Korunmasız cinsel ilişkiden sonra veya cinsel bölgelerinizde garip belirtiler keşfettiğiniz zaman, zührevi hastalık kapma riskinizi merak ediyor olabilirsiniz. Aşağıda bu hastalıkların onlara maruz kaldıktan sonra ne kadar sürede belirti verdiklerine dair bazı rehberler mevcut.
Buna zührevi hastalıkların kuluçka süresi adı verilir. Yani bulaşma ve belirtilerin görünmesi arasındaki zamandır. Bunları bilmek zührevi hastalık sahibi olup olmadığınızı bilmenize yardımcı olur ve uygun önlemleri almanızı sağlar.
Ortalama Kuluçka Süreleri
Bunlar hastalığa maruz kalmanız ile belirti vermeniz arasında geçen ortalama zamanlardır.
- Klamidya: Pek çok insanda hiç belirti olmasa da, belirtiler ortaya çıkarsa bu genelde bakteriye maruz kaldıktan bir ila üç hafta sonra ortaya çıkarlar. Klamidyanın asemptomatik hastalarında bile komplikasyonlar olabilir ve bu nedenle doktorunuz tarafından düzenli kontrol edilmesi önemli.
- Bel soğukluğu: Bel soğukluğu sık sık asemptomatiktir. Belirtiler oluşurlarsa bu maruziyetten iki gün sonrası bile olabilir veya bir ay kadar sürebilir.
- Frengi: Frenginin ilk aşamasındaki çıban genel olarak enfeksiyondan 21 gün sonra çıkar ancak bakteriye maruz kaldıktan 10-90 gün sonra ortaya çıkabilir.
- Şankroid: Şankroidin belirtileri bulaşmadan bir gün sonra veya bir kaç hafta sonra ortaya çıkabilirler. Pek çok insan lezyonların beş ila yedi gün arasında ortaya çıktığını fark ediyor.
- Trikomonaz: Pek çok erkekte trikomonaz belirtisi olmasa da, kadınlarda belirtiler genelde bulaşmanın ardından 5-28 gün içerisinde ortaya çıkarlar.
- Uyuz: Eğer daha önce hiç uyuz geçirmediyseniz, belirtilerin ortaya çıkması bir iki ayı bulabilir. Ancak daha önceden bulaşma yaşadıysanız, belirtiler bir kaç gün içerisinde ortaya çıkabilirler.
- Genital siğil: Genital siğili belirti verecek olan pek çok insan ilk belirtilerini enfeksiyondan 3 ay sonra görecektir.
- Genital uçuk: Çoğu insan enfekte olduğunu hiç bilmese de, belirtiler olacak olurlarsa bunlar genelde virüse maruz kaldıktan iki hafta sonra ortaya çıkacaklardır. Bazı insanlarda ateş ve bütün bedende viral belirtiler de ortaya çıkabilirler.
- HIV: Enfekte olan popülasyonun büyük kısmında HIV senelerce asemptomatik kalır ama bazı enfekte insanlarda maruziyetten iki hafta sonra ateş ve grip benzeri belirtiler ortaya çıkabilirler. Ama çoğu insan bu belirtileri yaşamaz veya anlamaz. HIV sahibi olduğunuzu anlamanın tek yolu test olmaktır. Ancak HIV antikor testinde pozitif çıkmanız için virüse maruz kalmanızın üzerinden altı ay kadar zaman geçmiş olması gerekir. Yine de çoğu insan 3 ay içerisinde pozitif test sonucu verir. Negatif test sonucu, virüse daha geçen hafta maruz kaldıysanız bulaşma durumuna dair güvenilir bir belirteç değildir. Doğrudan HIV RNA’sına bakan testlerde enfeksiyon daha kolay tespit edilebilir ama bu testleri bulmak daha zordur.
- Hepatit B: Hepatit B belirtileri genelde enfeksiyondan 4-6 hafta sonra ortaya çıkarlar. Ancak hepatit B aşı ile tamamen önlenebilir bir rahatsızlıktır.
- Molluskum Kontagiozum: Bilimadamları bu rahatsızlığın kuluçka süresinden emin değiller. Mevcut tahminler 2 hafta ile 6 ay arasında değişiyor.
Eğer yukarıdakilere sahip olduğunuza dair endişeleriniz varsa, tıbbi yardım alın.
Belirti Vermeyen veya Çok Az Veren Zührevi Hastalıklar
Sizin veya partnerinizin zührevi hastalıklara sahip olup olmadığını anlamanın iyi yollarından birisi belirtilere bakmak değildir. Pek çok cinsel yolla bulaşan hastalık yıllarca asemptomatik kalabilir. Yani bulaşmaya dair herhangi bir fark edilebilir işaret olmaz.
Bunların yanında, hiç hastalık belirtisi vermeyip yine de bulaştırıcı olan insanlar olabilir. Bel soğukluğu veya frengi, HIV ve klamidya, uçuk bu tip rahatsızlıklar arasında bulunuyor. Bu nedenle düzenli kontrolden daha iyisi yoktur. Frengi hakkında detaylı bilgi almak için; Frengi nedir, belirtileri nelerdir?
Belirtilerin olmaması zührevi hastalığa sahip olmadığınızın garantisi değildir. Bulaşmış olabilir ve siz de başkalarına bulaştırabilirsiniz.
Güvenli Cinsel İlişkide de Hastalık Riski Vardır
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların kuluçka süreleri sadece korunmasız cinsel ilişki yaşayanlar için önemli değil. Güvenli cinsel ilişki ve riski azaltacak diğer önlemleri alanlarda risk daha düşük olabilse ve stres düzeyi düşük olabilse de, tamamen korunmak imkansızdır.
Kondom ve diğer bariyerler ciltten cilde geçen hastalıkların yayılmasına engel olurken, beden sıvıları ile yayılan hastalıkları tamamen önleyemezler. Bu nedenle cinsel ilişkiden önce test ve risk kaynaklarına dair konuşmak iyi bir fikirdir.