Embriyo transferi sonrası iki haftalık bekleme süresi, bir an önce hamilelik testi yapmak isteyen anne-baba adayları için oldukça zorlayıcı olabilmektedir.
Embriyo transferi sonrası yaşanan bazı belirtiler, prosedürün başarılı geçtiğine işaret edebilse de bu belirtiler, tedavi süresince kullanılan ilaçlar nedeniyle ortaya çıkıyor olabilir.
Embriyo transferi gerçekleşmeden önce genelde östrojen ve progesteron kullanıldığı için transfer sonrası şişkinlik, göğüslerde hassasiyet ve vajinal akıntı gibi hamile olabileceğinizi düşündürecek belirtiler yaşayabilirsiniz.
Yaşadığınız belirtiler hamilelik belirtileri olabileceği gibi ilaçlar nedeniyle de meydana geliyor olabilir. Bu nedenle hamile olduğunuzdan emin olmanızın en kesin yolu, iki haftalık bekleme sürecinden sonra hamilelik testi yaptırmanız olacaktır.
Hamilelik testi yaptırmak için beklerken embriyonun tutup tutmadığını anlamak için dikkat edebileceğiniz belirtilerden önce embriyo transferinin tam olarak ne olduğunu ve bu süreçte neler yaşandığını anlamanız önemlidir.
Embriyo Transferi Nedir?
Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin önemli bir parçasıdır ve embriyonun, tedavi görmekte olan anne adayının rahmine transfer edilmesini ifade eder.
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden önce yerine getirilmesi gereken çeşitli adımlar bulunmaktadır. Bu adımlardan ilki yumurtalıkların sağlıklı yumurtalar bırakması için çeşitli ilaçlar kullanılmasıdır.
Yumurtalar bırakıldıktan sonra kadının yumurtalıklarından alınır ve laboratuvar ortamında döllenmesi için sperm ile bir araya getirilir. Döllenmiş yumurtalar çoğaldıkları zaman ise embriyolar, kadının rahmine transfer edilir.
Hamileliğin başlaması için transfer edilen embriyonun rahim duvarına tutunması gerekir.
Embriyo Transferi Ne Zaman Yapılır?
Tüp bebek tedavisi sırasında yumurta toplama gerçekleştikten belli bir süre sonra embriyo transferi yapılır. Döllenme gerçekleştikten sonra embriyo transferini gerçekleştirmek için farklı seçenekler mevcuttur:
Taze embriyo transferi: Yumurtalar döllendikten sonra birkaç gün beklenir. En iyi embriyolar seçilerek rahme transfer edilrir.
Donmuş embriyo transferi: İlk transfer sırasında kullanılmayan sağlıklı embriyolar varsa bunlar, gelecekte kullanılmak üzere dondurulabilir ve saklanabilir. Embriyolar kullanılacakları zaman çözdürülüp rahme transfer edilebilir.
Blastokist embriyo transferi: Döllenme sonrası çok sayıda sağlıklı embriyo geliştiyse hangilerinin blastokist olacaklarını görmek için beklenebilir.
Embriyo tıraşlama: Transfer öncesi embriyonun dış tabakası inceltilebilmektedir. Bu işlemin taze embriyolarda avantaj yaratmadığını gösteren araştırmalar olmakla birlikte donmuş embriyo kullanılması halinde embriyo tıraşlamanın etkili olabileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
Tüp Bebeğin Tutma Belirtileri
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrası karşılaşabileceğiniz 10 hamilelik belirtisini aşağıda göz atabilirsiniz.
1. Kanama ya da lekelenme
Hamileliğin ilk belirtilerinden biri genelde hafif kanama ya da lekelenme olmaktadır.z
İç çamaşırınızda ya da tuvalette kullandığınız kağıtta gördüğünüz lekelenme, yerleşme kanaması olabilir. Yerleşme kanaması, embriyonun rahim duvarına tutunduğu anlamına gelir.
Embriyo transferinden bir hafta sonra lekelenme ya da kanama yaşamanız, hamileliğin gerçekleştiği anlamına gelebilir. Bununla birlikte bu dönemde yaşanan kanama bazen anne adaylarını korkutabilmektedir.
Embriyo transferi sonrası görülen kanama aynı zamanda progesteron hormonu gibi ilaçların kullanılması sonucu da ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle lekelenme, yerleşme kanamasını gösteriyor olabileceği gibi ilaç kullanımı nedeniyle de meydana gelmiş olabilir.
2. Sancı
Karın ağrısı ya da sancı genelde adet döneminin yaklaşmasıyla veya başlamasıyla görülse de bazen embriyo transferinin başarılı geçmesiyle de ortaya çıkabilmektedir.
Bununla birlikte yaşanan sancı, progesteron kullanımı ile ilişkili olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bazı kadınlarda ise pelvik bölgeye uygulanan prosedürler sonrası ağrı ve sancı görülebilmektedir.
3. Göğüslerde hassasiyet
Hamilelikte ortaya çıkan ilk belirtilerden bir diğer göğüslerde hassasiyettir. Göğüsleriniz şiştiyse ya da hassaslaştıysa ve dokunduğunuzda ağrıyorsa embriyo transferiniz başarılı geçmiş olabilir.
Ancak diğer belirtilerde olduğu gibi tüp bebek tedavisinde kullanılan hormon ilaçları da bu belirtiye neden olabilmektedir.
4. Yorgunluk
Yorgun hissetmek, hamilelikte en yaygın şekilde rastlanan belirtilerden bir tanesidir. Kimi kadınlarda yorgunluk tüm hamilelik boyunca devam edebilmekle birlikte kimilerinde ise ilk dönemlerde progesteron seviyelerinin yükselmesiyle daha fazla yorgunluk olabilir.
Yorgunluk genelde adet görülmesi gereken tarihlerde ortaya çıkar. Bu belirti, embriyo transferinin başarılı bir şekilde geçtiğine işaret ediyor olabileceği gibi tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan ilaçlara bağlı olarak da görülebilir.
Yorgunluğun en önemli nedeni, progesteron seviyelerinin artmasıdır. Bu artış, hamilelik ya da kullanılan ilaçlar nedeniyle gerçekleşebilir.
5. Mide bulantısı
Mide bulantısı genelde hamileliğin ikinci ayında görülmeye başlar. Bu nedenle embriyo transferinden sonraki iki hafta bu belirtiyle karşılaşmamanız mümkündür.
Mide bulantısı, hamilelik belirtilerinden biri olmakla birlikte embriyo transferi sonrası iki haftalık bekleme sürecinde sık sık mide bulantısı ve kusma yaşıyorsanız, bu belirtileri doktorunuza haber vermeniz iyi olacaktır.
6. Şişkinlik
Karnınızda şişkinlik varsa bunun sorumlusu progesteron seviyelerindeki artış olabilir. Progesteron artışı ile birlikte sindiriminiz yavaşlayabilir ve kendinizi normalden şiş hissedebilirsiniz.
Karındaki şişkinlik, adet görmeden hemen önce, hamile kalınması durumunda, tüp bebek tedavisindeki ilaçlar nedeniyle ve embriyo transferinden hemen sonra görülebilir.
7. Vajinal akıntıda değişiklik
Embriyo transferi sonrası iki haftalık bekleme sürecinde doktorunuz, vajinal olarak kullanacağınız progesteron reçete ettiyse akıntınızda farklılık görebilirsiniz.
Kaşıntı, yanma, akıntı ve mantar enfeksiyonları, vajinal kapsül ya da fitil kullanımının yan etkisi olarak ortaya çıkabilmektedir.
Vajinal akıntıdaki artış aynı zamanda hamileliğin erken belirtilerinden biri olabilir. Bu durumda akıntı ince, beyaz ve hafif kokulu şekilde gelebilir.
8. İdrara çıkma ihtiyacında artış
İdrara çıkma ihtiyacındaki artış, hamileliğin belirtilerinden biri olabilir. Hatta bazı kadınlarda bu belirti, adet gecikmesinden önce görülebilir.
Daha sık idrar yapma ihtiyacı, hamilelik hormonu olan hCG’nin ya da progesteronun artması sonucu ortaya çıkabilir. Tüp bebek tedavisi başarılı bir şekilde sonuçlandıysa vücudunuzda daha fazla kan bulunmasının bir sonucu olarak daha fazla idrar yapmanız gerekebilir.
Ancak bu belirti, idrar yolu enfeksiyonu sonucu da ortaya çıkabilir. Bu nedenle aşağıdaki belirtilerle karşılaşmanız halinde doktorunuzla iletişime geçin:
- İdrar yaparken ağrı
- Acil idrar yapma ihtiyacı
- Kanama
- Ateş
- Mide bulantısı ve kusma
9. Adet gecikmesi
Özellikle adeti düzenli olan kadınlarda ilk hamilelik belirtisi, adet gecikmesi olmaktadır. Bu nedenle adet döngüleri düzenli olan kadınlar, adetleri geciktiklerinde hamilelik testi yapmayı düşünebilirler.
10. Hiçbir belirti olmaması
Listede yer alan belirtileri okuduysanız ve bu belirtilerden hiçbirini yaşamıyorsanız, endişelenmeyin. Belirti yaşamamanız, tüp bebek tedavinizin başarısız geçtiği anlamına gelmez.
Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler genellikle östrojen ve progesteron hormonlarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle ortaya çıkar. Bu nedenle hamile olduğunuzdan emin olmanızın tek yolu, hamilelik testi yaptırmak olacaktır.
Embriyo Transferi Sonrası Gebelik Testi
Gebelik testleri, kandaki ya da idrardaki hCG oranını ölçerek çalışır.
HCG, embriyo rahim içine tutunduktan sonra üretilmeye başlar. Hamileliğin ilk günlerinde henüz hCG seviyeleri çok yüksek olmayacağı için test yapmak için biraz beklemeniz gerekecektir.
Yalancı negatif ya da yalancı pozitif sonuçla karşılaşmak istemiyorsanız, gebelik testi yapmak için beklemelisiniz. Embriyo sonrası genelde iki hafta beklemeniz önerilse de çok fazla sabırsızlanıyorsanız, transfer sonrası 10. gün test yapabilirsiniz.
Embriyonun transfer sonrası tutunması için genelde 48 ila 72 saatlik bir süre geçmesi gerekir. Bu süre geçtikten sonra embriyonun boyutları büyümeye başlayacak ve transferin üzerinden yaklaşık 9-10 gün geçtikten sonra ölçülebilir miktarda hCG üretilmeye başlanacaktır.
Tüp Bebek Tutma Oranı
Tüp bebeğin tutma oranından bahsedilirken aslında embriyo transferinin başarılı sonuçlanıp sonuçlanmadığından bahsedilmektedir. Transferin başarı oranı, kullanılan yönteme göre değişiklik gösterecektir.
Tüp bebek tedavisinde genel başarı oranından bahsetmek gerekirse bu oranın, kadının yaşına ve kısırlığın nedenine göre değişiklik göstereceğini belirtmek gerekir.
Yaşı daha genç olan kadınlarda tüp bebek tedavisi daha başarılı olurken yaş ilerledikçe başarı şansı azalma göstermektedir.
Bununla birlikte tüp bebek tedavisinde başarı şansınızı arttırmak istiyorsanız, tedavi sırasında alkolden, sigaradan ve kafeinden uzak durmanızın olumlu etkileri olabilir.
Transferin 3 gunu basim cok döndü uyumadan geçmedi gebelik belirtisi olabilirmi iki tane koyuldu bu arada Embryo
Selamun aleykum hocam ben pazartesi günü\r\nTransfer yaptırdım doktorum progestron fitili verdi 3gunu haşlanmış yumurta beyazı gibi akinti geldi ondan önce bel agrım kasık agrim vardı şimdi hiç yok ;( ;( ben cok üzülüyorum düştü mü acaba
Selam hocam embiyo 14 unu hcg testi yaptım 273 cıktı 20 gun hafıf kanamam du taneye gittik hcg deyerı 4883 cıktı şuan beli olmuyor kese edı doktor 15gun sonra utlasyon cekılcem sizce hamılemıyımdır
Internetten okuduğum kadariyla karaciğer yemenin hamilelik için riskli olduğu yaziyor gerçi tavuk ciğeri 7-8 adet civari yedim. Bir sakincasi var mi?
Merhaba hocam dondurulmus embriyo transferi min 4 gunu belimin sol tarafinda agri lar var normalmi dir bu ikinci denememiz ilki basarisiz oldu tutunup tutunmadigini nasil anlayabilirim
Merhaba bende cuma günü dondurulmuş embriyo transferi yaptım. Bugün 3. Gün ve bel karın Ağrım var sizin sonuç nasıl çıktı acaba merak ettim.
Merhaba\r\nBen Semra\r\n25.04.2019 da yani persembe Transferim vardi!\r\nIki Dondurulmus 5.gün embriosu konuldu ikiside AA kalite!\r\nDünden beri kasik agrilarim var ve sol bacagim cok agriyor!\r\nBunlar tutunma esnasi olabilirmi!?
Merhaba ben transferi olali 6 gün oldum 2 embriyo nefesim çok daralma oliyor gaz oliyor ve çok idrara digiyorum bu normalmi
Merhaba hocam ben 7 gundu 4 ebriyo koyularaq transfer oldu. Idrar testi yaptim neqatif cok uzuldum. Embriyolar 3 gunluktu. 7gunde neqatif normaldi mi?
Merhaba ben transferinin 5gunundeyim 2adet emriyo yerleştirildi kasiklarimda belinde ağrılar başladı acaba normalmidir benim 3denemem daha önce böyle belirtiler olmamıştı adet sancisimi tutunma belirtisinin acaba
Hocam merhaba benim blastokist transferimin 4 günü kasıklarda ağrı ve yanma hissi var acaba tutma belirtisi mi hocam
Hocam merhaba dalı günü tüp ne ek t tr ansferim gerçekleşti bugun 5.günüm bel ve karın agrım var adet agrısı gibi onun öncesinde de akıntım geliyordu bunlar normal mi?
Merhabalar hocam,5 gün önce iki tane blastokist transferim oldu, iki gündür hafif bel ve kasık ağrıları oluyor,bu acaba herhangi bir olumlu ya da olumsuzluk belirtisi midir,teşekkür ederim
Meraba hocam dondurulmuş 2 tane embriyo transferi oldum 6 gun once belimde ve kasıklarımda ara ara ağrilar oluyo bunun icin umutlamalimiyim
Hocam transferin 4. Günü ve kasiklarimda hafif bir ağrı ve kullandığım jel ke geri gelen pembe tortu sizce tutunma midir yoksa tutmama mı? 5. Gün embriyosu dondurulmus embriyo 2 tane cevap verirseniz sevinirim.
Hocam transferimin 4 günü bugün ara ara kasik ve bel ağrım var normalmi gebe olabilirmiyim