Adetiniz sırasında birkaç kilo almanız ve kanamanız başladıktan sonra birkaç gün içinde bunları vermeniz normaldir.
Adet dönemi öncesi kilo artışı, Premensteüel sendromunun (PMS) belirtilerinden biridir. PMS döneminde yaşanan çok sayıdaki fiziksel, duygusal ve davranışsal belirti kadınları, adet başlamadan birkaç gün ila birkaç hafta öncesindeki süreçte etkileyebilmektedir.
Bu belirtiler, adet döngüsü içerisinde meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklanır.
PMS, oldukça yaygın olarak görülmektedir. Adet gören kadınların yüzde 90’ından fazlasının, PMS yaşadığı düşünülmektedir.
Adet dönemi boyunca kadınların birkaç kilo almasının nedenlerini aşağıda okuyabilirsiniz.
Adet döneminde kilo artışı neden olur?
Kilo artışı ve karın bölgesinde yaşadığınız şişkinlik ile ağrı hissi, adet boyunca yaygın olarak görülen belirtilerdendir. Bunları yaşamanızın pek çok nedeni olabilir.
Hormonal değişiklikler: Hormonal değişiklikler, vücudun daha fazla su tutmasına neden olabilerek kilo artışına yol açabilir.
Adet görmeden günler önce östrojen ve progesteron hızlı bir şekilde azalır. Bunun gerçekleşmesi, vücudunuzun adet döneminin başlayacağını anlamasını sağlar.
Östrojen ve progesteron, vücudunuzun sıvıları düzenleme şeklini de kontrol eder. Bu hormonlarda hareketlenme olduğu zaman dokularınız daha fazla su biriktirmeye başlayabilir. Sonuç olarak vücutta su tutulur ya da ödem olur.
Vücudunuzun daha fazla su tutması, göğüslerinizde, midenizde ya da uzuvlarınızda şişkinliğe neden olabilir. Bu durum kilonuzun artmasına neden olsa da aldığınız şey yağ değildir.
Şişkinlik: Adet dönemindeki şişkinlik ya da adet sancıları kıyafetlerinizin dar gelmesine ya da rahatsız hissettirmesine yol açabilir. Bu gerçek bir kilo artışı olmasa da birkaç kilo aldığınızı hissedebilirsiniz.
Adet döneminde hormonlarda yaşanan değişimler, sindirim yolundaki gazı arttırabilir ve şişkinliğe neden olabilir. Karnınızda ödem olması da şişkinliğe yol açabilir.
Adet sancıları da kilo aldığınızı hissetmenize yol açabilir. Bu sancılar, prostaglandin denilen, rahminizden salgılanan kimyasallar sonucu meydana gelir. Prostaglandinler, rahminizin kasılarak rahim içi tabakayı dökmesini sağlar. Bu ise adet görürken karın ağrısı yaşamanıza neden olur.
Şişkinlik, adet görmeden beş gün önce ortaya çıkabilir ve adet başladıktan sonra birkaç gün devam edebilir. Adet sancıları da adetinizden birkaç gün önce başlayabilir ve adetiniz başladıktan sonra birkaç gün daha sürebilir.
Aşerme ve fazla yeme: Adet döneminizdeki hormonal değişimler, fazla yemenize yol açabilir. Adetiniz başlamadan önceki hafta, progesteron seviyeniz yükselir. Progesteron, iştahı harekete geçirir. Progesteronun artmasıyla normalden daha fazla yiyebilirsiniz.
Östrojen ise ruh halinizi kontrol eden ve iştahı azaltan bir nörotransmiter olan serotonini düzenler. Adetinizden hemen önce östrojeniniz düştüğü zaman serotoniniz de düşer. Sonuç olarak iştahınız artar.
Düşük serotonin seviyeleri, şekerli şeyler aşermenize yol açabilir. Çünkü yüksek karbonhidratlı yiyecekler, vücudunuzun serotonin üretmesine yardımcı olur. Serotonin az olduğu takdirde beyin daha fazla şeker ister. Fazla miktarda şeker bulunduran yiyecekler yemeniz, kalori alımınızı arttırabilir ve kilo almanıza yol açabilir.
Metabolik hızınız, adet döngünüz boyunca değişir. Metabolik hızınız arttığı zaman vücudunuz daha fazla kalori yakar; bu nedenle iştahınız daha fazla olabilir ve yüksek kalorili yiyecekler aşerebilirsiniz.
Sindirim sorunları: Adet döngünüz boyunca yaşanan hormonal dalgalanmalar, kabızlık, ishal ve karın ağrısı gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Karnınızdaki rahatsızlık ve şişkinlik, kilo almış gibi hissetmenize neden olabilir.
Adetinizden bir hafta önce progesteron artar. Bunun gerçekleşmesi, bağırsak kaslarında kasılmalar ve sindirim yavaşlaması ile kabızlığa neden olabilir.
Adetiniz başladığı zaman rahminiz prostaglandin salgılar. Prostaglandin, rahminizde ve bağırsaklarınızda kasılmalara yol açar. Bu nedenle pelvik ağrı ve karın ağrısı duyabilirsiniz.
Prostaglandinler aynı zamanda ince bağırsağınızdaki elektrolitleri ve sıvı dengesini bozarak ishale de neden olabilir.
Sağlıklı kadınların, adetleri başlamadan önce ve adet görürken sindirim sorunları yaşamaları yaygın bir şekilde görülmektedir.
Magnezyumda azalma: Adetinizin başlamasıyla magnezyum seviyeleriniz yavaşça azalır. Bu düşüş, şekerli şeyler aşermenize neden olarak kilo artışına yol açabilir.
Magnezyum, vücudunuzun hidrasyon durumunu etkileyebilir. Magnezyumun düşük seviyelerde olması, dehidrasyona yol açabilir.
Dehidrasyon, kendini açlık olarak gösterebilir. Susuz kaldığınızı hissettiğinizde şekerli gıdalara yönelmenize de yol açabilir.
Fazla şeker bulunduran gıdalar yemeniz ise kilo artışına katkıda bulunur.
Egzersiz yapmamak: Karnınız şiştiğinde ve kramplar hissettiğinizde egzersiz yapmama eğiliminde olursunuz. Özellikle de açlığınız ve aşermeleriniz arttıysa bu durum kilo almanıza katkıda bulunabilir.
Adet görmeye başlamadan bir hafta önce östrojen ve progesteron seviyeleriniz artar ve yorgunluk ile dayanıksızlığa neden olur. Bu bedenle adetiniz yaklaştıkça egzersiz yapmak rahatsız edici gelebilir.
Adet Döneminde Yaşanan Diğer Sorunlar
Kilo artışına ek olarak adetiniz boyunca başka fiziksel ve duygusal belirtiler de yaşayabilirsiniz. Yaşadığınız belirtiler, kilo artışıyla birlikte ya da ondan bağımsız olarak ortaya çıkabilir.
Adet döneminde yaşayabileceğiniz diğer sorunlar arasında şunlar yer alabilir:
- Göğüslerde hassasiyet
- Kabızlık
- İshal
- Sancı
- Baş ya da sırt ağrısı
- Sese ya da ışığa karşı düşük tolerans
- Yorgunluk
- Akne
- Uyumada zorluk
- Anksiyete ya da stres
- Ağlama nöbetleri
- Ruh halinde değişiklikler
- Sinirlilik
- Konsantre olmada zorluk
- Cinsel isteğin azalması
Her ay ya da yaşınız ilerledikçe farklı belirtiler deneyimleyebilirsiniz.
Adet döneminde kilo almamak için ne yapmalı?
Adet döneminde vücudunuzun su tutmasını ve şişkinliği azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır:
Daha çok su için: Bu öneri her ne kadar durum ile çelişkili gibi görünüyor olsa da bol sıvı almak, sıvı tutulumunu azaltabilir. Vücudunuz susuz kaldıkça daha çok sıvı tutar.
Sağlıklı yiyecekler yiyin: Adet döneminizde aşermeler yaşıyorsanız elinizin altında sağlıklı seçenekler bulundurun. Şeker aşerdiğiniz zaman meyve ya da protein barı gibi yiyecekler yemeyi deneyin.
Diüretik kullanın: Diüretikler, idrar üretimini arttırarak su tutulumunu azaltan haplardır. Bu ilaçları kullanmak için doktorunuza danışmanız gerekir.
Magnezyum takviyesi alın: Herhangi bir takviye kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın. Halihazırda doktorunuzla konuştuysanız, magnezyumun faydalarını aşağıda okuyabilirsiniz:
- Vücudun su tutmasını azaltmak
- Şişkinliği azaltmak
- Şekerli şeyler aşermeyi azaltmak
- Duygusal belirtileri azaltmak
Hareket edin: Vücudunuzda biriken sıvıyı yürüyerek ve etrafta hareket ederek azaltabilirsiniz. Egzersiz yapmak da terlemenizi ve fazla sudan kurtulmanızı sağlayabilir.
Adet döneminde kilo artışı nasıl önlenir?
Tüm ay boyunca sağlıklı alışkanlıklar uygulamak, adet döneminiz boyunca yaşayacağınız kilo artışını ya da ödemi engelleyebilir. Bunun için şunları yapabilirsiniz:
Düzenli olarak egzersiz yapın: Düzenli olarak aerobik egzersizi yapmak, adet döneminizdeki belirtileri azaltabilir. Her gün 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin.
Susuz kalmayın: Tüm ay boyunca yeteri kadar su içtiğinizden emin olun. Bu sayede vücudunuz sıvı tutma ihtiyacı duymayacaktır.
Tuz alımınızı azaltın: Çok fazla sodyum almak, vücudunuzun su tutmasını arttırabilir. Tuz alımınızı azaltabilir ve işlenmiş gıdaları kısıtlayabilir ya da tamamen uzak durabilirsiniz.
Kafein ve şekeri bırakın: Kafein ve şeker bulunduran yiyecekler ile içecekler, şişkinliğinizin kötüleşmesine yol açabilir. Adet döneminizden iki hafta önceden başlayarak bunlardan uzak durun.
Gazlanmanıza neden olan yiyeceklerden uzak durun: Bu yiyeceklerden yalnızca belirtileriniz olduğu zaman değil, tüm ay boyunca uzak durun.
Sonuç Olarak
Adet döneminizde birkaç kilo almanız normaldir. Bu kilo artışı genelde kanamanız başladıktan birkaç gün sonra ortadan kaybolur.
Adet döneminden kaynaklı olarak gerçekleşen kilo artışına hormonlarda yaşanan dalgalanmalar neden olur. Kilo artışı, vücudun su tutması, aşırı yeme, şeker aşerme ve sancılar nedeniyle egzersiz yapmama gibi şeylerin sonucu olarak ortaya çıkabilir. Adet dönemindeki şişkinlik ve sindirim sorunları da kilo almış hissi yaşamanıza yol açabilir.
Vücudunuzdaki ödemi azaltmak için susuz kalmayın ve tuz alımınızı azaltın. Hareket edin ve düzenli olarak egzersiz yapın. Ayrıca ödem için diüretik ya da şişkinlik için magnezyum kullanabilirsiniz.
Adet gördüğünüz sırada şiddetli sancılar, karın ağrısı ve şişkinlik yaşıyorsanız doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.