Kısırlık sorunu yaşayan çiftler için adeta bir umut ışığı olan tüp bebek tedavisi, kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin vücudun dışına alınıp laboratuvar ortamında döllenmesi ve embriyonun kadının rahmine transfer edilmesi işlemidir. Kadın ve erkeğin kendi üreme hücreleri kullanılarak, vücut dışındaki ortamda sperm ve yumurta birleştirilir.
Erkeğin sperm kalitesi ve sayısı düşük olduğunda, kadının yumurtalıklarında işlev bozukluğu olduğunda, yumurta rezervi az olduğunda ve tüplerde tıkanıklık olduğunda doğal yolla gebelik gerçekleşemezken, tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olunabilmektedir. Zira az sayıda olan, yeterli olgunluk ve hareketlilikte olmayan spermler ayıklanır, temizlenir ve en kaliteli, gebelik için en uygun olanlar seçilir. Yumurtlama bozuklukları varsa yumurtalıkları uyarıcı hormon ilaçları kullanılarak daha kaliteli, büyük yumurtalar elde edilir. Kadının tüplerinin tıkalı olması da tüp bebek tedavisini engellemez. Zira yumurta ve sperm laboratuarda döllenir ve hiç tüpleri kullanılmadan direkt olarak tıbbi, steril bir cihazla rahmin iç duvarına yerleştirilir.
İşte bu transfer evresinden 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır ve tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edilip edilemediği tespit edilir. Embriyo transferi ile rahme yerleştirilen hücrelerin B-HCG salgılayıp bu hormonun anne adayının kanına geçebilmesi için 12 günlük süre gerekmektedir. Daha öncesinde yapılan testler ile güvenli bir sonuç elde etmek mümkün olmamaktadır.
B-HCG nedir, gebelik durumunda hangi değerde olmalıdır?
Kadınların kan değerlerinde özellikle hamilelik döneminde, bazen de tümör benzeri anormal bir oluşumun varlığında HCG hormonu seviyesi artmaktadır. HCG; normal gebelik, dış gebelik, boş gebelik ve mol gebelik olarak adlandırılan tüm gebelik durumlarında kanda artış göstermektedir. Başka bir ifadeyle kanda B-HCG değerinin yüksek çıkması gebeliğin kesin olduğun u gösterirken, sağlıklı olduğunu garantilememektedir. Bu sebeple kan testinin ardından bir süre sonra ultrason muayenesinin de yapılarak bebeğin gözlenmesi gerekmektedir.
Kanda gebelik araştırılacağı zaman HCG hormonunun Beta ünitesine bakılmaktadır. Gebe olmayan bir kadında B-HCG değeri sıfır veya sıfıra yakınken, gebe olan kadınlarda ilk günden itibaren artış göstermekle birlikte kesin olarak 10’un üzerinde, 50-100 arasında seyreder. Hamilelik boyunca B-HCG değeri yaklaşık olarak aynı değerler arasında seyrederken, gebeliğin sonlanması ya da düşük olması durumunda bu değer hızla düşmektedir.
Tüp bebekte kan testi mi, idrar testi mi daha kesin sonuç verir?
Normal gebeliklerde ve tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebeliklerde en kesin sonuçlar kan testi ile alınabilmektedir. İdrar testi ile elde edilen gebelik sonuçlarının yanılma payı kan testine göre daha yüksektir. Ancak gebelik meydana gelişinin üzerinden 1-2 ay geçtiyse ve kan testi imkanı yoksa idrar testi ile de doğru sonuç alabilmek mümkün olmaktadır.
Gebelik testinden ne kadar zaman sonrasında ultrason muayenesi yapılmalıdır?
Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda gebelik testi olan B-HCG değerlerine bakıldığında sonuç pozitif çıkmışsa, gebeliğin gerçekleştiği kesin olarak saptanmıştır. Ancak bu gebeliğin sağlıklı mı, dış gebelik mi, boş gebelik mi olduğunun anlaşılması için, kan testinden yaklaşık 3 hafta sonrasında ultrason muayenesi yapılmaktadır. Bu sürenin öncesinde gebelik kesesi ultrasonda görülmeyebilir ya da net gözlenemeyebilir. Ancak 3 hafta sonrasında sağlıklı bir gebelik olup olmadığı, gebelik kesesi, tekil mi, çoğul mu gebelik olduğu net olarak saptanabilir.
Hocam tüp bebek yaptık.tahlil puanı 17 sonra 30 sonra 40 şimdi 25 şe indi bu ne anlama gelir lütfen cevap atın teşekkür ler