Hormonlu doğum kontrol yöntemlerini kullanmayı bıraktıktan sonra adet gecikmesi, adet düzensizliği ya da adet görmeme gibi durumlarla karşılaşabilir. Kadının normal adet döngüsüne ve doğurganlığına kavuşması için üç ay kadar süre geçmesi gerekebilir.
Bununla birlikte adet gecikmesinin gebelik belirtisi olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle cinsel yaşamı olan ve doğum kontrolünü bırakan kadınların dört hafta içerisinde adet olmamaları durumunda gebelik testi yapmaları gerekir.
Bu yazıda hormonlu doğum kontrol yöntemlerini bıraktıktan sonra neden adet gecikmesi yaşayabileceğinizi, başka hangi belirtileri görebileceğinizi ve bu belirtilerin ne kadar süreyle devam edebileceklerini öğrenebileceksiniz.
Doğum Kontrol Hapı Adet Döngüsünü Nasıl Etkiler?
Doğum kontrol hapı gibi hormonlu doğum kontrol yöntemlerini yıllardır alıyor olsanız dahi bıraktıktan sonra hamile kalma konusunda sorun yaşamamanız gerekir.
Hormonlu doğum kontrol yöntemleri, adet düzensizliği yaşayan kadınların düzenli olarak adet görmesine yardımcı olabilirken altta yatan sorunun çözülmesini sağlamazlar. Bu nedenle bu yöntemleri bıraktıktan sonra önceden yaşanan belirtiler tekrar ortaya çıkacaktır.
Pek çok kadın doğum kontrol hapı kullanırken adet döngülerinin normale döndüğünü düşünür. Ancak gerçekte olan şey, vücudun doğal olarak ürettiği hormonların bastırılması olmaktadır.
Hormonlu doğum kontrol yöntemleri, vücudun hormon dengesinde değişikliklere neden olduğu için bunları bıraktığınızda adet gecikmesi gibi adet düzensizlikleri yaşayabilirsiniz. Önemli olan bunlara neden olan faktörleri anlayabilmeniz ve çözüm için doktorunuza danışmanız olacaktır.
Doğum Kontrol Hapını Bıraktıktan Sonra Adet Gecikmesi Neden Olur?
Doğum kontrol hapları dahil olmak üzere hormonlu doğum kontrol yöntemlerini bıraktıktan sonra adet gecikmesi ya da adet düzensizliği yaşamak normaldir. Bu durum bazen haftalar bazense aylar sürmektedir.
Doğum kontrol hapı kullanmayı bıraktıktan sonra gebelik dışında adet gecikmesine neden olan diğer faktörler şu şekildedir:
Yumurtlamanın gecikmesi
Hap, implant ve spiral gibi hormonlu doğum kontrol yöntemleri, gebeliği önlemek için çeşitli şekillerde çalışır. Bu yöntemlerin çalışma yollarından bir tanesi, yumurtlamayı önlemektir.
Hormonlu doğum kontrol yöntemleri kullanan kadınlarda genelde yumurtlama gerçekleşmediği için kadında tekrar yumurtlama olması zaman alabilir. Yumurtlama olmadığında adet görmemek mümkündür.
Hormon eksiklikleri
Hormonlu doğum kontrol yöntemlerinden bazıları, adet döngülerini düzenleme konusunda işe yaramaktadır. Yani kadın o ay içerisinde yumurtlamasa bile her ay düzenli olarak adet görebilir.
Doğum kontrol hapı bırakıldığı zaman adet döngülerinin düzenlenmesi için vücudun kendi başına çalışması gerekir. Vücudun buna uyum sağlaması için ise belli bir zaman geçmesi gerekebilir.
Hormonlu doğum kontrol yöntemleri kullanmaya başlamadan önce adet düzensizliği yaşayan kadınlar da kullandıkları yöntemi bıraktıklarında düzensiz adet kanamalarıyla karşılaşabilir.
Stres
Stres, adet döngülerini kontrol eden hormonların dengesini bozabilir. Stres nedeniyle salgılanan hormonlar, beyin, yumurtalıklar ve rahim arasındaki ilişkiyi etkileyerek adet düzensizliğine yol açabilir.
Kendinizi önemli ölçüde stresli hissediyorsanız, adet döngüleriniz düzensiz hale gelebilir. Adetin düzenli olmasını sağlayan hormonlarda bir dengesizlik olduğunda adet gecikmesi gibi adet düzensizlikler görülebilir.
Yoğun egzersiz
Tıpkı stres gibi yoğun egzersizlerin de adet döngüsü üzerinde etkisi olabilmekte ve hormonlarda dengesizlik yaratabilmektedir.
Çok fazla egzersiz yaptığınızda vücudunuzun enerji depoları, diğer hayati fonksiyonlarını yerine getirmek için üreme fonksiyonlarını yavaşlatmaya ya da durdurmaya başlar. Bu durumda yumurtlama gerçekleşmeyebilir ve adet gecikmesi görülebilir.
Kilo değişimleri
Ani kilo alımı ve kaybı, adet döngüsüne zarar verebilmektedir. Ani kilo kaybı durumunda yumurtlamayı kontrol eden hormonların üretimi durabileceği gibi ani kilo alımında ise aşırı östrojen üretimi nedeniyle adet düzensizlikleri yaşanabilir.
Rahim miyomları ve polipleri
Miyomlar ve polipler, rahimde görülen oluşumlardır. Bazı hormonların aşırı üretimi, miyomlar ve poliplerin oluşumuna katkıda bulunabilmektedir.
Rahminde miyom ya da polip bulunan kadınlar, adet düzensizlikleri yaşayabilir ya da adet dönemleri arasında lekelenme görebilir. Bu durumda görülen diğer belirtiler arasında pelvik ağrı, kabızlık ve idrar yapma sorunları bulunabilir.
Tiroit dengesizliği
Hormonlu doğum kontrol yöntemleri kullanıldıkları süre boyunca altta yatan bazı sağlık sorunlarının belirtilerinin bastırılmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle doğum kontrol hapını bırakmanızla birlikte belirtileriniz tekrar ortaya çıkabilir.
Tiroit dengesizliği, bu sorunlardan bir tanesidir. Hipotiroidiniz varsa adet görmeme, ağır adet dönemleri ya da adet düzensizliği gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Hipertiroidi durumunda ise adet dönemleri daha kısa ve daha hafif geçme eğiliminde olabilir.
Polikistik over sendromu (PKOS)
PKOS, hormonlu doğum kontrol yöntemleri kullanmayı bıraktıktan sonra belirti gösteren sağlık sorunlarından bir diğeridir. PKOS’ta en sık rastlanan belirti, adet düzensizliği olmaktadır.
PKOS’ta yumurtlama her ay düzgün bir şekilde gerçekleşmediği için doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra adet gecikmesi yaşamanız mümkündür.
Doğum Kontrol Hapını Bıraktıktan Sonra Adet Ne Zaman Düzene Girer?
Doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra düzenli olarak adet görmek kadından kadına farklılık gösterecektir. Stres, egzersiz, vücut ağırlığı ve genel sağlık gibi konular, ne zaman adet görüleceğini ve adetin düzenli olup olmayacağını etkilemektedir.
Ortada başka bir sağlık sorunu yoksa normalde hap kullanmayı bıraktıktan sonra 3 ay içerisinde adet döngüsü ve doğurganlık eski haline döner. Ancak bazen bu süre bir yıla kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle durumunuzu değerlendirmesi bakımından doktorunuzu ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.
Sonuç Olarak
Doğum kontrol hapını bırakmak, adet döngüsünü geçici olarak etkileyebilse de adet döngüsünü etkileyen başka faktörler de bulunmaktadır.
Doğum kontrol hapı almayı bıraktıktan sonra 3 ay içerisinde adet olmadıysanız ya da yaşadığınız başka belirtiler varsa doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.
Doktorunuz, adet düzensizliğinize neden olan faktörü tespit etmeye çalışarak size yardımcı olacak ve adet döngülerinizin düzenlenmesi için tedavi seçenekleri sunacaktır.