38. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 38. haftasına geldiğinizde doğumunuza çok az bir zaman kaldığı için aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz:
Braxton Hicks kasılmaları: 38 haftalık gebeyken kasılmaların olması normaldir. Bu kasılmaları haftalardır hissediyor olabileceğiniz gibi yeni yeni fark etmeye başlamış da olabilirsiniz. Kasılmalarınız şiddetli değilse ve pozisyon değiştirdiğinizde geçiyorsa bunlar, Braxton Hicks isimli yalancı kasılmalardır.
Uyumada zorluk: Doğuma dair endişeleriniz ya da yaşadığınız ağrılar nedeniyle uyumakta zorluk çekiyor olabilirsiniz.
Vajinal akıntının artması: Bu hafta, akıntılarınızın arttığını ve bunların mukus tarzı kalın yapılı olarak geldiğini fark etmiş olabilirsiniz. Mukus tıkacı adı verilen bu yapışkan akıntının gelmesi normaldir. Bu dönemde rahim ağzı doğuma hazırlık için açılmaya başladığından akıntı gelebilir. Mukus tıkacı arttıkça doğum yaklaşıyor demektir.
Karın bölgesinde kaşıntı: Gebeliğin 38. haftasına geldiğinizde karnınızın kaşınmaya ve daha hassas bir hale gelmeye başlamış olabilir. Bunun için vücudunuzu nemli tutmanız önemlidir. Vücudunuzu nemli tutmak için vücut losyonları kullanabileceğiniz gibi shea yağı da kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra su içmeyi de ihmal etmemelisiniz. Ancak kaşıntının tanı sıra döküntü de görüyorsanız doktorunuza haber vermelisiniz.
Ayak ve bileklerde şişme: 38 haftalık gebeyken oturmak ve ayaklarınızı yüksek bir yere uzatmak için fırsat yaratmalısınız. Aynı zamanda düzenli yürüyüşler yapmak da şişliği azaltmada yardımcı olacaktır.
Anksiyete: 38. haftaya geldiğinizde bir an önce bebeğinizi kucağınıza almak istiyor olabilirsiniz. Bu nedenle anksiyete yaşamanız normaldir. Ancak aklınızı başka şeylerle meşgul ederek bu hissin önüne geçebilirsiniz. Bunun için film izlemek gibi kendinizi oyalayacak aktiviteler yapabilirsiniz.
38. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Vücudunuz ile ilgili bu dönemde yaşadığınız en büyük değişiklik alt karnınızdaki baskının artması olabilir. Bu dönemde bebeğinizin pozisyonu değişmiş ve başı çatı kemiğine yönelmiştir.
38. haftada kilolarınız nedeniyle kendinizi daha rahatsız hissetmeniz normaldir. Bu dönemde oturmakta, yatmakta hatta uzun süre ayakta durmakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle doğuma az bir zaman kalmışken rahat kıyafetler giymeyi ihmal etmeyin.
Gebeliğin 38. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğinizin son haftalarını mümkün olduğunca stresten uzak bir şekilde geçirmelisiniz. Bunun için hafif egzersizler yapmak faydalı olabilmektedir. Ayrıca hem siz hem de bebeğiniz için besin değeri yüksek gıdaları tüketmeye devam etmelisiniz. Bunun yanı sıra bebeğiniz doğduğunda yemek konusunu düşünmemek için önceden yemekler hazırlayarak bunları buzlukta saklayabilirsiniz.
38. Hafta Gebelik Muayenesi
Doktorunuzu haftalık olarak ziyaret ettiğiniz için bu hafta doktor randevunuz olmalıdır. Haftalık randevularda doktorunuz, bebeğin baş aşağı pozisyonda olup olmadığını ve kafasının pelvise doğru yönelip yönelmediğini kontrol edecektir. Ayrıca bu haftaki doktor randevunuzda doktorunuz çatı muayenesi yapmak isteyebilir. Bu muayenede rahim ağzının açıklığı kontrol edilir. Ancak bu muayenenin sonucu doğumun nasıl olacağını kesin olarak belirleyemez. Öyle ki rahim ağzı açıklığı yeterli olmasa da her an doğum başlayabilir.
Doktorunuz bebek için daha detaylı bir kontrol istiyorsa ultrason ile bebeğin büyüklüğünü görmek isteyebilir. Ayrıca bebeğin solunumunu, hareketini, kas tonusunu, kalp atış hızını ve amniyotik sıvıyı ölçmek için biyofizik profil yapılması gerekebilir. Bazı vakalarda doktorlar, biyofizik profile göre bebeğin planlanandan önce doğumunun gerçekleşmesini isteyebilir.
38. Hafta Gebelikte Kaç Aylık Hamilesiniz?
Gebeliğinizin 38. haftasında 9 aylık hamilesiniz.
Gebeliğin 38. Haftasında Bebeğin Kilosu
Bebeğinizin kilosu bu dönemde 3 kilogram civarındadır.
Gebeliğin 38. Haftasında Bebeğin Boyu
Bebeğinizin boyu 38. haftada yaklaşık olarak 50 cm’dir.
Gebeliğin 38. Haftasında Cinsel İlişki
38 haftalık hamileyken cinsel ilişki, doktorunuz aksini tavsiye etmediği sürece tamamen güvenlidir. Bu hafta önemli olan şey ilişki sırasında rahat hissedeceğiniz pozisyonu bulmaktır. 38. haftada cinsel ilişkinin bir zararı olmadığı gibi stres ve endişenizin azalmasına da yardımcı olabilir.
Gebeliğin 38. Haftasında Kaşıntı
Gebeliğin 38. haftasında yaşayabileceğiniz hafif kaşıntılarda genelde endişelenecek bir şey yoktur. Bu kaşıntılar genellikle artan kan miktarına ve cildin gerilmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Kaşıntılar bazen egzamadan da meydana gelebilmektedir. Özellikle gebelikten önce de egzama sorunu yaşayan kadınlarda egzama, gebelikte daha kötü bir hale gelebilmektedir.
Karın bölgesinde yaşanan kaşıntılar ise gebeliğin polimorfik erupsiyonu (GPE) nedeniyle meydana gelebilmektedir. GPE genelde gebeliğin son trimesterinde meydana gelmektedir. GPE genellikle ilk gebeliklerde ve ikiz gebeliklerde görülmektedir.
GPE’de kaşıntı, karında döküntülerin görülmesi ile başlar. Bu döküntü genelde göğüslere ve bacaklara doğru yayılır. GPE kaşıntılarını önlemek için sıcak duştan kaçınmalı ve sabunsuz temizleyiciler kullanmalısınız. Ayrıca doktorunuzun önerdiği kremleri de kullanabilirsiniz.
Gebeliğin 38. Haftasında Karın Ağrısı
Gebeliğin son zamanlarında görülen karın ağrıları şu nedenlerden kaynaklanmaktadır:
Karınınız büyüdükçe rahminizi destekleyen kaslar ve ligamentler gerilir. Bu da karnınız boyunca ya da karnınızın bir tarafında ağrı hissetmenize neden olabilir. Bu ağrılar genellikle yataktan ya da sandalyeden kalkarken veya öksürürken hissedilmektedir.
Gaz ağrıları ve şişkinlik, yavaşlayan sindirim sistemi sonucu ortaya çıkmaktadır. Büyüyen rahimin yarattığı baskı, kabızlık ve mide yanmasına neden olabilmektedir.
Rahim kaslarının kasılması ile ortaya Braxton Hicks kasılmaları çıkabilir. Bu kasılmalar genelde acısız olmakla birlikte bazı kadınlar ağrı hissedebilmektedir. Braxton Hicks kasılmaları, doğumdan önceki birkaç hafta yoğunlaşmakta ve gerçek kasılmalar ile karıştırılabilmektedir.
Aşağıdaki durumları yaşamanız halinde doktorunuza haber vermelisiniz:
- Yoğun ağrı
- Birkaç saatten uzun süren ağrı
- Vajinal kanama ya da akıntı
- Baş dönmesi ya da bayılma
- 38. Hafta Gebelikte Akıntı
Gebelikte yeşil renkli, kötü kokan, acıya neden olan ya da anormal görülen akıntılar bir soruna işaret ediyor olabilir. Sağlıklı bir vajinal akıntının renksiz ya da süt rengi, ince ya da mukus benzeri, kokusuz ya da çok az kokulu olması beklenir.
Aşağıdaki durumları yaşamanız halinde bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz:
- Akıntıda artma ya da farklılık olması, suyunuzun geldiğini anlamına gelebilir. Böyle bir durumda doğumunuz başlayacağı için bir an önce hastaneye gitmelisiniz.
- Kokusuz, beyazımsı ve idrar yaparken ya da cinsel ilişki sırasında acı veren akıntınız varsa, kaşıntı ya da yanma bulunuyorsa mantar enfeksiyonu olduğu anlamına gelebilir.
- Özellikle cinsel ilişkiden sonra artan, beyaz ya da gri renkli ince yapılı bir akıntı bakteriyel vajinozis olduğuna işaret ediyor olabilir.
- Akıntı sarı ya da yeşilse ve kötü kokuyorsa bu durum cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan trikomoniyaz belirtisi olabilir. Bu enfeksiyonun diğer belirtileri arasında vulvanın kırmızı olması, kaşınması ve tahriş olması ile idrar yaparken ya da cinsek ilişki sırasında rahatsızlık yer almaktadır.
- 38. Hafta Gebelikte Kasılma
Gebeliğin 38. haftasına geldiğinizde kasılmaların ve ağrılarınızın arttığını fark etmiş olabilirisiniz. Bu kasılmalar ve ağrılar belinizde ve kasık bölgenizde meydana gelebilir. Kasılmalarınızın gerçek doğum belirtisi olup olmadığını anlamak için şu belirtilere bakmalısınız:
- Doğum sancıları giderek şiddetlenir ve pozisyon değiştirmek ile geçmez.
- Gerçek sancıların sıklıkları giderek artar. Bu sancılar genelde 30 ila 70 saniye aralıklarla gelir.
- Sancılarla birlikte nişan adı verilen kanlı, kahverengimsi mukus tıkacı gelebilir.
- Sancılara mide rahatsızlığı, kramplar ve ishal eşlik edebilir.
- Sancılar ile birlikte su gelebilir. Ancak suyun gelmesi her zaman gerçekleşmemektedir.
38. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
Meraba hocam 38 haftalık gebeyim ve 37 yaşındayım bende pok var yumurtalıklarda dr. Normal Doğum diyo ve üçüncü gebelik hocam bu kistler normal Doğumla gidermi yoksa sezaryan olup aldırmakmı gerekiyor lütfen hocam yardımcı olun kurtulmak istiyom hep ilaç kullanıyordum adet düzensizliği vardı hapla söktürüyodum
38+1 haftaligim ara ara sancim oluyo asagi bebek cok baski yapiyo buda bende agri yapiyo erkek oglum olcak sizce kontrole gitmeli miyim endise edilcek bisey var mi