
Çocuk sahibi olmak isteyen kadınların geçirmeleri gereken en önemli dönem elbette gebelik dönemi olarak karşımıza çıkıyor ve bu dönemde yaşanan şeyler hem çocuğun doğabilmesi hem de sağlıklı olabilmesi için çok değerli. Ancak maalesef dünya üzerindeki gebeliklerin yaklaşık olarak yarısı düşükle sonlanıyor yani gebelik kaybı meydana geliyor. Bu durum her ne kadar bir defa başa geldiğinde tıbbi olarak ihtimaller dahilinde olsa bile, her gebelikte tekrarlayan gebelik kayıpları, maalesef bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor diyebiliriz.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Tekrarlayan gebelik kaybından sonra tüp bebek tedavisi ise son dönemlerde bilhassa genetik sebeplerden kaynaklanan düşükleri önlemekte bir miktar çare olabiliyor. Sizleri tüp bebeğin gebelik kayıpları ile ilişkisi hususunda bilgilendirmeden önce, bilhassa tekrarlayan düşüklerin temel sebepleri konusunda biraz bilgilendirelim.
Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Neden Olur?
Rahimdeki Anatomik Bozukluklar
Eğer kadın rahminin yapısı, doğuştan kaynaklanan sebeplerden dolayı anatomik olarak bozuksa ve bilhassa rahim içi yapışıklıklar mevcutsa, bu durum bebeğin rahim içerisinde tutunmasına engel olur ve dolayısıyla bir süre sonra düşüklerle karşılaşılır. Bu anatomik bozukluklar tedavi edilmedikçe tekrarlayan gebeliklerin de başarı ihtimali oldukça düşer.
Bağışıklık Sisteminin Tepkileri
Geçmiş senelerde bağışıklık sisteminin düşüklerde çok büyük bir etkisinin olduğu varsayılıyordu ancak son senelerdeki çalışmalar neticesinde bu faktörün önemi biraz daha azaldı. Hatta şimdilerde antikorların bu işte hiç bir parmağının olmadığı bile düşünülüyor. Elbette kan uyuşmazlığını bu hususun dışında tutmak gerek.
Enfeksiyon Kaynaklı Sebepler
Bir şekilde rahim içerisinde yer alan veya vücudun genelini etkileyecek düzeydeki enfeksiyonlar, maalesef hem anne hem de bebeğin sağlığını etkileyerek tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olurlar. Dolayısıyla düzenli olarak doktor kontrolünde bulunmak, bu enfeksiyonların riskinin oldukça düşmesini sağlayacaktır.

Genetik Problemler
Anne ve babadan gelen kromozomların birbirleriyle eşleştikleri aşamalarda karşılaşılan sorunların yanında, bebeği oluşturan embriyonun kromozomal anomalilere sahip olması da maalesef düşük oranlarını arttırmakta, sonraki gebeliklerde de kendisini gösterebilmekte. Zira anomaliye sahip olan embriyoların rahimde tutunabilme ihtimalleri sağlıklı bebeklere göre çok daha düşük.
Ek Nedenler
Trombofili, polikistik over sendromu, tehlikeli madde kullanımları, fiziksel olarak fazla aktivite, ruhsal problemler gibi pek çok ek faktör ise gebeliklerin tekrarlayan bir şekilde kaybedilmesinde etkilidir. Bu etkenlerin bir kısmının tespit edilmeleri ve ortadan kaldırılmaları mümkün olsa da, düşüklerin yarısından fazlasının sebebinin genellikle tespit edilemediğini de sizlere aktaralım.
Tekrarlayan Gebelik Kaybından Sonra Tüp Bebek Tedavisi
Tüp bebek tedavisinin, sık sık gebelik kaybına sahip olan anneler için en büyük avantajı, tüm süreçteki hormonal yönetimin tamamen sağlık kuruluşlarında olması. Yani anne adayının yumurtlama sürecinden tutun da embriyonun rahme yerleştirilmesinden sonraki döneme kadar, tüm süreç doktorlar ve uzmanlar denetiminde gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla doğal gebeliklerin oluşması esnasında oluşan hormonal sıkıntılar bir nebze ortadan kalkarken, oluşabilecek komplikasyonlar, rahimdeki şekil bozuklukları gibi durumlar da hemen tespit ediliyor ve gerekli tedavi süreci başlatılabiliyor. Bu nedenle doğal gebeliklerinizin düşükle sonlanması, tüp bebekle elde edilen gebeliklerin de illa düşükle sonlanacağı anlamına gelmiyor.
Tüp bebek tedavisinin bir diğer avantajı ise, son senelerde iyice yaygın hale gelen mikroenjeksiyon ile döllenme yönteminin, yumurta, sperm ve embriyonun detaylı incelenmesine vesile olması. Böylelikle, bu üç öğeden herhangi birinde karşılaşılabilecek sorunlar önceden tespit ediliyor ve bilhassa kromozomal rahatsızlıkların tespiti halinde o yumurta, sperm veya embriyo kullanılmıyor. Pek çok gebeliğin, embriyodaki bozukluklardan dolayı düşükle sonlanmasına karşı oldukça etkin bir koruma sağlayan tüp bebek tedavisi, her ne kadar tüm sorunlara çare olmasa da, doktorunuzun önerileriyle bir başarı hikayesine dönüşebilir.
Aşağıdaki videoda bu konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.