Tese ameliyatı kaç kez yapılır?
Kısırlık sorunu yaşayan her 10 baba adayından 1’inin sperm analiz sonuçlarında azospermi olduğu bilinmektedir. Azospermi, menide hiç sperm hücresi olmaması sorunudur.Menide sperm hücresi olmamasının iki nedeni olabilir. Bunlar:
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
- Menin taşındığı kanallar tıkalı olabilir,
- Testisler yetersiz çalışıyor olabilir.
Kanalların tıkanık olması cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Ancak testisler çalışmıyorsa, tevdi yöntemini belirlemek için ilk olarak hormonal dengesizliklerin araştırılması gerekmektedir. Hormonal dengesizlikler, medikal tedaviyle çözülebilmektedir. Bunun neticesinde de sperm hücresi menide bulunabilir. Tıkanıklık ve hormonal bozukluk durumları, transrektal ultrasonografi ve FSH, testosteron, östradiol kan testleri ile anlaşılabilir.Araştırma ve tetkikler yapıldıktan sonra hala menide sperm hücresi bulunamıyorsa, testislerden sperm hücresi bulmak için bazı işlemler yapılır. Testisten alınan doku örneği içinde sperm hücresi bulunabilmektedir. Bulanan sperm hücreleri tüp bebek tedavisinde kullanılmaktadır. Bu işleme TESE denilmektedir.
TESE ameliyatı nasıl uygulanır?
TESE ameliyatı , mikroskop altında ve ameliyathane koşullarında uygulanmaktadır. Testis açılır ve olgun tubüller seçilerek dışarı alınır. TESE işlemi ameliyathanede ve mikroskop altında yapılır. Çıkarılan tüpler, laboratuar ortamında çeşitli işlemlere tabii tutulur. Daha sonra ise sperm hücreleri ayrıştırılır. Elde edilen sperm hücreleri, mikroenjeksiyon yöntemi ile anne adayının yumurta hücresine transfer edilir.TESE neticesinde %20-100 oranında sperm bulma şansı mevcuttur. Oranların bu denli büyük farka sahip olmasının sebebi ise, her erkeğin farklı kısırlık sorunları olmasıdır. Örnek olarak problem; hipospermatogenez ise başarı şansı oldukça yüksektir. Ancak problem SCO ise bu durumda başarı şansı daha az olacaktır.Tese işleminin başarılı olabilmesi ise androloji laboratuarının uygun teknolojik imkanlara sahip olması gerekmektedir. Bu işlem ortalama olarak 1 saatte tamamlanırken, laboratuar işlemleri daha uzun sürmektedir.
Kimlere uygulanır?
TESE uygulaması, menisinde hiç sperm hücresi bulunmayan erkeklere uygulanmaktadır. TESE işleminin yapılmasını gerektiren durumlar ise:
- Sperm kanallarında tıkanıklık,
- Sperm kanallarının doğuştan olmaması,
- Hormonal faktörler.
- Genetik nedenler
- Radyasyon
- İlaçlar
- Enfeksiyon (Kabakulak sonrası)
Mikro TESE İşlemi nasıl yapılır?
Mikro TESE işlemi ise anestezi altında uygulanmaktadır. Bu sayede herhangi bir ağrı ya da acı söz konusu değildir. Mikroskop altında uygulanan bu işlemde, testisin 4 farklı noktasından doku örnekleri alınmaktadır. Elde edilen doku örnekleri çeşitli işlemlerden geçirilir ve canlı sperm hücreleri ayrıştırılır. Bu hücreler, tüp bebek tedavisi için kullanılmaktadır. Mikro TESE uygulaması, testis biyopsisiyle karıştırılmamalıdır. Biyopsi uygulamasında, testisin yalnızca bir alanından örnek alınmaktadır. Bu işlemde sperm bulma şansı daha azdır. Çünkü örnek alınmamış tarafta sperm hücresi alabilmektedir. Testis biyopsisi sonucunda sperm hücresi bulunmayan hastalarda, TESE yöntemiyle sperm hücresi bulunabilir.
Mikro TESE öncesi dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
- Mikro TESE uygulamasından 6 saat önce hiçbir şey yenilmemeli ve içilmemelidir.
- Operasyon yapılacak bölgenin jiletle temizlenmesi gerekmektedir.
- Operasyondan sonra testisler üzerinde ağrıya yol açacak dar ya da terleten çamaşır veya pantolonlar giyilmemelidir.
- Operasyondan sonra giymek için rahat ve bol eşofmanlar getirilmelidir.
- Mikro TESE işleminden 2 saat sonra hastaneden çıkabilirsiniz.
Mikro TESE sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
- Mikro TESE işleminden 3 saat sonra sıvı tüketimi başlayabilir.
- Operasyondan 3-5 gün sonra duş alınabilir.
- Bir hafta boyunca cinsel perhiz yapılması gerekmektedir.
- Ağrı söz konusu olursa, doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır.
- Operasyon yerinde kızarıklık, şişlik, kanama olursa doktorunuza mutlaka bildiriniz.
- Mikro TESE sırasında kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından dikiş alınma işlemi yoktur. Dikişler 7-10 günde kendiliğinden eriyecektir.
Mikro TESE işleminin riskleri nelerdir?
Bu işlem sonucunda hiç sperm hücresi bulamama riski mevcuttur. Bu risk, altta yatan kısırlık sebebine göre artabilir. Şayet baba adayının sperm kanallarında tıkanıklık varsa mikro TESE yöntemiyle sperm hücresi bulma şansı daha yüksektir. Ancak hormonal ya da genetik problemler söz konusu ise mikro TESE yöntemiyle sperm hücresi bulma şansı daha azdır.İşleme bağlı olarak enfeksiyon riski de bulunmaktadır. Doktorun uygun görmesi durumunda Mikro TESE işleminin tekrarlanması gerekebilir.
Ben 2 defa tese ameliyatı oldum bunlardan biri sizin hastanenizde sonuç negatif aradan 6 yıl geçti acaba hala şansım varmı veya teknolojide değişiklik oldumu bu süre zarfında teşekkürler
Merhaba eşim iki defa tese oldu 3. Olmasında risk var mı
İyi calişmalar ben 20 yaşinda kabakulak gecirdim ve sag testis tutulmasi yaşadim şuan 32 yaşindayim 3 kez sperm testi sonuçu 2-3 immatür germ hücresi görüldü yazıyo ve fsh lh prolaktin ve testesteron seviyem refalans araliginda normal sperm cikişi olur mu ne yapmam gerek sizce teşekkürler