Gebeliğiniz ilerledikçe bebeğinizle konuşmaya başlamanız, ninniler söylemeniz ve eşinizden bebeğinizle konuşmasını istemeniz normaldir. Pek çok anne bunları yapmanın bir etkisi olup olmadığını merak eder.
Anne Karnındaki Bebek Sesleri Nasıl Duyar?
Anne karnındaki bebeğin işitmesi gebeliğin oldukça erken dönemlerinde gerçekleşir. Bebeğiniz, dış dünyadan bilgileri tahmin ettiğinizden çok daha erken bir dönemde almaya başlar.
Yaklaşık gebeliğin 6. haftasında fetüsün gelişmekte olan kafasındaki hücreler en sonunda beyni, yüzü, gözleri, kulakları ve burnu meydana getirmek üzere kendilerini dokular şeklinde düzenlemeye başlar. Her ne kadar ultrason sırasında bebeğinizin kulaklarını göremeseniz de iç kulakların gelişimi başlamış olur.
Gebeliğin 9. haftasında gelindiğinde ise bebeğin boynunun yanlarında, ileride kulakları oluşturacak olan küçük girintiler olur. Bunlar henüz doğru yerde olmasalar bile yavaş yavaş olmaları gereken yere hareket edeceklerdir.
Bebeğinizin kulak gelişimi birinci ve ikinci trimester boyunca gelişmeye devam eder. Örneğin iç kulak, beyinde sesleri işlemekten sorumlu olan nöronlara bağlanır. Aynı zamanda orta kulaktaki ses dalgalarının titreşimini algılayan minik kemikler de bu dönemde oluşmaya başlar.
Gebeliğin 16. haftasına gelindiğinde ise bebeğinizin kulaklarındaki yapılar, onun bazı sesleri algılamaya başlayabilmesi için yeteri kadar gelişmiş olabilir. Hatta bebeğinizin duyacağı ilk sesler arasında sizin kalp atışınız, midenizdeki guruldamalar, ciğerlerinize giren ve ciğerlerinizden çıkan havanın sesi vardır. Bebeğinizin işitmesi devam ettikçe bebeğiniz rahim dışındaki dünyayı gittikçe daha fazla duymaya başlayacaktır.
Gebeliğin 24. haftasına kadar kulaklar tamamen gelişmiş olur. Araştırmalar, çoğu bebeğin seslere ve diğer gürültülere tepki olarak başlarını çevirdiklerini göstermiştir. Vücudunuzdaki katmanlarla birlikte bebeğinizi çevreleyen amniyotik sıvı bulunduğundan rahimde duyulan sesler boğuktur, çünkü sıvının içinde sesi taşıyacak hava yoktur. Rahim içinde alınan ses kayıtları, rahim dışındaki seslerin yaklaşık yarı yarıya azaldığını göstermektedir.
Bebeğinizin duyduğu sesleri hayal etmek istiyorsanız, elinizi ağzınızın üzerine koyun ve konuşun. Bebeğiniz konuşmaları bu şekilde duymaktadır. Böyle konuştuğunuz zaman bazı sesler çıkarabilseniz de kelimeler net değildir.
Ağzınız kapalı bir şekilde şarkı söylediğiniz zaman melodiyi muhtemelen duyarsınız, ancak sözleri duymazsınız. Ses ne kadar yüksek olursa bebeğinizin o sesi duyma olasılığı o kadar artar. Özellikle de köpek havlaması, yakından geçen tren ya da siren sesi gibi şeyleri duyabilir. Bebeğinizin işitme duyusu bu seslerden zarar görmeyecektir.
Anne Karnındaki Bebek En Fazla Neyi Duyar?
Bebeğinizin en net duyabileceği ses, sizin sesinizdir. Bebeğinizin duyduğu seslerin çoğu havadan ve sonrasında rahminizden iletilir. Sizin sesiniz ise bunun aksine vücudunuzda ve kemiklerinizde yankılanarak güçlenir.
Araştırmalar, annesinin sesini duyduktan sonra fetüsün kalp atış hızının arttığını, yani bebeğinizin siz konuşurken daha uyanık olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak karnınızda büyümekte olan bebeğinizle konuşmanız iyi bir fikirdir. Ayrıca ona kitap okuyabilir ve ninni söyleyebilirsiniz.
Hatta bir araştırmaya göre bebeklerin annelerinin söylediklerini duyduklarını ve doğumdan sonra bu kelimeleri tanıdıklarını göstermektedir. Aynı araştırmada ilginç bir şekilde bebeklerin hafif değişiklikleri tespit edebilip karmaşık bilgileri işleyebildiğini de bulmuştur. Bu araştırmaya göre anne karnındaki bebeğin, yeni doğmuş bir bebek kadar iyi öğrenip hatırlayabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle bebekleri doğmadan önce daha fazla sese maruz bırakmak faydalı olabilir.
Anne Karnındaki Bebek Yüksek Sesten Etkilenir mi?
Çoğu anne çok yüksek seslerin, bebeklerinin işitme duyusuna zarar vereceğinden endişe etmektedir. Sürekli gerçekleşmeyen durumlar genel olarak bebeğinizin işitmesini etkilemeyecektir.
Ancak uzun süreli gürültünün işitme kaybı üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemekle birlikte gürültü yüksek, uzun süreli ve tekrarlı olduğu zaman büyümekte olan bebekte bazı gelişimsel hasarlara ve işitme kaybına neden olabilir. Örneğin, gürültülü bir fabrikada günde 8 ya da daha fazla saat çalışmak, bebeğin işitme duyusunu bir dereceye kadar etkilemeye yetecek kadar gürültülü olabilir.
Bebeğinizle Bağ Kurmak
Hamileyken klasik müzik çalmanın bebeğinizin IQ’sunu arttıracağını ve gelecekteki eğitimi için sağlam bir temel oluşturacağını duymuş olabilirsiniz. Bu teorileri destekleyen araştırmalar bulunmamaktadır. Bununla birlikte özellikle de hoşunuza gidiyor ve rahatlamanıza yardımcı oluyorsa ara sıra bebeğiniz için hafif müzikler açmanızın bir zararı olmayacaktır.
Araştırmacılar, gebelik boyunca hiç ses duymayan bebeklere kıyasla gebeliğin üçüncü trimesteri boyunca sesleri duyan bebeklerin duydukları kelimelere ve seslere tepki verme eğiliminde olduklarını keşfetmişlerdir. Bu nedenle büyümekte olan karnınızla konuşmanız ve eşinizi de bunu yapmak için teşvik etmeniz güzel olacaktır.
Bebeğinize aynı zamanda kitap okuyabilir ve ninni söyleyebilirsiniz. Bunları yapmak yalnızca sizin ve eşinizin, bebeğinizin işitme duyusunu teşvik etmesine değil, aynı zamanda doğmamış bebeğinizle ikinizin de bağ kurmasına izin verir.
Bebeklik Döneminde İşitme
İstatistikler her 1000 bebekten yaklaşık 1 ila 3’ünün işitme kaybıyla doğduğunu göstermektedir. Bunun pek çok nedeni olsa da yaygın olarak görülen nedenlerden bazıları erken doğum, bilirubin yüksekliği, bazı ilaçlar, travma ve aile geçmişi olmaktadır.
Bebeğiniz doğduktan sonra gelişim açısından önemli olan dönüm noktalarının farkında olarak işitme duyusunu takip edebilirsiniz. Neyin normal olduğunu ve neyin normal olmadığını anlamanız, bebeğinizin doktoru ile ne zaman konuşmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olacaktır.
- Doğumdan itibaren ilk 3 ay bebeğiniz yüksek seslere tepki vermeli, sesinizi tanımalı, konuştuğunuza sakinleşmeli ve farklı ihtiyaçları için farklı ağlamalara sahip olmalıdır.
- 4 ila 6 ay arasında bebeğiniz sizi takip etmeli, ses çıkaran oyuncakları fark etmeli, ses tonunuzdaki değişikliklere tepki vermeli, müziği ayırt etmeli ve gülmelidir.
- 7 ila 12 ay arasında bebeğiniz seslerin olduğu yöne dönmeli, konuşurken dinlemeli, bazı kelimeleri anlamalı, bir şeyler mırıldanmalı ve kollarını sallayarak ya da tutarak iletişim kurmalıdır.
Sonuç Olarak
Gebelik sırasında bebeğinizin söylediklerinizi ve şarkı söylediğinizi duyabildiğini bilmeniz sizi teşvik edici olmalıdır. Gelişmekte olan bebeğinizle konuşmak onun için gerçekten de faydalıdır. Bu nedenle bebeğinizle sohbet etmeye devam edin. Bu sayede bebeğinizin işitme gelişimini desteklemeye yardımcı olmuş oluyorsunuz.