Üremeden, sindirim sistemine, sinir sisteminden, solunum sistemine kadar tüm vücut sistemleri, vücuttaki tüm doku ve hücreler kişinin beslenme alışkanlıklarından etkileniyor. Neredeyse tüm hastalıkların da temelinde kişinin sağlıksız, yetersiz ve dengesiz beslenmesi yatıyor. Bu bağlamda kısırlığa sebep olan etkenler sıralanırken de aşırı zayıf olmak ve aşırı kilolu, yani obez olmak ilk sıralarda yer alıyor.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Çünkü yetersiz beslenmek de, çok fazla yiyerek sağlıksız beslenmek de kişinin üreme sağlığını olumsuz etkileyerek kısırlığa sebep olabilmektedir. İşte bu bağlamda her ne sebeple olursa olsun kısırlık teşhisi konan kişiler tedaviye başvurduklarında ilk olarak boy, kilo oranlarına bakılır ve sorun varsa ideal kiloya ulaşmaya yönelik tavsiyelerde bulunur. Zira beslenme alışkanlıkları sağlıklı yönde değiştikçe, kilo da normale dönecek ve üreme sistemi de fonksiyonlarını daha iyi gerçekleştirebilecektir.
Tüp bebek tedavisinde sağlıklı beslenmenin önemi
Yukarıda anlatılanlar doğrultusunda tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin de mümkün olan en ideal kiloda olabilmeleri çok önemlidir. Çünkü tüp bebek tedavisi; kadın ve erkeğin üreme hücreleri alınıp, laboratuvarda döllenme ile elde edilen embriyonun anne adayının rahmine transfer edilmesi işlemidir. Bu bağlamda kadın ve erkekten mümkün olan en kaliteli yumurta ve spermlerin alınması ile de kaliteli embriyo elde edilebilecek, tüp bebek tedavisi de o oranda başarılı olabilecektir.
Yani sağlıklı beslenen kişilerin üreme hücreleri ve dolayısıyla da onlardan elde edilen embriyolar sağlıklı, kaliteli olur ve başarılı bir gebelik mümkün olabilir. Tüp bebek tedavisinde başarı çoğunlukla embriyo kalitesine bağlı olduğundan, çiftin sağlıklı beslenip üreme hücrelerinin kalitesini desteklemeleri de çok önemlidir. Bunların yanında kişinin bünyesinin, bağışıklık sisteminin güçlü olması tüp bebek tedavisinden mümkün olan en başarılı sonucun alınabilmesi ve olası bir gebeliğin de sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için gereklidir.
Tüp bebek tedavisi öncesinde sağlıklı beslenmeye başlanmalı!
İster doğal yolla olsun, isterse üremeye yardımcı tedavilerle olsun bebek sahibi olmak isteyenler beslenme programlarını sağlıklı yönde değiştirmeliler. Bu bağlamda tüp bebek tedavisi isteyenler de daha tedaviye başlamadan en az 3 ay öncesinden birtakım sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmeliler. Şöyle ki tüp bebek tedavisinden en az 3 ay öncesinde;
- Hem gebelik elde edebilmek hem de sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için boya göre ideal kiloda olmak çok önemli olduğu için aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olma durumlarında uzman desteğiyle ideal kiloya ulaşılmalı,
- Gebe kalabilmek ve gebeliğin sağlıklı devamı için çok önemli olan protein, mineral ve omega 3 yağ asitleri açısından en zengin olan besin balıktır. Bu bağlamda haftada en az 2 kez balık yemeye özen gösterilmeli,
- Su tüketimi tüm vücut sağlığı için gerekli olduğundan günlük olarak ortalama 2 buçuk litre su tüketilmeli,
- Baklagiller, vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok öğeyi içinde bir arada bulundurduğu için nohut, fasulye, barbunya gibi kuru baklagiller haftada üç gün tüketilmeli,
- Beyaz şekerden, şerbetli, yoğun tatlılardan ve suni tatlandırıcılardan uzak durulmalı,
- Tatlı ihtiyacı meyvelerden ve az miktarda sütlü tatlılardan karşılanmalı,
- Çay ve kahve tüketimi olabildiğince azaltılmalı, günde en fazla 2 fincanla sınırlandırılmalı,
- Şekerli, gazlı, asitli içecekler de kesinlikle beslenme programından çıkarılmalıdır.
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce yukarıda sıralanan beslenme önerilerine dikkat edilerek üreme hücrelerinin kalitesi artırılabilir, elde edilen embriyonun hem kalitesi hem de rahime tutunabilme yeteneği desteklenebilir. Tedaviye başladıktan sonra, hatta doğuma kadarki gebelik sürecinde de sağlıklı beslenme kurallarına uyulması eve canlı bebek götürebilmek için çok önemlidir.
Tüp bebek tedavisi öncesinde folik asit alımına başlanmalı!
Hamilelikte mutlaka alınması gereken takviyeler arasında en yaygın olarak bilineni folik asittir. Folik asit, vücutta DNA sentezi ve hücre bölünmesi süreçlerinde çok önemli bir yeri olan vitamindir. Folat ya da B9 vitamini olarak da bilinen folik asit, vücutta kan yapımı, yeni hücre oluşumu, DNA sentezi gibi önemli biyolojik süreçlerde rol oynamaktadır. Ayrıca damar sertliğini azaltarak kalp krizi, bunama ve felç gibi birçok kötü hastalığın oluşmasını da engellediği bilinir.
Özellikle de hamilelik planlayan kadınların hamilelikten 3 ay öncesinden başlayarak her gün düzenli olarak folik asit almaları önerilir. Çünkü folik asit takviyesi anne adayının sağlıklı bir gebelik geçirebilmesi ve bebeğin zihinsel, sinirsel ve fiziksel gelişimini destekleyebilmesi için çok önemlidir. Bu bağlamda hamilelik öncesi tedavide, anne adayının folik asit alması, folik asitten zengin besinlerle beslenmesi neredeyse birinci koşul olarak görülür. Folik asit gebelik öncesinden, yani tüp bebek tedavisi öncesinden başlanarak önerilen dozda takviye alma ve yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem ve baklagilleri sıklıkla tüketme şeklinde yeterli düzeyde alınmış olur.
Embriyo transferi öncesinde karbonhidratı azaltmak gerekir!
Sağlıklı beslenebilmek için kişinin tüm besin gruplarına ihtiyacı vardır. Ancak bazıları az, bazıları ise daha fazla tüketilmelidir. Bu bakımdan üreme yetisinin desteklenmesi ve tüp bebek tedavisinin de başarılı olabilmesi için tüp bebek öncesi beslenme programında karbonhidratlar azaltılmalı ve proteinler artırılmalıdır. Zira fazla karbonhidrat tüketimi ile vücutta çok fazla glikoz oluşur ve bundan dolayı da yumurta ve embriyolar için daha sağlıksız bir ortam oluşur.
Embriyo transferi öncesinde sağlıklı yağlar tüketilmeli!
Vücudun ihtiyaç duyduğu temel besin öğelerinden birisi de yağlardır, ancak sağlıklı yağlar, sağlıklı bir şekilde tüketildiğinde doğru olur. Bu bakımdan Ayçiçek yağından çok zeytinyağı, az tuzlu tereyağı tüketmek önerilir. Yemeklerin pişirme yöntemi, içerdikleri vitamin, protein, minerali ne kadar koruyabileceklerini belirlemektedir. Bu bağlamda besinlerden mümkün olan en fazla fayda görebilmek için; kızartma değil, ızgara ya da fırında az yağlı pişirmek tercih edilmelidir. Sebzeleri de çiğ tüketmek yerine az suyla haşlayarak yemek gerekiyor. Ayrıca bezelye ve brokoli gibi sebzeleri de zeytinyağlı olarak yemek faydalı olur.
Embriyo transferi öncesinde yeterli vitamin ve mineral alınmalı!
Tüm vücut sağlığını koruyabilmek için tüm vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınması gerekir. Bu bağlamda potasyum açısından zengin fındık, badem, balık ve C vitamini zengini olan meyveler tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırabilmektedir. C vitamini, vücudun direncini artırır ve hem cinsellikle hem de üreme yetisi ile ilgili hormonların daha iyi salgılanmasını sağlar. Bu bakımdan C vitamini içeren meyve ve sebzeler kesinlikle günlük olarak tüketilmeli; kivi, portakal, limon, yeşil biber, greyfurt gibi meyveler her gün alınmalıdır. Bununla birlikte B vitaminleri, demir ve çinko bakımından zengin olan kümes hayvanları, balık, kırmızı et, kuru baklagiller ve yumurta tedavi süresince düzenli olarak tüketilmelidir.
Embriyo transferi öncesinde protein bakımından zengin beslenilmeli!
Üreme yetisinin desteklenmesinde protein ağırlıklı beslenmenin önemi çok büyüktür. Yumurta ve sperm gibi üreme hücrelerinin kalitesinin artırılmasında, daha kaliteli embriyo elde edilebilmesinde protein deposu besinlerin tüketilmesinin rolü çok büyüktür. Uzmanlara göre; protein ağırlıklı beslenen kadınların hem gebe kalabilmeleri daha kolay olmakta, hem hamilelik süreci daha sağlıklı geçmekte hem de doğum daha kolay gerçekleşmektedir. Ayrıca protein açısından zengin beslenen kadınların doğum sonrası iyileşme süreci de daha kısa olmaktadır. Bu bağlamda gebelik planlayan herkesin bolca proteine ihtiyacı var.