Bir kaç başarısız tüp bebek tedavisinin ardından çiftler genellikle bir diğer denemede gebelik şanslarının artmasını sağlayacak olan alternatif teknikleri araştırıyorlar. Bu tekniklerden bir tanesi ise rahim çizilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, rahim çizilmesi korkulacak bir şey mi yoksa bebek sahibi olma şansını arttırıyor mu?
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Rahim Çizilmesi Nedir?
Sperm enjeksiyonu ve tüp bebek tedavilerinde, embriyonun rahme daha kolay yerleşmeleri için uygulanan bir prosedür olan rahim çizilmesi, genellikle yüksek kaliteli embriyo transferine rağmen birden fazla başarısız tüp bebek girişimi geçirmiş hastalarda uygulanır.
Bu prosedür bazen endometriyal biyopsi olarak da adlandırılır ve uterus’un “endometrium” adlı dokusunun, ince bir ekipman ile serviks içerisinden geçerek biyopsi şeklinde alınması ile gerçekleştirilir. Herhangi bir anestezi gerektirmeyen bu uygulama, yer yer hastalarda ağrı eşiğinin geçilebilmesi sebebiyle ağrı kesiciler eşliğinde gerçekleştirilir. Bir çalışmada, çizilme prosedürü boyunca görülen ağrıların 10 operasyonda 6 olduğunu göstermektedir. Endometriyal biyopsi, histeroskopi ile aynı anda da gerçekleştirilebilir.
Rahim çizilmesi en iyi sonuçları tüp bebek veya donmuş embriyo transferinin (luteal faz) başlangıcından önce veya öncesindeki haftada uygulanırsa verir. Bu hafta ise yumurtlamadan sonrası ancak adetin bir kaç gün öncesidir. Doğum uzmanınız eğer adet döngüleriniz düzenli değilse size özel bir rehber hazırlayacaktır.
Rahim çizilmesi tüp bebek şansını arttırmakta mıdır?
Şu anda, rahim çizilmesinin tüp bebek tedavisinde gebelik şansını arttırdığına dair elde veriler, kesin bir kanıt olmaktan uzaktalar.
2014 yılında, 387 kadın üzerinde gerçekleştirilmiş olan rastgele kontrollü denemelerde, rahim çizilmesinin önceden tüp bebek başarısızlığı yaşamış olan kadınlardaki canlı doğum oranını arttırıp arttırmadığı incelenmiştir. Plasebo grubuyla birlikte yapılan karşılaştırmalarda, daha önce bir başarısız tüp bebek denemesi geçirmiş olan kadınlarda rahim çizilmesinin doğum oranını arttırmadığı, fakat iki veya daha fazla başarısız deneme geçirmiş kadınlarda ise oranları arttırabildiği görülmüştür.
Rahim çizilmesi üzerindeki varolan çalışmaların değerlendirmeleri, Avrupa İnsan Üremesi ve Embriyoloji Topluluğu (ESHRE) yıllık toplantısında sunulmuşturlar ve rahim çizilmesinin doğal veya aşılama tekniği ile gebe kalmak isteyen kadınlardaki gebelik ihtimalini arttırdığı belirtilmiştir. Çalışmada sekiz farklı deneme, 1000’den fazla kadın üzerinde uygulanmıştır. İncelemede prosedürün başarı oranlarını arttırabildiği önerilmiş olsa da, sonuçların alındığı çalışmaların kalitesi “çok düşük” olarak görülmektedir.
Rahim çizilmesinin doğurganlık tedavilerinde gerçekten iyileşme sağlayıp sağlamadığı veya tamamen rastgele etkili olduğu daha geniş çalışmalarla doğrulanmalıdır.
Rahim çizilmesi gebelik oranlarını nasıl arttırabilir?
Rahim çizilmesinin uterus dokusunda bir tamir reaksiyonu yaratabileceği ve bunun da yeni dokunun embriyo tutmaya daha yatkın olabileceği, dolayısıyla gebelik şansının artabileceği düşünülmektedir. Ek olarak, rahim çizilmesi sonucunda embriyonun tutunmasını sağlayan genlerin de aktif hale gelebileceği dikkate alınmaktadır. Şu aşamada, her iki hipotezin de daha fazla araştırılması gerekmektedir.
Doğum uzmanları ne zaman rahim çizilmesini önerebiliyorlar?
Rahim çizilmesinin faydalarına dair henüz yeterince kesin kanıtlar mevcut değiller ve prosedürün hem konforsuz olması, hem de ondan kaynaklanan ek masrafların olması sebebiyle, pek çok doğum uzmanı ilk aşamada bunu size önermeyecektir.
Lakin çiftlerin iki başarısız tüp bebek denemesi geçirmeleri ve yeni bir şey denemek istemeleri halinde, rahim çizilmesi uygulanabilir ve bazı kadınlarda bir fark yaratabilir.
Rahim çizilmesi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, doğum uzmanınız ile görüşmeli ve size özel duruma ait en iyi tedavi sürecini onunla geliştirmelisiniz.
Merhaba bülent hocam\r\nBiz 10 yıllık evliyiz ve çocuğumuz yok 2010 da bir tüp bebek ve dondurulmus embriyo kullanımı sonrasında ikisinde de sonuç olarak negatifi yaşadık 2015 de tekrar tup bebek yaptık sonucu pozitif oldu fakat bebeğimin 9\r\nHaftada kalbi durdu kürtaj oldum genetik araştırılması yapıldı genetiginde hiçbir soruna rastlanmadı 1.5 ay sonra dondurulmus kullandık sonuç pozitif fakat bebeğim 7.haftada kanamayla düştü benim sorunum bebeklerin tutunmasi fakat yaşamamasi beni bu konuda ne yapmam ile ilgili aydinlatirsaniz çok mutlu olacam hocam teşekkürler \r\nSaygilar