HCG Nedir ?
HCG hormonu, kadınlarda gebelik döneminde artan bir hormondur. Ancak gebelik dönemi dışında da çeşitli tümörler ya da hastalıklar da söz konusu olursa HCG hormonu yükselmektedir. HCG hormonu, dış gebelik, kimyasal gebelik, boş gebelik ve mol gebelik durumlarında da yükselmektedir.HCG glikoprotein yapısında bir hormondur. Hamlelik döneminde sinsityotroblast (syncytiotrophoblast) adı verilen hücreler tarafından sentezlenir ve salgılanır. HCG hormonunun alfa (α) ve beta (β) olmak üzere iki adet alt ünitesi mevcuttur. Hamilelik testlerinde kanda ölçüm yaparken bu hormon dikkate alınmaktadır. Bu sebeple de kanda gebelik testi; BETA-HCG TESTİ olarak adlandırılır.
HCG hormon değeri ne zaman artar?
Gebe olmayan kadınlarda HCG hormon değerleri sıfır ya da sıfıra çok yakındır. Gebeliğin ilk haftasından itibaren bu hormonlarda artış gözlemlenir. HCG hormonu, embriyonun 8 hücreleri olmasından itibaren embriyo tarafından üretilmektedir. Fakat bu süreçte embriyo rahme henüz tutunamadığı için gebelik tespiti yapılamaz.Bu hormonun anne adayının kanında tespit edilebilmesi için ortalama olarak yumurtlamadan 10 gün sonranın beklenmesi gerekmektedir. Anne adayının kanında HCG hormonun görülmesi için adet gecikmesinin yaşanması gerekmektedir.Hamileliğin ilk haftalarında B-HCG değeri yaklaşık olarak 48 saatte bir ikiye katlanmaktadır. Fakat her anne adayında bu durum farklı olabilmektedir. HCG hormonun daha hızlı şekilde yükselmesi ise gebeliğin rahme yerleşmesinden sonra meydana gelmektedir. Gebeliğin 10. Haftasında bu hormon en yüksek seviyesinde olmaktadır. 10. Gebelik haftasından sonra ise doğuma kadar 20.000 mIU/ml değerlerine kadar düşer ve doğuma kadar bu değerlerde sabit kalır.
B-HCG değerinin düşme nedenleri?
Bebeğin dünyaya gelmesinden sonra ve plasenta vücuttan atıldığında B-HCG hormonu git gide düşer. Bu durum, düşükle sonuçlanan gebeliklerde de aynıdır. Anne kanındaki bu hormonun sıfırlanması süresi her kadında farklılık gösterse de, yaklaşık olarak 20-40 gün arasında olduğu gözlemlenir.Hamileliğin ilk haftalarında B-HCG değerinin giderek düşmesi, hamileliğin sorunlu olduğunu, dış gebelik olduğu ya da düşüğü işaret edebilir.
BETA-HCG değerine göre hamilelik teşhisi
Hamilelik testinde sıfırdan büyük değerler (0.001 gibi çok küçük değerler hariç) gebelik olabileceğini ortaya koyar. Bu sebeple de testin birkaç defa tekrarlanması gerekebilmektedir.Kanda yapılan hamilelik testinde tespit edilen B-HCG değeri ortalama 1000 mIU/ml’den küçük ise transvajinal ultrasonla hamilelik kesesi gözlemlenmez. Bu aşamada gebelik kesesi oldukça küçüktür. Hormon değerleri binin üzerine çıkarsa, ultrasonda gebelik kesesi gözlemlenebilir.
Kanda gebelik (hamilelik) testi ne zaman belli olur? Ne zaman yapılmalı?
Kanda gebelik testi için, beklenen adet tarihinin gecikmesi oldukça önemlidir. Bazı durumlarda gecikme yaşanmadan iki gün önce de gebelik tespiti yapılabilmektedir. Ancak bu sonuçlar yanıltıcı olabileceği için adet gecikmesinden sonra kan testi yapılmalıdır.Yumurtlama sürecinde ve ilişkide bulunulan zamanlarda kanda gebelik testi yapılması mümkün değildir. Bu kadar erken süreçte gebelik olsa dahi rahim içine yerleşme gerçekleşmemiştir. Bu sebeple de kanda gebelik testi yapılsa da hormonlar henüz kana geçmediği için sonuç negatif çıkacaktır. Kanda veya idrarda gebelik testlerinin aç – tok karnına yapılması fark etmemektedir.
Tüp bebekte embriyo transferinden sonra B-HCG gebelik testi yapılması:
Embriyo transferi yapıldıktan 12 gün sonra kan gebelik testi yapılır. Bu testte de B-HCG değerine bakılmaktadır. Bu sayede tüp bebek tedavisinin başarılı olup olmadığı tespit edilmektedir. Şayet gebelik mevcutsa, düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Hamilelikte yükselen HCG hormonunun görevleri nelerdir?
- Korpus luteumun fonkisyonu için oldukça önemlidir.
- Hamilelik sürecinde rahim kasılmalarını engeller.
- Erkek bebeğin testislerinden testosteron seviyelerinin uyarılmasını sağlar.
Aşağıdaki videoda bu konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Merhaba ben 4 gündür geciktim en son adet tarihim 18 haziran 15 temmuzda test yaptım pozitif çıktı kan testine girdim 58.04 cıktı hcg 2 gün sonra 69.59 hcg oranım cıktı bu kötümüdür ben daha yeni oluştuğunu düşünüyorum 7 temmuzdan snra bir birliktelik oldu bu durumda üzülmelimiyim çünkü doktorum dış gebelik olabilir dedi
Benimde adetim 5 gu. Gecıktı normalde 26 gunde Bı oluodu adet dongum ama 5 gun oldu hala olmadım 2 gun once test yaptırdım. Kan testi negatıftı bıraz daha beklemelımıyım. Yoksa gebelik yok dıebılırmıyım 6 aralıkta ılıskı ye girdik esimle ama. Gec dollenme olmus olabılırmı
Merhaba.
Tup bebek denemesinde embriyoda kapsamli genetik testi (NGS) yapıldığı halde kimyasal gebelik oluşur mu ?