Gebeliğin oluşmasıyla birlikte çoğu çift bebeğine zarar verebilme endişesinden dolayı cinsel yaşantılarına ara vermektedir. Bu yüzden çiftler gebelik dönemi boyunca cinsel ilişkiye girmekten kaçınırlar. Doğuma kadar arka plana atılan cinsellik, bazen doğumdan sonrada görmezden gelinerek, anne ve babanın arasında soğukluğa neden olmaktadır. Oysaki ne gebelik boyunca ne de gebelikten sonra yaşanan cinsel ilişki hiçbir şekilde bebeğe zarar vermemektedir.
Gebelikle beraber anne adayı hormonal değişimlere uğradığı için, isteksizliğinin olması çok normaldir. Vücudun değişimi ile birlikte genital organların işleyişi de etkilenerek, cinsel ilişkiyi kolaylaştıran özelliklerini yitirerek zorlaştırabilmektedir. Bu durumlarda kadınlar için ağrılı bir ilişkiye neden olduğu için cinsel ilişkiden kaçınılmaktadır. Tüm bu hormonal değişimler doğumla birlikte normal seyrine dönmeye başlar. Ama annelik içgüdüsünden dolayı kadınlar bebeklerine yoğunlaşırlar, psikolojik olarak kendilerini hazır hissetmeleri için zamana ihtiyaçları vardır. Özellikle normal doğum sonrası vücudun iyileşip kendini topladıktan sonra her şey sistematik bir şekilde eski haline dönecektir. Geriye kalan her şey annenin kendini hazır hissetmesi ile başlayacaktır.
Normal doğum sonrası cinsel ilişkiye ne zaman başlanabilir?
Gebelikte meydana gelen değişikliklerin tekrar eski haline dönebilmesi için gereken süre 6- 8 haftadır. Bu dönemde miktarı giderek azalan, rengi ve kıvamı açılan vajinal kanamaların olması normaldir. Normal doğum sonrası, vajen dokusu ödemlidir. Doğum sırasında yırtıklar oluşmuş ise pelvis tabanında da zayıflık söz konusu olabilir. Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplayarak yenilenir. İyileşmeden sonra cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar meydana gelmediğinden dolayı, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel ilişkiye çiftlerin isteğine bağlı olarak başlanabilir.
Çiftler istedikleri takdirde bu süreden daha önce de ilişkiye girebilirler, bunun anneye veya babaya bir zararı olmaz ancak anne vücudu ve vajina tam olarak normal haline dönmediği için çiftler ilişkide rahatsızlık hissedebilirler.
Cinselliğe psikolojik engel
Doğum sonrası bebeğe ve anneliğe alışan kadınlar, yavaş yavaş normal yaşamlarına dönmeye başlarlar. Bu ilk aşama cinsel hayatla gelir. İlişki sırasında ağrım olacak mı? Vajinamda bir değişiklik oldu mu? Ya eşim benimle birlikte olmaktan hoşlanmazsa, ben keyif alacak mıyım? Gibi bir takım sorulardan dolayı kadınların aklı karışmakta ve cinsellikten uzaklaşmaktadırlar. Oysaki tüm bu endişe dolu sorular yersizdir. İşte o soruların doğru cevapları;
- Normal doğum sonrasında cinsel ilişkide ağrı olur mu?
Doğumdan sonra 4-6 hafta süren kanama ve akıntıdan dolayı bu süreden önce ilişkiye girilirse rahatsızlık hissedilebilir. Ayrıca vajinada dikişi olan hastaların dikişlerinin iyileşmesi ortalama 2 hafta kadar alır, dikişler iyileşmeden önce ilişkiye girilmesi aşırı ağrıya neden olabilir ve dikişlere zarar verebilir. Bu nedenle epizyotomi dikişi olan hastalar doktor kontrolünde izin verilmeden cinsel ilişkiye başlamamalıdır. Doğumdan sonra bir kaç ay vajinada kuruluk olması normaldir, eğer bu sizi çok rahatsız edecek düzeyde ise doktorunuza danışarak uygun ilaç tedavisi alabilirsiniz.
- Vajinam değişecek mi?
Vajina her ne kadar esnek bir organ olsa da, doğum sonrasında bir gevşeme olacaktır. Ancak bu durum kadınların çok büyük bir kısmında hiçbir sorun yaratmaz.
Bu gevşemeyi bir miktar azaltmak ve vajina kaslarınızı güçlendirmek için kegel egzersizlerini uygulamanız yardımcı olacaktır. Bunun için idrar yaparken kullandığınız kasları arka arkaya gevşetip kasmanız gereklidir. Kegel egzersizleri deneyim ile daha iyi yapılabilen egzersizlerdir. Bu egzersizleri cinsel ilişki esnasında da yapabilirsiniz.
- Vajinal kuruluk
Doğum sonrasında kandaki östrojen hormonu seviyeleri en alt düzeyine iner. Vajina dokusu östrojen adı verilen bu kadınlık hormonuna bağımlı salgı bezleri içerdiğinden doğum sonrası ve emzirme süresince kuruluk olması çok doğaldır. Her kadın kuruluk sorunu yaşamaz ama sizde böyle bir durum söz konusu ise doktorunuza danışarak su bazlı kayganlaştırıcı ürünlerden yararlanabilirsiniz.
- Erkeklerin cinselliğe bakışı değişiyor mu?
Doğum sonrası erkekler için genelde daha karmaşık duyguların yaşandığın bir süreçtir. Kadının anne rolüne girmesi, ebeveyn olma duyguları, kadının hamilelik ve doğum sonrasında yaşadığı fiziksel ve ruhsal değişimler erkekleri duygu karmaşasına sürükleyebilmektedir. Fiziksel ve ruhsal değişikliklerden dolayı erkekler çoğunlukla doğumun ardından bir süre bu duruma adapte olmakta zorlanabilir. Bu dönemlerde erkeklerde en sık yaşanan durumlar, uyarılma ve boşalma sorunlarıdır. Bu sorunlarda zamanla her şey yoluna girdiğinde, kendiliğinden geçebileceği gibi bazen uzman bir yardımla çözümlenebiliyor.
- Cinsel yaşama dönebilmek için psikolojik destek gerekir mi?
Bazı çiftler hamilelik ve doğumla birlikte ciddi duygusal boşluklar yaşayabilmektedir. Kadının fiziksel ve ruhsal olarak yaşadığı değişimler, tekrar adapte olmakta sıkıntı yaratabilir. Anneliğin getirdiği sorumluluklarla birlikte, eş rolünü aynı anda yürütememesi cinsel sorunların oluşmasına ve büyümesine neden olmaktadır. Aynı şekilde erkeğinde ebeveynlik rolüne alışamaması, eşinin annelik rolüne adapte olmaması psikolojik sorunlara yol açtığı gibi ereksiyon ve boşalma sorunlarına da neden olabilir. Bu sorunları aşamayıp, normal bir cinsel hayata dönemeyen çiftler mutlaka profesyonel destek almalıdırlar.
Normal doğum sonrası çiftlere tavsiyeler
Doğumdan sonra tekrar eski hayatlarına dönebilmek ve cinsel hayatlarını yaşayabilmek için çiftlerin birbirine karşı anlayışlı ve sabırlı olması gerekir. Kısaca özetleyecek olursak;
Çiftler birbirine karşı fiziksel ve ruhsal değişimleri konusunda açıkça konuşabilmelidir.
Doğumla beraber gelen tüm duygu karmaşasının birbirlerini nasıl etkilediği konusunda bilgilendirmeliler.
Doğum sonrasında genellikle kadının ilişkiye hazır olması yani iyileşme süreci, daha uzun sürebilir. Bu yüzden kadının eşini bu konuda bilgilendirmeli ve ilişkiye hazırlık süresinin biraz daha uzun tutulması gerektiğini söylemekten çekinmemelidir.
Çiftler cinselliği tekrar keşfederek, aceleci davranmamalıdırlar. Fiziksel bir eylemle birlikte psikolojik bir etkileşim olduğu için çiftlerin tekrar kendilerini bulmaları bu süreci kolaylaştıracaktır.
Doğumla birlikte gelen genital değişimler hayatınızı etkileyecektir. Normal bir cinsel ilişkinin yaşanabilmesi için çiftlerin bu değişiklikten dolayı kendileri için en uygun pozisyonları bulmaları gerekir.
Merhaba hocam ben 6 ay önce suni sancı ile normal doğum yaptım . İlişki sırasında karnımda çok şiddetli ağrı oluyor sebebini öğrenebilir miyim