Pek çok kadın hamile mi olduğunu yoksa adet görmek üzere mi olduğunu anlama konusunda zorlanmaktadır.
Hamileliğin erken belirtileri ile adet başlamadan önce görülen belirtiler arasında yer alan ruh halinde değişim, bel ağrısı, idrara çıkmada artış ve göğüslerde hassasiyet gibi belirtiler, kadınların hamile olduklarını anlamalarını zor hale getirebilmektedir.
Yalnızca belirtilere bakarak hamile olup olmadığınızı anlamanız zor olacağı için eczaneden alacağınız hamilelik testleri ile daha kesin sonuçlar elde etmeniz mümkün. Bununla birlikte adet belirtileri ve hamilelik belirtileri arasındaki farkları genel olarak aşağıda okuyabilirsiniz.
Regl Belirtileri ve Hamilelik Belirtileri Arasındaki Farklar
Her ay rahim içindeki dokunun dökülmesiyle birlikte adet kanaması başlar. Adet kanamasının olması, hamileliğin gerçekleşmediği anlamına gelir.
Adet döngüsü içerisinde östrojen ve progesteron hormonları seviyelerinde yaşanan değişmeler nedeniyle bazı belirtiler görülebilir. Adet öncesinde pek çok kadın kramp, şişkinlik, göğüslerde hassasiyet ve ruh halinde değişim gibi belirtiler yaşayabilir.
Adet döneminde önce ve hamileliğin erken döneminde görülen belirtiler birbirine benzeyebileceği için bunlar arasındaki ufak farkları bilmeniz, hamile olup olmadığınıza yönelik merakınızı gidermenize yardımcı olabilir.
Kanama ya da lekelenme: Embriyonun rahme tutunmasıyla birlikte hamileliğin erken dönemlerinde hafif bir lekelenme meydana gelebilir. Bu lekelenme yerleşme kanaması olarak bilinmektedir. Embriyonun tutunması nedeniyle meydana gelen lekelenme bazı kadınlarda adet döneminin başlangıcındaki kanama kadar yoğun olmayacaktır.
Yorgunluk: Yorgunluk, hamileliğin erken dönemlerinde görülen belirtilerden biri olsa da bazı kadınlar, adet görmeden önce de yorgunluk yaşayabilmektedir. Bununla birlikte adet döneminin yaklaşmasıyla ortaya çıkan yorgunluk kanamanın başlamasıyla birlikte sona erer.
Aşerme ve tiksinme: Pek çok kadın adet döneminin başlarında bazı yiyecekleri aşerir ya da iştah artışı yaşar. Aşerme ve tiksinme hamilelikte de görülen belirtilerdendir. Bununla birlikte hamilelikte görülen aşerme genelde adet görmeden önce yaşanan aşermeden daha yoğun olmaktadır.
Mide bulantısı ve kusma: Mide bulantısı ve kusma genelde hamileliğin erken döneminde ortaya çıkan belirtilerdendir. Adet görmeden önce genelde bu belirtiler yaşanmadığı için mide bulantınız ve/veya kusmanız varsa hamile olabilirsiniz.
Kramp: Karında ya da pelvik bölgede görülen kramp ve ağrılar genelde adet öncesinde ya da adet görürken ortaya çıkar. Ancak bazı kadınlarda hamileliğin erken dönemlerinde de hafif şiddette kramplar görülebilmektedir.
Hamilelik ve Adet Belirtileri Benzer mi?
Hamilelik ve adet belirtileri arasında farklılıklar olmakla ikisinin birbirine benzeyen belirtileri de bulunmaktadır. Hatta bu yüzden yalnızca yaşanan belirtilere dayanarak hamileliğin anlaşılması pek mümkün olmamaktadır.
Hamileliğin erken dönemlerinde ve adet öncesi dönemde ortak olarak görülen belirtilerden bazıları şu şekildedir:
Baş ağrısı: Baş ağrıları hamileliği gösteren belirtiler arasında görülebilmektedir. Ancak pek çok kadın adet öncesi dönemde baş ağrıları ve migrenle karşılaşabilmektedir.
Bel ağrısı: Bel ağrısı adetin yaklaştığını gösteren belirtiler arasında yer alsa da hamile olduğunuzu da gösteriyor olabilir.
Ruh halinde değişim: Ruh halinde görülen değişimler adet öncesinde ve hamileliğin erken dönemlerinde ortak olarak görülebilmektedir. Ruh halinde yaşanan değişimler arasında depresyon, kaygı ve sinirlilik gibi şeyler yer alabilmektedir.
Kabızlık: Progesteron hormonu, kabızlık da dahil olmak üzere sindirim sisteminde sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Adet döngüsünün ikinci yarısında progesteron seviyelerinin artmasıyla birlikte kabızlık görülebilmektedir. Bununla birlikte kabızlık hamileliğin erken dönem belirtileri arasında yer alabilmektedir.
İdrara çıkmada artış: Hamileyseniz ya da adetiniz yaklaşıyorsa idrara çıkma sıklığınızın artması mümkündür.
Göğüslerde ağrı ve hassasiyet: Göğüs ağrısı, hassasiyeti ya da göğüslerde şişkinlik hem hamilelikte hem de adetten önce görülebilmektedir. Bkz: Göğüs ağrısı gebelik belirtisi midir?
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Yalnızca hamilelikte görülen bazı belirtiler olduğu için bunları yaşamanız durumunda hamile olduğunuzdan şüphelenebilirsiniz. Aşağıdaki belirtiler genelde yalnızca hamile olunması durumunda görülmektedir:
Adet gecikmesi: Adet gecikmesi, hamileliği gösteren en önemli belirtidir. Adetiniz bir hafta geciktiyse bu durum hamile olduğunuzu gösteriyor olabileceği için gebelik testi yapmanız iyi olacaktır.
Eczaneden satın alabileceğiniz testler genelde oldukça duyarlıdır ve hamileliği erken dönemlerde tespit edebilmektedir.
Bununla birlikte stres, vücut ağırlığının düşük olması, PKOS, doğum kontrol yöntemini değiştirme, bazı sağlık sorunları ve menopoz gibi etkenler de adet gecikmesine yol açabilmektedir.
Yerleşme kanaması: Hamileliğin başlarında embriyonun rahme tutunmasıyla meydana gelebilen yerleşme kanaması, hamileliğe özgü bir belirtidir. Bu kanama, adet kanamasından daha hafif olduğu için ikisinin arasındaki farkı anlamanız mümkündür.
Vajinal akıntıda artış: Hamilelikte östrojen üretiminin artmasıyla vajinal akıntıda artış olabilir ve akıntı süt gibi beyaz renkte gelebilir.
Meme uçlarında değişmeler: Hamile kaldıktan sonra birkaç hafta gibi kısa bir süre içerisinde meme uçlarında koyulaşma ya da memelerde büyüme meydana gelebilir. Bu nedenle adet döneminde yaşadığınızdan farklı değişiklikler görüyorsanız, hamile olabilirsiniz.
Hamilelik İki Haftada Belli Olur mu?
Hamile kalmaya çalışıyorsanız, iki haftalık bekleme sürecini duymuşsunuzdur. Bu süreç, doğurgan olduğunuz dönem ile gebelik testi yapmanız gereken zaman arasında geçmesi gereken süredir.
Yumurtlama ve embriyonun tutunması için beklemeniz gereken bu iki haftalık süreçten önce gebelik testi yapmamanız iyi olacaktır. Çünkü gebelik testi çok erken bir zamanda yapılırsa doğru sonuçlar vermeyebilir.
Hamile olduğunuzdan şüpheleniyor ve gebelik testi yapmak istiyorsanız, genel olarak adetinizin gecikmesini beklemeniz iyi olacaktır. Bazı gebelik testleri daha erken sonuç verebilse de bu iki haftalık süreci beklemeniz faydalıdır. Çünkü gebelik testini idrardaki hCG miktarı yeteri kadar artmadan yapar ve negatif sonuç alırsanız, boşu boşuna endişe ve stres yaşayabilirsiniz.
Sonuç Olarak
Hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, yapacağınız en iyi şey evde gebelik testi yapmak olacaktır. Testin sonucu pozitif geldiyse doktorunuzla görüşmeli ve bundan sonra izleyeceğiniz adımları konuşmalısınız.
Testin sonucu negatif geldiyse ancak adetinizin birkaç hafta geciktiyse tekrar test yapabilir ya da sorunun ne olduğunu öğrenmek için doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz.
Doktorunuz adet gecikmesine neden olan etkeni belirleyerek buna göre tedavi seçeneği sunacaktır. Ayrıca adet gecikmesinden başka belirtiler yaşıyorsanız, doktorunuz bu belirtileri de dikkate alacaktır.