41. gebelik haftası, miadını bir hafta aşmış gebelik haftasıdır. Anne adaylarının endişelenmesine gerek yoktur. Bazı doğumlar 41. Ve 42. Gebelik haftasında meydana gelir. Büyük ihtimalle, gelecek hafta doğum sancıları da gelecek.
Bebeğin Görüntüsü
41. gebelik haftasında bebek:
Bebek, dünyaya gelmeyi erteliyor. Doğumların neredeyse %40’ı, miadından sonraki yani 41 ve 42. Gebelik haftalarında meydana gelmektedir. Bebeğinizin endokrin sistemi stres hormonlarını üretmeye hazır. Bu sayede dünyaya geldikten sonra hayatta kalmak için daha az yardıma ihtiyaç duyacak.
41. gebelik haftasında anne:
Anne adayının vücudu artık doğuma hiç olmadığı kadar hazır. Artık su her an gelebilir veya anne adayı iç çamaşırında pembe veya kırmızı renkli bir mukoza fark edebilir. Ikınmaların de eli kulağında. Sancılar, gittikçe yoğunlaşır ve sürekli olarak daha sık ve sancılı olarak gelebilir. Anne adayı artık doğum belirtilerine her az hazır.
Tavsiyeler
Anne adayları doğumun neden bir hafta geciktiği ile ilgili şüpheler duyabilir. Ancak bu aşamada farklı eylemlere odaklanmak en doğrusu olacaktır. Gereksiz strese yenik düşmemek ve hamileliğin son günlerinin tadını çıkarmak oldukça önemlidir.
Anne adayları şayet enerjik hissediyorsa yürüyüşler yapabilir, bebek ihtiyaçları için alışveriş yapabilir ya da sosyalleşmek adına arkadaşları ile heyecanını paylaşabilir.
41. gebelik haftasında belirtiler:
Bebek hareketlerinde yavaşlama:
Gebeliğin 41. Haftasında bebek hareketlerinde yavaşlama söz konusu olabilir. Bebeğin içerdeki yeri azaldıkça hareket kabiliyeti de azalmaktadır.
Sık sık idrara çıkma:
Bebek, oldukça büyüdüğü için rahim hiç olmadığı kadar büyük. Bu sebeple de mesane oldukça baskı altında. Daha sık tuvalete çıkma söz konusu olabilmektedir.
Kanlı akıntı veya mukoza tamponun düşürülmesi:
Anne adayı iç çamaşırında ya da tuvaleteyken, pembe renkte ya da kahverengi mukoza akıntısı görebilir. Mukoza akıntısı, rahim ağzında bulunan kan damarlarının rahim ağzının doğum için açılmaya başlaması ile beraber yırtıldığı anlamına gelir.
Rahim ağzı genişlemesi veya incelmesi:
Yapılan muayenede tespit edilen bu durumda, rahmin ne kadar açıldığı ya da inceldiği doktor tarafından söylenecektir. Rahim ağzının açılması ya da incelmesi doğumun yaklaştığını ifade eder.
İshal veya bulantı:
Bu gebelik haftasında anne adayları ishal ve bulantıdan şikayetlerinin arttığını fark edebilir. Bağırsak ve rektumdaki kaslar doğum için gevşemeye başladığından bu şikayetler söz konusu olabilmektedir.
Hemoroit:
Rektumda bulunan şişkin damarlar, anne adayına acı veriyor olabilir. Pelvik bölgeye doğru artan kan akışı sebebiyle rahmin rektuma baskı uygulaması söz konusu olabilir. Bu ağrıyı dindirmek için 20 dakikalık ılık oturma banyosu rahatlatıcı olabilir.
Pelvik baskısı ve rahatsızlık:
Bebek artık yavaş yavaş doğum kanalına giriyor. Bu sebeple de anne adayı pelvik bölgede ağrı ya da gerilim duyabilir. Kalçalardaki pelvik baskının azalması için, kalçaları yukarı olacak şekilde uzatabilirsiniz.