Hamileliğin 1. ayında anne karnındaki bebek ne durumdadır?
Gebeliğin birinci ayında, anne adayları adet gecikmesi yaşamaktadır. Gebelik testi kanda ya da idrarda yapılabilir. İdrar ya da kan testinin yapılması, adet gecikmesinden 4 gün sonra yapılmalıdır. İdrarda gebelik testinin pozitif çıkması durumunda, rahimdeki bebek henüz milimetrik ölçülerdedir. Henüz gebelik, hücresel olarak farklılaşmaya başlamıştır ve birkaç hücreden ibarettir.
Anne adayının rahmine düşen sperm ve yumurta hücresinin döllenmesinden sonra, söz konusu hücre tek hücre olur. İlk ay, embriyonun gelişim aşamasının en erken sürecidir.
Gebeliğin birinci haftasında bebek:
Bu hafta henüz bebek yoktur. Gebelik haftaları hesaplanırken, anne adayının son adetinin ilk günü hesaplanmaktadır. Gebeliğin ilk haftasında, anne adayının rahmi gebeliğe hazırlanacak ve bebeğin gelişmesi için uygun ortamın hazırlanma çalışmaları başlayacaktır.
Gebeliğin ilk zamanlarında, gebelik süreci ay ay hesaplanmaktaydı. Fakat bu durum kafa karışıklığına yol açtığı için hafta hesaplamalarına geri dönülmüştür. Gebelik dönemi, kırk haftalık bir süreçtir.
Gebeliğin ilk haftasında da henüz gebelik oluşmamıştır. Ultrasonda gebeliğin görüntülenmesi 4. Haftayı bulmaktadır.
Gebeliğin 2. Haftasında bebek:
Gebeliğin ikinci haftasında, embriyonun tutunması için hazırlanmış rahme, döllenmiş yumurta düşmektedir. Döllenmeden 10 gün sonra ise yapılan testlerde gebelik olduğu ortaya çıkacaktır.
Gebeliğin 3. Haftasında bebek:
Gebeliğin 3. Haftası, erken gebelik süreçleri arasın da en önemli zamandır. Gebeliğin 2. Haftasında döllenen yumurta hücresi, kromozom sayısı bakımından netlik kazanmaktadır. Şayet sperm hücresi ve yumurta hücresi birbirine uymaz ise gebelik gerçekleşmeyecektir.
3. gebelik haftasında, anne adayı artık resmi olarak hamiledir. Döllenme ardından yaşanan tüplere yolculuk tamamlanır ve embriyo hücrelere bölünmeye başlar. Sperm hücrelerinde XY kromozomu bulunmaktadır. Yumurta hücresinde ise yalnızca XX kromozomları bulunmaktadır. Bu sebeple bebeğin cinsiyetini belirleyecek olan kromozomlar baba adayında bulunmaktadır.
Gebeliğin 4. Haftasında bebek:
Bu hafta bebeğin ultrasonla da izlenebileceği haftadır. Yani anne adaylarının adet gecikmesi yaşadığı hafta gebeliğin aslında 4. Haftasıdır.
Hamileliğin birinci ayı:
Hamileliğin birinci ayında çiftler, gebelik şüphesi ile doktora başvurmaktadır. Bu kadar erken gebeliklerde kalp atımı ilk dört hafta içinde görüntülenememektedir. Bebeğin kalp atımları 5. Ya da 6. Haftasında görüntülenebilmektedir. Gebeliğin ilk aylarında gebelik kesesi görüldüğü ve geliştiği halde içerisinde bebek oluşmaz bu duruma da sık rastlanır ve buna “boş gebelik” adı verilmektedir.
İlk gebelik muayenesinde yapılan diğer işlemler:
Genetik, tıbbi, gebelikle ilgili ve psikoseksüel etkenlerin riskleri belirlenebilir.
Tahmini doğum tarihi hesaplanır
Genel fizik muayene yapılır
Anne adayının hamilelik dışında bir sorunu varsa, bu durumun gebeliğe etki edip etmeyeceği değerlendirilir.
Yapılan laboratuar testleri ise:
- Tam kan tahlili,
- idrar tahlili,
- kan grubu,
- rh antikor taraması (kan uyuşmazlığı için),
- troid testleri (TSH),
- rubella,
- toxoplazma,
- Hbs ag testi (Hepatit B),
- HIV (AIDS)
Son adet tarihi göz önüne alınarak gebelik 40 hafta olarak kabul edilmektedir. Tahmini doğum tarihi son adet tarihine 7 gün eklenip 3 ay geriye gidilerek hesaplanabilir. Prenatal muayenede en önemli değerlendirmelerden biri gestasyonel yaşın belirlenmesidir. Bu ifade gebeliğin kaç haftalık olduğunu göstermektedir.
Anne adayının gebeliğin ilk ayında doktorundan alacağı bilgiler ise:
- İlaç kullanımı ve gebeliğe zarar verebilecek ilaçlar
- Sigara ve alkolün bebeğe zararları
- Kaçınılması gereken röntgen v.b durumlar
- Gebelikte beslenme
Alması gereken vitaminler: Demir dışındaki tüm gereksinimler dengeli bir beslenme düzeni ile karşılanmalıdır. Bununla beraber hamileliğin ilk aylarında nöral tüp defektini önlemek için rutin folik asit desteği (0.4 mg) verilmelidir.
- Kilo alımı
- Egzersiz
- gebelikte rastlanabilecek sorunlar açısından bilgilendirilmelidirler.
Aşağıda belirtilen durumlar, zaman kaybetmeden doktora başvurmanız gereken durumlardır:
- Lekelenme şeklinde vajinal kanama
- Parça düşürme
- Karında çekilme , kasılma, kramp
- Şiddetli baş ağrısı
- Şiddetli kasık ağrısı
- Şiddetli bulantı, kusma
- Yüksek ateş
- İdrar yaparken yanma
- İdrara çıkamama
- Şiddetli kabızlık
Tüp bebek tedavisi için maddi durumum yok bize yardımcı olabilir misiniz acaba