Sperm, vücudun dışına çıkıp hava ile temas ettiğinde hızla ölebilir. Ne kadar süreyle hayatta kalacağı, çevresel faktörlere ve kuruma süresine bağlıdır.

Tüp bebek tedavisi gibi bir tedavi görüyorsanız, sperm 72 saate kadar canlı tutulabilir. Donmuş sperm, uygun şekilde kontrol edilen bir ortamda bırakılması koşuluyla, yıllarca tutulabilir.
Bir kadının vücuduna giren sperm, rahim içinde 5 güne kadar yaşayabilir. Bu nedenle, adet döneminizde de olsa, korunmasız cinsel ilişkiye girmeniz durumunda hamile kalmanız mümkündür. Adet kanamanız bittikten sonra yumurtlamanız durumunda, sperm hala canlı olabilir ve yumurtalarınızdan birini dölleyebilir.
Spermin vücut dışındaki ömrü ve hareketliliği hakkında daha fazla bilgi almak için okumaya devam edin. Bu yazıda, sperm ve hamilelik hakkındaki şehir efsanelerinin doğru ya da yanlış olduğunu da öğrenebilirsiniz.
Vajinanın yakınında meni varsa hamile kalabilir misiniz?

Evet. Sperm vajinaya yakınsa ve kurumadıysa hamile kalabilirsiniz. Spermin hava ile temas etmesi halinde, oksijenin spermi öldürdüğünü duymuş olabilirsiniz. Ancak, bu tam olarak doğru değil. Çünkü, sperm kuruyana kadar hareket etmeye devam edebilir.
Örneğin, vajinal birleşme olmadığı için hamilelik için risk altında olmadığınızı düşünebilirsiniz. Ancak, taze sperm sızıntı yaparak vajinal açıklığın yakınında kalabilir. Nemli kalması durumunda, yumurtayı döllemek için vajinadan içeri, rahim ağzına doğru ilerleyebilir.
Bu senaryonun gerçekleşme olasılığı olsa da, pek mümkün değildir.
Sperm su yoluyla yumurtayı dölleyebilir mi?
Bir erkek küvette boşaldığında bir kadının hamile kalması mümkün müdür? Sperm, su yoluyla bir kadının vücuduna ulaşsa da, hamileliğin gerçekleşmesi pek olası değildir.
Su sıcak olduğunda, suyun sıcaklığı spermleri saniyeler içinde öldürür. Ilık su dolu bir küvette, sperm hücreleri birkaç dakika kadar yaşayabilir. Yine de, bu süre içinde hızla vajinadan içeri girmesi gerekir. Oradan da, rahim ağzından geçip rahme girmesi gerekir.
Dolayısıyla, böyle bir durumda hamile kalmanız imkansıza yakındır.

Spermisit spermi öldürür mü?
Spermisitler, kullanabileceğiniz doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Krem, jel, köpük ya da fitil olarak kullanılabilir.
Spermisit, spermi öldürmez. Onun yerine, spermin hareketliliğini durdurur. Rahim ağzının yakınına uygulandığı için, spermin rahme girmesi engellenmiş olur.
Spermisitler, prezervatif ile birlikte doğru bir şekilde kullanıldığında, gebelik riski %2’nin altına düşmektedir. Tipik kullanımında etkinliği %85 oranındadır.
Prezervatif olmadan spermisit, gebeliği önlemek için genellikle %28 oranında başarısız olduğundan, etkili bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilmemektedir. Doğru bir şekilde kullanıldığında ise, tek başına %82 oranında etkilidir.
Sperm hareketliliği gebeliğin gerçekleşmesinde nasıl bir rol oynar?
Cinsel ilişki sırasında boşalma gerçekleştiğinde, sperm vajinaya girerek rahim ağzına ve oradan da rahme girer.
Sperm hücreleri, fallop tüplerine birkaç dakika içinde girebilir. Yumurtlama zamanına ne kadar yakın olursanız, spermin yolculuğu o kadar kolay olur.
Gebeliğin gerçekleşebilmesi için, servikal mukusun uygun olması gerekir. Yumurta akı kıvamında olan mukus en iyisidir. Servikal mukusun kuru ya da kalın olması durumunda, spermin yolculuğu da zorlaşmaktadır.
Çocuk sahibi olmakta zorlanan pek çok çift, genellikle sperm sayısı konusunda endişelenir. Ancak, erkek doğurganlık denkleminin önemli bir parçası da “sperm hareketliliği”dir. Bu terim, spermin rahme doğru şekilde yüzebilme yeteneğini ifade etmektedir. Söz konusu gebelik olduğunda, hareketlilik, mevcut sperm sayısı kadar önemli olabilir. Çünkü, sperm yumurtaya yolculuk yapamazsa, hamilelik de gerçekleşmeyecektir.
Bir erkeğin sperm hareketliliğini etkileyebilecek bazı şeyler vardır:
- Stres seviyeleri
- Aşırı sıcaklık
- Bazı ilaçlar
- Kötü beslenme
Kısırlığa neden olan faktörlerden biri sperm hareketliliği ise, çiftlerin deneyebileceği birkaç seçenek vardır. IUI, spermleri doğrudan kadının rahmine yerleştirir. Böylece, vajinadan servis yoluyla yüzmesine gerek kalmaz.
Tüp bebek tedavisi ile sperm, kadının rahmine yerleştirilmeden önce, laboratuvar ortamında döllenme için yumurta ile buluşturulur.

IUI ve Tüp bebek tedavisinde dondurulmuş spermin rolü nedir?
Hem IUI hem de tüp bebek tedavisinde, taze ya da donmuş sperm kullanılabilir. Donör spermler, kanserli bir erkek için doğurganlığı korumak da dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı bu prosedürler için kullanılabilir.
Dondurulmuş spermler çok uzun süreler dayanabilirken, bazıları çözüldükten sonra bütünlüğü tehlikeye girebilir. Bununla birlikte çalışmalar, dondurulmuş spermin, en azından yardımcı üreme tedavileri için kullanılırken, hamileliğe ulaşmada taze sperm kadar etkili olabileceğini göstermektedir.
Sonuç olarak…
Spermin vücut dışında ne kadar süre canlı kalacağı, maruz kaldığı koşullara bağlıdır. Sıcak küvette hamile kalmanın kolay olduğunu duyduğunuz şehir efsaneleri gerçeği yansıtmıyor.
Bununla birlikte, sperm nemli tutulduğunda daha uzun süre canlı kalmaktadır. Vajinal açıklığın yanında sperm kalırsa, hamile kalmak pek olası değildir. Vajinanın içine yolculuk yaptığında, yumurtaya seyahat etmesi sadece birkaç dakika sürebilir.
Hocam eşim çocuk istemiyor klozetten aldığımız prezervatifteki sperm ile hamile kalabilir miyim acaba? Çok kötü bir durum ama psikolojim bozuldu çocuk çok istiyorum.