Hamilelikle birlikte, bir kadının stres yaşaması normaldir. “Bebek sağlıklı bir şekilde büyüyor mu?”, “Yeterince sağlıklı mıyım?”, “Bu çatlaklar geçecek mi?
Ancak, salgın döneminde gebelik söz konusu olduğunda, anne adaylarının stres seviyeleri ve endişe bozukluğu çok daha yüksek olabilir. COVID-19 salgını devam ederken; uzmanlar, pandemi ile ilgili stresin, anne adaylarının uzun süreli zihinsel ve fiziksel sağlığını nasıl etkileyeceğinden endişe duyduklarını belirtiyor.
Amerika’da yapılan bir 25-30 Mart tarihli bir anket çalışmasında; katılımcıların %45’i, salgının zihinsel sağlıkları üzerindeki olumsuz etkileri konusunda stresli hissettiğini belirtti. Ve katılımcıların %25’i, olumsuz etkileri “yüksek” olarak değerlendirdi.
Son birkaç ay içinde anneler; muhtemelen virüsle ilgili endişelerden dolayı, tipik bir hamilelik endişesinden daha fazla endişe bildirdi. Bu nedenle, salgının hamilelikler, doğum ya da aile sağlığını nasıl etkileyebileceği konusunda endişe duyuluyor.
Belirsizlik zamanlarında korku ve endişe hissetmek normaldir ve doktorunuz, sizi desteklemek için yanınızda. Endişeye neden olan sorulara cevap verilmesi; salgın döneminde daha huzurlu bir hamilelik için yardımcı olabiliyor.
Coronavirus ve sağlık ortamındaki değişiklikler
COVID-19 salgını, hamile kadınlar da dahil olmak üzere, pek çok hasta popülasyonu için sağlık ortamını değiştirmiştir.
Bu dönemde; hastanelerin politikaları değişti, virüse yakalanma endişesi ve doktorların çalışma saatlerindeki değişiklikler, hamileleri de etkiledi.
Hastalığın dünyaya yayılmaya başladığı günden beri, gebelik ve COVID-19 ile ilgili bilgiler sürekli olarak güncellenmektedir.
Salgın döneminde daha sağlıklı bir hamilelik için öneriler
- Rahatlayın
Esneme hareketleri, meditasyon yapmak ya da nefes egzersizleri yapmak, vücudu rahatlatır. Hamilelik sırasında yapabileceğiniz hareketler arasında; yürüyüş, yoga ya da egzersiz gibi yavaş aktiviteler yer alır. Farkındalığı arttırmak; hamilelik döneminde stres, depresyon ve endişe bozukluğunu azaltmaya yardımcı olabilir.
- Sağlıklı beslenin
Kriz anlarında, daha fazla sağlıksız atıştırmalık yapma eğilimindeyiz. Ancak; sebze ve meyveler ve su dahil olmak üzere sağlıklı bir diyete bağlı kalmak önemlidir. Hamile bir kadının sigara ve alkolden kaçınması gerekir. Daha önce sigara kullandıysanız, salgın stresi, isteğinizi yeniden arttırabilir. Bu süreçte, online bir dayanışma platformuna katılmayı deneyebilirsiniz.
- Yeterli uyku alın
Uyku kalitesi; bağışıklık sistemi ve zihinsel sağlık üzerinde doğrudan etkilidir. Bedeni ve zihni rahatlatır. Hamile bir kadının, geceleri 7-9 saat arasında uykuya ihtiyacı vardır. Bu hedefe ulaşmak için, kendinize doğru bir uyku rutini oluşturun. Hafta sonları bile tutarlı bir saatte yatağa gidin. Yatmadan birkaç saat önce kafein alımından kaçının ve ekran sürelerini sınırlandırın.
Ekran sürelerini sınırlandırmak, “endişe döngüsünü” besleme fırsatını da azaltır. Telefon ve tabletlere artan maruziyet; stres azaltmaya çalıştığınız bir dönemde daha fazla endişeye neden olabilir. Örneğin; yatağa gitmeye hazırlandığınız sırada, Facebook’a girdiğinizde üzücü bir COVID-19 hikayesine rastlayabilirsiniz.
İpuçları ve Uygulamalar
Hamilelik, bir kadının hayatında heyecan verici bir zaman olabilir. Ancak, aynı zamanda bir belirsizlik de olabilir. Tahmin edebileceğiniz üzere, COVID-19 salgını, hamile kadınların üzerine daha fazla stres ekler. Bu da, bazı kişilerde endişe bozukluğuna neden olabilir.
Hamilelik döneminde yüksek stres seviyeleri belirtileri şunları içerir:
- İştah azalması ya da artması
- Sık sık hamilelik ve doğum endişesi duyma
- Uyku kalitesinde düşüklük
- Konsantrasyon problemleri
Hamile bir kadınsanız, aşağıdaki stres giderici uygulamaları ve ipuçlarını denemek isteyebilirsiniz:
- Sosyal medyaya bakmaktan, ana akım medyayı takip etmekten ve 24 saat haberleri izlemekten kaçının.
- Onun yerine; haber izlemeyi, sabah ya da akşam gibi günün belirli bir saati ile sınırlandırın. Akşamları, rahatlamak ve uykuya hazırlanmak için kendinizi serbest bırakın.
- Bir doktora danışarak; diğer hamile kadınlarla tanışmak ve konuşmak için “online doğum öncesi sınıfları” olup olmadığını sorun.
- Meditasyon yapın, derin derin nefes alın ve hafif esneme hareketleri yapmayı deneyin.
- Arkadaşlarınız ve aile bireyleri ile görüntülü aramaya yaparak yakın ilişkilerinize dikkat edin.
- Yatağa tutarlı bir zamanda gidin, ekran sürelerini kısıtlayın ve yeterli uyku almaya çalışın.
- Sağlıklı beslenin ve düzenli egzersiz yapın.
- Yeni bir hobi edinin ya da müzik aleti çalma, yeni bir dil öğrenme gibi yenilikler edinin. Dilerseniz, dünyaya gelmeye hazırlanan bebeğiniz için patik, kıyafet ya da el yapımı oyuncaklar yapmayı da deneyebilirsiniz.
- Online terapileri düşünün. Terapi almak; endişe bozukluğu, depresyon ya da stresli hisseden anne adayları için faydalı olacaktır.
- Eşinizden çocuklara daha fazla ilgi göstermesi ya da bir komşunuzdan market alışverişini yapması gibi, sıkıştığınız anlarda etrafınızdakilerden daha fazla yardım talep edin.
Hamilelik Döneminde Sosyal Mesafe
Büyük topluluklara karışmamak ve insanlarla sosyal mesafeyi ayarlamak, Coronavirus’ün bulaşma riskini azaltır.
COVID-19 salgınında pek çok ülke; market, eczane, fırın gibi gerekli ziyaretler dışında, insanların dışarı çıkmalarını engelleyen politikalar yürürlüğe koymuştur. Bildiğiniz üzere, Türkiye’de de hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanmaktadır. Ayrıca, alışveriş merkezleri ve parklar da kapalıdır.
Sevdiğiniz insanlarla yakın mesafede olamamak, alıştığınız ortamlardan uzak kalmak, sevdiğiniz gezileri gerçekleştirememek, salgın döneminde hamile kadınların, daha fazla endişe bozukluğu ve anksiyete yaşamasına neden olabilir.
İnsanlarla iletişimde olmak; kaygı, depresyon ve yalnızlık hissini azaltmaya yardımcı olacaktır. Şu günlerde, fiziksel olarak sevdiklerinizin yanında olamasanız da, farklı şekillerde bağlantı kurabilirsiniz.
Salgın döneminde, FaceTime ya da Skype gibi görüntülü sohbet seçeneklerini kullanmayı deneyin. Birbirinizin yüzünü görmek, güven verici ve sakinleştirici olabilir. Destekleyici bir arkadaşınızla düzenli olarak konuşmak iyi gelecektir.
Şu günlerde, sanal sosyal gruplar da ilgi görüyor. İç mekanlarda egzersiz yapmak için fitness odaklı ya da hamile kadınlarla tanışabileceğiniz online bir grubun tadını çıkarabilirsiniz. Online olarak tıbbi yardım almak da faydalı olabilir.
Hastanede yalnız doğum yapmak zorunda mısınız?
Bazı hastaneler; ziyaretçileri, sağlık çalışanlarını ve diğer hastaları virüsten korumak için, doğum sırası da dahil olmak üzere, bazı durumları kısıtlamıştır. Ancak, doğum odasına girebilecek destek personelinin sayısı hastaneden hastaneye değişiklik gösterebilir.
Doğum odasında yanınızda olabilecek kişi sayısına yönelik politikalarını öğrenmek için, ilgili hastaneye önceden başvurmak en iyisidir. Bazı kadınlar, evde doğum seçeneğini bir alternatif olarak düşünebilir. New York başta olmak üzere, Amerika’da evde doğum seçeneğine talep büyük ölçüde arttı.
Bu, bazı kadınlar için bir olasılık olsa da, doğum sırasında komplikasyonların ortaya çıkması durumunda, COVID-19 ile ilgili prosedürlerin hastaneye girişi geciktirebileceğini unutmamak çok önemlidir.
Doktora Sorulması Gereken Sorular
Coronavirus salgını, birçok hamile kadının doğum planında belirsizlik ve strese neden olabilecek değişiklikler yaşamasına neden oldu.
Gerekli tüm bilgilere sahip olmak; kadının kendisini kontrol altında hissetmesine ve kaygının azalmasına yardımcı olabilir. Salgın döneminde, doğumdan önce doktorunuza sormanız gereken sorular şunları içerir:
- Çalışma saatleriniz ya da erişilebilirliğiniz nasıl değişebilir?
- Diğer hamile kadınlarla konuşabileceğim çevrimiçi bir doğum öncesi sınıfı alternatiflerim var mı?
- Muayenehaneyi ziyaret ederken ya da hastaneye giderken güvende olduğumdan nasıl emin olabilirim?
- Alabileceğim ilaçlar ya da doğumhanede bulunan kişi sayısında değişiklikler olacak mı?
Doktorunuza, ayrıca hastaneye ya da durumunuza özgü değişiklikler hakkında sorular da sorabilirsiniz.