GEBELİK HESAPLAMA ARACI
Gebelik hesaplaması için SAT (son adet tarihinizin) ilk gününü seçiniz.:
GEBELİK HESAPLAMA SONUCUNUZ
Muhtemel gebe kalma tarihiniz :
Bugün Fetal Yaş :
Kac aylik hamileyim:
Bebeğinizin İlk Kalp Atışının Ultrasonda Duyulması:
(7 hafta ila 8 hafta)
İkili test için en iyi tarih aralığı :
(12 hafta ila 13 hafta)
Organ Tarama Ultrasonu (2. düzey ultrason) Tarihi:
(20 hafta ila 22 hafta)
Risk faktörleri olan hastalarda rahim ağzı uzunluğu değerlendirmek için en iyi zaman:
4'lü test için en iyi tarih aralığı:
(16 hafta ila 18 hafta)
Tahmini Gebelik Bitiş Tarihi:
Gebelik Hesaplama
Bebek sahibi olmak isteyen herkes gebelik planladığı dönemden itibaren büyük bir heyecan içinde olur. Özellikle de gebelik testinin pozitif sonuç vermesiyle birlikte bu heyecan katlanarak doğuma kadar devam eder ve artık bu heyecana bir de her şeyi öğrenme isteği, gebelikle ilgili her şeyi araştırma süreci başlar. Normal şartlar altında gebelik yaklaşık olarak 9 ay 10 gün kadar sürmektedir. Anne adaylarının kendilerini bu süreçte nelerin beklediğini merak etmeleri, neler yaşayacağı hakkında fikir sahibi olmak istemeleri de gayet normal ve doğaldır. Akıldaki tüm soruların cevaplarını almak ve hamilelik sürecini takip etmek için önce kaç haftalık gebe olduğunu hesaplamak, bilmek gerekir. Bunun için gebelik hesaplama aracını kullanarak bebeğin tahmini doğum tarihini de öğrenmek çok kolay olacaktır.
Gebelik hesaplama nasıl yapılır?
Gebelik hesaplaması yaparken, döllenme tarihinin baz alınması gerektiği düşünülse de, uzmanlara göre gebelik hesaplamasında önemli olan son adet tarihinin başlangıç günüdür. Bu bakımdan kaç haftalık hamile olduğunu ve bebeğin doğacağı tarihi öğrenmek için son regl döneminin ilk gününü dikkate almak gerekmektedir.
Şöyle ki, tahmini doğum tarihini hesaplamak için son adet tarihinden 3 ay geriye gitmek ve bu tarihe 7 gün eklemek yeterli olmaktadır. Örneğin; son adet döneminin ilk günü 10 Ekim olan anne adayı, ekim ayından 3 ay geriye giderek temmuz ayını, 10 Temmuz’u bulur. 10 Temmuz’a 7 gün daha ekleyerek de tahmini olarak 17 Temmuz’da doğum yapacağını öğrenir. Bu şekilde çok kolayca tahmini doğum tarihi hesaplanırken, gebelik haftası hesaplama aracı ile de bu sonuca ulaşılabilir. Ancak her gebelik ve de her bebek kendine özel bir gelişim süreci gösterdiğinden bu otomatik hesaplamalar yaklaşık bir tahmindir.
Doğum, hamilelik sürecinde gerçekleşen pek çok biyolojik etkilerden dolayı gebelik takvimine göre daha geç ya da daha erken gerçekleşebilir. Gebelik haftası hesaplama işlemi, gebelik ayı hesaplamasına göre çok daha geçerli ve gerçekçi sonuçlar verebilir. Zira tıbbi açıdan gebelik haftası hesaplama takvimi hesaplamaları da, ay ay değil hafta hafta olur.
Hafta hafta gebelik süreci
Hafta hafta gebelik hesaplama sonucunda, hamileliğin kaçıncı haftasında olduğunu ve bebeğin tahmini doğum tarihini hesaplamak mümkündür. Yaklaşık 40 hafta süren heyecanlı gebelik dönemi hakkında tüm gelişmeleri bilmek, gebeliği adım adım takip etmek anne adaylarının merakını dindirir ve bu önemli süreci daha bilinçli bir şekilde tamamlamaya yardımcı olur.
1-3 haftalık gebelik süreci
Daha gebeliğin ilk haftaları ve anne adayları muhtemelen henüz hamile olduğunu bilmez. Anne adaylarının hamilelikten haberi bile yokken, aslında bu dönemde bebek için çok önemli olaylar oluyordur. Şöyle ki; bu dönem spermin yumurtada döllenmesi ile başlar. Gebelik haftası hesaplamaya göre, bebeğin rahimdeki yolculuğu 4. haftaya kadar sürmektedir. Yani bu ilk 3 haftalık süreçte gebelik hem var hem de yeni oluyor gibidir. Bu süreçte bebek “blastosit” olarak adlandırılan hücrelerden oluşan minik bir top halindedir. Hücrelerden oluşan bu top rahim duvarına tutunur ve vücutta HCG hormonu salgılamaya başlar. Kadının adet dönemi geciktiğinde yaptığı kanda gebelik testinin pozitif çıkmasını sağlayan hormon bu HCG’dir.
İlk 3 hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
İlk 3 hafta içinde anne adaylarının bedeninde gözle görülür değişiklikler olmazken, hafif lekelenme şeklinde kanamalar olabilir.
4 haftalık gebelik süreci
Embriyonik dönemin başlıyor. 4. gebelik haftası başladığı andan itibaren, bebeğin tüm organları oluşmaya, gelişmeye başlar. İşte bu dönem embriyo için en hassas dönemlerden biridir.
4. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne adayı hamileliği henüz fark etmemiş ya da yeni fark etmiş olabilir. Bu haftadan sonra yapılacak gebelik testleri pozitif sonuç verir. Artık anne adayının tükettiği besinler bu dönemde bebeğe etki etmeye başlar. Bu sebeple de kalsiyum, protein ve demir açısından zengin ürünler tüketmeye ve doktorun önerisiyle folik asit takviyesini almaya başlamak gerekir.
5 haftalık gebelik süreci
Gebelikte 5. haftada bebeğin derisinin, saçlarının, tırnaklarının, meme bezlerinin, diş minesinin ve ter bezlerinin büyümesini de sağlayacak katman olan ektoderme oluşuyor. Bununla birlikte artık orta katman olan mezodermde bebeğin kalbi ve dolaşım sistemi de oluşmaya başladı. Endodermde ise akciğer, bağırsaklar, boşaltım sistemi, tiroit, karaciğer ve pankreas oluşumu başlıyor.
5. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne adayı bu haftadan itibaren göğüslerde hassasiyet, yorgunluk ve sık idrara çıkma gibi şikayetleri hissetmeye başlar. Henüz gebelik testi yapılmadıysa bile bu belirtilerden dolayı gebelik şüphesi ile doktora başvurulur.
6 haftalık gebelik süreci
Bebeğin gözleri, burnu ve kulakları oluşmaya başlamıştır. Bununla birlikte akciğeri oluşturacak dokular harekete geçmiş ve bağırsaklar gelişmeye başlamıştır.
6. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
6 haftalık gebelikte anne adayının vücudunda hormon seviyesinde değişimler yoğundur. Artan hormonlardan dolayı anne adayı çok duygusal bir döneme giriyor. Özellikle de göğüsler çok hassaslaşmış, zaman zaman acıyor ve biraz da büyümüştür.
7 haftalık gebelik süreci
Bebek hızla büyüyor ve artık geçen haftakinin 2 katına ulaşmış durumdadır. Bu hafta bebeğin elleri ve ayakları gelişiyorken, minik parmakları henüz oluşmuyor. Ama bebeğin beyninde bulunan her iki lob da hızlı bir şekilde gelişiyor. Her ne kadar henüz bir embriyo şeklinde olsa da sindirim sistemi de hızlıca gelişiyor.
7. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
7. haftada anne adayının rahmi normal boyutunun iki katına ulaşmıştır. Artık gebeliğin doğal ürünü olan çok fazla yemek yeme ve sık sık tuvalete çıkma isteğini hissediliyor. Bir de çok sık mide bulantıları, ara sıra kusma gibi şikayetler olabilir. İyi haber şu ki, bunlar birkaç hafta sonra sona erecek ya da azalacaktır.
8 haftalık gebelik süreci
8 hafta oldu bile. Artık minik bebeğin göz kapakları oluşuyor ve anne adayı fark etmese bile bebek minik minik hareket etmeye ve yön değiştirmeye başladı.
8. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne adayının göğüsleri hızla büyümeye devam ediyor, göğüs uçları genişliyor ve koyulaşıyor. Artık uykusuzluk, halsizlik ve yorgunluklar çok daha net hissediliyor.
9 haftalık gebelik süreci
Rahimdeki embriyo, artık bir fetüs halini almış durumda. Bebeğin kalbindeki 4 odacık tamamlandı ve minik dişleri de yavaş yavaş oluşacak. Bebeğin kol ve bacak gelişimi için bu dönem çok önemli olmakla birlikte, minicik parmaklar da oluşuyor.
9. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne adayı hafif kilo almaya başlamış olsa da henüz gebelik ilk bakışta belli olmuyor. Maalesef gebelik belirtilerinden olan mide bulantıları tüm şiddetiyle devam ediyor. Çok rahatsız edici olsa da yüzde hafif lekelenmeler ve göğüste değişimler gözle görülür halde.
10 haftalık gebelik süreci
Bebeğin böbrek, bağırsak, beyin ve karaciğer gibi hayati iç organları artık çalışmaya başladı. Bebeğin omurgası da şeffaf derisinin altında görünür hale geldi.
10. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Gebelik 10 haftalık döneminde anne adayları vajinal bölgede mantar sorunu ve bağırsak enfeksiyonu sorunlarını sıklıkla yaşar. Her ne kadar henüz hamile kıyafetleri giymeye gerek olmasa da, daha rahat ve pamuklu iç çamaşırları tercih etme vakti gelmiş bulunuyor.
11 haftalık gebelik süreci
Bebeğin hem yüzü iyice belirginleşti hem de ses telleri artık oluşuyor. Hızlı bir şekilde büyüyen bebek hem hareket ediyor hem de refleks gösteriyor. Bunların yanında 11. haftada bebeğin diş kökleri oluşuyor.
11. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Gebeliğin ilk belirtilerinden olan mide bulantıları ve kusma şikayetleri bu haftadan itibaren azalıyor ve yakında bitecek. Ama şimdi de mide yanması başlıyor. Bu dönem sindirim sorunlarının yaşanması muhtemel bir dönem olduğundan, sindirim sistemine iyi gelecek şekilde beslenmeye özen göstermek gerekir.
12 haftalık gebelik süreci
Bu hafta bebeğin genital organı belli olmaya başladığı için birkaç hafta sonra cinsiyetini öğrenmek mümkün olabilir. Bir de bebeğin yavaş yavaş açılmaya başlayan parmakları artık ultrasonda net bir şekilde görülebiliyor. Bkz: Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?
12. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne adayının rahmi artık iyice büyüdü ve idrar kesesine şiddetli bir baskı uyguluyor. Bundan dolayı da daha sık tuvalete gitmek gerekiyor.
13 haftalık gebelik süreci
Bebek hızla büyümeye devam ederken, boyunun uzadığını da fark etmek artık mümkün. Bu hafta bebeğin başı vücuduyla eşit büyüklükte ve minik bebek rahat bir şekilde hareket ediyor.
13. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Bu dönemin en sevindirici haberlerinden birisi artık düşük yapma riskinin hızla azalıyor olmasıdır. Bununla birlikte gebeliğin ilk dönemlerinde sıkça yaşanan halsizlik, yorgunluk ve mide bulantısı gibi şikayetler de artık yavaş yavaş azalıyor ve yakında tamamen bitecek ve anne adayı daha enerjik bir döneme girecek. Ancak bu dönemde maalesef vajinal akıntılar artabiliyor. Vajinal akıntının şeffaf ya da beyaz renkli, kokusuz olması normalken, yeşil, sarı, kahverengi, kötü ve keskin kokulu akıntılar enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu tür bir şüphede mutlaka doktora danışıp önlem almak gerekir.
14 haftalık gebelik süreci
Bu birkaç hafta bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Rahimdeki bebek giderek büyüyor ve artık gözlerini açıp kapatabiliyor, kaşlarını çatabiliyor, parmağını emebiliyor. Henüz anne adayı bunu fark edemiyor olsa da bebek içeride ellerini ve bacaklarını kullanarak aktif bir şekilde hareket ediyor.
14. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
14. haftadan itibaren rahmin üst kısmı kasık kemiğinin biraz üzerinde yer alacak. Bu sebeple de anne adayı göbeğindeki çıkıklığı görebilecek, gebelik dışarıdan da fark edilebilecek.
15 haftalık gebelik süreci
Bu haftalarda bebek üst solunum yolu aracılığıyla amniyotik sıvıyı ciğerlerinden dışarıya atıyor, bir de tat alma duyusunu geliştirmeye çalışıyor. Yani bebeğin gelişimi hızla devam ediyor.
15. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne ve baba adaylarının en çok merak ettikleri hususlardan birisi olan bebeğin cinsiyeti artık bu haftadan itibaren net bir şekilde öğrenilebilir. Elbette ki, kesin değil, ancak doktor ultrason muayenesinde cinsiyeti görebilir. Doktorun önerisi ve gerekli bulması durumunda genetik özelliklerin tespit edilebileceği amniyosentez testi yapılması gerekiyorsa bu haftanın sonu uygun olacaktır. Ancak bunun için acele etmeye gerek yok. Çünkü gebeliğin 18. haftasına kadar amniyosentez yapılabilir.
16 haftalık gebelik süreci
Bu hafta, bebeğin ayak tırnakları da dahil olmak üzere pek çok organı, dokusu gelişir, bebek hızla büyümektedir. Kalbinin de gelişimini sürdürüyor olduğunun altını çizmekte fayda var.
16. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Artık anne adayı karnının iyice büyümeye başladığını fark edecektir. Özellikle de rahmi bir hayli büyümüştür. Büyüyen rahim ve bebek, bir de almaya başlanan kilodan dolayı bel öne, sırt ise arkaya doğru şekil değiştirmeye başlıyor. Bu aralar iştah artışına paralel olarak kilo alımı hızlanabilir. Ancak kilo almak için daha çok erken olduğundan dikkat etmekte fayda var. Özellikle de şeker tüketimine dikkat ederek beslenmek ve mümkünse bir uzman kontrolünde yürüyüş, yüzme gibi egzersizlere başlamak önerilir.
17 haftalık gebelik süreci
Bebeğin kordonu giderek kalınlaşıyor, bebek hızla büyümeye devam ediyor. Artık bebek hem emebiliyor hem de yutmayı öğreniyor. Bununla birlikte ter bezleri de oluşmaya başlamış durumdadır.
17. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Bebek büyüdüğünden anne adayının karnı bu hafta iyice büyüyor ve daha net bir biçimde görülüyor. Henüz vücudun dengesini bozacak kadar büyümemiş olsa da artık bu haftadan itibaren daha dikkatli yürümekte fayda var. Dengesizlikleri ve olası bir düşmeyi önlemek için artık spor ayakkabılar giymek önerilir.
18 haftalık gebelik süreci
18. hafta itibariyle bebeğin cildinde “lanugo” adı verilen ve sonradan dökülecek olan tüyler çıkmaya başlar. Bir de bebeğin saçları ve kaşları da çıkmaya, görünmeye başlamıştır.
18. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Annenin vücut yapısı ve kilo alma durumuna göre karnının şekli ve büyüklüğü değişse de artık hamile olduğu dışarıdan net olarak belli olur. Anne adayı bu dönemden itibaren beli sıkmayan, bol ve rahat hamile kıyafetleri giymelidir. Bu haftadan sonra sık sık tansiyon düşebileceği için, ani hareketlerden kaçınmak önerilir.
19 haftalık gebelik süreci
Hızla büyüyen bebeğin duyma, koklama ve tat alma duyuları gelişiyor. Ayrıca bebeğin amniyotik sıvı içinde derisinin zarar görmemesi için “verniks caseosa” adlı tabaka tarafından kaplamış halde.
19. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne adayının rahmini destekleyen dokular, bebeğin büyümesiyle birlikte genişliyor. Bundan dolayı da ara sıra mide ağrılarına benzer sancılar yaşanıyor.
20 haftalık gebelik süreci
Bebeğin beyin yapısının hızla geliştiği bu hafta içinde bebeğin bağırsaklarında meconium adı verilen siyah, yapışkan bir madde birikiyor. Bu madde ileriki bir zamanda bebeğin ilk dışkısıyla birlikte vücut dışına atılacak.
20. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
20. haftadan itibaren artık anne adayı daha belirgin bir biçimde kilo almaya başlar. Bu süreçte özellikle de kırmızı et, ciğer, baklagiller gibi demir bakımından zengin besinler tüketmeli, beslenmesi daha programlı hale gelmelidir. Büyüyen bebek ve rahimden dolayı, hormonların da etkisiyle anne adayı artık yavaş yavaş uyku problemleri yaşamaya başlar. Bunu azaltabilmek için doğru yatış pozisyonunda yatmalı, oda sıcaklığını sıcak ya da soğuk değil ılık olarak ayarlamalı, bel ve bacak ağrıları için düzenli egzersiz yapmaya başlamalıdır.
21 haftalık gebelik süreci
Gebelik sürecinin yarısı sağlıklı bir şekilde tamamlanmış durumdadır. Bebeğin kaşları ve saçları tamamen oluşmuştur. Ayrıca anne adayları artık bebeğin hareketlerini, tekme ve yumruklarını net bir şekilde hissedebilir. Ancak tam olarak hissedemeyenler endişelenmesin yakın zamanda bu hareketler çok daha belirgin hale gelecek.
21. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Bu haftalarda anne adayının göğüslerinden bir miktar süt gelmesi normaldir. Bunu önlemek ve rahatsız olmamak için göğsü destekleyici iç çamaşırı giyilmeli ve süt kesinlikle akıtılmaya çalışılmamalıdır. Artık hamilelik iyiden iyiye kendini gösterdiğinden fazla ayakta durmaktan kaçınılmalıdır. Aksi halde kasıklarda ağrılar olabilir. Fırsat buldukça dinlenmeye çalışmak gerekir.
22 haftalık gebelik süreci
Bebek artık mini bir insan görünümünü almış durumdadır. Bebeğinizin vücudu şuan tüylerle kaplı haldedir. Bebeğin hormonlarının üretimini gerçekleştiren pankreas bu hafta iyice gelişecek.
22. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Bir süredir bolca dökülen saçlar, artık dökülmüyor ve hızlı uzuyor, tırnaklar kırılmıyor, hatta daha hızlı uzuyordur. Bunlar sevindirici olmakla birlikte, maalesef vücut tüyleri artıyor ve onlar da hızlı uzuyor. Zira hormonlar artık çok daha fazla salgılanıyor.
23 haftalık gebelik süreci
Bebeğin kulakları artık dışarıdaki sesleri çok daha net algılıyor. Minik bir insan olan bebek, annesinin kalp atışını, solunum ve bağırsak hareketlerini de hissedebiliyor. Şimdi bebekle iletişim kurmaya başlamak için çok doğru bir zaman.
23. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne adayının vücudu artık çok fazla sıvı kaybediyor. Bu sebeple de gün içinde fazlaca sıvı tüketmek gerekiyor. Bu hafta doktor tetanos aşısı yapılmasını istenecek, 1 ay sonra da ikinci doz aşı yapılacaktır.
24 haftalık gebelik süreci
Bebeğin şimdiye kadar incecik olan derisi yavaş yavaş kalınlaşmaya başlıyor. Bu hafta bebeğin beyni hızla gelişiyor, akciğer gelişimi ise tamamlanmak üzeredir. Ancak yine de henüz bebeğin ciğerleri dışarıda yaşamaya hazır değil.
24. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
24. hafta doktor muhtemelen glikoz tolerans testi isteyecektir. Anne adayının vücudunda yavaşlayan kan akışı birikmelere ve şişmelere neden olur. Bunu önlemek için sol tarafa uzanarak ya da ayakları kaldırarak dinlenmek, bacakları ve bilekleri hareket ettirmek önerilir.
25 haftalık gebelik süreci
Bu haftadan itibaren bebeğin cildinde yağ dokusu oluşuyor ve tüylenme de devam ediyor. Ayrıca ciğerlerin gelişimi de hızla sürüyor.
25. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Henüz glikoz testi yaptırmamış olanlar bu hafta yaptırmalılar. Egzersiz rutini devam ederken, karın iyice belirginleşmeye başladığından daha yumuşak hareketler yapmaya özen gösterilmeli.
26 haftalık gebelik süreci
Artık bebeğin nefes alışverişi daha düzenli ve sık hale devam ediyor, bebek bu şekilde doğuma ve de doğum sonrasına hazırlanıyor.
26. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Her geçen gün büyümeye devam eden rahim anne adayının belinin alt kısmında ağrıya yol açıyor. Bunu önlemek ve hafifletmek için sık sık yürümek, mümkünse haftada iki gün birer saat yüzmek ve de bol bol dinlenmek önerilir. Uyurken bacakların arasına yastık sıkıştırmak da rahatlatacaktır.
27 haftalık gebelik süreci
Minik bebek artık uyuyor, uyanıyor ve sürekli hareket halinde. Beyin dokusu gelişimine devam ederken, zaman zaman hıçkırık tutuyor, hatta anneler bunu hissedebiliyor.
27. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne adayı belinde ve kasıklarında sıkça ağrılar, kasılmalar hissediyor. Bunun etkisini azaltmak için esnetme egzersizleri iyi gelebilir. Bu kasılmalar normalken, bebeğin aşağıya doğru baskı yaptığı hissedilirse normal dışı bir şey olabileceği için doktora danışmak önerilir.
28 haftalık gebelik süreci
Bebek çok aktif ve hareketli, bunları hissetmek ve takip etmek de çok keyifli. Artık anne ve bebek iletişimi çok daha kuvvetli.
28. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Gebeliğin bu dönemleri, artık daha zaman olsa da doğum heyecanının başladığı dönemler. Doğuma kadar 3-4 kilo almak normal kabul edilir. Bu aralar ve aslında doğuma kadar “huzursuz bacak sendromu” yaşanabilir. Bunu hafifletmek için doktorun önerisi ile demir takviyesi almak önerili.
29 haftalık gebelik süreci
Bebeğin beyin kıvrımları hızla gelişiyor. Bu sebeple de kafatası büyüyor. Bu haftadan sonrası bebeğin kemiklerinin gelişimi için çok daha önemli.
29. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Hamilelik ilerledikçe sindirim sorunları ve özellikle de kabızlık sıklaşıyor. Bundan dolayı anne adayı hemoroit sorunu yaşayabilir. Bunu önlemek için çok uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya yatmak yerine daha hareketli olmaya özen göstermek ve de egzersizleri ihmal etmemek gerekiyor. Artık iyice hareketlenen bebeğin tekmelerini saymak önemlidir. Buna göre doktor bebeğin gelişimi takip edecek ve de olası bir uzun süreli hareketsizliği fark edip doktora başvurmak mümkün olacaktır.
30 haftalık gebelik süreci
Bebeğin içinde yaşadığı amniyotik sıvı gittikçe azalıyor, daha doğrusu bu durum bebeğin büyüyor olmasının bir sonucudur. Bu hafta bebeğin görme duyusunun güçlenmesi bakımından da çok önemli bir haftadır.
30. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne adayının yaşadığı hormonal değişiklikler sebebiyle bağ dokusu ve eklemleri gevşiyor ve bundan dolayı da ara sıra dengesizlikler olabiliyor. Artık dengeyi kaybedip düşmemek için çok daha fazla dikkat olmak gerekiyor. Gebelik ilerledikçe anne adayının ayaklarında gözle görülür bir büyüme, şişme olmuş durumda. Bu sebeple de 1, hatta belki 2 numara büyük ayakkabıya ihtiyaç duyulabilir.
31 haftalık gebelik süreci
Bebek bu haftalarda en hareketli dönemini yaşıyor. Kimi zaman bebeğin tekmelerinden, yumruklarından dolayı anne adayı uykusundan bile uyanabilir. Bebek gece, gündüz sürekli hareket halindedir. Aynı zamanda yine bu haftalarda bebeğin kafatasının büyüyor.
31. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Doğuma sayılı haftalar kaldı ve artık anne adayının hissettiği kasılmalar şiddetlenecek. Ancak bu kasılmalar 30 saniye gibi kısa sürelidir ve ağrıya sebep olmaz. Eğer düzenli arkalıklarla aşırı şiddetli kasılmalar olursa, bunlara ağrı da eşlik ederse erken doğumun habercisi olabileceği için mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı.
32 haftalık gebelik süreci
Bebeğin vücudundaki yağ tabakasının gelişmesiyle birlikte cildi yumuşuyor. Bebek bu dönemde hızla kilo almaya başlıyor. Doğumda görülecek gerçek saçları da yine bu dönemde çıkıyor.
32. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne adayının vücudundaki kan miktarı artık iyice arttı. Bu artışla birlikte rahim, diyaframa ve mideye ciddi bir baskı uygulayabilir. Hamilelikte sıkça yaşanan nefes darlığı ve mide yanması gibi sorunlar da bundan kaynaklanmaktadır. Çok şiddetli ve rahatsız edici olmadığı sürece evde basit önlemlerle bu şikayetlerle başa çıkılabilir. Bunun için anne adayına yastığını dik konuma getirerek uyuması ve daha küçük porsiyonlar halinde sık sık yemesi önerilir.
33 haftalık gebelik süreci
Evet, bebek hızla büyüyor. Ancak bebeğin kafatasında bulunan kemikler henüz tam sert değil. Çünkü normal doğumda rahimden çıkabilmesi için, doğum kanalına rahatça sığarak doğabilmesi için kafatası kemiklerinin biraz yumuşak olması gerekiyor.
33. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Hamilelerin çokça şikayet ettikleri şişmeler bu dönemde yoğun olarak yaşanıyor. Bu dönemde anne adayı parmaklarında, bileklerinde ve ellerinde şişmelerin yanında uyuşma gibi sorunlar da yaşayabilir. Bunu önlemek ya da en azından azaltabilmek için anne adayı gün içinde, hatta geceleri uyandıkça sık sık parmaklarını açıp kapatarak egzersiz yapmalı, bileklerini oynatmayı alışkanlık haline getirmelidir.
34 haftalık gebelik süreci
Pek çok anne adayı, gebeliğin başından sonuna kadar erken doğumdan endişelenir. Ama sorunsuz bir şekilde 34. haftaya gelen anne adayları erken doğum endişesinden kurtulup rahatlayabilir. Çünkü her ne kadar doğum için ideal dönemler 38 – 40 haftalar arası olsa da bu haftadan sonra görülen erken doğumlarda genellikle sorun yaşanmaz. Çünkü bebek olması gereken gelişimini neredeyse tamamlamış durumdadır. Ama tabi ki de ideal doğum döneminin beklenmesi herkesin talebidir. Zira bebeğin merkezi sinir sistemi ve akciğerleri hala gelişimine devam ediyor.
34. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne adayı bu hafta ve sonrasında doğuma kadar sık sık tuvalete gitmek durumunda kalacak, uyurken ve otururken bir türlü rahat pozisyonu bulamayacaktır. Ayrıca ayaklarda ve bacaklarda biriken fazla kan da tansiyonun sık sık düşmesine sebep olabilir. bunu düşünerek artık ani hareketler yapmaktan kaçınmak, daha dikkatli olmak önerilir.
35 haftalık gebelik süreci
Sonunda bebek artık gelişimini tamamlamış, rahimde keyfine bakıyor ve önümüzdeki birkaç hafta kilo almaya devam ediyor olacak. Bebeğin artık büyümüş olması ve alanın darlığından dönemiyor olması onun tekme atamasına engel değil, hala çok sert tekmeler atmaya devam ediyor. Eğer gün içinde hiç tekme hissedilmezse, hemen doktora başvurulmalı.
35. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Artık doğum yaklaşıyor ve bu haftadan itibaren anne adayının doktoru her hafta ziyaret etmesi gerekiyor. Gebeliğin 35 -37. haftaları arasında doktor vajinal ve rektal kültür analizi yapacaktır. 35. haftadan itibaren doğum planlarını yapmaya başlamak gerekiyor.
36 haftalık gebelik süreci
Bebeğin vücudunu kaplayan tüyler ve onu amniyotik sıvıdan koruyan doku artık bu hafta kayboluyor. Bunları yutan bebek, ilk bağırsak hareketleri ile vücut dışına atacak. Yani bebeğin ilk dışkılaması bu hafta veya ertesi hafta gerçekleşir. Aynı zamanda bu haftalarda bebek muhtemelen baş aşağı doğum pozisyonuna geçer.
36. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Artık doğum için kritik haftalara girildiğinden rahim yavaş yavaş açılmaya başlar ve bebek de aşağıya doğru kayar. Anne adayı bacaklarının arasında bir top varmış gibi hisseder.
37 haftalık gebelik süreci
Bebeğin boyu artık iyice uzamaya başladı, kilosu doğum için artıyor. Ayrıca bu haftadan itibaren akciğerlerindeki gelişim de tamamlanmış olacağı için bebek doğuma hazır diyebiliriz.
37. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne adayının vücudu kendini doğuma hazırlıyor. Çünkü doğum yakında olacak. Bunun için düzensiz sancıların şiddetinde ve vajinal akıntılarda bir artış olabilir. Eğer vajinal akıntıda bir kan görülürse, bu doğumun yaklaştığının işareti olabilir.
38 haftalık gebelik süreci
Bebek gittikçe büyüyor ve artık doğum anını bekliyor. Doğar doğmaz hemen annesinin parmağını tutup sıkabilecek kadar gelişmiş durumda.
38. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Anne adayı bu dönemde vücudunda ani şişkinlikler ve baş dönmesi, ateş, alt karın bölgesinde ağrı, ani kilo alma gibi şikayetler yaşarsa preeklampsi şüphesi ile acilen doktora başvurmalıdır. Bu konuda dikkatli ve hassas olmak ve belirtileri takip etmek önemlidir.
39 -40 haftalık gebelik süreci
Bebek artık doğuma hazır ve doğum her an gerçekleşebilir. Doğumdan sonra bebeğin vücut ısısını koruyacak yağ tabakası da gelişimini tamamlamış durumda ve muhtemelen büyük buluşma bu hafta olacak.
39 – 40. hafta içinde anne adayının yaşadığı gelişmeler
Bu aralar her an su gelebilir. Gebeliklerin yaklaşık % 8’i doğumdan önce suyun geldiğini görüyor. Eğer hem düzenli kasılmalar hem de su geldiyse doğum her an olabilir. Kasılma yoksa doğuma biraz daha zaman var demektir. Acele etmeye gerek yok. 42. haftaya kadar doğum olabilir.
ben 9 Ağustos 2016 da hastaneye gittim doktor dedi 11 hafta 3 günlük hamilesiniz 22 Ağustos pazartesi 2016 doktora gidersem bebegin cinsiyeti belli olurmu
benim sorum 15 martta adet oldum 20 sinde temizlendim esim istanbuldan 22 matta geldi ilişkimiz oldu sekiz gün içinde hamile kaldım 4ncu aya kadar hamileliğinin günü netti insan sonrası ultrasonda fazla çıkmaya başladı niye böyle oldu acaba bilginiz için şimdiden tskrlr
Merhaba benim adet düzensizliğim var 41 gun arayla adet oluyorum.ağustos ayında adet olmadim eylül 7 de oldum en son ve hamileyim şimdi bugün dr kontrolüne gittim ultrason da bebeğin 11 hafta 1 günlük olduğunu gösteriyor dr da o verdiğin tarihte adet olmamisindir başka zaman olmusundur diyor ama ben o tarihte olduğuma eminim kafam karıştı
doktor bey iyi gunler bende ayin 14 kasimda transver yapildi tup bebek simdi doktorum 8 hafda hamilesin diyor birsey soyleye bilirmisiniz tesekkurler
Ben kac haftalık hamile oldgumu bılmıyorum en son 5 kasımda adet gordum sımdı kac haftalık hamıle olmuş oluyorum
İyi geceler Dr bey soruma cevap verirseniz çok mutlu olurum.32+6 günlük hamileyim ben kaç aylık hamile oluyorum .Birde Doktorum 38+3 günlükken bebeğimi eski sezeryanlı olduğum için sezeryanla doğum yaptırmak istiyor\r\n.Bu erken doğum mu oluyor ve o dönemde kaç aylık hamile olmuş oluyorum .
Kaç aylık hamileyim
28 hafta 6 gunluk hamileyim kac aylik hamileyim yardimci olurmusunuz
18 eylul 2016 adet gordum buna gore kac aylik hamileyim tesekurler bilgileriniz icin
Merhaba 27 hafta bugun bitiyir,son adet tarihim 8 kasım.Kaç aylik oluyorum ve yaklaşik doğum tarihi nedir? Teşekkür ederim
Merhaba ben kan testi ile hamile olduğumu öğrendim.13 mayısta evlendim .balayı dolayısıyla adet geciktirici kullandım .ayın 20 sinde adet oldum ve 26 snda bitti.o gün ilişkiye girdik. 15 gün sonra hamile olduğumu öğrendim .(haftada 1 ilişki yasadgmz için o gün hamile kaldıgımı düşünüyorum) .fakat hamile kalıp üzerine adet görme ihtimalim varmı
Size yardımcı olabilmemiz için 0533 580 14 81 numaralı telefondan asistanım Neslihan Hanıma ulaşabilirsiniz.
Merhaba hocam ben en son bu tarihte adet oldum 9 gündür gunum geçti ve 3 gebelik testi yaptim hepsi pozitif çıktı ve 2 gündür adet görüyorum bir sey olurmu acaba???
8 kasim 2016 son adet tarihim kaç haftalik hamile oluyorum,sezeryan olucam nezaman olabilirim
Hocam ben 4 subatta adet oldum bir daha olmadim 4 martta olmam lazimdi subat ayi 28 cekiyor sizce hamile olabilirmiyim kafam karisti acil cvb yazabilirmidiniz
Hocam ben nisan ayinda rahimde ki perdeden dolayi ameliyat oldum 10 cmlik bir cokme mevcuttu doktor bana normal yoldan hamile kalamayacagimi belirtti onun disinda esimin yada benim herhangi bir problemim yok. Normal yoldan gebelik olusmasi imkansiz midir. ?Simdiden cook tesekkur ederim.
8 haftalık hamileyim ama kaçıncı ayda hasta olduğumu bilmiyorum kaçıncı ayda hasta olduğumu söyler misiniz
Benimde adat düzensizliğim olgum için en son mayıs ayında adet oldum tarihini bilmiyorum nasıl hesaplanıcak
30+4 Günlük gebeyim arada toplanıyormuş gibi dertleşiyoruz sonra bıçak saplanması gibi Bi ağrım oluyor makatıma doğru basınçlı Bi ağrı Dr gitmeli iyim normal mi bilmiyorum
Merhaba Hocam. Mayıs 20 de hastalandım.Son adet tarihine göre 12 haftada olmam lazım doktora gittiğimde 9 hafta 3 günlük hamilesiniz diyor.Bu ne demek oluyor hocam.Bilgilendirirseniz hocam sevinirim.
Ilk bebegim 17.09.2018 tarihinde dogdu.ancak doktorum 2 yil beklemen gerekir dedi.sezaryanla dogum yaptim.masada kalabilecegimi soyledi sezaryanla masada kalinabilirmi.2 bebegi ne zaman hamile kalabilrim
Ben 26 Aralık’ta adet oldum şuan 39 hafta 1 günlük gebeyim hala doğum yapmadım çok sancıların oluyor ama düzensiz bu 4. doğumum olucak hepsi normal ve kafam çok karışık bu kadar sancı ve neden doğum olmuyor doktor bey bilgi veririmisiniz
En son 16 eylülde hastalandım 2 aydır yumurta kırıcı ilaç kullandım şuan da çok sancım var girip çıkan atma gibi tek kasıkta midem bulanıyo sizce gitmelimiyim doktora
Merhaba ben eylulun 19 da guzel adet oldum solu dolu 7 gün oldum ama ekim.ayinda 19 da olmam gerekirken 12.sinde pencereye biraz sürüldü kana beraat bir şey çok az cik üstüne gorme böyle mi oluyor doktor bey be daha adet filan olmadım acil cevap istiyorum merak ediyorum
Ben 20 mart adetten temizlendim Hangi ayda hangi tarihte dohumum olacak
Merhaba hocam insallah yazin izinde gorusmek uzere
23 eylulde adet gormustum tekrar gormedim dusundugum set olabilirmi hocam cevabinizi bekliyorum:))