Hangi yaşta, ne zaman olursa olsun herhangi bir kanama kesinlikle kişiyi tedirgin eden, endişelendiren bir durumdur. Ergenlikten menopoza kadar olan üreme çağındaki kadınlarda ayda bir kez adet kanaması meydana gelir ve üreme yetisinin bir göstergesi gibi olduğu için adet kanaması çok önemlidir.
Ancak adet kanamalarının dışında gelişen vajinal kanamalar kesinlikle önemsenmesi gereken, sorun belirtisi olabilecek kanamalardır. Ergenliğin başlangıcından itibaren gençlik ve yetişkinlik dönemindeki kadınların en az % 25’i ve menopoz dönemine yaklaşan kadınların en az % 50’si normal dışı dönemlerde kanamalar yaşayabilir. Sıra dışı kanamaların asla ihmal edilmeden doktora bildirilmesi gerekiyor.
Kadınlar genellikle cinsel ilişki sonrasında, doğum sonrasında, adet kanamalarının bitiminden sonra ve gebeliğin ilk zamanlarında çok az miktarda kanama görebilmektedir. Bu kanamaların lekelenme şeklinde olması normalken uzun süren kanamaların olması halinde mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışılması gerekir.
Anormal kanamalar hangileridir?

Bir kanamanın anormal olup olmadığının tespit edilmesi için kadının menstürasyon, yani adet görme sıklığının bilinmesi ve takip edilmesi gerekiyor. Üreme çağındaki kadınlarda normal adet görme sıklığı 21 – 30 gün arasında değişir ve bir adet kanamasının en az 3 gün en fazla 7 gün sürmesi normal karşılanır.
Kadınların adet görmesi demek yumurtlamanın gerçekleşmesi, döllenmeye hazır yumurta olması demektir. Bu dönemde kendini saran folikülünden çıkan yumurta, erkekten gelen spermle döllenirse gebelik gerçekleşirken, döllenmeyen yumurtalar her ay belirli periyodlarda vücut dışına adet kanı ile birlikte atılır. Bir kadında yumurtlamamanın olmaması halinde rahim duvarı kalınlaşır ve buradaki dokularda işlev bozukluğu olur. Böyle bir durumda kadın, adet düzensizliği ve düzensiz kanamalar yaşayabilir.
Normal döngü içinde gerçekleşmeyen ve sebebi bilinmeyen kanamalar genel olarak yeni adet gören genç kızlarda, böbrek üstü bezi düzensiz çalışanlarda, erken menopoz yaşayanlarda, tiroit bezinin az ya da çok çalıştığı durumlarda ve anoreksiyaya bağlı hipotalamus bezi bozukluğunda görülmektedir.
Anormal kanamalar nasıl tedavi edilir?
Kadınların adet dönemlerinde kanama yaşamaları normal kabul edilirken, bu dönemlerin dışında gerçekleşen kanamalar normal dışıdır. Kadınların yaşadığı anormal kanamaların mutlaka bir jinekoloğa bildirilmesi, gerekli tetkiklerin yapılması ve uygun yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir. Bunun için de öncelikle kanamanın sebebinin tespit edilmesi, buna uygun bir yol izlenmesi önemlidir.
Doğum kontrol yöntemlerini kullananlar ve spiral kullananlar kanamaya eşlik eden bir ağrı olduğunda ağrı kesici kullanılabilirler. Sağlıklı olan ve gebe kalma ihtimali olan kadınlarda kanama olması halinde ilk olarak dış gebelik veya düşük ihtimali akla gelmektedir. Bu tür durumlarda ise ağrı kesici kullanılması kesinlikle sakıncalar yaratabilir. Ancak yeni doğum yapmış olan ve emzirme döneminde olan kadınlarda ise düzensiz kanamaların yaşanması normal olarak kabul edilebilir, kısa süre içinde geçecektir.
Anormal kanamalar nasıl tespit edilir?

Anormal kanamaların nasıl olduğunun ve nedeninin tespit edilebilmesi için yapılacak ultrason muayenesi çok önemlidir. Yapılan muayene sonrasında doktor gerek görürse smear testi, kürtaj ile alınacak parçaların incelenmesi ve histereskopi ile rahmin incelenmesi gibi işlemler de gerekebilir. Bu tür işlemlerin yapılması erken teşhis için son derece önemlidir. Bu tetkiklerle sorunun tespit edilmesinin ardından en uygun tedavinin işleme konulması için bir uzman doktordan yardım almak gerekiyor.
Gebelikte kanama neden olur?
Kadınların merak ettikleri konulardan birisi kesinlikle gebelikte olan kanamalardır. Gebeliğin başlarında, embriyonun tutunduğu dönemde olan hafif lekelenme, birkaç damlalık kanama normal kabul edilirken ve “tutunma kanaması” olarak adlandırılırken gebelikte bunun dışındaki tüm kanamalar normal dışı olarak algılanmalı ve en kısa süre içinde gebeliği takip eden doktora başvurulmalıdır. Zira gebelikte yaşanan kanamalar genellikle düşük ve bebek kaybının işaretidir.
Hamilelikte adet olunur mu?

Bazı kadınlar hamile kaldıktan sonra bir veya birkaç kere adet gördüklerini söylerler. Ancak hamilelikte adet görülmez, sadece zaman zaman kanamalar olabilir ve kanamalar hamilelik döneminde olağandışı bir şeylerin var olduğuna işarettir. Adet kanaması görmek, üreme çağında olan ve hamile olmayan kadınlarda yaşanan hormonsal değişikliklere bağlı oluşan döngüsel kanamadır. Bu bakımdan her vajinal kanamaya adet görme denilmez.
Yukarıda anlatıldığı üzere gebeliğin başlangıcında, implantasyon denilen bebeğin rahim içine yerleşme kanaması olabilir ve bu kanama lekelenmeler şeklinde meydana gelir. Bazı kadınlar bu kanamayı adet kanaması zannedebilir. Bunun haricinde hamileliğin ilerleyen haftalarında düşük ilgili kanamalar olabilir. Hamilelik dönemi boyunca meydana gelen az veya çok herhangi bir kanama durumunda acilen doktora başvurulması gerekir.
Hamilelikte kanama neden olur?
Gebelik dönemi içinde oluşan kanamaların hiç biri normal kabul edilmez. Hatta gebelikte yaşanan kanamalar ve lekelenmeler gebeliğin dönemlerine göre; dış gebelik, mol gebeliği (üzüm gebeliği), bebeğin eşinin önde yer alması (plasenta praevia), eşin yerinden erken ayrılması (dekolman plasenta) gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlarfın her biri de çok önemli ve ciddidir. Ayrıca gebelik döneminde vajinada, rahim ağzında ortaya çıkan iyi veya kötü huylu tümörler de kanamaya sebep olabilir.
Hamilelikte lekelenme neden olur, Kanama ile lekelenme arasındaki fark nedir?
Gebeliğin özellikle ilk haftalarında kahverengi lekelenmeler, damlalar tarzında kanamalar sıklıkla görülür. Bunlar yukarıda da anlatıldığı üzere embriyonun rahim duvarına tutunmasıyla ilgili olduğundan normal sayılır. Ancak hamileliğin herhangi bir döneminde açık kırmızı renkli kanama olması kesinlikle korkulması gereken bir durumdur. Anne adaylarının gebeliğin ilk üç aylık döneminde vajinal kanama yaşaması normal bir bulgu değildir. Fakat hamileliklerin neredeyse % 20’sinde herhangi bir sebeple kanama görülebilir.
Pek çok anne adayının toplumda “üstüne görme” diye tanımladığı olay aslında bir adet kanaması şekli değil, hamilelikte yerleşme, tutunma kanaması ya da düşük riski barındıran bir kanamadır. İlk olarak oluşan kanama, sıklıkla kırmızı bir nokta olarak anne adayının iç çamaşırına bulaşır ve sıklıkla bunun ardından kahverengi akıntılar görülür. Aslında rengi kırmızıdır. Ancak rahimden boşalan kan, vajina içinde beklerken vajinada bulunan mikroplar tarafından değişime uğrar, sindirilir ve rengi kahverengiye dönüşür. İşte bu kahverengi lekeler şeklindeki akıntı aslında çoğunlukla bir süre rahimde ve vajinada beklemiş kandır. Bu durum kesinlikle beklenen bir olaydır ve kahverengi akıntı, kanamanın çok az olduğunun bir belirtisidir.
Hamileliğin hangi haftalarındaki kanamalar nelere işaret eder?

Hamileliğin dönemlerine göre kanama ve lekelenmeler farklı durumların belirtisi olabilir. Çünkü hamileliğin farklı dönemlerinde bebekle ilgili farklı gelişmeler yaşanabilmektedir. Hamileliğin ilk 3 ayında kanama; dış gebelik, düşük, yerleşme kanaması veya rahim büyüdükçe gebelik kesesinin bir miktar yer değiştirmesi ile ortaya çıkabilmektedir. Bu bağlamda örneğin 5 haftalık gebelikte kanama; yerleşme, büyüme dış gebelik ve düşük kaynaklı olabilir.
Hamileliğin 2. üç aylık döneminde yani, 14 -15 -16 -17 -18. gebelik haftalarında kanama geç düşük ve mol gebelikten kaynaklanıyor olabilir. Hamileliğin son 3 ayı içinde kanama ise; plasenta, yani bebeğin eşi ile ilgili problemlerde ortaya çıkmaktadır. Özellikle de plasenta praevia ağrısız kanama ile kendini gösterirken plasentanın zamanından çok erken ayrılmasında kanamaya ağrı da eşlik eder. Aynı zamanda bu son dönemlerdeki kanamalar, erken doğum başlangıcına da işaret olabilirken, rahim ağzında polip, miyom ya da kanser bulguların olması da kanama sebebidir. Tüm bunlara ek olarak gebelikte sıklıkla yaşanan şikayetlerden olan kabızlık ve diğer sindirim sorunları dolayısıyla ortaya çıkan hemoroit, yani basur da makattan kanama olmasına sebep olabilir ve anne adayının idrar yolundan olan bazı kanamalar da, bazı durumlarda vajinal kanamalar ile karıştırılabilir.
Gebelikte kanamanın şiddeti önemli midir, hafif, orta ya da yoğun kanama ne ifade eder?
Gebelikte kanamaya dair bilinmesi gereken en net husus; gebelikte kanamanın tehlikeli, riskli ve mutlaka tetkik edilmesi gereken bir sorun olduğudur. Yani anne adaylarının kanama konusunda hafif, orta ya da yoğun şeklinde bir ayrıma gitmesi doğru olmaz, buna karar vermesi gereken kişi hekimdir.
Zira gebelik döneminde bir damla kanama bile çok önemlidir ve kesinlikle acilen hemen hekime başvurulmasını gerektirir. Zira bazı durumlarda kanama içte fazlaca mevcutken, vajinadan daha az gelebilir, içte birikebilir. Gebelikte kanamadan bahsedildiğinde bebeğin ne kadar tehlikede olduğunu her zaman kanamanın miktarı belirlemek mümkün olmayabilir. Kimi zaman az miktardaki kanamada bile çok ciddi tehlike içerebilir ya da dış gebelik gibi anne adayının hayatını tehlikeye atan durum söz konusu olabilir.
Kanamanın rengi neyi ifade eder?
Kanamanın miktarını orta ya da hafif şeklinde değerlendirmek çok sağlıklı sonuçlara götürmeyeceği gibi, rengi konusunda da anne adayının herhangi bir yorum yapması doğru olmaz. Gebelikte kanamanın rengi ne olursa olsun, kanama ne kadar olursa olsun önem arz eder ve derhal doktora başvurulması gerekir.
Ara kanama nedir, neden olur?
Ara kanama, kadının gebelik dışındaki dönemde adet döngüsü dışında oluşan kanamalardır. Gebelik döneminde oluşan kanamaların hiçbirisi ara kanama olarak tanımlanmaz. Arada görülen kanamalar, yumurtlama kanaması gibi masum, zararsız kanamalar olabileceği gibi rahim ağzı, rahim içi kanser kanamaları da olabilir.
Üreme organlarında polip, miyom, kist gibi oluşumların varlığı, rahim içinin kontrolsüz hormon etkisi ile kalınlaşması, ciddi iltihabi vakalar ya da pıhtılaşma mekanizmasını etkileyen durumlarda ve yumurtlama bozukluklarında adet döngüsü dışında kanamalar olabilir. Bunlar anormal uterin veya vajinal kanamalar olarak adlandırılır.
Düşük kanaması nasıl olur?
Gebeliklerde düşük sorunu çeşitli klinik tablolar ile kendini gösterir. Düşük riskinin olduğu ve tedavi şansı olan durumda genellikle ağrısız kanamalar olur. Tedavisi ya da önlenme olasılığı olmayan düşük durumunda ağrılı kanama, tam olarak gerçekleşemeyen düşükte ağrılı parça parça kanamalı olarak doku vücut dışına atılır. Tam düşükte ise çoğunlukla ağrılı, yoğun bir kanama tablosu olur. Geç düşük adı verilen gebeliğin 12. haftası ile 20. haftası arasında oluşan düşüklerin nedenlerinden biri olan rahim ağzı yetmezliği, yani rahim ağzının tam kapalı olmaması durumunda amnios sıvısı ile birlikte ağrısız açık renkte kanama olabilir.
Hamilelikte cinsel ilişki sonrası kanama normal midir?
Gebelik dönemi boyunca zaman zaman lekelenmeler olsa da, hiçbir kanama asla ve asla normal olarak değerlendirilemez. Hamilelikte cinsel ilişki sonrasında kanama olması durumunda ilk olarak rahim ağzında kanama oluşturan polip, miyom erozyon adı verilen yara ya da rahim ağzı kanseri gibi patolojiler düşünülür. Bununla birlikte düşük ya da erken doğum da akla gelmesi gereken risklerdendir ve kesinlikle acilen doktora danışmak gerekir.
Hamilelikte rahim içi kanama neden olur?
Hamileliğin erken dönemlerinde düşük tehdidi ve son aylarda ise plasentadan kaynaklı nedenlerle rahim içi kanama olabilir.
22 hazıran adet oldum ve 26 hazıranda bitti son adetimden 10 gun sonra yanı 6 temmuz cumartezi gunude cok az bır kanama basladı cok az cogaldı ve ara ara devam edıyor tarif edicek olursam adet biter sanarız ama ara ara cok az leke gbı gelir boyle bir kanamam var fakat adet gibi degil ve adetime 16 gun kala basladı LÜTFEN CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM
Merhabalar, \r\n\r\ndün akşam beli belirsiz kahve rengi akıntım vardi ama tuvalete gitmek için uyandımda ve Girit’imde peçeteyle silerken açık renkte kan vardı. Bu neyin kanaması ola bilir?
İyi günler düşerek vajinama darbe almış oldum bkac gün sonra şişliği geçse de arada kırmızı açık renk kanamalarim devam etmekte halsizlik oluşuyor nasıl bi yol izlemeliyim, yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler..
Benim sorum olucaktı sevgilimle ilişkiye girdim ve kızlığım bozuldu 2. Kez girdiğimde de kan gelir mi yani zedelenmesi ihtimali var mı
merhaba ilişkinin üstünden 35 gün geçti adetim 11 gün gecikti şuan adetimin 3.günündeyim bunun adet kanaması mı yoksa üstüne görme mi olduğunu anlamak için bu kanamanın bitiminden 8 gün sonra kanda gebelik testi yaptırıcam eğer bu adet kanamasıysa buna rağmen hamile olabilirmiyim?geç döllenme vs. ondan sonra birdaha test yaptırmalı mıyım yoksa kesin sonuç mu verir?ilişkiden 48 gün geçmiş oluyo kesin çıkar demi
14 haftalık hamileyim kanamam başladı bu normal mi doktora gittim ilaç verdi eve gonderdi
Mrb geçmiş olsun suan nasilsiniz
merbabalar ben bu ay dogum kontrol hapını sureklı unutarak kullandım ama bir paketın hepsını ıctım ıkı iki ancak kanamam suan siyah geliyor bastan beri hamilemıyım ben
20 aralıkda adet gördüm 6 gün sürdü. 1 1Ocak gibi kahverengi akıntı geldi 4 ocakda Kırmızı oldu
Merhaba miyom var bende ve şuan 15 gündür aşırı kanama var durmuyo yataktan kalkmaz hale geldim bu kanamayı nasıl durudurabiliriz
9+6 haftalık gebeyim 4 gündür kanamam var kanamada parçalar var 4 ped doldu hala devam ediyor idrara çıktığımda sırf kan oluyor doktora gittim ultrasonda bebek ve kalb atisi normal cıktı beta 15000 cıktı ancak eve geldim yeniden kanama ve parça geldi bebeğe bisey olmuş olabilirmi yada ilerleyen günlerde riski olabilirmi doktorlar pek ilgilenmedi ne yapmalıyım
Merhabalar..Ayın 3.nde reglim başladı.Ama! 5.gunu gibi sökülmeye başladı.bugun 6.gunum..normalde bitimine doğru rengi iyice koyulaşıp biterdi..son zamanlarda bazen açık kırmızı renk alıyor ve hafif karnım ağrıyor..bir iki gün sonra koyulaşıp bitiyor..sormak istediğim:bitimine yakın sanki reglinin basindaymisim gibi canlı kırmızı bir renk alıyor?
Merhaba. Adetim biteli 12 gün oldu. Bu sabah açık pembe şeklinde çok az miktarda damla damla şeklinde kanama oldu. Akşama doğru kahverengiye dönüştü gene az az miktarda geldi bir ara pıhtı şeklinde kucuk parça düştü. Karnım 4 gündür falan şiş. Sebebi nedir acaba
Klomen +ESORFEM KULLANDİM İLAC BİTMEDEN HASTALANDİM COK KANAMAM VAR NORMALMI
7 nisanda regl oldum 13 nisanda bitti reglim duzenli ama bugun ara kanamasi diye bilinen bir kanamam oldu bunu ilk defa yasadim doktora gorunmem gerekirmi
Ben bi bucuk yıldır adet olmuyorum arada tuvaletimden sonra hafif kanamam oluyor normalmi
Doğum kontrol hapı kullanıyorum. 3. Ayım ama yumurtalama döneminden sonra başlayan ve 7 gündür devam eden bi lekelenmem var. Regl günüm de yaklaşıyor. Lekelenmenin bu kadar sürmesi normal mi? Bu ay Regl olup olmamam bişeyi değiştirir mi?
2018 Temmuz ayında spiral taktırdım eskisi çıkartıldı yenisi takıldı bir sene sorun olmadı son üç dört aydır ara kanamalarım oldu leke şeklinde fakat son adetimin bitiminden bir hafta sonra çok aşırı kanamam oldu dört beş gündür hiç durmadan halen devam devam ediyor daha önce üreme plokıliğine gittimiltihap vardır dediler şu an kanamam çok fazla neden olabilir acil cevabınızı bekliyorum çok teşekkür ederim
Annem şuan 65yasinda 35yasindayken rahîm yumurtalık hepsi alındı 9.5.2020 de hafif kan gelmiş sebebi ne olabilir
Annem şuan 65yasinda 35yasindayken rahîm yumurtalık hepsi alındı 9.5.2020 de hafif kan gelmiş sebebi ne olabilir acil cevap yazarımızın iz lütfen merak ediyorum
Merhaba .son adet tarihim 13 nisan 2020 evde gebelik testi yaptim pozitif cikti.fakat bugun yani 24 mayista kanamam oldu ayni adet kanamasi gibi geldi malesef ped koymak zorunda kaldim.tuvalet te bile kanamam devam ediyor.sizce dusuk tehlikesi mi var yada dusuk mu yapiyorum kasiklarim agriyor ama cok siddetli bir agri degil.rica etsem yardimci olabilir misiniz
Çikolata kistim var bel ağrısıyla birlikte az miktarda 3gundur süren kanamam var sorun ne olabilir
Teşekkür ler
11mayista adet oldum.31mayista tekrar oldum normalde erken oldum bu ara kanama mi adet kanaması olabilir acaba anlayamadım..adet olduğum günün gecesi cinsel ilişkiye girmenin bu kanamayla ilişkisi olabilirmi lütfen cevap verebilir misiniz
13gun önce düşük yaptim kurtaja gerek duymadi doktorlar 3gun kanamam oldu kesildi fakat dunden beri camur gibi lekelenmem var bu normalmi hocam
Ben 45 yaşındayım bir senedir adet düzensizliği yaşıyorum 7 aydır adet olmuyordum mayıs 28 de adet gördüm hala devam ediyor bazen az parçalı kanama oluyor neden olur acaba henüz doktora gitmedim tsk ederim
Selamun aleykum… Rahatsiz etdiyim İçin bagislayin.. bənim 30 yasim var 3 cocuk annesiyim… Və son 1 yıldır ay halimden sonra da lekelenmelerim oluyor.. və kasigimda agri olur buna səbəb ne ola bilir …. Lutfen cevaplayin… Korono nedəni ile Hastaneye gidemiyorum…Bü arada ben 10 gun adət olurum her zaman….. Azerbaycandan selamlar
Hocam merhaba ,benim adetlerim düzensiz hangi gün olacagımı kestiremiyorum.Pkos var.35 günde yada en gec 37 günde bir oluyorum.2 aydır bebek düşünüyoruz.inofolic combi mavi kutu olanını bir aydır kullanıyorum.gecen ay 21 temmuzda hasta oldum.bu ay 25 agustos civarı hasta olmam lazım iken 19 agustosta leke gördüm.bugün 22 agustos hala aynı normal adet kanamam başlamadı.Çok afedersiniz sadece lavoboda idrardan sonra peçetem kan oluyor.20 agustosta eczaneden gebelik testi alıp yaptım sonuç negatif.adet olurken hiç bir zaman böyle lekelenmeler olmaz.bugün 23 agustos hala devam ediyor.eşimle ilikiden sonra ve idardan sonra peçeteye geliyor.Normalde adetim 6 gün sürer ve ilk üç gün yogun.acaba adetmi oldum yerleşme kanaması mı yardımcı olusanız sevinirim