Bir çift çocuk sahibi olmaya karar verdiğinde, doğal olarak korunmasız cinsel ilişkiye girmeye başlar ve bununla birlikte, kısa bir süre içinde bunun mümkün olacağını düşünür. Bazı çiftler, bu süreçte daha hızlı çocuk sahibi olabilmek için halk arasında yaygın olarak bilinen efsaneleri ve “koca karı yöntemi” adıyla bilinen uygulamaları deneyebilir. Doğal yolla ya da tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme teknolojilerinden yararlanılarak gebelik gerçekleştiğinde ise, gebeliğin sağlıklı bir şekilde sonuçlanabilmesi ve bebeğin sağlıklı olarak dünyaya gelebilmesi için uğraşılır. Ancak, ne yazık ki gebeliğin sağlıklı ilerlemesi her zaman mümkün olmayabilir.
Özellikle, gebeliğin ilk 3 aylık dönemi düşük gibi riskler açısından riskli dönemlerdir. Dünya genelinde, her 5 gebelikten 1’i düşük ile sonuçlanmaktadır. Peki, düşük ve sessiz düşük nedir? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Sonrasında ne yapmalı? Kimyasal gebelik hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtını bu yazıda bulabilirsiniz…
Düşük Nedir?
Pozitif bir gebelik testi sonucu, her zaman sağlıklı bir gebelik ve doğum anlamına gelmeyebilir. Bazen, gebeliğinin 20. haftasına kadar normal ilerleyen bir gebelik, kendiliğinden düşük ile sonlanabilir ve bebeğin yaşam fonksiyonları durabilir. Düşük vakalarının büyük bir bölümü, gebeliğin ilk 4 aylık döneminde meydana gelmektedir. Genellikle, bebekte görülen kromozomal anomaliler ya da anne rahmindeki problemler nedeniyle bebeğin yeterince tutunamaması nedeniyle meydana gelir. Bebek düştüğünde anormal vajinal kanamalar, sırt ve bel ağrıları, yüksek ateş, leke ve kilo kaybı gibi belirtiler meydana gelir ve bu gibi durumlar fark edildiğinde, en kısa sürede doktora başvurmak gerekmektedir. Düşük meydana geldiğinde, genellikle kürtaj işleminin gerçekleştirilmesi ve rahmin tamamen temizlenmesi gerekmektedir. Sessiz düşük durumunda ise, genellikle bebek henüz rahme tutunmadan düştüğünden herhangi bir tıbbi müdahale genellikle gerekmemektedir.
Kimyasal Gebelik Nedir?
Doğal yolla gebeliğin gerçekleşebilmesi için yumurta ve sperm hücresinin döllenmesi gelir. Bu döllenmenin sonucunda meydana gelen embriyo, rahme tutunur ve burada gelişimini başlatır. Kimyasal gebelik söz konusu olduğunda, embriyo bir şekilde rahme tutunamaz ve vücut dışına atılır. Sessiz düşük olarak da bilinmesinin nedeni, herhangi bir gebelik belirtisine neden olmadan, adet kanaması ile birlikte vücuttan atılmasıdır. Normal düşükler genellikle gebeliğin 20. Haftasından sonra gerçekleşirken, sessiz düşükler anne adayının gebe olduğunu fark etmeden önce gerçekleşebilir.
Sessiz gebelik olarak da bilinen kimyasal gebelik, çok erken dönemde görülen düşük olarak tanımlanır. Kimyasal gebelikte; döllenmiş yumurta, hamilelik testinin pozitif çıkmasına neden olacak seviyede hCG hormonu üretir, ancak implantasyonun kendisi tam olarak tamamlanamaz. Sessiz gebelik, kişinin gebe olduğunu fark etmesinden bile önce ortaya çıkar. Ortalama beş haftalık gebelikte, gebeliğin ilk fark edildiği ultrason muayenesinden önce ortaya çıkan kimyasal gebeliklerde, pek çok kadın bunun kimyasal bir gebelik olduğunu fark etmez ya da adet döngüsünü suçlar.
Kimyasal Gebelik Neden Olur?
Kimyasal gebeliğin kesin nedenini belirlemek her zaman mümkün değildir. En yaygın risk faktörleri;
- Annenin yaşının 35 ve üzeri olması,
- Kromozomal anomaliler,
- Hormon seviyelerinin yetersiz olması,
- Rahim anomalileri,
- Beden Kitle İndeksi’nin düşük olmasıdır.
Kimyasal gebeliğin neden meydana geldiği ile ilgili uzmanlar arasındaki en yaygın görüş, yumurta hücresinin sağlıklı bir şekilde döllenememesidir. Embriyo sağlıksız olduğunda, vücut embriyonun anne rahmine tutunmasına izin vermeyebilir ya da embriyo yeterli kalitede olmadığından anne rahmine tutunamıyor olabilir. Yeterli kalitede olmayan embriyolar, gebeliğin gerçekleşebilmesi için gerekli olan çeşitli aşamalardan geçmiş olsalar bile, rahim içine yerleşecek ölçüde kaliteli olmadığından, anne adayının adet kanaması ile birlikte vücuttan atılmaktadır. Sessiz gebelik, genellikle fark edilebilir bir durum olmadığından adet kanaması ile karıştırılabilir.
Kimyasal Gebelik Belirtileri neler?
Kimyasal gebeliğin en yaygın belirtisi, pozitif bir gebelik testi sonrasında yapılan yeni bir testte alınan negatif gebelik testi sonucudur. Bu sonuç, doktor tarafından ya da evde yapılan gebelik testlerinde alınabilir. Sessiz düşüklerde her zaman gebelik belirtileri görülmeyebilir. Gebelik belirtileri varsa, şunlar görülebilir:
- Adet kanamasının beklenenden bir hafta önce olması,
- Karın bölgesinde hafif kramplar,
- Beklenen adet döngüsüne yakın bir dönemde ya da adet döngüsü sonrasında vajinal kanama
Yapılan araştırmalar, her dört gebelikten birinin herhangi bir gebelik belirtisi göstermeden önce düşükle sonuçlandığını göstermektedir. Kimyasal hamilelik, genellikle tıbbi müdahale ya da tedavi gerektirmemektedir.
Kimyasal Gebelik Nasıl Teşhis Edilir?
Gebelik testi, anne adayının gebe kalmasını takip eden süreçte, vücuttaki HCG hormonu seviyelerinin yükselmesine bağlı olarak pozitif ya da negatif sonuç verir. Gebeliğin meydana gelmesi ile birlikte artan HCG hormonu seviyeleri, gebeliğin teşhis edilmesi için yeterli olmaktadır. Evde uygulayabileceğiniz pratik gebelik kitleri ile idrar testi yaparak gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Gebeliğin meydana gelmesi ile birlikte bu hormon seviyeleri yükseldiğinden ve anne adayının adet döngüsü geciktiğinden, gebelik şüphesi ile bu testler gerçekleştirilmektedir. Gebelik testi sonucun pozitif olması durumunda, doktorunuz tarafından ilk ultrasanografik muayene de gerçekleştirilecektir. Bazen, anne adayı gebelik şüphesi ile yaptığı gebelik testinden pozitif sonuç alabilir ancak doktor muayenesinde gebelik olmadığı görülebilir. Bu tür durumlarda, kimyasal gebelikten bahsedilmektedir.
Kimyasal Gebelik Tekrar Eder Mi?
Kimyasal gebelik, ileride tekrar hamile kalamayacağınız anlamına gelmez; ancak, embriyonun anne rahmine tutunmasını engelleyen altta yatan bir sağlık sorunu olması durumunda, yeniden sessiz gebelik meydana gelebilir. Ancak, sessiz gebelik öyküsü olan kadınların bir sonraki gebelik süreci sağlıklı bir şekilde de devam edebilir. Bu nedenle, kimyasal gebeliğin tekrar edip etmeyeceği konusunda genel bir cevap vermek doğru olmayacaktır. Yine de, sessiz düşüğün fark edildiği durumlarda, altta yatabilecek sağlık sorunlarının araştırılması ve varsa tedavi edilmesi, sonraki gebeliklerde düşük riskini önemli ölçüde azaltacaktır.
Kimyasal Gebelik Sonrası Yumurtlama ve Hamilelik
Doktor tarafından başka bir şey önerilmedikçe, pek çok kadın erken dönemde gerçekleşen düşükler sonrasında yeniden hamile kalmayı deneyebilir. Uzmanlar, erken dönemde meydana gelen düşüklerden 2 hafta sonra yeniden hamile kalmak mümkündür. Daha önce kimyasal gebelik yaşadıysanız ve erken dönemde düşük yaşadıysanız, bu yeniden hamile kalmanızın daha zor olacağı anlamına gelmez. Aslında bu, gelecekte hamile kalabileceğinizin bir göstergesidir.
Yine de, gebeliğin herhangi bir aşamasında düşük yapmak, anne adayı için endişe verici ve stresli olabilir. Bu noktada, bir uzmandan yardım almaktan çekinmemelisiniz. Bununla birlikte, kimyasal gebelik ve düşük öyküsü olan kadınların, sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeye devam edebileceğini unutmayın. Tekrarlayan düşük durumunda, altta yatan farklı bir sağlık problemi olabileceğinden, doktorunuz tarafından bir tedavi planlanması gerekebilir.
Kimyasal Gebelik Sonrası Kanama Ne Zaman Olur? Adet Döngüsü Değişir Mi?
Çoğu kimyasal gebelikte, adet döngüsü genellikle normal zamanında olur. Çünkü, normal bir adet döngüsünde olan ile ortalama aynı oranda rahim dokusu vardır.
Kimyasal Gebelik Yaşamamak İçin Neler Yapılabilir?
Kimyasal gebeliği önlemenin bir yolu olup olmadığını mı merak ediyorsunuz? Uzmanlar, bunu engellemenin mümkün olmadığını belirtiyor. Evde yaptığınız gebelik testinden pozitif sonuç aldıktan sonra, doktor muayenesinde yapılacak yeni bir gebelik testinde kimyasal gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenebilirsiniz.
Kimyasal Gebelikte Doktora Görünmeli Mi?
Çok erken dönemlerde gerçekleşen düşüklerde, genellikle tıbbi bir müdahale gerekmemektedir. Ancak; bölgede olağandışı bir ağrı, olağandışı vajinal kanama, aşırı halsizlik, baş dönmesi ya da bayılma gibi durumlar ile karşı karşıya kalırsanız, doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.
Bir ya da iki kez kimyasal gebelik geçirmek, genellikle altta yatan başka bir sağlık sorununu işaret etmemektedir. Ancak, üç ya da daha üzeri kimyasal gebelik durumunda, altta yatan farklı bir tıbbi sorunu tespit etmek için çeşitli testler gerçekleştirilmesi gerekebilir. Bir sağlık sorunu düşük yapmanıza neden oluyorsa, doğru tedavi sağlıklı bir gebelik yaşamanızı sağlayacaktır.
Merhaba Dr bey ,Adet rutinim düzenli ve kolay kolay sapma olmaz fakat gecen ay uç gün gecikme oldu ve ardından 11 gün yoğun kanama yaşadım normalde 6-7 gün sürer adet dönemi.Dr gittim ve beta HCG 86 çıktı fakat kese gözükmedş ve kimyasal gebelik olduğunu söyledi Dr um.kanama bittikten sonra sarı hatta ara ara çok az kan parçaları geliyor herhangi bi ağrı şikayetim yok normalmi bu minik kan parçalarının gelmesi ve adet günüm geldi adet olmadım kimyasal gebelik adet düzenini değiştirmiş olabilirmi
Merhaba Doktor Bey ben şuan da kimyasal gebelik geçiriyorum kan değerlerim olması gerektiğinin altında . Gebeliğim kendiliğinden sonlandırıldıktan sonra bebek için ara vermem gerekiyor mu be tekrardan sağlıklı bir şekilde gebe kalır mıyım? Sperm zayıflığından dolayı kimsayal gebelik geçirmiş olabilir miyim ve adet düzensizliği kimyasal gebeliği tetikliyor mu ? Cevaplarınız işin şimdiden çok tşk ederim ..
Sayın hocam ben aşılama yaptırdım ama aşılama dan 10 gün sonra rgl oldum ve doktoruma baş vurdum doktorum benden hcg sonuçlarımı istedi bende yaptırdım ve hcg sonucunda bana rahme tutunamadıgını söyledi ve bana tedavi yöntemiyle yapıştırmaya çalışacağını söyledi sizce böyle bişey mümkünmü cevaplarsanız sevinirim şimdidenTeşekkür ederim
Ben genetiği denenmiş embriyo yaptırdım kimyasal gebelik yaşadım budurumda tup bebek merkeziyle ilgili değilmi 1 kızım var 5 düşüğünm var genetiği denenmiş bebek şansımı yükseltir di-ye düşünmüştüm kızım kendiliginden tup bebek değil