40. hafta ile gebeliğinizin son haftasına gelmiş bulunuyorsunuz. Bu hafta bebeğiniz için oto koltuğunu arabanıza kurmuş olmanız ve hastane çantanızı dış kapının yakınına koymuş olmanız gerekir. Şimdiye kadar ufak tefek hazırlıklarınız kaldıysa onları da aradan çıkarabilirsiniz.
Gebeliğin 40. haftasında gecenin bir yarısı suyunuz gelebilir. Her ne kadar doğumun bu kadar yakın olduğunu kabullenmek zihinsel olarak zor bir süreç olabilse de stres olmamaya ve doğumun işaretlerini gördüğünüzde anlamaya dikkat etmelisiniz.
40. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğin son haftasındayken son zamanlarda yaşadığınız belirtiler devam ediyor olabilir. Yapmanız gereken tek şey aşağıdaki belirtileri gördüğünüzde sabretmek olacaktır:
Bacak krampları: Baldır ve diz ardı kirişiniz için yapacağınız esneme hareketleri, bacak kramplarını ve kramplar nedeniyle uykunuzun bölünmesinin önüne geçebilir.
Pelvik baskı: Bebeğiniz bu hafta pelvis kemiklerinize doğru daha da yaklaşmış olabileceği için yaşadığınız rahatsızlık hissi daha da artmış olabilir.
Uyumada zorluk: Uyuyamıyorsanız kalkıp okuma ya da günlük yazma gibi sakinleştirici aktiviteler gibi şeyler yapmanızda bir sorun yoktur. Ancak uyuyamadığınızda vücudunuzu yoracak şeylerden kaçınmalı ve dinlenmelisiniz.
Yorgunluk: Uyuyamıyor olmanız kendinizi daha yorgun hissetmenize sebep olur. Ancak gebeliğinizin son haftası olduğu düşünülünce yapacağınız başka bir iş olmadığı için gün içinde istediğiniz zaman uyumaya ya da rahatlamak için kendinize zaman ayırmaya dikkat etmelisiniz.
Kasılmalar: Haftalardır yaşadığınız Braxton Hicks kasılmaları artık bu hafta yerini gerçek doğum kasılmalarına bırakacaktır. Kasılmaların çok fazla olduğunu görüyorsanız, kasılmalar arasındaki dakikayı ölçmeniz iyi olacaktır. Kasılmalar gittikçe yaklaşıyor ve acı verici oluyorsa doğumun erken aşamasındasınız demektir.
Anksiyete: Doğumunuza sayılı günler ya da saatler kalmışken endişelenmeyi bırakmalısınız. Şimdilik yapacağınız en iyi şey stres olmamaktır.
40. Hafta Gebelik Ultrasonu
40 haftalık fetüsün saçları ve tırnakları uzamaya devam etmektedir. Ayrıca bebeğinizin akciğer gelişimi de devam etmektedir.
Gebelikte 40. haftaya geldiğinizde doktorunuz biyofizik profil yapmak isteyecektir. Şimdiye kadar biofizik profil yapılmadıysa test hakkında birkaç şey bilmeniz gerekebilir. Öncelikle biyofizik profil, iki aşamalıdır. Nonstres test ile bebeğin hareketleri ile kasılmalarınız gözlemlenerek bebeğin kalp atış hızının bunlara nasıl tepki verdiğine bakılır. Hem biyofizik profil hem de nonstres test, doğumun gerçekleşmesi gereken tarih geçtiyse haftada iki kez yapılır. Ayrıca 40. haftaya geldiğinizde doktorunuz ultrason ile amniyotik sıvının seviyesini de kontrol etmek isteyecektir.
Biyofizik profil ile nonstres testin sonuçları ve/veya ultrason sonuçları bebeğin dışarda olmasının, anne karnında olmasından daha iyi olacağını gösteriyorsa doğumun yapay olarak başlatılması gerekebilir. Ancak her şey iyi görünüyorsa doğumun kendiliğinden başlaması beklenebilir.
40. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
40. Hafta Gebelikte Kaç Aylık Hamilesiniz?
Gebeliğinizin 40. ve son haftası ile artık 9 aylık hamileliğinizin sonuna gelmiş bulunuyorsunuz.
Gebeliğin 40. Haftasında Bebeğin Kilosu
Gelişimini tamamlamış olan bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 3.4 ila 3.5 kilogram arasındadır.
Gebeliğin 40. Haftasında Bebeğin Boyu
Bebeğinizin gelişimi tamamlandığı için boyu 51 cm civarındadır.
Gebeliğin 40. Haftasında Neler Olur?
Bebeğiniz ve sizin şimdiye kadar beklediğiniz an geldi. Artık resmen gebeliğinizin sonunda bulunuyorsunuz. 40. haftada hala plasenta, bebeğinizin doğduktan sonra ilk altı ay enfeksiyonlarla savaşabilmesi için ona antikor sağlamaktadır. Ancak bebeğinizi emzirmeyi düşünüyorsanız anne sütünde, bebeğin bağışıklık sistemini desteklemek için daha çok antikor bulunmaktadır. Özellikle kolostrum isimli, sütten önce gelen sarı renkli sıvı antikor açısından oldukça zengindir ve doğumdan sonraki birkaç gün bebeğinizi bu süt ile beslemeniz gerekir.
Gebeliğin 40. Haftasında Cinsel İlişki
Gebeliğin son haftasına geldiğinizde cinsel ilişki tamamen güvenlidir. Doktorunuz cinsel ilişkiden uzak durmanızı tavsiye etmediği sürece doğumun gerçekleştiği güne kadar ilişkiye girmekte bir sakınca yoktur.
Gebeliğin 40. Haftasında Cinsel İlişki Pozisyonları
Gebeliğinizin önceki dönemlerinde hangi pozisyonlardan hoşlandıysanız 40. haftada yine aynıları güvenli olmaktadır. Ancak bu hafta karnınız ile hareket etmek ve rahat edebilmek zor olabilir. Bazı çiftler için kadının üstte olduğu ya da çiftlerin yan yattığı pozisyonlar kolaylık sağlamaktadır.
Gebeliğin 40. haftasında cinsel ilişki rahatlama sağlayabilmektedir. Ancak fiziksel olarak zorlayıcı olduğunu düşünüyorsanız da endişelenmeniz gerekmez. Gebeliğinizin bu son günlerinde eşinizle aranızdaki bağı güçlendirmek için başka yollar bulabilirsiniz.
Gebeliğin 40. Haftasında Bebeğin Hareketleri
Bebeğinizin gelişimi tamamlandığı için anne karnı onun için küçük gelebilmektedir. O nedenle 40. haftaya geldiğinizde bebeğinizin hareketlerinin tekme atmaktan çok içerde dönme ya da esneme olarak fark edebilirsiniz. Bebeğinizin hareketlerinde biraz azalma olduğunu görüyorsanız bunun nedeni uyuyor olmasından kaynaklanabilir. Ancak bebeğinizin hareketlerini düzenli olarak hissetmiyor ve bunun için endişeleniyorsanız soğuk su içmeli ve bebeğin hareket edip etmediğine bakmalısınız. Hareket etmediğini görürseniz bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz.
Gebeliğin 40. Haftasında Mide Bulantısı
Doğum sürecinde pek çok kadın mide bulantısı ve bazen de kusma yaşayabilmektedir. Bu durum özellikle doğum sürecinin hemen öncesinde görülebilmektedir.
Sindirim süreci genelde doğumda durmaktadır. Bu nedenle doğum süreci başladığında midenizin bulandığını hissedebilirsiniz. Ayrıca doğum kasılmaları da mide bulantısı ve kusmaya neden olabilmektedir.
Mide bulantılarının nedeni her zaman doğum olmamaktadır. Bu nedenle kendinizi çok kötü hissediyor ve su içemeyecek derecede kusuyorsanız bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz.
40. Hafta Gebelikte Akıntı
Gebelik boyunca mukus tıkacı denilen yapı, rahim girişini kaplayarak rahime bakteri girişini engellemektedir. Üçüncü trimesterde mukus tıkacı vajinaya doğru inebilir. Bu nedenle vajinal akıntıda artış olduğunu ve bu akıntının pembe ya da kanlı bir şekilde geldiğini görebilirsiniz. Bu tarz kanamalar normal olsa da adet kanamalarına benzer bir kanama olduğunu görüyorsanız acilen doktorunuza haber vermelisiniz.
40. Hafta Gebelikte Kan Gelmesi
Gebelikte görülen kanamalar hakkında dikkat edilmesi gerekse de kanamalar her zaman ortada ciddi bir sorun olduğunu göstermez. Ancak vajinada baskı, vajinal akıntı ve kasılmalarla birlikte görülen lekelenme, doğumun başlaması ile ilgili olabilir. 40. haftada vajinal kanama yaşıyorsanız doktorunuza haber vermeniz gerekir.
40. Hafta Gebelikte Sancı Olmaması
Gebeliğinizin 40. haftasına geldiğinizde artık her an doğurabileceğinizi biliyorsunuz. Ancak bazen bebekler 40. haftadan sonra da doğabilmektedir. Bu nedenle 40. haftaya geldiğinizde sancılar ya da diğer doğum belirtileri yoksa endişelenmeniz gerekmez. 40. haftaya gelindiğinde genelde akla sezaryen gelse de sezaryen gerekip gerekmediğine gebelik komplikasyonlarına bağlı olarak doktorunuz karar verecektir.
Hamilelikte adet söktürücü kullanılırsa adet olur mu hamile oldyğu için ilaç etki etmez adet görülmez mi
Selam hocam ben gaziantepten nesrin gül dondurulmuş embriyo transferi yapılmıştı mart ayında ama sonu negatifti ve o ay normal adetini gördüm yani nisan ayı ama mayis ayından beri sürekli kanamam var burda doktora gittim ve hormon bozukluğundan dendi 1 ayda 3 adet oldum cylo prognova başlandı ilacı kullanırken yine kanamam basladi ve son gittiğimde kürtaj olmam gerektiği söylendi ama olmadım ilaca devam ediyorum acaba ne yapmam lazim yardim ederseniz çok sevinirim psikolojik olarak çok kötüyüm şimdiden teşekkürler
Merhaba Nesrin hanım,\n\nAsistanım Neslihan hanım size dönüş yapacak\n\nsevgiler.