Tüp bağlanması veya tüp sterilizasyonu olarak da bilinen tüp ligasyonu; bir tür kalıcı doğum kontrolü yöntemidir. Tüp bağlama sırasında, fallop tüpleri kesilir, bağlanır veya gebeliğin kalıcı olarak önlenmesi için engellenir.
Tüp bağlatma, bir yumurtanın fallop tüpleri yoluyla yumurtalıklardan hareket etmesini önler ve spermlerin fallop tüplerini geçerek yumurta içine kadar ilerlemesini engeller. İşlem adet döngüsünü etkilemez.
Tüp bağlatma doğumdan sonra veya sezaryen gibi başka bir karın cerrahisi ile kombinasyon da dahil olmak üzere herhangi bir zamanda yapılabilir. Çoğu tüp bağlam prosedürü tersine çevrilemez. Ters çevirme girişiminde bulunulursa, büyük cerrahi gerektirir ve her zaman etkili olmaz.
Tüp Bağlatma Ameliyatı Neden Yaptırılır?
Tüp bağlama veya ligasyonu kadınlar için en yaygın kullanılan cerrahi doğum kontrol prosedürlerinden biridir. Tüp bağlanması kalıcı olarak gebeliği önler, bu nedenle artık doğum kontrolüne ihtiyaç duymazsınız. Bununla birlikte, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaz.
Tüp bağlatma, özellikle fallop tüpleri çıkarılırsa, yumurtalık kanseri riskinizi azaltabilir. Bununla birlikte, tüp bağlatma herkes için uygun değildir. Doktorunuz ya da sağlık uzmanınız, prosedürün risk ve yararlarını tam olarak anlamanızı sağlayacaktır.
Doktorunuz, rahim içi spiral gibi uzun etkili ancak tersine çevrilebilir doğum kontrol yöntemleri de dahil olmak üzere sizinle diğer seçenekler hakkında konuşabilir. Alternatif bir seçenek, doktorunuzun fallop tüplerine küçük bir bobin veya başka bir girişe yerleştirdiği histeroskopik sterilizasyon yöntemidir. Bu prosedür, yara dokusunun oluşmasına ve tüpleri kapatmasına neden olur.
Tüp Bağlatma Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Tüp bağlatma, karnınıza kesi uygulanması gereken bir işlemdir. Anestezi gerektirir. Tüp bağlatma ile ilişkili riskler şunları içerir:
- Bağırsak, mesane veya büyük kan damarlarında hasar
- Anesteziye tepki
- Uygun olmayan yara iyileşmesi veya enfeksiyonu
- Devam eden pelvik veya karın ağrısı
- Prosedürün başarısız olması sebebiyle gelecekte istenmeyen gebelik yaşamak
Size tüp bağlatma ameliyatı sonrasında ve sırasında komplikasyonlar yaşama olasılığınızı artıran şeyler arasında aşağıdakiler sayılabilir:
- Pelvik veya abdominal cerrahi geçmişi
- Şişmanlık
- Diyabet
Tüp Bağlatma Ameliyatına Nasıl Hazırlanılır?
Tüp bağlatma işlemi başlamadan önce, sağlık uzmanınız kalıcı doğum kontrol isteğinizle ilgili sizinle konuşacaktır. Birlikte, karar vermeye pişman olmanızı sağlayacak genç yaş veya medeni durum değişikliği gibi faktörleri konuşabilirsiniz. Sağlık uzmanınız aşağıdaki durumları sizinle birlikte inceleyecektir:
- Geri dönüşümlü ve kalıcı doğum kontrol yöntemlerinin yararları ve zararları
- İşlemin ayrıntıları
- Tüp bağlama hatasının nedenleri ve olasılığı
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunma yolları
- Prosedürü yapmak için en uygun zaman; örneğin doğumdan kısa bir süre sonra veya başka bir karın cerrahisi ile kombinasyon halinde, örneğin sezaryen doğum sırasında.
- Doğumdan kısa bir süre sonra veya bir sezaryen doğum sırasında tüp bağlatmayacaksanız, prosedürden en az bir ay önce doğum kontrolü kullanmayı düşünün ve tüp bağlatma prosedürü yürürlüğe girene kadar güvenilir bir doğum kontrol şekli kullanmaya devam edin.
Tüp Bağlatma Aşağıdaki Şekillerde Yapılabilir:
- Vajinal doğumun ardından göbek deliğinin altında küçük bir kesi açarak (mini laparotomi)
- Sezaryen doğum sırasında
- Laparoskopi ve kısa etkili genel anestezi kullanılan bir ayakta ameliyat olarak
Tüp bağlatma işleminden önce hamile olmadığınızdan emin olmak için hamilelik testi yaptırmanız istenebilir.
Tüp Bağlatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Karnınıza bir kesi açılır. Sonra içeriye bir laparoskop yerleştirilir. Çoğu vakada, doktorunuz karın duvarından özel aletler yerleştirmek için ikinci bir küçük delik açacaktır. Doktorunuz bu araçları, tüplerin parçalarını yok ederek veya plastik halkalarla veya klipslerle bloke ederek fallop tüplerini kapatmak için kullanır.
Vajinal doğumdan sonra tüp bağlatıyorsanız, doktorunuz muhtemelen göbeğinizin altına küçük bir kesi yaparak uterusunuza ve fallop tüplerine kolayca erişim sağlayacaktır. Bir sezaryen doğum sırasında tüp bağlatma işlemi yaptırıyorsanız, sağlık uzmanınız bebeği çıkarmak için açtığı kesiyi kullanacaktır.
Tüp Bağlatma Ameliyatından Sonra Ne Olacak?
Tüp bağlatma sırasında gaz kullanılmışsa, işlem tamamlandığında çıkarılır ve birkaç saat sonra eve gitmenize izin verilebilir. Doğumdan hemen sonra tüp bağlatma ameliyatı yaptırmak genellikle hastanede kalış süresini uzatmaz. Kesik bölgesinde biraz rahatsızlık duyacaksınız. Ayrıca aşağıdaki sorunları yaşayabilirsiniz:
- Karın ağrısı veya kramp
- Yorgunluk
- Baş dönmesi
- Gaz veya şişkinlik ya da ikisi birden
- Omuz ağrısı
Hastaneden eve gitmeden önce, sağlık uzmanınız, işlem sonrası ağrıların yönetimini tartışacaktır. İşlemden 48 saat sonra yıkanabilirsiniz, ancak kesi bölgesini bastırarak silmekten veya ovmaktan kaçınmalısınız. Banyodan sonra bölgeyi dikkatle kurutun.
Sağlık uzmanınız bunu yapmanın güvenli olduğunu bildirene kadar ağır kaldırma ve cinsel ilişkiden kaçının. Kendinizi daha iyi hissetmeye başlarken normal aktivitelerinizi kademeli olarak yağmaya başlayabilirsiniz. Dikişleriniz eriyecek ve çıkarmayı gerektirmeyecek. Bir kontrol randevusu isteyip istemediğini görmek için sağlık uzmanınıza danışın.
Düzgün iyileşmediğinize dair endişeleriniz varsa, doktorunuzu arayın. Aşağıdaki durumlar mevcutsa, derhal doktorunuza danışın:
- Ateşiniz 38 derece veya daha fazla yükseldiyse
- Bayılma nöbetleri
- Şiddetli karın ağrısı devam ediyorsa veya 12 saat sonra daha da kötüleşiyorsa
- Yaranızda bandajdan taşacak şekilde kanama
- Yaranızdan kötü kokulu akıntı gelmesi
Tüp Bağlatma Ameliyatından Sonra Hayat
Tüp bağlatma, kalıcı doğum kontrolünün güvenli ve etkili bir şeklidir. Ancak herkes için geçerli değildir. İşlemden sonraki ilk yılda 100 kadından 1’i hamile kalabilir. Ameliyat yapıldığı zaman yaşınız genç ise, başarısız olma olasılığı o kadar yüksektir.
Tüp bağlatma ameliyatından sonra gebe kalırsanız, ektopik hamilelik riski vardır. Döllenmiş yumurtanın uterusun dışına, genellikle fallop tüpüne yerleştiği anlamına gelir. Ektopik hamilelik derhal tıbbi tedavi gerektirir. Hamilelik doğumla sonuçlanmaz. Tüp bağlatma ameliyatından sonra herhangi bir zamanda hamile olduğunu düşünüyorsanız derhal doktorunuza danışın.
Tüp bağlatma ameliyatının tersine çevrilmesi mümkün olsa da, bu prosedür karmaşıktır ve işe yaramayabilir.
Merhaba iyi günler benim 5. Çocuk tüplerimi bağlamak istiyorum doğuma 3 buçuk ay var doğumdan ne kadar zaman sonra yapılabilir ve bu devlette yapılıyor mu kesin çözüm oluyor mu 6.ayda 30 yaşımı tamamlıyorum bilgi verirseniz çok sevinirim iyi günler teşekkürler şimdiden.
38 yaşındayım safra kesesi ameliyatı olacağım bu ameliyat esnasında tüplerimide bağlata bilirmiyim bilgi verirmisiniz
Evet baglatabilirmisiz bende sormuştum daha iyi olur dedi doktorum
Geçen hafta cuma sezeryan oldum tuplerimde bağlandı ama ağrım çok yanlarima kramp girio ve karnimda dikisin biraz üst tarafında morluk var nedendrki
4. Çocuğumu 2.5 sene once sezaryanle dogum yaptim sezaryanle birlikte tüplerimi bağlattım.Adetim bittikten 10 gün sonra sag kasıgımda şiddetli 3 gün süren agrim oluyor lütfen cevaplarmısiniz teşekkürler.
Merhaba iyi gunler ben 2007 tup baglama amilyati gecurdim yasim 34 ama dugum yapmak istiyorum bu baglamayi nasil çozdururum imkanlari varmidir bebek dogurmak istiyorum iki oglum var ama yine çocugum olsun istiyorum tesekkur ederm oncelikle.
Bende 30 yaşındayım 2 oğlum 1 kızım var pişman değilim Rabbim pişmanlık vermesin hem kendime hemde tüm bağlatanlar için Rabbim evlatlarimizi bize bağışlasın benim korkum genç olanlar da açılma riski varmis ama benim doktorum yakılıp bağlandığını evham yapmamamı söyledi sizce ne dusunmeliyim
ben leyla 3cocuklu bir anneyim 2ölü cocugum var toplamda 5tane cocukluyu gibiyim tuplerimi bağlatmak istiyorum ama biraz korkuyorum aslinda yeni dogum yaptim 2aylik bebegim var hamilelik kalma sansim hep ilacla oldugu icin artik cocuk ypmama hissi basladi bnde cok zor gecirdigim zamnlarda oldu ama yinede onlara ragmen iki oglum ve iki aylik suan kizim var artik cocugum olmasini istemiorum korkularim cok aslinda yorumlara ve bazi seyleri okudukca sayfanizda daha cok korktum aslinda ben geri dönüşü olmayacak sekilde istiyorum tüplerimi bglatmak cunku her ilişkiye girdigimde artik korkuyla yasamak istemiyorum tamamen bitiş olmasi lazim benim icin cunku 5tane olupta 3 cocugum var yasayan allh onlara uzun omur versin sizden işteyim cevapp olarak tuplerimi bglatmama ragmen bebek sahibi olunabiliomu
42 yaşındayım iki normal doğumu var. Tuplerimi bağlatabilirmıyım.. Ameliyat zormu çalışan anneyim.. Sıkıntı oluyor mu
Sevgili hocam ben 39 yasindayim, 35yasinda kızımı doğurdum ,doğum esnasında tiplerini baglattim,,doktorum bana tuplerimi bağlayıp kesip yaktığını söyledi,buna rağmen hamile kalabilirmiyim çünkü korktuğum için eşime korindurtturuyrum, ama geçen gün korunmadik ve ben cokk korkuyrummm lütfen beni bildilendiriir misiniz?
Merhaba doktor bey ben 40 yaşındayım tüplerimi laparaskopi tüpligasyonla bağlattım doktorum kesip yaktığını söyledi ama içimde korku oluyor bu şekilde hamile kalınırmı