Cinsel yolla bulaşan hastalıklar bazı durumlarda doğurganlığı etkileyebilmektedir. Kadın ve erkeklerde doğurganlığı etkileyen bu hastalıklardan bir tanesi klamidya olmaktadır.
Klamidyanın doğurganlığı ve hamile kalma şansınızı nasıl etkileyebileceğini ve klamidya ile ilgili genel bilgileri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Klamidya Nedir?
Klamidya, cinsel yolla bulaşan ve yaygın bir şekilde görülen enfeksiyonlardan biridir. Bu enfeksiyon, korunmasız cinsel ilişki ile bulaşmaktadır.
Bakterinin neden olduğu bu enfeksiyon, genelde belirtiye neden olmadığı için kolay bir şekilde yayılabilmektedir. Yani klamidya olduğunu bilmeyen kişiler, klamidyayı partnerlerine farkında olmadan bulaştırabilmektedir.
Klamidya olan kadınların yaklaşık yüzde 75’inde, erkeklerin ise yüzde 50’sinde hiçbir belirti ortaya çıkmamaktadır. Bununla birlikte bu enfeksiyon tedavi edilmediğinde bazı ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir.
Klamidya Belirtileri
Klamidya ile enfekte olmuş kişilerin çoğunda hiçbir belirti görülmemekte ve hastalar, enfeksiyonun farkında olmamaktadır.
Klamidyanın belirtiye neden olduğu durumlarda karşılaşılan belirtiler arasında genelde şunlar yer almaktadır:
- İdrar yaparken ağrı
- Vajinadan, penisten ya da anüsten normal olmayan akıntı
- Kadınlarda karında ağrı, cinsel ilişki sonrası kanama ve adet dönemleri arasında kanama
- Erkeklerde testislerde ağrı ve şişkinlik
Klamidya Komplikasyonları
Klamidya genelde belirtiye neden olmamakla ve antibiyotikle tedavi edilebilmekle birlikte erken dönemlerde tedavi edilmemesi durumunda ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Klamidya, tedavi edilmediğinde vücutta diğer organlara sıçrayabilir ve özellikle kadınlarda uzun dönemli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Klamidyanın kadınlarda neden olabileceği en önemli komplikasyonlardan bir tanesi pelvik inflamatuar hastalık olmaktadır. Bu hastalık, fallop tüplerine zarar verebilmekte ve hatta kısırlığa neden olabilmektedir.
Klamidyanın erken dönemde tedavi edilmediği durumlarda dış gebelik riski de artabilir. Aynı zamanda klamidya nedeniyle erken doğum yapılabilir. Anne, enfeksiyonu bebeğine geçirirse yenidoğanda göz enfeksiyonları, körlük ve zatürre gibi komplikasyonlar görülebilir.
Klamidya erkeklerde ise epididimiste enfeksiyona ya da rektumda inflamasyona neden olabilmektedir.
Her iki cinsiyette görülen rahatsızlık olarak ise üretrada enfeksiyon görülebilmektedir.
Pelvik İnflamatuar Hastalık Nedir?
Klamidya kadınlarda rahme, yumurtalıklara ya da fallop tüplerine yayılabilmektedir. Bu da pelvik inflamatuar hastalığa yol açabilmektedir.
Pelvik inflamatuar hastalığın neden olduğu sorunlar arasında şunlar bulunmaktadır:
- Hamile kalmada zorluk ya da kısırlık
- Kronik pelvik ağrı
- Dış gebelik bakımından yüksek risk
Pelvik inflamatuar belirtileri genelde klamidya belirtileriyle benzer olmaktadır. Belirtiler arasında cinsel ilişki sırasında rahatsızlık ya da ağrı, idrar yapma sırasında ağrı, adet dönemleri arasında ve ilişki sonrası kanama gibi belirtiler yer almaktadır.
Pelvik inflamatuar hastalık genelde antibiyotiklerle tedavi edilmektedir. Hastalık ne kadar erken tedavi edilirse kısırlık gibi komplikasyonlar yaşama riskiniz o kadar az olacaktır. Bu nedenle belirtileriniz varsa doktorunuzu bir an önce ziyaret etmelisiniz.
Klamidya ve Kısırlık
Klamidya ve kısırlık arasında ilişki olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Klamidyanın çok sayıda insanı etkilediği göz önüne alındığında bu durum oldukça ciddi bir sorundur.
Klamidya, kadında fallop tüplerinde inflamasyona neden olup tüpleri tıkayabilir ve yumurtaların rahme ilerlemesini engelleyebilir. Tübal faktörlere bağlı kısırlık olarak bilinen bu sorunda kısırlığın nedeni fallop tüpleri olmaktadır.
Klamidya Nasıl Tespit Edilir?
Klamidya ile enfekte olduğunuzu kendi kendinize anlayamazsınız. Enfekte olup olmadığınızı bilmenizin tek yolu, belirtileriniz olsun ya da olmasın, test yaptırmak olacaktır.
Klamidya belirtileriniz varsa kesinlikle test olmanız gerekir. Aynı zamanda korunmasız cinsel ilişki yaşadıysanız ya da klamidya ile enfekte partneriniz olduysa da test olmanız gerekir.
Cinsel açıdan aktif olan insanların genel olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklar bakımından test olmaları gerekir. Bunun için doktorunuzun belirlediği aralıklarla düzenli olarak test yaptırabilirsiniz.
Klamidya testi oldukça kolay ve acısızdır. Bu nedenle hastalığınız varsa bunun bir an önce tespit edilmesi ve tedavi görmeniz için test olmayı ihmal etmemelisiniz.
Klamidyanın teşhis edilmesi için üretra, vajina, rahim ağzı veya anüsten hücre örneği alınabileceği gibi idrar testi de yapılabilir. Alınan örnekler, klamidya bakterisi için test edilir. Doktorunuz ayrıca muayene sırasında rahim ağzında akıntı olup olmadığı gibi belirtileri kontrol edebilir.
Klamidya, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklarla benzerlik gösterebildiği için diğer enfeksiyonlar bakımından da test yaptırmanız gerekebilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırmak pek çok insan için korkutucu görünebilse de test olmanız, sağlığınıza dikkat eden sorumlu bir insan olduğunuzun bir göstergesi olduğu için bundan çekinmemelisiniz. Üstelik hastalığınız ne kadar erken tespit edilirse tedavinize o kadar erken başlayabileceğiniz için bir an önce test olmanız büyük bir önem taşımaktadır.
Klamidya Nasıl Önlenir?
Klamidya enfeksiyonu riskinizi azaltmak için başvurabileceğiniz bazı önlemler bulunmaktadır:
- Her cinsel ilişkide kondom kullanın
- Cinsel ilişkiye girdiğiniz partner sayısını kısıtlayın
- Enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız, cinsel temastan kaçının ve doktorunuzu ziyaret edin
Akıntı ve idrar sırasında yanma gibi belirtileriniz ya da normal olmayan yaralar ya da döküntüleriniz varsa cinsel ilişkiden kaçınmalı ve bir an önce doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Klamidya tanısı alır ve tedavi görürseniz veya başka bir cinsel yolla bulaşan hastalığınız olduğunu öğrenirseniz, partnerinizi durumdan haberdar etmeli ve onun da tedavi görmesini sağlamalısınız.
Klamidya genelde belirtiye neden olmadığı için klamidya ile enfekte olmuş kişiler farkında olmadan hastalığı yayabilmektedir. Bu nedenle ortada belirtiler olmasa dahi düzenli olarak test olmanız faydalı olacaktır.