Yeni bir sistematik derlemenin sonuçlarına göre, alerjileri tedavi etmek için kullanılan antihistaminikler, erkek infertilitesine katkıda bulunabilir. Yeni makalenin yazarları, bu bağlantıyı inceleyen daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu ve insanların bu ilaçları aşırı kullanma konusunda uyarıldığını ileri sürüyorlar. Çalışma yazarı Dr. Carolina Mondillo ve ekibi, sonuçlarını Reproduction Dergisi’nde rapor ettiler.
Histamin, bağışıklık sistemi algılanan bir tehditle aktive olduğunda vücudun ürettiği bir moleküldür. Histaminler, hapşırma, kaşıntı veya gözlerin sulanmasını sağlayarak vücuttan alerjenleri çıkarmaya çalışır.
Bu, vücudun standart savunma sisteminin bir parçasıdır, ancak bazı kişilerde, bağışıklık sistemi polen, evcil hayvan tüyü veya toz gibi tetikleyicilere aşırı tepki gösterir ve saman nezlesinde olduğu gibi aşırı hapşırma veya göz sulanması oluşturmak için histaminleri uyarır.
Antihistaminikler, bu semptomları azaltmak için en sık kullanılan ilaçlardır. Bununla birlikte, histamin üzerinde etkili olmanın yanı sıra, antihistaminiklerin, diğer sağlık alanlarını da etkilediği ve uyku ile uyanma davranışı, cinsel işlev ve doğurganlığa bağlı istenmeyen yan etkiler yarattığı bulunmuştur.
Endüstrileşmiş ülkelerde alerjiler gittikçe yaygınlaştığından antihistamin kullanımı da artmaktadır, bu yüzden bilim adamları ve doktorların bu reçetesiz ilaçlara bağlı yan etkileri daha iyi anlaması ve anlatması önemlidir.
Antihistaminikler Sperm Kalitesini Düşürür
Arjantin, Buenos Aires’teki Instituto de Biologia y Medicina Experimental’den araştırmacılar, histamin ve fertilite arasındaki ilişkileri araştıran hayvan çalışmalarının sistematik bir incelemesini gerçekleştirdi. Son 40 yılda gerçekleşen hem küçük hem de büyük ölçekli çalışmalara baktılar.
İnceleme, çalışmaların bir çoğunun, erkek hayvanlarda antihistamin kullanımı ile testislerin işlev bozukluğu arasında bir ilişki olduğunu bildirmiştir.
Çalışma yazarları, antihistaminiklerin, testislerdeki seks hormonlarının üretimini engellediğini, böylece kötü sperm hareketliliğine veya düşük sperm sayısına neden olduğunu öne sürmektedir.
Dr. Mondillo ve meslektaşlarının incelediği tüm çalışmaların hayvanlarda yapıldığı akılda tutulmalıdır. İnsanlarda antihistamin kullanımı ile erkek fertilitesi arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar kısıtlıdır, bu nedenle bu bulguları insanlar için genellemek zordur.
Daha Fazla Çalışmaya İhtiyaç Var
Bu iddianın arkasındaki mekanizmaların tam olarak anlaşılabilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerekecektir.
Dr. Mondillo, “Antihistaminin üreme ve cinsel sağlık üzerindeki olası olumsuz etkilerini değerlendirmek için daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç var” diyor. “Bu, daha sonra, doğurganlıktan ödün vermeden alerji semptomlarını hafifletmek için yeni tedavilerin bulunmasına yol açabilir.”
Araştırmacılar, şimdi, histaminlerin testis tümörlerini nasıl etkilediğini değerlendireceklerini söylüyorlar.
Önceki çalışmalarda araştırılan diğer bazı yaygın ilaçlar da; kalsiyum kanal blokerleri, trisiklik antidepresanlar ve anabolik steroidler gibi erkek infertilitesi ile ilişkilendirilmiştir.
Ve geçen sene (2017), infertilitenin erkekleri nasıl etkileyebileceğine dair bir araştırma yayınlandı ve bazı basit yaşam tarzı değişikliklerinin erkeklerin infertilite riskini azaltmaya nasıl yardımcı olabileceği belirlendi.
Bu yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı yemek yeme, ideal kilonun korunması, stresi azaltma ve fiziksel olarak aktif olmayı içeriyor. Ayrıca sigarayı kesmeli, alkol alımını azaltmalı ve sıkı iç çamaşırları giymekten vazgeçmelisiniz.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321160.php