Rahimde meydana gelen hasarlar, enfeksiyonlar ya da geçirilmiş cerrahi operasyonlar sonucu yapışıklıklar meydana gelebilir. Rahim içi yapışıklıklar; miyom, sezaryen ya da rahim içi kanamaları sonucunda da meydana gelebilmektedir. Rahim içi yapışıklıklar genellikle uygun olmayan koşullarda yapılan kürtaj işleminden sonra oluşmaktadır. Bu durumda rahim ciddi oranda hasar görebilir ve bu sebeple de yapışıklıklar meydana gelir. Çeşitli durumlarda rahim içi yapışıklıklar, menopoz sonrası dönemde de görülebilmektedir.
Şayet rahim içi yapışıklıklar menopoz sonrası dönemde görülmüş ise, sorun yaratmadığı müddetçe tedavisi şart değildir.
Normal bir kadının her ay düzenli olarak belirli zamanda adet görmesi gerekirken rahim içi yapışıklık olan kadınların çoğu ya hiç adet görmez ya da kanamaları çok az olur.
Rahim içi yapışıklık belirtileri
Rahim içi yapışıklık durumunda hiçbir belirti görülmeyebilir. Kadınların rahim içi yapışıklık durumunda az ya da hiç adet görülmeyebilir.
Hamile kalmakta güçlük geçen ya da tekrarlayan düşük öyküsü olan kadınlarda da rahim içi yapışıklık araştırması yapılmalıdır. Rahim içi yapışıklık sorunu olan kadınlarda doğum sorunsuz bir şekilde halledilmekle beraber, rahim içi yapışıklıklar kist ya da kansere dönüşmemektedir.
Rahim içi yapışıklıklar için uygulanan tedavi sonucunda gebe kalmada zorluk ortadan kaldırılır. Ancak rahim içi yapışıklık öyküsü olan kadınların gebelik açısından kontrol altında tutulması oldukça önemlidir. Bu kadınların gebelikleri, normal gebeliğe göre daha riskli olur.
Rahim içi yapışıkların erken evrede tespit ve tedavi edilmesi oldukça önemlidir. İlerleme durumunda kadınsal hormon işlevleri azalır. Bu durumda daha büyük sorunlar meydana gelebilir.
Rahim içi yapışıklık tanısı nasıl yapılır?
Rahim içi yapışıklarını teşhisi için rahim filmi yani HSG çektirilir. Ardından sonohisteregrafi ile izleme ile kesin teşhis koyulabilir. Sonohisterografi rahim içini herhangi bir anestezi gerektirmeden kısa yolla izleme yöntemidir, tanı kolayca konur. Rahim içi yapışıklığın derecesi 3 boyutta gözlenir;
Yapışıklıkların ilerlemesi durumunda rahmin dörtte üçü yapışıktır. Bu sebeple de rahim ağzı ve tüplerde tıkanma görülür.
Orta derecede yapışıklıklarda ise rahimdeki yapışıklık dörtte ikiyi kapsamaktadır.
Minimal yapışıklıkta rahmin ¼ ünden az bir bölümü yapışıktır. Aynı zamanda az olan rahim içi yapışıklıklarda bir süreliğine sprial kullanımıda tedavi yöntemlerindendir.
Rahim içi yapışıklık nasıl tedavi edilir?
Rahim içi yapışıklıkların tedavisi için histeroskopi oldukça yaygın kullanılan bir yöntemdir. Ufak bir teleskop işlevi gören histeroskop, rahme uygulanır. Bu sayede yapışıklık olan alanlar tespit edilir ve bu alanlar temizlenir. Bu aşamada rahim içi araç olan RİA takılabilir. Bu sayede yapışıklık hafifletilebilir.
Tedavi için cerrahi yöntemler tercih edilecek ise, laparoskopik yöntem tercih edilmektedir. İlk olarak özel sıvılarla rahim genişletilir ve makas yardımıyla yapışma merkezi kesilir. Rahim normale döndüğünde ise işlem tamamlanır. Aynı şekilde RİA gibi 2 ay süreyle östrojen kullanılmalıdır. Östrojen kullanılarak tedavi edilen bölgelerin yenilenmesi sağlanır.
Uygulanan tedavi sonucunda rahim içi yapışıklıklar giderilebilir ya da hafifletilebilir. Ancak tekrarlama riski olduğu için sık sık kontrollere gitmek önemlidir. Bebeği sakatlık konusunda hiçbir şekilde etkilemez. Fakat şiddetli yapışıklıkta ise rahim bebeğin tutunacağı yer olduğundan rahim kapanır ve düşükler gerçekleşir. Yapışıklık için herhangi bir ilaç tedavisi mevcut değildir.
Rahim içi yapışıklıklar tekrar oluşur mu?
Rahim içi yapışıkların uygun yöntemle tedavi edilmesinden sonra, tedaviden sonra yeniden nüks durumu olmaması için önlemler almak gerekmektedir. Gerekli tedbir ve önlemlerin alınmasından sonra normal ve doğal yollarla gebelik sağlanabilir. Adetler düzene girer. Kontrolleri düzenli olarak yapılan kadınlarda rahim içi yapışıklıkların yeniden oluşma riski %5’e iner.
Rahim içi yapışıklıklar kısırlığa sebep olur mu?
Rahim içi yapışıklıklar döllenmiş olan yumurtanın rahme tutunmasını engelleyebilir. Bu durumda tekrarlayan düşükler meydana gelir.
Hamileliğin oluşması için spermlerin tüplere ulaşabilmesi gerekmektedir. Spermler, rahim içi boşluğundan geçer ve tüplere ulaşır. Bu yolculuğun tamamlanması için, tüplerin açık olması gerekmektedir. Döllenmeden sonra meydana gelen embriyolar da, aynı yolu geri giderek rahme yerleşmektedir. Rahme yerleştiği alan, rahim iç tabakasıdır. Bu tabakanın sağlıklı ve embriyo gelişimine uygun olmaması durumunda bebek gelişmez ve düşük meydana gelebilir.
Yapışıklığa yol açan hasar, rahmin iç tabakasının çeşitli katmanlarının bozulmasına ya da yapışmasına yol açar. Bunun dışında rahim kas tabakasının da zedelenmesine sebep olabilir. Bu hasar durumunda ise yüzeye direkt olarak aynı şekildeki bir diğer duvarın teması skar (iz) dokusu oluşumuna neden olmaktadır. Bu doku zamanla değişerek kalın bir tabaka halini alır.
Rahim içi yapışıklıkları neden adet görmemeye yol açar?
Rahim içi yapışıklıkları çeşitli durumlarda adet görmemeye yol açabilir. Meydana gelen yapışıklıklar çeşitli sinirsel kökenli refleks mekanizmalarıyla rahmin hormonal olarak uyarılmasına cevap vermez. Bu sebeple de rahim damarlarında tıkanma meydana gelir. Bu şekilde rahim kas tabakasının kan akımını azaltıp tekrarlayan düşüklere, anne karnında bebek ölümlerine ve gelişme geriliklerine yol açabilir.
Hocam benim 4yasında kızımın son 1 senedir rahim agzı yapışıklıgı oluyor sürekli cerrahi müdahale ile kesilerek açılıyor kızımın psikolojisi cok bozuldu yanında doktor kelimesi gecince hemen aglıyor sürekli agrıdığını söylüyor suan da yapışıklık var tekrardan götürmelimiyim bilmiyorum birde baska tedavi yöntemleri yokmu acaba lütfen yardım
21 haftalık hamileyim sağ alt tarafta 50 mm uzunluğunda bir duvardan diğer duvara uzanan Sineşi tespit edildi yüksek riskli gebelik bölümüne sevk edildim. Bu anamoli durum bebeğe zarar verir mi. Bebeğin sağlkla dünyaya gelmesi için yapmam gereken neler var şimdiden tşk ederim
Slm doktor bey benimde rahimimde yapisiklik var dediler ben adet oluyorum ama cocuk istiyorum olmuyor doktor dediki az yapisiklik var sivi sikti gitti bir sans var dedi ama olmadi ben istiyomki ameliyat yapsin yapmadi benim ne yapmam lazim lutfen cvp yazin
İyi günler sayın hocam ben 1 kere rahim yapisikligi ameliyatı oldum fayda etmedi 2.kez oldum o biraz fayda etti ardında aşılama yaptirdim hamile kaldım ve düşük yaptim şimdi ne yapmam gerekiyor rahim yapisikligi devam ediyormu ki acaba adetim düzensiz lütfen yardımcı olurmusunuz teşekkür ederim
Merhaba,
2 tane düşük yaptım ve son kurtajim 4 Şubat’ta gerçekleşti. Ağustos 2019 da hsg filmi cektirmistim hiçbir problem yoktu fakat 2. Kürtajdan sonra bir daha adet görmedim.
1. Bebeğim 6 haftalikken kaybetmiştim fakat 10 haftada öğrendik.
2.bebegim de kanama ile doktora gittim bana kanamayı durduran bir ilaç verdi ve sonra çocuğun yaşamadığını öğrendik.
4 subatta gerçekleştirilen 2.kurtajdan bugüne kadar adet olmayınca başka bir doktora gittim ve bana rahim duvarı yapışması var dedi ve bana cyclo progynova draje ilacini verdi 2 kutu içtim ve 21 gün sonra adetim çok çok az geldi ve 2 gün siyah kan pihtilari halinde oldu.
Şu an bir kutu daha icmem gerektiği söylendi.mudahalede çok geç kalmak istemiyorum 40 yaşındayım ve anne olmak istiyorum. Yardımlarınızı ve onerilerinizi rica ederim.
Hocam merhaba iyi günler bugün özel bi jinekologa gittim kürtaj için ama rahim yapisikligi olduğu için kurtajimi yapamadı. Bana iki tane fiti verdi ilacl gibi vajinama koymam söylendi sizce bu tedavi ise yaratmi