Gebelikte CMV Enfeksiyonu

Gebelikte dikkat etmeniz gereken konulardan bir tanesi, karnınızda gelişmekte olan bebeğinize enfeksiyon bulaşmasını engellemeye çalışmaktır. Bebeğe bulaşabilen enfeksiyonlardan biri olan CMV ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Gebelikte CMV enfeksiyonunun neden riskli olduğuna ve CMV enfeksiyonu hakkında bilmeniz gereken her şeye aşağıda göz atabilirsiniz. CMV Nedir? CMV bir virüstür. Tam adı sitomegalovirüs olan CMV yaygın bir şekilde…

Kürtaj Doğurganlığı Etkiler mi?

Kürtaj, gebeliğin planlı bir şekilde sona erdirilmesidir. Kürtaj yaptırdıysanız, kürtajın doğurganlığınızı ve gelecekteki gebeliklerinizi etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. Kürtaj olmak genellikle doğurganlığı etkilemez ve gelecekte tekrar gebe kalmanıza engel olmaz. Bununla birlikte kürtaj sonrası çok nadir olarak Asherman sendromu görülebilmekte ve doğurganlık etkilenebilmektedir. Kürtajın ne olduğunu, doğurganlığı etkileyip etkilemediğini ve kürtaj sonrası gebe kalmakta…

Pregestasyonel Diyabet

Diyabet, gebelikte en sık karşılaşılan metabolik bozukluklardan biridir. Gebelikte diyabet ile karşılaşılan kadınlar iki kategoride sınıflandırılmaktadır: pregestasyonel (gebelik öncesi) ve gestasyonel (gebelik) diyabeti. Dünya genelinde, hamile kadınların %15’inden fazlasının diyabetten etkilendiği düşünülmektedir. Bu da, her 6 kadından 1’i anlamına gelmektedir. Bu yazıda, pregestasyonel diyabet nedir, gebelik için riskleri ve nasıl yönetilebileceğinden bahsedeceğiz… Pregestasyonel Diyabet Nedir?…

Sebepsiz İnfertilitede Nasıl Hamile Kalınır?

Sebepsiz infertilite ya da açıklanamayan kısırlık sorunu yaşıyorsanız, hamile kalmanızın bir yolu olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bu sorunun cevabını öğrenmek için atmanız gereken ilk adım kısırlıkla ilgili testler yaptırmak olacaktır. Sonrasında doktorunuz kısırlığın nedenine bağlı olarak tedaviye başlayacaktır. Yumurtlayamıyorsanız, doktorunuz klomifen tedavisi önerebilir. Sperm sayısı azsa aşılama ya da tüp bebek tedavisi denenebilir. Ancak…

Sperm Hareketliliği Nedir?

Hareketlilik, bir organizmanın ya da sıvının hareket edebilme becerisini ifade etmektedir. Sperm hareketliliği ise spermin hareketini ve yüzme becerisini belirtmektedir. Sperm hareketliliğinin az olması, spermin düzgün yüzmediği anlamına gelmekte ve bu durum erkekte kısırlığa yol açabilmektedir. Sperm hareketliliğinin az olması aynı zamanda astenozoospermi olarak da isimlendirilmektedir. Sperm Neden Hareket Eder? Spermler, hareketli hücrelerdir. Yani kendi…

Çok Fazla Egzersiz Yapmak Doğurganlığı Azaltır mı?

Sağlığınızı ve doğurganlığınızı iyileştirmek için hayatınızda egzersiz yapmayı eklemenizin yapılacak en iyi şeylerden biri olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Bu kısmen doğru olsa da ne kadar egzersiz yaptığınıza dikkat etmelisiniz. Obezite doğurganlığı azaltabildiği için obezite ile mücadelede genelde diyet ve egzersize bir arada yer verilmesi gerekir. Stres, kısırlık sorunlarıyla uğraşırken önemli bir faktör olabildiği için egzersiz yaparak…

GnRH Nedir ve Nasıl Çalışır?

GnRH, gonadotropin salgılatıcı hormonun kısaltmasıdır. Bu hormon, beyinde bulunan hipotalamus tarafından salgılanmaktadır. GnRH, ön hipofiz bezinde bulunan reseptörleri etkileyerek çalışmaktadır. GnRH, gonadotropin hormonları olan folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH) üretmesi için hipofiz bezine sinyal göndermektedir. FSH ve LH kadınlarda yumurtalıklar, erkeklerde ise testislerde etki göstermektedir. Bunlar, kadınlarda yumurtalıkları yumurta üretimi ve…

Kısırlık Tedavisine Ne Zaman Başvurmalı?

Bir doktora görünmeden önce ne kadar süre boyunca doğal yolla hamile kalmaya çalışmalısınız? Ve ne zaman yardım almalısınız? Çiftlerin büyük bir bölümü bu konuda genellikle ikilemde kalır. Kısırlık söz konusu olduğunda, doğru zamanda yardım almayı ertelememek önemlidir. Bir bebek sahibi olmaya çalışıyorsanız, pozitif bir gebelik testi sonucu görene kadar geçen aylar sorunsuz görünebilir. Ancak, bir…

Düşük Erken Dönemde Belirti Verir Mi?

Düşük yapmak, bir kadın için fazlasıyla acı verici ve yıkıcı bir durumdur. Hamile kalmaya çalışırken veya hamilelik sırasında, düşük belirtilerini bilmek çok önemlidir. Aslında, gebeliğin ilk 12 haftasında düşüğün erkek dönem belirtileri vardır. Bu yazıda; düşüğün uyarı işaretleri, düşük yapma riskini nasıl düşürebileceğiniz ve düşükle ilgili bilmeniz gerekenlerden bahsettik! Düşük Nedir? Düşük, gebeliğin 20-30.haftaları arasında…

Yumurtalık Kistleri Bebek Sahibi Olmaya Engel Mi?

Yumurtalık kistleri, yumurtalıklarda oluşan içi sıvı dolu keselerdir. Genellikle kanserli değildir ve çoğu zaman ultrason veya diğer görüntüleme testleri ile teşhis edilebilir. Testler, doktorunuzun kistlerin boyutunu görmesini sağlar. Çoğu kist belirtilere neden olmasa da, yırtılması durumunda ani bir ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Yumurtalık kisti teşhisi konulduysa ve hamile kalmaya çalışıyorsanız, kistlerin doğurganlık problemlerine neden olmadığını…