Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?
Yumurtlama, üreme çağında olan kadınlarda her ay gerçekleşir. Yumurtlama genelde 28 günlük bir adet döngüsünün 14. günü civarında gerçekleşir. Yumurtlama sürecinde yumurta, yumurtalıklardan bir tanesinden salınır ve önce fallop tüplerine, oradan da rahime doğru ilerler.
Yumurtanın salınması kendiliğinden gerçekleşen bir süreç değildir. Yumurtlama için farklı etkenlerin bir araya gelmesi gerekir. Öncelikle yumurtalıklarınızdaki foliküller, adet döngünüzün 6. ila 14. günleri arasında olgunlaşmaya başlar.
- ila 14. güne gelindiğinde bu foliküllerden bir tanesinde yumurta gelişir. Bu yumurta sonrasında 14. gün civarı yumurtalıklardan salınır.
Bazı kadınlar adet döngülerine ya da yumurtlamayı takip etmeye özen göstermeseler de gebe kalma konusunda yumurtlamanın büyük bir rolü vardır. Bu nedenle bebek yapmayı düşünüyorsanız, yumurtlamanızın ne kadar sürdüğünü bilmeniz faydalı olacaktır.
Yumurtlama sırasında ne olur?
Yumurtlama döneminde genelde her ay bir tane yumurta salınır. Ancak bazı kadınlarda 24 saat içinde birden fazla yumurta salınımı görülebilmektedir. Yumurtlama gerçekleştikten sonra olgunlaşmış olan yumurta, sperm tarafından döllenmeye hazır hale gelir; döllenme gerçekleşirse sonuç olarak gebelik meydana gelir.
Yumurtlamayı ve gebe kalma üzerindeki rolünü tam olarak bilmiyorsanız, ayın herhangi bir zamanı gebe kalma ihtimaliniz olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak aslında her ay doğurgan olduğunuz birkaç gün vardır.
Yumurtlama dönemi kaç gün sürer?
Normal bir yumurtlama döngüsü her ay yaklaşık 24 saat sürer. Yumurtalıklardan yumurta salındıktan sonra döllenmezse 12 ila 24 saat içinde ölecek ya da yok olacaktır. Döllenme gerçekleşmezse yumurta ile birlikte rahim içi tabaka dökülür. Sonuç olarak iki hafta sonra adet kanaması gerçekleşir.
Yumurtlama dönemi her ay bir günlüğüne gerçekleşse de gebe kalabileceğiniz gün bu kadarıyla sınırlı değildir. Gebelik için altı günlük bir doğurganlık penceresi bulunmaktadır. Buna, yumurtlama öncesi beş gün ve yumurtlama günü dahildir. Çünkü sperm, kadının vücudunda beş güne kadar canlı kalabilmektedir. Yumurtlama öncesi ya da yumurtlama sırasında cinsel birleşme gerçekleştiyse ve vücudunuzda sperm kaldıysa bu sperm, yumurta ile bir araya gelmek üzere fallop tüplerine ilerleyebilir.
Gebelik, rahimde değil fallop tüplerinde gerçekleşir. Döllenmemiş yumurta bir gün sonra yok olurken döllenmiş yumurta fallop tüplerinden rahime doğru ilerler. Döllenmiş yumurtanın rahime tutunması gebelik gerçekleştikten 6 ila 10 gün sonra gerçekleşir.
Yumurtlama Belirtileri
Bazı kadınlar vücutlarında herhangi bir değişiklik görmeden yumurtlayabilirken bazıları ise yumurtlamanın belirtilerini fark edebilir. Bebek sahibi olmak istiyorsanız doğurgan olduğunuz günler için cinsel ilişki planlamanız önemlidir.
Yumurtlamanın gerçekleşeceğini ya da gerçekleştiğini gösteren belirtiler şunlar olmaktadır:
- Bazal vücut sıcaklığında artış
- Tükürükte değişim
- Göğüslerde hassasiyet
- Mittelschmerz ağrısı (yumurtlama ağrısı)
- Rahim ağzı açıklığının artması
- Servikal mukusta artış
- Cinsel istekte artış
- Hafif lekelenme ya da vajinal akıntı
- Ovulasyon testinde pozitif sonuç
Ovulasyon testleri, evde yapılan gebelik testlerine benzer. Bir çubuğa idrarınızı yapar ya da bir kaba yaptıktan sonra çubuğu bu kaba batırırsınız. Çubukta iki adet çizgi belirecektir. Test çizgisi, kontrol çizgisinden koyu renkte ise yumurtluyorsunuz demektir. Gebe kalmak için doğru bir zamandır.
Yumurtlama dönemi belirtileri kaç gün sürer?
Yumurtlama öncesi ve yumurtlama sırasındaki hormonal değişimler, tüm vücudu etkilemektedir. Bu sayede yumurtladığınızı anlayabilirsiniz. Bazı kadınlarda bu belirtiler yumurtlamadan beş gün öncesinden ortaya çıkabileceği gibi yumurtlama gerçekleştikten sonra ertesi güne kadar devam edebilmektedir.
Yumurtlama dönemi ağrısı kaç gün sürer?
Mittelscmerz ismi de verilen yumurtlama ağrısı, keskin bir ağrı olabileceği gibi hafif ve yaygın bir ağrı şeklinde de görülebilir ve yumurtanın salındığı yumurtalığın olduğu tarafta ağrıya neden olabilir. Bu ağrı için genelde bir tedavi olmamakla birlikte çok fazla ağrınız oluyorsa reçetesiz olarak satılan ağrı kesiciler, ağrıyı rahatlatmak konusunda yardımcı olabilir. Ancak ağrı çok şiddetliyse doktorunuzla konuşmanız faydalı olacaktır.
Yaşadığınız ağrının yumurtlama kaynaklı olup olmadığını anlamak için öncelikle adet döngüleriniz düzenliyse ağrının gerçekleştiği günü kontrol edin. Sonrasında ağrının tek tarafta mı yoksa her iki tarafta mı olduğuna bakın. Yumurtalık ağrısı genelde alt karnın sağ ya da sol tarafında görülmekle birlikte her iki tarafta görüldüğü zaman genelde bir tarafta daha çok ağrı olmaktadır. Ağrının ortaya çıktığı yeri anladıktan sonra ağrının ne kadar sürdüğüne bakın. Yumurtlama ağrısı genelde 6-12 saat arası sürer. Ancak endometriozis gibi durumların olması halinde ağrının süresi değişiklik gösterebilir.
Yumurtlama dönemi kanaması kaç gün sürer?
Yumurtlama döneminde kanama gerçekleşmek zorunda değildir. Ancak yumurtlama döneminde kanama görülüyorsa genelde son adetinizin ilk gününden sonraki 11. ila 21. günler arasında gerçekleşir. Ancak adet döngünüzün uzunluğuna bağlı olarak kanamanız daha erken ya da daha geç bir zamanda da gerçekleşebilir. Bu kanama ya da lekelenme genelde yumurtanın salınımı esnasında gerçekleşir ve birkaç günden uzun sürmez.
Yumurtlama döneminde kaç günde bir ilişkiye girilmelidir?
Olgunlaşmış olan yumurta, yumurtalıklardan salındığı zaman yumurtlama gerçekleşmiş olur. Yumurta sonrasında döllenmek üzere fallop tüplerine ilerler. Burada yumurta, sperm ile karşılaşırsa gebelik gerçekleşebilir.
Gebelik teknik olarak yumurtlamadan önceki beş gün ya da yumurtlamanın gerçekleştiği gün ilişkiye girilmesiyle gerçekleşebilir. Ancak en doğurgan olunan günler genelde yumurtlamanın gerçekleştiği gün ile önceki iki gün olmaktadır. Bu nedenle gebe kalma şansınızı arttırmak istiyorsanız bu günlerde ilişkiye girmeniz faydalı olacaktır.
Yumurtlama gerçekleştikten 12-24 saat sonra ise kadının gebe kalma şansı olmaz. Çünkü bu süreçten sonra yumurta artık fallop tüplerinde değildir.
Doğurganlık penceresinden önce ya da sonra cinsel ilişki gerçekleşirse gebe kalma ihtimali yok denecek kadar azdır. Ancak yine de gebe kalmak istemediğiniz bir durumda,
doğurganlık penceresi dışında da doğum kontrol yöntemleri kullanmanız gerekir.
Yumurtlamayı Engelleyen Nedenler
Üreme çağında olan bazı kadınlarda yumurtlama gerçekleşmez. Farklı etkenler, yumurta salma yeteneğinizi etkileyebilmektedir. Bunlardan bir tanesi Polikistik Over Sendromu (PKOS) olabilmektedir. PKOS’u olan kadınlarda üreme hormonları olan östrojen ve progesteron seviyeleri dengeden çıkmıştır.
Bunun sonucu olarak yumurtalıklarda yumurtalık kistleri (iyi huylu kitleler) meydana gelir. PKOS, kadının adet döngüsünde, doğurganlığında, kalp fonksiyonlarında ve görünümünde sorunlara neden olabilmektedir.
Aşırı ya da az çalışan tiroit de yumurtlamanın durmasına ve erken menopoza neden olabilmektedir. Ayrıca bazı kadınlar stres altında olduklarında yumurtlamayabilirler. Gebe kalmakta zorluk yaşıyor ya da yumurtlamadığınızı düşünüyorsanız doktorunuzla doğurganlık testleri için görüşebilirsiniz.
Her ay adet gördüğünüz halde yumurtlamıyor olabilirsiniz. Çünkü yumurtlamanın gerçekleşmesinden bağımsız olarak rahim içi tabaka, olası bir gebeliğe hazırlanmak için kalınlaşmaktadır.
Yumurtlamasanız bile rahim için tabaka dökülebilir ve adet görebilirsiniz. Ancak bu durumda döngüleriniz normalden daha hafif ve daha kısa olabilir. Kısa ya da uzun adet döngüleri, yumurtlamadığınızın işareti olabilir. Yumurtlamanın gerçekleştiği durumlarda normal adet döngüsünün uzunluğu genelde 28 ila 35 gün arasında olmaktadır.
Sonuç Olarak
Adet döngünüz ve yumurtlamanın nasıl gerçekleştiği konusunda bilgi sahibi olmanız, aile planlaması konusunda çok önemli olmaktadır.
Yumurtlama, ayda bir kez gerçekleşen ve 24 saat süren bir süreçtir. Yumurta, 12 ila 24 saat içinde döllenmediği takdirde ölür. Bu bilgileri göz önüne alarak doğurgan olduğunuz günleri takip edebilir ve gebe kalma şansınızı arttırabilirsiniz.
merhaba,\r\n\r\n42 yaşındayım, adetten sonra 3 . 5. 14 ve16. gün defalarca kez korunmasız ilişkiye girdim ve eşim her defasında içime boşaldı. acaba gebe kalırmıyım ?
Ovulasyon testinde çift çizgi gördükten 24 48 içinde sex yapın yazıyor.bu çizgi anında yumurtlama henüz olmamış bu süre içinde olacak mı demek.testi yapmadan bir gün öncesinde ilişki olduysa bu döneme yetişememiş mi oluyoruz..eşim şehir dışına gitti de 2 gün sonra gelecek ve test 2 gundur pozitif cıkıyor
Ovulasyon testinde çift çizgi gördükten 24 48 içinde sex yapın yazıyor.bu çizgi anında yumurtlama henüz olmamış bu süre içinde olacak mı demek.testi yapmadan bir gün öncesinde ilişki olduysa bu döneme yetişememiş mi oluyoruz..eşim şehir dışına gitti de 2 gün sonra gelecek ve test 2 gundur pozitif cıkıyor..olmaz mı bu ay
Merhaba 37 yasindayim gec evlendim ve hamileliği yeni yeni düşünmeye basladim. Folik asit kullanmk istyorum ama bazi multivitaminlerin icnde folik sitin, d ve b12 vitaminlerinin oldugu soyleniyor. 3 tane vitamin adi duyuyorum
Pregnacare her &him
Prowomen
Promatil women
Bu vitaminlerden hangisi sizce bu surecte kullanilmali? Ya da szn onerdgnz herhangi bir vitamin var mi?yavda zararli midr kullanmamali mi? Bu arada hormon degerlerime baktrdim birkac kez. Eşim de kontrolunu yaptrdi. Bir sorun yok dendi.Kucuk oldugu soylenen bir cikolata kistim var. Hsg cektrmk istedim simdilik gerek yok dedi dr. Cektirmeli miyim?Bu surecte ovulasyonu takip etmekten baska oneriniz var mi acaba?Simdiden tesekkurler. Iyi gunler
Hocam benim 2 kızım var 33 yaşındayım 3 yıldır korunmuyorum ama olmuyor doktora gittim herşey normal dedi ama olmuyor ne yapabilirim
Mrb hocam beni. Adet günüm mar ayinin 7 si de basladi ama 4 gün siyah leke geldi sonra ayin 11 i gibi tam kanamam oldu.ayin 30 u gibi korunurken kaza oldu hamile kalma ihtimalim nedr
Merhaba ben yumurtlama döneminini öğrendim iki gün boyunca ilişkiye girdim ilk ilsikkmde meni biraz aktı ama ikincsijnde hiç akmadi ben çok zolrnadigim için eşim fazla içime giremedi yani hamile kalma olasilugim varmi
Hocam benim son adet tarihim 21 ekim 2019.
Adet duzenimde 29 günde bir. 7ekim ve 4 Kasım’da ilişki yaşandı. Bebeğimin gelisimi de 11gun önden gidiyor. Ben 7 Ekim’de mi yoksa 4 Kasım’da mi hamile kalmış oluyorum.
Merhaba doktor bey ben adetim bittikten 1 hafta sonra 3 gün boyunca kanamam oldu çocuk istiyoruz yerleşme kanaması mi yoksa yumurtlama kanaması mi anlamadım sizin fikrinizi öğrenmek istiyorum teşekkürler