- Menopoz döneminde neden tansiyon sorunu ortaya çıkar?
Menopoz yumurtlama fonksiyonlarını azalmasına bağlı olarak vücudun sistematik döngüsünde ihtiyacı olan östrojen hormonunun yetersiz olmasından kaynaklanan doğal ve köklü değişim evresi olarak adlandırılmaktadır. Kadınlık hormonu olarak bilenen östrojen, kadınların doğurganlık sistemindeki en etkin hormondur. Ayrıca kadınların menopoz dönemine kadar olan bu süreç içerisinde damar sağlığının korunmasında görev almaktadır. Menopoz ile birlikte kadınlık hormonun azalması sonucunda, koruyuculuk özelliği de sonlanmaktadır. Bu nedenle bugüne kadar herhangi tansiyon sorunu olmayan kadınların menopoz döneminde östrojen hormonun azalmasına bağlı olarak damar sağlığının koruyuculuk etkisinin ortadan kalkması ile damar duvarlarının genişlemesine ve kan basıncının artmasına neden olarak, yüksek tansiyon sorunu ortaya çıkmaktadır.Damar sağlığının korunmasında etkin rol oynayan östrojen, menopoz dönemi ile birlikte azalarak kalp sağlığını tehdit eden risk faktörlerini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kadınların hayatını kaybetmesine neden olan hastalıkların başında kardiyovasküler hastalıklar yer almaktadır. Bu nedenle menopoz döneminden sonra risk altında olan kadınların, kalp ve damar sağlığına çok daha dikkat etmesi gerekir. Özellikle günümüzün yaşam tarzı hormonal sistem için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Yoğun strese maruz kalma, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve sigara kullanımı bu risk faktörlerini arttırmaktadır.
- Menopoz döneminde ortaya çıkan tansiyon için 4 öneri
Menopoz döneminin yaklaşması ile beraber kadınların hayat tarzını ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi, meydana gelebilecek risk faktörlerine karşı tedbir alması gerekir.
- Sağlıklı yaşam standartları kapsamında fiziksel aktivite programlarının arttırılması ve kişinin ideal kilosunu korumaya yönelik çalışmalarda bulunması gerekir.
- Tuz kullanımı bu dönemlerde minimuma indirilmeli ve hatta mümkün ise kullanılmaması önerilmektedir.
- Sigaradan uzak ve mümkünse pasif içici konumunda dahi olunmaması gerekir.
- Kalp ve damar sağlığını destekleyen vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin doğal besinlerden alınması gerekir.
- Hipertansiyon (yüksek tansiyon) belirtileri nelerdir?
Menopoz dönemi ile birlikte gündeme gelen hipertansiyon sorunu, her kişide aynı belirtilerle ortaya çıkmamaktadır. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişilerin kan basıncının ölçülmesi ile belirlenmektedir. Yüksek tansiyonun başlıca belirtileri aşağıdaki gibi olmaktadır:
- Kalp çarpıntısı
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Çabuk yorulma
- Burun kanaması
- Halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Kan basıncının artmasına bağlı olarak ise:
- Yüz bölgesinde ya da vücudun genelinde uyuşma (karıncalanma)
- Çift görme
- Peltekleşme gibi konuşma güçlüğü sorunları görülmektedir. Ayrıca hipertansiyon nedeni ile kalp damarlarının zarar görmesi sonucunda göğüs ağrısı, gözlerin hasar görmüş olması ile görme kaybı yaşanabilmektedir.
- Menopoz döneminde tansiyon ölçümü nasıl yapılır?
Tansiyon ölçümü için en ideal yöntem, her iki kol ve bacaklardan yapılan ölçümdür. Tansiyon ölçümü öncesinde hastanın en az beş dakika dinlenmesi ve kahve, çay, sigara, alkol tüketimi gibi ölçüm değerlerini etkileyecek zararlı davranışlarda bulunmaması gerekir. Bunun dışında 24 saat kesintisiz takip için hastanın üzerinde taşıyabileceği tansiyon holteri kullanılabilir. Bu cihaz kişinin 15 dakikada bir tansiyon ölçümü yaparak, hafızasına kaydeder. Bu sayede hastanın günlük olarak tansiyon değerlerinin ve değişkenliklerinin belirlenmesinde yardımcı olmaktadır.
- Hipertansiyon için risk faktörleri nelerdir?
- Fazla tuz tüketimi
- 45 yaş ve üzeri
- Menopoz dönemi
- Aşırı kilo
- Alkol ve sigara kullanımı
- Yakın aile bireylerinde hipertansiyon ve felç hikayesi olan kadınlarda hipertansiyon riski artmaktadır.
- Tansiyon yükselmesinin nedenleri nelerdir?
Yüksek tansiyon problemi olan kişilerin yaklaşık %90’ında tansiyonun yükselmesine neden olan faktörler tespit edilememektedir. Bu durum için primer ya da esansiyel hipertansiyon adı verilmektedir. Hastaların %10’luk kısmında hipertansiyon nedenleri saptanırken, sekonder hipertansiyon olarak ifade edilmektedir. Sekonder hipertansiyon vakaları genellikle farklı hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Özellikle böbrek hastalıkları, hormonal ve sinirsel bozukluklar da sekonder hipertansiyona yol açmaktadır. Aşırı tuz tüketimi ile böbreklerin tuz atma fonksiyonelliğinin yeterli olmaması sonucunda yüksek tansiyon sorunu gündeme gelmektedir. Ayrıca kişinin kullandığı ilaçlarda hipertansiyon nedenleri arasında yer almaktadır. Bu ilaçlar;
- Romatizma ilaçları
- Doğum kontrol hapları
- Bazı ağrı kesiciler
- Hormon ilaçları tansiyonun yükselmesine neden olabilir.
- Hipertansiyonun neden olduğu sağlık problemleri nelerdir?
- Kalp krizi riski
- Kalp büyümesi
- Kalp yetmezliği
- Beyin damarlarında kanama
- Böbrek yetmezliği
Görme kaybı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre hipertansiyon tedavisinin yapılmaması halinde, kişin yaşam süresinin 10 yıla kadar azalabileceği belirtilmiştir.