Tüp bebek, normal yöntemler ile hamile kalamayan bayanların gebe kalabilmesi için uygulanan bir tedavi şeklidir. Özellikle son yıllarda birçok çift bu yöntem ile bebek sahibi olmaktadır. Tüp bebek yöntemi ilk olarak 1978 yılında İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Bu tarihten bu yana tüm dünyada bu yöntem ile çok sayıda kadın hamile kalarak bebeklerini kucaklarına almanın sevincini yaşamıştır.
Tüp bebek yönteminde, erkeğin sperm döl hücreleri ve bayanın yumurta döl hücreleri alınarak laboratuvar ortamında birleştirilmesi sağlanır. Birleştirilen hücreler belirli bir sıcaklıkta bekletilerek döllenme oluşması beklenir ve birleşme sonucunda oluşan embriyolar, rahim ağzından ince bir kateter yardımı ile rahim içerisine yerleştirilmektedir. Tüp bebek yöntemi, bebek sahibi olmak isteyen ama klasik yöntemlerle hamile kalamayan birçok insan için büyük bir fırsat olmuştur, fakat bayanların bu tedavi sürecine girmeden önce dikkat etmesi gereken önemli konular bulunmaktadır.
Tüp bebek öncesinde çiftlerin dikkat etmesi gereken konular
Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin tedaviye başlamadan önce bazı konulara önem göstermesi ve buna göre hareket etmesi gereklidir. Hem erkek, hem bayan tedavi öncesinde, tedavinin daha başarılı geçmesi için çaba göstermelidir. Bu yöntem ile çoğu zaman başarılı sonuçlar alınsa da tedaviden cevap alınamadığı durumlarda olabilmektedir. Tedavi uygulanan bayandaki farklı rahatsızlıklar sebebi ile olumsuz sonuçlar alınabildiği gibi erkek ve bayanın dikkat etmediği davranışları sebebi ile de tedavi başarısız olabilmektedir. Bu yüzden çiftlerin tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmaya karar verdikleri an tedaviye kadar yapması gerekenleri yapmaları gerekmektedir.
Tedavi öncesi erkeklerin yapması gereken davranışlar
- Tüp bebek yönteminde erkekler tedaviye başlamadan önce son üç ay hamam, kaplıca ve bunun gibi sıcak ortamlardan kaçınmalıdır. Çünkü sıcak ortamlar erkeğin sperm kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir.
- Tüp bebek tedavisinin uygulanacağı tarihten önce iki ay içerisinde ateşli bir hastalık geçirilmişse muhakkak doktora bilgi verilmelidir. Ateşli hastalıklar erkeklerin sperm kalitesini düşürür ve tedavinin başarı oranını etkiler.
- Erkeklik organında bir iltihap oluşmuşsa ya da farklı bir rahatsızlık olduğunda, doktor bu konu hakkında bilgilendirilmelidir.
- Başka bir hastalıktan dolayı kullanılmak zorunda kalınan ilaçlar varsa tedavi öncesi mutlaka doktora ilaçlar hakkında bilgi verilmelidir.
- Uçuk hastalıkları ile ilgili bir enfeksiyon söz konusu ise bu konu doktora iletilmelidir.
- Spor yapılıyorsa tedaviye başlamadan üç ay önce bırakılmalıdır.
- Son üç ay içerisinde sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Erkek, iç çamaşırlarını rahat ve bol olarak tercih etmelidir. Sıkı iç çamaşırlarından uzak durulmalıdır.
- Tedavi öncesindeki son üç gün kesinlikle cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir.
Tedavi öncesi kadınların yapması gereken davranışlar
- Tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmaya karar veren kadınlar daha önce cinsel bölgeleri ile ilgili bir rahatsızlık geçirmişseler ya da tedaviye karar verdikleri süre içerisinde hala rahatsızlıkları devam ediyor ise muhakkak doktorlarına bilgi verilmesi gerekmektedir.
- Farklı bir rahatsızlıktan dolayı kullanılan ilaçlar olduğunda doktora bilgi verilmelidir.
- Karın bölgesini eritmek için egzersizler yapılıyorsa bu egzersizlere son verilmelidir.
- Tüp bebek tedavisine başlamadan önce son üç ay içerisinde hiç bir şekilde sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
- Tedaviden önceki üç ay içerisinde sıcak olan ortamlardan kaçınılmalıdır. Hamam, sauna ve kaplıca gibi mekanlara gidilmemelidir.
- Günde iki adetten fazla asitli içecek içilmemesi gerekmektedir. Hiç içilmemesi hasta için daha sağlıklıdır.
- Tedavi boyunca doktorun gerek görmediği hiç bir ilacın alınmaması gerekir.
- Tedaviden önce zayıflamak için herhangi bir diyet uygulanıyorsa, tedaviye başlanılması ile birlikte yapılan diyetin sonlandırılması gerekmektedir.
- Anne adaylarının tedavi öncesinde beslenmelerine özen göstermesi gerekir. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Her gün bir bardak taze sıkılmış portakal suyu sağlıklı beslenmek için yapılacak davranışlardan bir tanesidir. Kavrulmamış olan ceviz, badem, fındık gibi besinler sık olarak tüketilmelidir.
Tüp bebek tedavisi öncesinde çiftlerin bilgilendirilmesi
Tüp bebek yöntemi birçok çift için bir umut kapısıdır. Yıllarca normal yollarla bebek sahibi olmayı bekledikten sonra bu yöntem ile bebek sahibi olmaya karar veren anne ve baba adaylarının konunun en ince ayrıntılarına kadar bilgilendirmesi çok önemlidir. Çünkü çiftler bu tedaviye başlarken bebek sahibi olmak ister, fakat çeşitli sebeplerden dolayı tedavinin başarısız olması durumunda çok büyük hayal kırıklıkları yaşanabilir. Bu yüzden tedavi öncesi erkek ve kadının dikkat etmesi gerekenler, tedavinin başarı oranı gibi konularda ayrıntılı olarak bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Anne adayının klasik yöntemlerle neden doğum yapamadığı, yaşı, yumurta sayısı gibi etkenler tedavinin olumsuz sonuçlanması ile doğrudan ilgilidir.
Tüp bebek yöntemine başlamaya karar veren kişilerin bu konuları iyice öğrenmeleri tedaviden beklentilerinin de dengeli olmasını sağlar. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, tedavinin başarı oranının düşük olduğu bir anne adayına önceden söylenirse, herhangi bir sebepten dolayı tedavi başarısız olduğunda kişi zaten kendini buna hazırladığı için psikolojik olarak kendini çok kötü hissetmez. Fakat başarı oranının düşük olduğu bilindiği halde doktor tarafından hastaya iletilmemişse, hasta çok daha ağır travmalar yaşayabilir.
Tüp bebek tedavisi sırasında önemli olan konular
Tüp bebek Tedavisi boyunca randevu saatlerine dikkat edilmelidir. Doktorun verdiği uygulama aksatmadan ve düzenli olarak yapılmalıdır. Bu tedavi için daha önce farklı bir doktor tercih edilmiş ise son gidilen doktora bilgi verilmelidir. Önceki gidilen doktorun verdiği ilaçlar ve tedavi şekli ile ilgili tüm bilgiler eksiksiz olarak doktora aktarılmalıdır. Verilen bu bilgilerin tamamı tedavinin daha iyi giderek başarılı bir şekilde sonuçlanması için çok önemlidir.
merabalar bır tüp bebek merkeziyle görüştük ve karar verdik adet donemimi bekliyoruz bu süre içerisinde benden bazı testler istendi sonuçlarının iyi olduğu soylendi ama testlerde yüksek ve bazılarında eksik değerler vardı. Sadece prolaktin için bir ilaç verildi sürekli dr yazılarını okuyorum tüp bebek oncesi protein ağırlıklı beslenme ve folık asit kullanılması ıle ilgili seyler yazıyor açıkcası kendı kliniğimi arayıp bunları söylemek istemiyorum işlerine müdahale etmemek için ama kafamdan da bunları atamıyorum sizce ne yapmalıyım.
merhaba tüp bebek yaptirdim ve cok pismanim bana söylenen doktor yüklememesi ve tutmicani bildikleri halde yukletildim üstüne üstelik yükleme sırasında stajerleri dizip bir ders gibi karşımda bana olan yüklemeyi izlettiler bu benim bütün piskolojim bozdu zaten stresliydim üstüne bunlar hiç kaldırılmiyor hele de bir unvanı olan yerde bu şekil olması beni incitti sizce bu yapilanlar dogrumu yoksa ben mi çok hassasim tsklr
Doktor bey transfer sonrası bi saat içinde lavabo için kalktım şimdi korkuyorum erkenmi kalktım diye, şimdiden sağoşun
merhaba\r\nbunların benim tüp bebek tedavimi negatif etkilemiş olması olasılığı var mı ? yoksa ben mi böyle düşünüyorum\r\nyumurta toplama işleminden önce 5 gün boyunca her sabah kan tahlili yapıldı \r\n5.gün östrojenim çok düşük çıktı. doktor yumurta toplama işleminine gireceğimizi yumurta göremezse operasyonu iptal edeceğini söyledi ve ben yumurta toplama işlemini yaptırdım\r\n5 yumurta aldılar. daha sonrasında 3 emriyo elde edildi donduruldu.daha sonra 2 tane kaldı ve bunlardan bir tanesi iyi kalite diğeri düşük kaliteydi bir buçuk ay sonra transfer yapıldı. transferin yapıldığı gün tüp bebek polikliniği çalışanlarının yerleri değişmişti. sabah 10 da sıkışık bir şekilde olmam gereken hastanede 12 de wc gitmem gerektiğini 13:00 da alacaklarını söylediler. 2 yumurtada transfer edildi. tek bir hemşire hep dışarı hem ameliyathaneye bakıyordu. 5 dakika masada 15 dakika ameliyathanenin içerisinde yan odada bulunan sedyede ya yatmamı söyledi. 5 dakika sonra temizlikçi bayan gelip kalkmamı söyledi sedyede yattım. sonrasında ameliyathaneden çıktım. odanın ortasına bir paravan konulmuş ve başka bir hasta var. eşim kapıda ama içeri çağıramadım. temizlikçi kadına çok sıkışık olduğumu söyledim. giyinip gire bilirsin dedi. ben kendi başıma giyindim tek olduğumdan hemşireyi çağıramadım ve çıkıp kendim buldum. hemşire beni gördüğünde ne yapıyorsun ya yatman lazım yada oturman dedi ve yatağa gittim. evde 5 gün istirahat verdiler. vajinal bir tüp krem kullanıyordum ve arkasından 15 dakika yürüyordum transfer sonrası kullanmaya devam ettim çok aşırı kaşıntım oldu ve kremin yaptığını söylediler. 2 gün sonrada çok ciddi bel ağrım oldu