İster olayın şokunu yaşıyor olun isterseniz bu an için yıllardır bekliyor olun, baba olmak hayatınızı değiştiren bir dönüm noktası olacaktır. Baba olmak, her zaman istediğiniz bir şey olsa da mutluluktan korkuya kadar karmaşık duygular hissetmeniz normaldir.
Dürüst olmak gerekirse kendinizi baba olmak için tamamen hazır hissetmeniz zordur. Ancak bebeğinizim doğumunu beklediğiniz bu heyecanlı ve mutluluk verici ama yorucu aylarda yapmanız için bazı öneriler bulunuyor.
Araştırma yapın
Bebeği fiziksel olarak taşıyacak olan kişi siz olmasanız bile bu sizin, gebeliğin ve doğumun bir parçası olmayacağınız anlamına gelmiyor. Aynı durum taşıyıcı anne tercih edenler ya da çocuk evlat edinenler için de geçerlidir. Sürece dahil olmanın çeşitli yolları bulunmaktadır.
Baba olmayı bekleyen erkekler için pek çok kitap bulunsa da kendinizi bunlarla sınırlamak zorunda değilsiniz. Online gruplara katılabilir ya da gebelik ile ilgili bültenlere kayıt olabilirsiniz.
Eşiniz mide bulantısından mide yanmasına çeşitli gebelik belirtileri gösteriyorsa bunlar hakkında araştırma yapın. Eşinizin ne hissettiğini anlamak, onun ikinizin çocuğunu taşırken ona daha iyi destek olmanıza yardımcı olabilir.
Doğum zamanı geldiğinde ve bebeğiniz doğduğunda onun bakımı için ne bekleyeceğinizi bildiğinizde çok daha iyi bir deneyim yaşayabilirsiniz. Normal doğum ve sezaryen doğum, bebek emzirme, bebek bezi değiştirme ve daha fazlası hakkında bilgi edinin.
Sağlıklı olun
Bebeğiniz doğmadan önce kendi sağlığınıza odaklanmak için harika bir zamandır. Sigara içiyorsanız bırakmayı deneyin. Gebelikte sigara dumanına maruz kalmak yenidoğanlarda doğumsal kalp hastalıkları riskini arttırmaktadır.
Yeme alışkanlıklarınız nasıl? Bugünlerde iyi beslenmek, yeni ebeveynliğinizdeki uzun günler ve geceler boyunca yakıt sağlayacaktır. Beslenme düzeninizde küçük değişiklikler yapmanız fayda sağlayacaksa bu sağlıklı değişiklikleri göz önünde bulundurun. Ya da öğünlerinize lif açısından zengin ve bağışıklık güçlendirici yiyecekler ekleyin.
Eğer yaptıralı belli bir zaman geçtiyse doktorunuz ile yıllık fiziksel muayene ayarlayın. Bu şekilde boğmaca gibi aşılarınızın tam olduğundan emin olursunuz.
Eşinizle nasıl ebeveynler olacağınız hakkında konuşun
Eşinizle nasıl ebeveynler olacağınız hakkında plan yapmanızın tam zamanı. Her ikiniz de emzirme sürecine dahil olacak mısınız? (Babanın desteği emzirmenin başarılı olması için çok önemlidir!) Bebeğinizi eve getirdikten hemen sonra kendi odasında ve kendi beşiğinde mi uyumasını istiyorsunuz? İkiniz de çalışacak mısınız? Çocuk bakımı için planlarınız neler?
Tüm bunların henüz ikiniz için de teorik olduğunu unutmayın. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde duygularınız değişebilir. Bebek emzirme, düşündüğünüzden daha zorlu çıkabilir ya da bez değiştirme konusunda yeniden düşünmek isteyebilirsiniz.
Henüz hakkında tartışmak için erken olan bazı konular olsa da bunları tartışmak yine de önemlidir. Çocuğunuza vereceğiniz disiplini yürümeye başlamadan önce tartışmanız gerekir. Bunu yapmanız eşiniz ile olan iletişim kanallarını açar ve onunla ebeveynlik hakkında aynı şeyleri düşünmenize yardımcı olur.
Eşiniz ile takım olun
Eşiniz ile aynı şeyleri düşünmekten bahsetmişken kendinizi takım olarak görmeniz gerektiğini de söylemek gerekir. Siz, eşiniz ve bebeğinizin arasındaki ilişki, eşinizle romantik ilişkiniz bir gün bitse de hayatınız boyunca devam edecektir. Her şeye bu açıdan bakmaya başlamak ve bunu bir yarıştaymış gibi skor tutmadan yapmak iyi bir fikir olacaktır.
Eşiniz, bebeğinize gebeyken yorgun hissediyorsa ve mide bulantıları ile uğraşıyorsa eşinize yardımcı olmak, size ve bebeğinize de yardımcı olacaktır. Eşinize yiyebildiği şeyleri hazırlamanız, ev temizleme konusunu devralmanız ya da her gün ailenize bakmak gibi ortak amacınızı desteklemek için yollar bulmanız önemlidir.
Nasıl bir baba olmak istediğinize karar verin
Herkesin kendi babası ile iyi bir ilişkisi yoktur. İyi bir babaya sahip olacak kadar şanslıysanız siz de babanız gibi olmak istiyor olabilirsiniz. Bu harika bir durumdur.
Kendi babanızın sizde eksik pek çok şey bırakması kendi babalık rolünüz hakkında gergin hissetmenize yol açabilir. Neyse ki nasıl bir ebeveyn olacağınıza kendiniz karar verebilirsiniz.
Kendi babalık rol modelinizi kendiniz bulun. Bu rolü sıfırdan yaratıyorsanız nasıl bir baba olacağınıza karar vermek tamamen size kalmış.
Çocuğu olan arkadaşlar edinin
Arkadaş grubunuz için çocuğu olan başka babalar bulmanız iyi olacaktır. Ebeveynliğin neden olduğu zorlukları yaşayan arkadaşlara sahip olarak kendinize bir çıkış noktası bulabilir ve baba olma deneyimi ile ilgili sorular sorabilir, duygularınızı ve endişelerinizi paylaşabilirsiniz.
Bunun için internet üzerinden gruplar araştırabilir ya da hastaneniz ve doktorunuz aracılığı ile gruplar bulabilirsiniz.
Mümkün olan her zaman doktor randevularına gidin
Doğum öncesi muayenelere gitmek, gebelik heyecanını hissetmenin iyi bir yoludur. Doktor ziyaretlerinde ultrasonda bebeğinizi görebilir ve muayenede gerçekleştirilen diğer şeyler ile gebelikle bağ kurabilir ve ne beklemeniz gerektiği hakkında daha çok şey öğrenebilirsiniz.
Muayeneler sırasında sorularınızı sorabilir, eşinizin deneyimini öğrenebilir ve bebeğinizin gelişimi hakkında daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz.
İş saatleri ve diğer şeyler her muayeneye katılmanıza engel olabilir. Bu durumda doktor ziyaretlerinize katılımınızın en fazla olacağı şekilde eşinizle bir program ayarlayabilirsiniz. Bu programa bebeğiniz doğduktan sonra onun kontrolleri için de devam edebilirsiniz.
Cinsel hayatınızın değişebileceğinin farkında olun
Ebeveyn olmanın cinsel hayatınız üzerinde kesinlikle etkileri olacaktır. Eşinizin gebe olduğunu öğrendiğiniz ilk andan itibaren pek çok duygu yaşamış olabilirsiniz. Bunlar arasında eşinize yoğun bir şekilde bağlı hissetmek ve cinsel ilişkinin yakınlığını arzulamak, gebeliği etkileyebilecek bir şeyler yapma ihtimalinden dolayı gergin olmak ya da sadece kafa karışıklığı hissetmek yer alabilir. Burada aranızdaki iletişim çok önemli olabilecektir.
Cinsel hayatınızın biteceği hakkında ya da gebelik boyunca vücutta meydana gelen değişiklikler hakkında pek çok espri duymuş olabilirsiniz. Tüm bunlar cinsel ilişki ve ebeveynlik hakkında yapıcı olan yorumlar değildir ve bunlar hakkındaki duygusal karmaşayı göz ardı eder.
Gerçek şudur ki gebelik sonrası cinsel ilişki için biraz zaman geçmesi gerekir. Burada zamandan bahsederken sadece doğumdan sonra önerilen 6 haftalık fiziksel iyileşme sürecinden bahsetmiyoruz.
Eşiniz ile birlikte yaşayacağınız uyku yoksunluğu, emzirme ve yeni doğan bir bebeğe sahip olmanın duygusal etkileri gibi tüm değişiklikler hakkında duyarlı olmanız ve konu yakınlık ve cinsel ilişkiye geldiğinde eşiniz ve sizin ihtiyaçlarınız hakkında konuşmanız önemlidir.
Bebek sahibi olduktan sonra cinsel ilişki daha iyi bir hale gelebilmektedir. Pek çok anlamda hiçbir zaman olmadığınız kadar bağlı olmak ve ebeveynlik deneyimini paylaşmak çok sayıda çiftin eskisinden daha yakın olmasını sağlamaktadır.
Dönüm noktalarını kutlayın
Gebeliğin ilerleyişi ve baby shower gibi kutlamalar eşiniz üzerine yoğunlaşsa da siz de bunların bir parçası olabilirsiniz.
Sizin de bir parçanız olabileceğiniz bir etkinlik hazırlamayı düşünün. Eşinizle alışverişe gidin ve bebeğiniz için eşyalar alın. Nasıl hissettiğiniz hakkında günlük tutun. Gebelik boyunca pek çok fotoğraf çekin. Hayatınızda yaşadığınız değişiklikleri belgelemek sizin açınızdan da çok önemlidir.
Hazırlık yapılan süreçteki yerinizi kabul edin
Bebeğiniz doğmadan önce hazırlanmak için yapılacak pek çok şey bulunmaktadır. Bu hazırlıklar sadece bebeği taşımak ile ilgili değildir. Bebeğinizi kaydettirmek, onun için evinizde yer hazırlamak, para biriktirmek, çocuk bakımını araştırmak ve bebeğiniz için hazır olmak için daha pek çok eşya gerekmesi gibi pek çok konu bulunmaktadır.
Tüm bu yapılması gereken şeylerin bir parçayı olmayı eğlenceli bulabilirsiniz ya da sadece bazı şeyleri ele alma konusunda daha iyi olabilirsiniz. Bebeğiniz için gereken hazırlanma sürecine dahil olmak için pek çok yol bulabilirsiniz.
Bunu gerçekleştirmek için aşağıda bazı öneriler bulabilirsiniz:
- Araba koltuğunu nasıl kuracağınızı ve kullanacağınızı öğrenin (ve başkalarına öğretmek için gönüllü olun)
- Çocuk bakımı ya da sigortası ile ilgili aramalar yapın
- Çocuk mobilyalarını yerleştirin ya da odayı boyayın
- En iyi bebek kangurusunu ya da mamasını araştırın
- Eşinizle birlikte doğum ya da emzirme sınıflarına katılın
- İşvereniniz ile izin konularını konuşun
- Hastane çantasını hazırlayın
İhtiyaç durumunda konuşmacı siz olun
Yeni bir bebek insanlardaki en iyiyi ve en kötüyü ortaya çıkarabilir. Takım olmak hakkında neler konuştuğumuzu hatırlayın. Siz, eşiniz ve bebeğiniz bir takımsınız.
Doğuma kimin katılacağı, ne zaman ziyaretçi kabul edebileceğiniz ya da diğer pek çok şeye karar vermek takım olarak verdiğiniz kararlara bağlıdır. Aileniz ya da arkadaşlarınız, seçimlerinizi sorgularsa bunlar hakkında sizin konuşmanız çok önemlidir.
Sınırlar çizmenin sağlıklı ve normal olduğunu unutmayın. Bebeğinizin doğumunu, doğumdan sonraki günlerde evinize tanıdığınız herkesi davet ederek kutlamak istiyorsanız bu oldukça iyi bir fikir olacaktır.
Ancak ziyaretçileri kısıtlamak ve aileniz ile baş başa biraz zaman istiyorsanız bu da aynı şekilde iyi bir fikirdir. Başkalarına aile olarak ne isteyip ne istemediğinizi söyleyecek olan kişi siz olabilirsiniz.
Eşinizi destekleyin
Sadece ailevi sorunlarda değil. Doktor ziyaretlerinde ya da doğum sırasında soru sorma konusunda açıkça konuşun. Eşinizi desteklemeniz, eşinizin işe dönmek ya da evde kalmak ile ilgili verdiği karar için de destek vermeniz anlamına gelebilir.
Doğum sonrası depresyon belirtilerine bakmanız ve profesyonel bir yardım almak için yardımcı olmanız gerekebilir. Eşinizin sağlığını desteklemek için güçlü bir kuvvetsiniz. Ve sağlıklı iki ebeveyne sahip olmak bebeğiniz için iyi olacaktır.
Sorumlulukları paylaşın
Gebelikle ilgili sorumlulukları konuştuk ancak bebek doğduktan sonra da sorumlulukları paylaşma konusunda dahil olmayı sürdürün. Bebek doğduktan sonra babaların kendilerini dışlanmış hissetmeleri kolaydır, özellikle de diğer ebeveyn bebeği emzirirken. Rolünüzün çok önemli olmadığını hissediyor olabilirsiniz ancak önemlidir.
Yeni doğan bebeğinize bakmak için aşağıdaki yolları deneyebilirsiniz:
- Altını değiştirin, sadece gün boyunca değil bebeğiniz gecenin bir yarısı uyandığı zaman da bunu yapın
- Banyo yaptırın
- Güvenli bağlanma oluşturmak için bebeğiniz ile temas halinde olacağınız zamanlar geçirin
- Bebeğinize bir şeyler okuyun
- Uyku zamanı özel bir şarkı söyleyin
- Biberon ile besleyin (ya da bebeğiniz yeteri yeterince emiyorsa gazını çıkarın veya yemek zamanı öncesi ve sonrası onunla ilgilenin)
Eşinize içecek ve atıştırmalıklar getirin
Bulaşık ve çamaşır gibi ev işlerini üzerinize alın; evin içinde pek çok şey yaparken bebeğinizi kanguruda taşıyabilirsiniz.
Espri anlayışınızı koruyun
Ebeveynlik karmaşık bir konudur. Oldukça zor ve yorucudur. Ancak aynı zamanda eğlenceli, heyecanlı ve değerlidir. Bu anların üstesinden gelmek için -hem iyi hem de kötü olanların- gülebilmelisiniz. Yeterince uyumadığınızda ve bebeğinizin bezi korkunç görünüyorsa ya da kahvenize yanlışlıkla anne sütü koyduysanız bu gibi zorluklarla başa çıkabilmek için gülebilmelisiniz.
Uyku
Eşinizin uykuya ihtiyacı var. Sizin uykuya ihtiyacınız var. Bebeğinizin uykuya ihtiyacı var.
Uykuya yönelik pek çok yaklaşım vardır. Siz ve aileniz için doğru yaklaşımı bulmak için denemeler ve hatalar yapmanız gerekebilir. Önemli olan herkesin uyuyabilmesidir. Yarın çalışmak zorunda olabilirsiniz ancak eşiniz için de bu durum geçerli olabilir.
Vardiyalar halinde uyuyun, ne zaman imkanınız olursa kestirin, ev işlerini ve sorumlulukları paylaşarak diğer ebeveynin ara verebilmesine olanak sağlayın. Ne yaparsanız yapın, evde herkesin uyuma şansı olduğundan emin olun.
Bebeğiniz için önemli olduğunuzu bilin
Bebeğinizin hayatında pek çok aşama olacaktır. Bazen kendinizi kopmuş ya da daha az önemli hissedebilirsiniz.
İşe geri dönmek ya da ikincil bakıcı olmak zor olabilmektedir. Evin dışında çalışmanız sizi kötü bir baba yapmaz, sonuçta ailenizin geçimini sağlıyorsunuz.
Emin olun sizin de öne çıkacağınız zamanlar olacaktır. Örneğin, bebeğinizin ilk kez “baba” dediği ya da parmağınızı ilk kez tuttuğu anlar olacak. Ya da bebeğinizi uyutmak için ona özel şarkınızı söyleyeceğiniz zamanlar olacak.
Baba olmak, uzun bir sürecin içerisinde olmak demektir. Bebeğinizin hayatında olmak, ona ve kendinize her gün verdiğiniz bir hediyedir.