Emzirme döneminde yediğiniz ve içtiğiniz şeylerin hepsi anne sütüne etki etmektedir. Anne sütünü etkileyen şeyler arasında alkol de bulunmaktadır.
Emziren annelerin yapabilecekleri en güvenli davranış, emzirme döneminde hiç alkol tüketmemektedir. Bununla birlikte günde bir kadehe kadar alkolün, bebek üzerinde etkisinin zararlı olduğu düşünülmemektedir. Ancak alkol aldıktan sonra annenin bebeğini emzirmek için en az 2 saat beklemesi iyi olacaktır.
Alkol Anne Sütüne Geçer mi?
Yapılan bazı araştırmalara göre annenin kan dolaşımında bulunan alkol miktarının yüzde 5-6’sının anne sütü ile bebeğin kan dolaşımına geçtiği düşünülmektedir. Bu oran oldukça düşük bir orandır.
Alkollü içecek tüketildikten sonra kandaki alkol seviyeleri 30 ila 60 dakika sonra en yüksek seviyelere çıkar. Alkol, tüketildikten sonra anne sütünde 2-3 saate kadar tespit edilebilmektedir.
Alkollü içeceklerden sonra alkolün bebeğinize geçmesini engellemek için bebeğinizi emzirmeden önce en az 2 saat bekleyin. Bu sayede karaciğeriniz, alkolü filtreleyecek kadar zamana sahip olmuş olur.
Bununla birlikte tükettiğiniz alkol miktarı arttıkça kanınızdaki alkol seviyesi de yükselecektir. Anne sütündeki alkol miktarı da kanda artan alkol seviyesi ile birlikte artacaktır. Yani daha fazla alkol tüketilmesi durumunda alkolün kanda ve anne sütünde tespit edilebileceği süre artacaktır.
Alkolden Sonra Emzirme
Alkol, kan dolaşımınızda bulunduğu sürece sütünüzde de bulunacaktır. Alkol seviyeleri kanda en üst seviyeye çıktıktan sonra karaciğerin alkolü işlemesiyle birlikte yavaşça yok olur.
Alkol tükettikten sonra anne sütündeki alkolü temizlemek için sütün sağılıp atılması gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Bunu yapmanız şart değildir ve sütünüzdeki alkolün daha çabuk bir şekilde atılmasını sağlamaz. Bununla birlikte alkol içiyorsanız, ancak göğüsleriniz sütle şiştiyse rahatlamak için sütünüzü sağmak ve dökmek isteyebilirsiniz.
Alkol almayı planlıyorsanız ve bebeğinizin siz alkol tükettikten sonra iki saat içinde acıkacağını düşünüyorsanız, alkol almadan önce sütünüzü sağmayı düşünebilirsiniz.
Alkol Aldıktan Kaç Saat Sonra Emzirmeli?
Kan dolaşımınızda alkol kaldığı sürece sütünüzde alkol bulunacaktır. Kan dolaşımınızda alkolün kalma süresi, tükettiğiniz alkol miktarı ile orantılıdır.
Günlük içilmesi güvenli olarak düşünülen alkol miktarı şu şekilde olmaktadır:
- 350 ml bira (Yüzde 5 ya da daha az alkollü)
- 140 ml şarap (Yüzde 7 ya da daha az alkollü)
- 45 ml distile içkiler ya da likör
Alkollü içeceklerin alkol oranlarının arttıkça kan dolaşımında kalma sürelerinin arttığını unutmayın. Örneğin, yüzde 9 alkol içeren 350 ml’lik bira içmeniz durumunda iki adet az alkollü bira içmiş sayılırsınız.
Alkol kullanıyorsanız, sütünüzdeki alkolün bebeğinize geçmemesi için dikkat etmeniz gereken süreler şu şekilde olmaktadır:
- 1 kadeh: 2-3 saat
- 2 kadeh: 4-5 saat
- 3 kadeh: 6-8 saat
Yukarıda yer alan sürelerin genel süreler olduğunu unutmayın. Alkolün kan dolaşımınızda ve sütünüzde kalması kilonuz, alkol içerken bir şeyler yiyip yemediğiniz, ne kadar alkol tükettiğiniz, alkolü ne kadar hızlı içtiğiniz ve karaciğerinizin alkolü ne kadar sürede parçaladığı gibi şeylere bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Alkolün Emzirmeye Etkisi Nedir?
Günde bir kadehe kadar ölçülü alkol tüketiminin, anne sütü ile beslenen bebekler için özellikle de alkol tüketiminden sonra anne 2 saat beklediyse zararlı olduğu düşünülmemektedir.
Bununla birlikte alkol tüketiminin artmasıyla kan dolaşımında alkolün bulunacağı süre artacaktır. Alkol, kan dolaşımında bulunduğu sürece anne sütünde de bulunacaktır. Ayrıca aşırı alkol tüketiminin süt üretimini azaltabileceği ve bebeğin uyku düzeninin ve gelişiminin etkilenebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle emzirirken alkolü makul miktarlarda tüketmek gerekir.
Emziren Annenin Alkol Alması Bebeği Nasıl Etkiler?
Emziren annenin alkol alması konusunda önemli olan faktörlerden bir tanesi bebeğin yaşı olmaktadır. Bebek ne kadar küçükse, bebeğin karaciğerinin alkolü işleyebilmesi o kadar zor olmaktadır. Bununla birlikte bebek 3 aylık olduktan sonra karaciğeri alkolü daha etkin bir şekilde işleyebilmektedir ve anne sütünde kalan alkolün etkisi minimum olmaktadır.
Emzirme döneminde alkol tüketimi ile ilgili endişeleriniz varsa bunları doktorunuzla konuşmanız en iyisi olacaktır. Bu sayede tüketebileceğiniz alkol miktarını doktorunuzdan daha net bir şekilde öğrenebilirsiniz. Ayrıca Bkz; Alkol, sigara ve beslenmenin tüp bebek üzerindeki etkileri
Bira İçmek Süt Yapar mı?
Alkol tüketiminin, özellikle de bira içmenin süt üretimini arttıracağına dair yaygın bir inanış bulunmaktadır. Ancak bu inanışın doğru olmadığını söylemek gerekir.
Birada bulunan arpa (alkol değil), prolaktin üretimini arttırabilir. Ancak biranın içerisindeki alkol, süt üretimini azaltır ve süt çıkımı refleksini engelleyerek yeteri kadar süt gelmesinin önüne geçebilir.
2001 yılında yapılan bir araştırmaya göre süt çıkımı refleksinin, alkol kullandıktan sonra ilk 4 saatte azalması nedeniyle bebekler yüzde 20 daha az süt alabilmektedir.
Bu durumun önüne geçmek için alkolsüz bira tüketmeyi deneyebilirsiniz. Alkolsüz biranın içerisinde süt üretimini arttıran galaktagog bulunduğu için alkolün olumsuz etkilerini yaşamadan arpanın sütü arttıran faydalarından yararlanabilirsiniz.
Sonuç Olarak
Günlük bir kadehi geçmeyecek şekilde alkollü içki tüketmeniz, emzirme döneminde sorun yaratmayacaktır. Ancak hiç alkol tüketmemenin daha güvenli olacağını söylemek gerekir.
Alkol tüketecekseniz, alkolün sütünüzden tamamen temizlendiğinden emin olana kadar bebeğinizi emzirmemeniz gerekir. 350 ml bira (yüzde 5 ya da daha az alkollü), 140 ml şarap (yüzde 7 ya da daha az alkollü) 45 ml distile içki ya da likör içtikten sonra bebeğinizi emzirmek için 2-3 saat beklemeniz faydalı olacaktır.
Alkol tükettikten sonra sütünüzü sağıp dökmeniz, vücudunuzdaki alkolü atmanızı sağlamayacaktır. Bununla birlikte süt üretiminizi devam ettirmek ve göğüslerin sütten şişmesinin önüne geçmek için sütünüzü sağıp dökebilirsiniz.
Bebeğin 1 yaşına gelene kadar beslenmesinin en iyi yolunun anne sütü içmesi olduğunu unutmayın. Bu nedenle alkol almayı planlıyorsanız, fazla miktarlarda alkol tüketmediğinizden emin olun.
Kaynaklar
Alcohol and Breastfeeding. (2021, February 9). Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/vaccinations-medications-drugs/alcohol.html
Breast-feeding and alcohol: Is it OK to drink? (2019, July 3). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/breast-feeding-and-alcohol/faq-20057985
Cherney, K. (2019, March 29). How Long Does Alcohol Stay in Your Body? Healthline. https://www.healthline.com/health/how-long-does-alcohol-stay-in-your-system
Haastrup, M. B. (2014, February 1). Alcohol and Breastfeeding. Wiley Online Library. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcpt.12149
Mennella, J. A. (2001). Regulation of Milk Intake After Exposure to Alcohol in Mothers??? Milk. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 25(4), 590–593. https://doi.org/10.1097/00000374-200104000-00016