\r\n
Tüp bebek tedavisinde geliştirilen yeni yöntemler ve teknolojiler, anne baba adaylarının daha başarılı tedavi sonuçları almalarına yardımcı oluyorlar. Zira geçmiş senelerde uygulanan pek çok tüp bebek yöntemi, bugünlerde artık pek de kabul görmüyor ve yerini hızla yeni uygulamalara bırakıyor. Dolayısıyla taze embriyo transferi ile dondurulmuş embriyo transferi seçenekleri de tam olarak bu gelişimin ortasında bulunuyorlar. Taze mi yoksa dondurulmuş embriyo transferi mi sorusunu kendine soranlar için elde var olan bulgular hakkındaki araştırmaları sizlere aktaralım.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Taze Embriyo Transferi
\r\n
Taze embriyo transferi, anneden alınan yumurta ve babadan alınan spermin döllenmesinin sağlanması ile ortaya çıkan embriyonun, direkt olarak anneye aktarılması olarak anlatılabilir. Dolayısıyla tüp bebek başlangıcı tedavileri, yumurtalık uyarma, yumurta toplama gibi pek çok adımın sonucunda, döllenen yumurta annenin rahmine transfer ediliyor ve böylelikle bebeğin rahme tutunması bekleniyor.
\r\n
Fakat taze embriyo transferinde en büyük risklerden bir tanesi, yumurtalık uyarma sürecine kadarki tedavide kullanılan hormon dengeleyici ilaçların, gebelik oluşumuna olan etkisi. Zira bu dönemde annenin östrojen düzeyi hiç olmadığı kadar yükseliyor ve genel hormonal dengesinde de büyük değişiklikler meydana geliyor.
\r\n
Bütün bu hormon karışımlarının arasında hemen yerleştirilmeye çalışan embriyonun işi ise oldukça zor. Çünkü kadın rahminin yapısı genellikle hormon düzeylerine göre şekil alıyor ve bu bölgedeki gebeliğe yardımcı olan kimyasal reaksiyonlar, hormon dengesizlikleri halinde sekteye uğruyorlar. Bu yüzden zaten ağır olan bir tüp bebek başlangıcı tedavisinin hemen ardından gebeliği oluşturmaya çalışmak, ya embriyonun tutunmaması ile sonuçlanabiliyor ya da bebeğin erken doğumuna neden olabiliyor.
\r\n
Dondurulmuş Embriyo Transferi
\r\n
Dondurulmuş embriyo transferi, son senelere kadar pek popüler değildi çünkü embriyoların yavaş dondurma prosedürüne tabi tutulmaları, genellikle hücrelerin büyük kısmının ölümü ile sonuçlanıyordu. Artık vitrifikasyon adı verilen hızlı dondurma teknikleri bu iş için kullanılıyor ve %90’ın üzerinde dondurma-çözdürme başarı oranı mevcut. Yani dondurulan embriyoların tekrar kullanım şansları hiç olmadığı kadar yüksek.
\r\n
Bu prosedürde, ilk olarak saklanmaya değer olan kaliteli embriyolar tespit ediliyorlar ve hızlı bir dondurma işlemi neticesinde -320 derecelere varan sıvı nitrojen içerisinde dikkatle saklanıyorlar. Hali hazırda gebelik için hazır olan bu embriyolar, anne adayının hormon düzeyleri normal hale geldiğinde çözülüyor ve rahme yerleştiriliyorlar. Dolayısıyla, gebe kalmaya daha uygun bir hormonal düzene sahip olan anne adaylarının rahmine daha kolay tutunan embriyolar, gebeliğe dönüşme konusunda da başarılı oluyorlar.
\r\n
Eğer embriyo rahme tutunamazsa, tek yapılması gereken dondurulmuş embriyolardan bir tanesini daha almak ve rahme yerleştirmek. Yani taze embriyo transferinde olduğu gibi her defasında tüm tüp bebek tedavisini baştan geçirmek zorunda değilsiniz ve 5 yıl önce geçirdiğiniz bir tedaviden elde edilen embriyoları bile kullanabilirsiniz. Ülkemizde bu konuda 5 yıl embriyo saklama sınırı olduğu için maalesef bu sürenin üzerinde gebeliğe hazır embriyoları tüp bebek tedavisinde kullanamıyorsunuz.
\r\n
Taze mi Yoksa Dondurulmuş Embriyo Transferi mi?
\r\n
Hem anne adayının fiziksel ve ruhsal sağlığı, hem de bebeğin rahme daha kolay tutunması bakımından dondurulmuş embriyo transferi çok daha avantajlı. Yapılan araştırmalar, dondurulmuş embriyodan meydana gelen bebeklerin, hem daha geç hem de daha ağır doğduklarını ortaya koyuyor. Çünkü taze embriyo transferinde genellikle bebekler erken doğuyorlar ve bu durum sebebiyle ağırlık olarak da daha hafif oluyorlar. Dondurulmuş embriyo transferinde ise annenin gebeliğe daha hazır olması, daha sağlıklı bir bebeğin doğumunu mümkün kılıyor.
\r\n
Fakat bu konuda tercihin direkt olarak size ait olmadığını da belirtmek gerekiyor. Dondurulmuş embriyo transferi konusunda doktorunuzun onayı gerekiyor ve onun taze embriyo transferini önermesi halinde ilk olarak o yöntemi denemeniz yasal bir mecburiyet. Çünkü bu yöntemin maliyetlerinin yanında, gerçekten ihtiyacı olanlara uygulanmasının gerekliliği, bazı sınırlamaları da beraberinde getiriyor.
Iyi günler hocam benim bugün transferim olacaktı ancak aşırı karin şişkinliği nedeniyle ertelendi 4 tane embriyom var 2 si iyi kalite 2 si orta kalite sizce ertelenmiş olması iyimi tesekurler.