Tüp bebek tedavisi tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılan bir yardımcı üreme tedavisidir. Diğer kısırlık tedavilerinde başarı şansının düşük olması tüp bebek tedavisini bu denli yaygın bir hale getirmiştir. Daha çok erkeğe bağlı gelişen kısırlıklarda başarısı oldukça yüksektir.
Tüp bebek tedavisinin başarılı olması için gerekenler
Tercih edilen kaliteli bir tüp bebek merkezi başvuruda bulunan çiftlerde özel olarak bütün ayrıntıları göz önünde bulundurarak çiftlere uygun olan en etkin tedavi protokolünü en başarılı sonuçları almak için uygulayacaktır. Bu tür tüp bebek merkezleri kaliteli merkezler olarak nitelendirilir. Başvuruda bulunan çiftlere uygun tedavinin bütün araştırmalar sonucu belirlenmesi ve tedavide olumsuzluklara yol açacak etkenlerin tespit edilerek kontrol altına alınması oldukça önemli bir ayrıntıdır.
Bu sebepten dolayı adayların ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi önemli bir ayrıntıdır. Psikolojik yönden çiftlerin alacağı destek tüp bebek tedavisinin başarısında büyük rol oynar. Kaliteli bir tüp bebek merkezi düşük sayıda embriyo transferi ile oldukça başarılı sonuçlara imza atabilir. Yaşı henüz 35’ in altındaki anne adaylarında 2, 35 yaşını aşkın anne adaylarında ise en fazla 3 embriyo transferi uygun görülmektedir. Bu sayılarda yapılan transferlerde başarılı gebelik oranları elde edilebilmektedir.
Dondurularak saklanılan embriyolar ile oluşan gebelikler
Tüp bebek tedavilerinde elde edilen embriyolardan sağlıklı olanları seçilir ve anne rahmine transfer edilir. Geriye kalan sağlıklı embriyolar uygun ortamlarda yaklaşık olarak 5 yıl kadar saklanarak canlılığını koruyabilir. Embriyo transferinde transfer edilecek embriyo sayısı düşük tutularak ikiz ve çoğul gebeliklerin önüne geçilir. Dondurularak saklanan embriyolar başarısızlıkla sonuçlanan bir tüp bebek tedavisinin ardından kullanılarak gebelik elde edilebilir. Dondurulmuş embriyo ile gebelik şansı taze embriyo ile oluşan gebelikler ile hemen hemen eş değerdedir. Aşağıdaki videoda embriyo dondurma hakkında bilgi verilmekte.
Dondurularak saklanan embriyolar ileri yaşlarda anne olmak isteyen kadınlar için mucizevi nitelikte mi?
Özellikle kanser tedavisinden sonra anne olmak isteyen kadınlar için dondurularak saklanan embriyolar ile gebelik şansı oldukça yüksektir. Meme kanseri ile karşı karşıya kalan kadınlarda sıklıkla kullanılan bir yöntemdir ve oldukça başarılı olmaktadır. Teknolojinin de sağlamış olduğu olanaklar ile embriyo dondurma teknikleri sayesinde taze embriyolar ile aynı oranda gebelikler sağlanabilmektedir. Geliştirilen bu yöntemler ile, genellikle ileri yaşlara rağmen henüz evlenmemiş kadınlar ve kemoterapi gibi tedavilere maruz kalan ve doğurganlık özelliğini yitirme ihtimali yaşayan kadınlar için umut ışığı olmuştur.
Erken ve zamanında menopoza girmiş kadınlar çocuk sahibi olabilir mi?
Erken ve zamanında menopoza girmiş kadınlarda gebeliği sağlayabilmek için tek tedavi yöntemi yumurta bağışıdır. Normal şartlarda 45 yaşından sonra gebe kalma şansı kadına ait yumurta ile oldukça düşüktür.
Erken menopoz, tedavi edilerek bazı hormon içerikli ilaçlar kullanılarak ortaya çıkan sorun bazı durumlarda giderilebilir ve gebelik sağlanabilir.
Azospermik erkeklerde kök hücre nakli yapılabilir mi?
Azospermi, menide hiç sperm bulunamaması olarak adlandırılmaktadır. TESE olarak adlandırılan bir yöntem ile testislerden sperm bulunabilir. Uygulanacak mikroenjeksiyon tekniği ile gebelik imkanı sağlanabilmektedir. Ancak tüp bebek tekniği olan bu uygulama ile testislerde eğer sperme ulaşılamadı ise çözüm olamamaktadır. Bu tür sorunlar ile karşı karşıya kalan çiftlerin beklemekten başka bir çaresi yoktur.