Doğum kontrol hapı almak, kadınların hiç bir zaman hamile kalmak istemedikleri anlamına gelmiyor. Hamile kalmayı istediğiniz zaman, bunu ne kadar süre içerisinde elde edebileceğizi bilmek isteyebilirsiniz.
Bu sorunun cevabı sadece hapı ne zaman bıraktığınıza değil, aynı zamanda yaş ve genel sağlık gibi başka faktörlere de bağlı.
Doğum Kontrol Hapı Nasıl Çalışır?

Doğum kontrol haplarının bir kaç amacı vardır:
- düzenli hormon düzeylerini korumak
- yumurtlamaya sebep olan östrojen yükselişini önlemek
- rahim ağzı mukusunu yoğunlaştırarak spermlerin yumurtaya erişmelerini önlemek
Gebeliği önlemenin yanında doğum kontrol haplarının kadınlar için başka faydaları da vardır. Bunlar arasında adet dönemlerinde kanama ve sancıların azalması ile yumurtalık kisti riskinde azalma bulunuyor.
Her gün aynı zamanda alındığı zaman, doğum kontrol hapları kombine haplarda %91 oranında, mini haplarda %95 oranında koruyuculuğa sahip.
Hamile kalmak istediğinizde ise hapı almayı bırakabilirsiniz.
Adet Döngüsünün Normale Dönmesi Ne Kadar Sürer?
İngiltere’deki Ulusal Sağlık Servisi’ne göre, hapı almayı bıraktıktan sonra adetlerin normale dönmesi 3 ayı bulabilir.
Doktorlar hapı bıraktıktan sonra oluşan ilk adeti çekilme kanaması olarak adlandırıyorlar ve bu dönemde hap alırken olan adetlerden daha farklı bir kanama düzeni olabilir.
Doktorlar bir sonraki adeti ise biraz daha normal kanamalara benzediği için doğal adet olarak adlandırıyorlar.
Düzensiz adet kanamasının veya haptan sonra doğal adet döngüsünün oturma sürecinin kadının gebe kalma ihtimalini etkileyebileceği belirtiliyor.
Çalışmalar Ne Diyorlar?
2013 yılında Danimarka’da yapılan bir çalışmaya göre oral doğum kontrol yöntemleri, gebeliğe ulaşma konusunda diğer yöntemlere göre 2 aydan 6 aya varan kısa vadeli gecikmelere sebep olabilirler.
Çalışmada 18-40 yaşları arasındaki 3727 kadın değerlendirmeye alınmış.
Katılımcıların 12 ay boyunca aylık olarak hamile kalıp kalmadıklarını belirttikleri bir anket doldurmaları istenmiş.
Araştırmacılar uzun süre doğum kontrol hapları kullanmış olan kadınların, kısa süre kullanmış olanlara göre hamile kalma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu keşfetmişler.
Benzer şekilde uzun vadeli kullanım hamile kalma ihtimali üzerinde olumsuz bir etki oluşturmamış.
Ayrıca 21 yaştan daha önce doğum kontrol hapları kullanmaya başlamış olan kadınların hamile kalma ihtimallerinin 21 yaştan sonra alanlara göre daha düşük olduğu görülmüş.
Araştırmacılar doğum kontrol hapları almaya başlayan genç kadınların adet düzenlerinde daha sonradan haplara başlayan kadınlara göre daha fazla düzensizlik olması ihtimalini yüksek görmüşler.
2009 yılında yapılan daha eski bir çalışmada ise oral doğum kontrol yöntemlerinin geçmiş kullanımlarının kısa vadede veya bir yıllık denemelerde gebe kalma ihtimalini etkilemediği belirtilmiş.
Hapı Bırakırken Dikkate Alınacaklar

Doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra gebe kalma ihtimalinizi etkileyecek faktörlerden bazıları şöyle:
- Kadının genel sağlığı: Tiroid bozuklukları, hipofiz bezi bozuklukları veya polikistik over sendromu gibi rahatsızlıklar gebe kalma ihtimalini etkilerler. Obez olan veya aşırı ince olan kadınlar da gebe kalmakta zorlanabilirler.
- Kadının üreme sağlığı: Pelvik enfeksiyon geçmişi olanlar, fallop tüpleri tıkalı olanlar veya endometriyozu olanlarda gebe kalmak zorlaşır.
- Erkek üreme sağlığı: Düşük sperm adetleri çiftin gebe kalma ihtimalini etkileyebilir.
- Cinsel ilişki sıklığı: Gebe kalmaya çalışırken düzenli cinsel ilişki genelde 2-3 günde bir kabul edilir. Daha az ilişkiye girmek daha düşük gebelik ihtimali demektir.
- Kadının yaşı: Hamilelik oranları kadın 35 yaşını geçince düşmeye başlar. Araştırmalar 1 yıl korunmasız cinsel ilişki ile 19-26 yaş arası kadınların %92’sinin, 35-39 yaş arası kadınların ise %82’sinin gebe kalabileceğini gösteriyorlar.
Pek çok kadın doğum uzmanı, doğurganlık değerlendirmesi için 1 yıllık korunmasız cinsel ilişkiyi gerekli görüyor. Eğer 1 yıl denemenin ardından çocuk elde edilemezse, daha fazla değerlendirme gerekli olabilir.
Sonuç Olarak
Hamile kalmayı pek çok faktör etkiler. Hapı bırakmak önemli bir adım olsa da, kadının bedeninin gebelik için en uygun durumda olması da gereklidir.
Sağlıklı bir gebelik elde etmek için atılabilecek bazı ekstra adımlar şöyle:
- doğum anomalilerini önlemek için vitamin ve folik asit takviyeleri
- sigarayı bırakmak
- alkol içmekten kaçınmak
- stresi minimumda tutmak
Hapı bırakmak gebeliği elde etme süresini biraz uzatabilse de, bazı kadınlar onu bırakır bırakmaz gebe kalabiliyorlar.
Bu nedenle gebe kalma çalışmalarına başlar başlamaz bedeninizin hamilelik için bakımına da özen göstermeye başlamalısınız.