı boyunun kontrol edilmesi gerekebilir:
- Doktorunuzun bu konuda şüphelerinin olması
- Erken doğum belirtileri görülmesi
- Geçmişte erken doğum yaşanması gibi erken doğum için risk faktörleri olması
Servikal serklaj neden yapılır?
Gebelikten önce rahim ağzı kapalı, uzun ve sıkı bir şekilde durmaktadır. Gebelik sırasında rahim ağzı yavaş yavaş gevşemeye başlar, uzunluğu kısalır ve doğuma hazırlanmak için açılmaya başlar. Rahim ağzı yetmezliği yaşamanız ya da kısa bir rahim ağzına sahip olmanız durumunda rahim ağzı, çok erken dönemde açılmaya başlayabilir. Sonuç olarak gebeliğin kaybı ya da erken doğum gerçekleşebilir.
Doktorunuz, gebelik sırasında aşağıdaki durumların görülmesi halinde servikal serklaj yapılmasını önerebilir:
- Doğum veya plasental abrupsiyon olmamasına rağmen rahim ağzının ikinci trimesterde ağrısız bir şekilde açılmasına bağlı olarak yaşanan gebelik kaybı hikayesi
- Daha önce ikinci trimesterde rahim ağzının ağrısız bir şekilde açılmış olması nedeniyle servikal serklaj uygulanmış olması
- İkinci trimesterde rahim ağzının ağrısız bir şekilde açılmasının tespit edilmesi
- Gebeliğin 24. haftasından önceki dönemde ve tekli gebelik durumunda rahim ağzının kısa olduğunun tespit edilmesi (25 mm’den daha kısa)
Servikal serklaj, erken doğum riski olan herkes için uygun değildir. Aşağıdaki durumları yaşıyorsanız, doktorunuz servikal serklaj yapılmasını önermeyebilir:
- Aktif vajinal kanama
- Aktif erken doğum
- Rahim içi enfeksiyon
- Gebeliğin 37. haftasından önce amniyotik kesenin yırtılmış olması
- Çoğul gebelik
- Amniyotik kesenin rahim ağzından çıkmış olması
Servikal serklaj için nasıl hazırlanılır?
Rahim ağzına dikiş atılmadan önce doktorunuz, bebeğinizin sağlık durumunu ve herhangi bir doğum kusuru olup olmadığını gözlemlemek amacıyla ultrason ile kontrol etmek isteyecektir. Ayrıca bazı durumlarda enfeksiyon olup olmadığını görmek amacıyla anneden amniyotik sıvı alınması gerekebilir. Enfeksiyon bulunması halinde servikal serklaj uygulanmaz.
Servikal serklaj genelde gebeliğin 12. ila 14. haftaları arasında gerçekleştirilir. Ancak gebeliğin 23. haftasına kadar olan dönemde de yapılabilmektedir. Pelvik muayene ya da ultrason sırasında rahim ağzının açılmaya başlayıp başlamadığı görülebilir. Gebeliğin 24. haftasına gelindiği zaman amniyotik keseye zarar verme ve erken doğuma neden olma ihtimali olduğu için servikal serklaj genelde tercih edilmemektedir.
Servikal serklaj nasıl gerçekleştirilir?
Servikal serklaj, genel anestezi ya da bölgesel anestezi ile gerçekleştirilen ve hastanede yatış gerektirmeyen bir prosedürdür. Servikal serklaj genelde vajinadan girilerek gerçekleştirilir.
Vajinadan gerçekleştirilen prosedürün başarılı olamadığı ya da anatomik olarak zorluklar olan durumlarda karın bölgesinden de işlem gerçekleştirilebilmektedir.
Vajinadan gerçekleştirilen transvajinal servikal serklajda, doktorunuz vajinaya spekulum yerleştirir ve over pensi ile rahim ağzını tutar. Yönlendirmeye yardımcı olması için ultrason kullanılır.
Rahim ağzına dikiş atılması iki şekilde gerçekleştirilebilir:
Transvajinal servikal serklaj: Prosedür için genelde bu yöntem kullanılır. Spekulum ile vajina açıldıktan sonra rahim ağzı dikilerek kapatılır.
Transabdominal servikal serklaj: Transvajinal yöntemin işe yaramaması durumunda tercih edilebilir. Ayrıca rahim ağzının kısa olması durumunda da tercih edilebilir. Bu yöntemde doktorunuz, karın bölgenize küçük bir kesik açar. Operasyon sırasında rahmin yukarı doğru çekilerek rahim ağzına ulaşılması ve dikişin bu şekilde atılması gerekebilir.
Servikal Serklaj Sonrası Süreç
Servikal serklaj gerçekleştirildikten sonra doktorunuz, ultrason yardımı ile bebeğinizin sağlık durumunu kontrol edecektir.
Prosedür sonrası birkaç günlüğüne lekelenme, kramp ve idrar yapmada ağrı gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Yaşadığınız rahatsızlıklar için doktorunuzun verdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Doktorunuz, rahim ağzında meydana gelen kesilerden etkilenen vajinal dokuyu yeniden konumlandırmak için dikiş attıysa, bu dikişlerin çözülmeye başlamasıyla birlikte 2-3 hafta içinde vajinadan bazı materyallerin geldiğini görebilirsiniz.
Daha önce servikal serklaj geçmişiniz olduysa anestezinin etkisi geçtiği zaman eve geçmeniz önerilebilir. Ancak doktorunuz önlem olarak birkaç hafta ya da daha fazla bir süre cinsel ilişkiden kaçınmanızı isteyebilir.
Dikişler, rahim ağzının açılmış olması ya da ultrasonda rahim ağzının kısa olduğunun görülmesi nedeniyle atıldıysa gözlem için hastanede kalmanız gerekebilir. Bu durumda önlem olarak doktorunuz, fiziksel aktivitelerinizi kısıtlamanızı ya da doğuma kadar cinsel ilişkiye girmemenizi isteyebilir.
Doğumdan Önce Dikişlerin Alınması
Doktorunuz, doğum yapmadan önce dikişlerinizi alacaktır. Bu da genelde gebeliğin 37. haftası civarı gerçekleşir. Ancak doğum daha yakın bir zamanda gerçekleşecekse dikişlerin daha erken alınması gerekir.
Sezaryen ile doğum yapacaksanız ya da ilerde daha fazla çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız, dikişlerin alınması gerekmeyebilir. Ancak bu şekilde tekrar gebe kalmak istediğinizde zorluk yaşayabilirsiniz. Bu nedenle konu hakkında doktorunuzla konuşmanız faydalı olacaktır.
Ameliyat karın bölgesinden gerçekleştiyse doktorunuz 37 ila 39. haftalar arasında sezaryen önerebilir. Sezaryen sırasında dikişlerin alıp alınmayacağına karar verilebilir.
Servikal Serklaj ile İlgili Görülebilecek Komplikasyonlar
Her ameliyatta olduğu gibi servikal serklajın da neden olabileceği bazı komplikasyonlar bulunmaktadır:
- Vajinal kanama
- Rahim ağzında yırtık
- Enfeksiyon
- Suyun çok erken gelmesi
- Erken doğum
- Düşük
Vajinadan sıvı geldiğini görüyorsanız acilen doktorunuzu aramalısınız. Böyle bir durumda suyunuz, doğum başlamadan gelmiş olabilir. Suyun gelmesi halinde doktorunuz servikal dikişleri daha erken almak isteyebilir.
Servikal serklaj sonrası sorun yaşandığını gösteren durumlar nelerdir?
Servikal serklaj gerçekleştirildikten sonra aşağıdaki durumları yaşamanız halinde doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir:
- Kasılmalar ya da kramplar
- Doğum sancıları gibi gelip giden alt karın ağrısı ya da sırt ağrısı
- Vajinal kanama
- 37.8 derece üstü ateş ya da üşüme
- Mide bulantısı ve kusma
- Kötü kokulu vajinal akıntı
- Suyun gelmesi ya da sızıntı olması
Merhana saygi deger hocam isminizi cok duydum basarilarinizin devamini dilerim .suan 25 haftalik hamileyim. 24.haftamda avil serklaj yapildi rahimde acilma izlendi 5 cm. Ama rahim agzi yetmezligi gormedi doktor. Simdi yatiykrum arada geziniyorum evde arada oturuyorum. Nelere dikkat etmem gerekli ve dikişleri yakinda hissetmem normal mi ?
Slm hocam ben adanada oturuyorum 3 gebelik geçirdim 1.cisi.6.50 aylık karnimda öldü. 2. Gebeligim ise 7. Aylık oldu şuan yaşıyor.3.gebeligim ise oda 6.50 aylık doğum yaptım 20 gün kaldi öldü .bunlar-dan tek yaşayan 7 aylık olan. Hastaneye gittim teşhis konuldu çift rahim iki si ayrı olan birbirine benzemeyen tam ameliyat olacaktim hamile kaldım şuan hamileyim 4. Gebelik ve 12. Haftalık ve çok korkuyom erken doğum olabilir diyolar. Hocam size sorum şu ne yapılabilir yâda nereye gidim bu gebelik sürmesi için altan dikiş atılabilir diyolar siz ne diyosunuz yorumunuzu bekliyorum ve çok korkuyorum
Mrb hocam benim 2tane 5aylik 1tanede 2aylik dusugum oldu su torbam rahimden dişarı çıkarak suyum patladi ve normal dogum yaparak sonrasinda kürtaj oldum hepsindede ve şuan 4buçuk aylik hamileyim rahim ağzı dikişi attırdım ve baskı yapiyo agrim oluyo bisey olcak die cok korkuyorum daha bi sorunum olurmu bisey olurmu bebegime cvp bekliyorum lutfen simdiden tesekkur ederim
İyi aksamlar hocam bn 2 kez 18+5ve 20 haftalık düşük yaşadım iki bebegimde öldü..doktorum rahım emarı istedı ve emarda rahım yetmezlıgı tanısı kondu sımdı tekrar hamıleyım 14 haftalıkken serkaj amelıyatı oldum ve doktorum calıstıgım için rapor verdı. 28 haftada bebegı alabılırız sezeryanla dedı doktorum..2 aydır evdeyım ve yatıyorum arasıra kalkıp evın içinde gezıyorum sadece doktor muayenem oldugunda dısarı cıkıyorum..gecen hafta doktora gıttıgımızde dikişlerımde acılmam oldugunu söledı yataktan sadece tualete kalkmam gerektıgını söledı..suan 22+5günlük hamıleyım ve suana kadar kasılmam agrım f kanamam vb hiç olmadı haftaya renklı ultrasyona gırıcem..Sorum su eger yatak istırahatı ne devam edersem bebegım 28.haftaya kadar ulaşabılırmı?? Şimdiden tesekkür ederım
İyi aksamlar hocam benım 18+ ve 20 haftalık 2 tane düşük yaptım 20 haftalık bebegım küveze koydular 7 saat yaşadı ve öldü..doktorum rahım emarı ıstedı ve sonucunda rahım agzı yetmezliği teshisi kondu..şimdi tekrar hamıleyım 14 haftalıkken serkaj yapıldı.. Ve doktorum 28.haftaya ulasırsak sezeryanla bebeği alıcam demıstı calıstıgım için rapor verıldı 2 aydır evdeyım ve yatıyorum arasıra kalkıp evde gezınıyorum dısarıya sadece doktor muayenesı oldugunda cıkıyorum progestan 200mg gunde 2 defa kullanıyorum gecen hafta doktor muayenesınde rahıme atılan dikişte acılma oldugu saptadı doktorum ve sadece tualet harıcınde ayaga kalkmamam gerektıgını söledı..suan 22+6 günlük hamıleyım ve yatıyorum haftaya renklı ultrasyona giricem..suana kadar cok şükür agrım kasılmam kanamam vb hiçbir skıntım olmadı.. Sızce süreklı yatarak 28.haftaya ulaşabılırmıyım..sizinde önerebıleceğiniz bişeyler vardı?? Şimdiden tesekkür ederım