Tüp bebek tedavisi, günümüzde çocuk sahibi olamayan ve kısırlık tedavilerinden de olumlu bir sonuç elde edemeyen çiftlerin en çok başvurdukları seçenekler arasında bulunuyor. Çünkü artık diğer seçenekleri tüketen aileler, yumurta ve spermin laboratuvar ortamında döllendiği ve anne rahmine aktarıldığı bu tedaviyi tek seçenek olarak görüyorlar ve bunda da pek haksız sayılmazlar. Ancak tüp bebek tedavisine karar verildiği zaman dikkat edilmesi gereken pek çok konu da mevcut ve bu konular ile tedavi süreci hakkında size daha detaylı bilgiler verelim.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Tüp Bebek Tedavisine Karar Verildiği Zaman Bilinmesi Gerekenler
Tüp bebek tedavisi, geçmiş senelere göre çok daha profesyonel ve risksiz bir şekilde günümüzde uygulansa da, tedavi sürecinin zaman zaman oldukça zahmetli bölümlerinin olması, onu kolayca hamilelik elde etmek isteyen kadınlar için biraz meşakkatli hale getirebiliyor.
Tedavide en dikkat çekici ve genellikle en zahmetli bölüm, ilk test süreci ve bunun yanında yumurtalıkları uyarmak için uygulanan ilaç tedavisi denilebilir. Yumurta toplama ve sonraki aşamalar ise sonuçların belirlenmesi için heyecanlı olabilse de, genel olarak çok fazla işlem gerektirmiyorlar.
Rutin Testlerin Uygulanması
Tüp bebek tedavisine karar verildiği zaman ilk önce gerekli testlerin yapılması gerekiyor. Bu testler arasında yumurtlama ve sperm üretimi ile alakalı hormon testleri, bulaşıcı hastalık testleri ve uzmanın görüşlerine göre uygulanacak bazı ek testler bulunmaktadır. Bilhassa geçmişte başarısız bir tüp bebek tedavisi öyküsü bulunan çiftlerden, bunun yanında düşük, erken doğum gibi istenmeyen olaylar başına gelen çiftlerden bazı ek testler talep edilebiliyor.
Yumurtalık Uyarma Aşaması
Tüp bebek tedavisine başlandığı zaman ilk olarak hormon ilaçları vesilesiyle anne adayının yumurtalıkları uyarılır ve böylece yumurtalıkların çok sayıda yumurta üretmesi sağlanır. Çok az sayıda yumurta üretilmesi, tedaviden elde edilecek döllenmiş yumurta ihtimalini bir hayli azalttığı için, bu sürecin başarılı bir şekilde geçmesi elzem denilebilir.
Spermlerin aksine yumurtaların her ay sadece 1 tane üretilmeleri ve ilaç desteğiyle bu adedin arttırılması, oluşturulacak olan embriyoları adedinin de artmasını sağlamaktadır. Zira mikroenjeksiyon kullanılsa bile elde edilen her yumurta döllenmez, bazıları ise döllendikten sonra bölünmez. Bu nedenle eldeki ihtimalleri arttırabilmek adına yumurtalık uyarma ve yumurta toplama sürecinin doğru bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir.
Yumurta Toplama Süreci
Yumurtalıklardaki yumurtaların yeteri kadar geliştikleri ve artık toplanabilecekleri belirlendiğinde, yumurta çatlatma iğnesi yapılır ve bu işlemin ardından 36 saat içerisinde yumurtalar toplanır. Genel anestezi altında yapılan yumurta toplama işlemi sırasında yumurtalıklardaki foliküller bulunurlar ve bu foliküllerin içerisinde yer alan sıvılar özel bir cihaz vasıtasıyla toplanırlar. Toplanan sıvının içerisinde bulunan yumurtalar ise uzmanlar tarafından ayıklanırlar ve böylece spermler ile birleştirilebilecek duruma gelirler.
Mikroenjeksiyon Süreci
Toplanan yumurtaların baba adayından alınan sperm hücreleri ile döllenmeleri gerekiyor ve geçmişte bu süreç, yumurtalar ile spermlerin bir kültür içerisinde bulundurulmaları ile sağlanıyordu. Fakat son senelerde mikroenjeksiyon ile spermlerin direkt olarak yumurtaların içine enjekte edilmesi yöntemi tercih edilir hale geldi. Böylelikle daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilen döllenmelerden çok sayıda embriyo elde edilebiliyor.
Embriyo Yerleştirme Aşaması
Embriyolar elde edildikten sonra oldukça basit bir işlemle anne adayının rahmine aktarılıyorlar ve böylece tutmaları halinde gebelik başlamış oluyor. Tutunamayan embriyolar ise genellikle adet kanaması ile birlikte atılıyorlar ve tüp bebek tedavisi yumurtalık uyarma tedavisi ile yeniden başlıyor. Bunun belirlenmesi için embriyoların yerleştirilmesinden iki hafta sonra bir kan testi ile gebelik tespiti yeterli olmaktadır.
Merhaba hocam Hikmet ben Antalya’dan ulaşıyorum size benim sorum teskere yaptırdım sperm YÖK denecek kadar az 2 3 adet çıktı ben tüp bebek tedavasıyla çocuk sahibi olabilirmiyim size bir arkadaş sayesinde ulaşıyorum saygılar